Irriterande ämnen

Kontakteksem efter en vecka i grekland med "vanlig" tvål

husmorsekem-handeksem-kontakteksem-kontaktdermatit-eczema-dermatitis-sls-sodium-lauryl-sulfate

Tvål vanligtvis med irriterande tensiden SLS (Sodium Lauryl Sulfate)

Min hud är känslig och på händerna får jag lätt sk "husmorseksem", eller rättare sagt kontakteksem (kontaktdermatit) som det egentligen heter. Jag får det oavsett säsong (fast något lättare på vintern) och det uppstår framför allt när jag slarvar och använder vanlig flytande tvål. Efter en vecka på hotell i Grekland såg min högerhand ut så här. Förvisso badade jag en hel del också, men jag vet sedan tidigare att det är just flytande tvål (misstänker den irriterande tensiden SLS –Sodium Lauryl Sulfate som jag reagerar på. Egentligen borde jag ta med en egen liten tvål var jag än går, men jag slarvar som sagt med det. På semester med barn tvättar man dessutom händerna extra ofta och då blir det till att använda den tvål som finns tillgänglig på de offentliga toaletterna. Vanlig, billig flytande tvål med andra ord.

Ett kontakteksem uppstår på ett par dagar

Redan efter ett par dagars användning av den irriterande tvålen blev min hud bli lite röd och började klia på insidan av tummen, pekfingret och långfingret. Dagen därpå var huden hård och förtjockad. Efter ytterligare en dag så kändes det nästan som att det kokade under huden. Och i det här stadiet hjälper det tyvärr inte hur mycket man än smörjer med en fuktbindande kräm eller salva. För mig är det enda som kan avbryta inflammationen en (receptfri) kortisonsalva. Redan efter ett någon dags påstrykningar med kortisonsalva stannar eksemet av. Klådan och det röda lägger sig. Nu bildas istället små blåsor. Huden känns nu helt död och det yttersta lagret börjar fjälla av. Det kan ta flera dagar och den fjällande ytan breder ut sig. I den här fasen hjälper det däremot att smörja med fuktbindande kräm. Den här gången testade jag med en egen blandning av oljor och glycerin, jojoba-, perilla- (som är rik på omega 3) gurkörts-, tefrö- och riskliolja och ca 10% glycerin. (Har skrivit om den här typen av "skindressings" tidigare). När hudbarriären är så här tydligt skadad får man vara extra försiktig med vad man tvättar och smörjer sig med tills eksemet har läkt ut helt. Annars riskerar man att få in nya irriterande och främmande ämnen.

hand-en-manad-efter-kontakteksem

En månad senare, nästan helt bra!

Så här ser min hand ut en månad efter kontakteksemet. Den första tiden smörjde jag som en galning, men har börjat slarva lite sista tiden. Ganska snart smyger då en antydan till självspricka samt ett par mini-blåsor fram på mitten av pekfingret. Det är bara att gilla läget, jag måste helt enkelt vara extremt petig med hur jag tvättar och smörjer mig.

 

In English: Contact dermatitis after one week in Greece with a common soap

Unfortunately, my skin reacts with an irritant contact dermatitis quite easily. After one week of vaccation in Greece earlier this summer my right hand looked like in the first picture. I often react strongly towards common fluid soap. In this case I didn't bring any soap of my own, leaving med no other choises than to use the hotel soap. Traveling with two small children that means a lot of hand washin in public toilets. It is the irritating surfectant SLS –Sodium Lauryl Sulfate that makes my skin start itching almost boiling and peel of like that. The only thing (for me) that stops this type of eczema in the middle of its moste aggresive stage is a cortisone cream. On recovery I am very picky with what I use as a moisturizer. This since my skin barrier is totally damaged and a lot of irritating substances can now pass through my skin. This time I made a version of my "skindressings", using a mixture of different vegetable oils and glycerine (for extra moisture).

Konsten att välja rätt emulgeringsmedel

cream-emulsifier-kram-emulgeringsmedel

Emulgeringsmedel, potentiellt irriterande för huden

Alla krämer innehåller någon form av emulgeringsmedel. Det är ett sk ytaktivt ämne som gör att icke blandbara ämnen (t ex olja och vatten) kan blandas ihop och bilda en emulsion, en kräm. Det är en stor grupp ämnen, inom EU finns över 2100 olika emulgeringsmedel listade som ingredienser i kosmetika. Emulgeringsmedel används också, precis som sina släktingar tensiderna i rengörande syfte och kan precis som dessa också ha en irriterande effekt på huden. Emulgeringsmedel används även flitigt inom livsmedelsindustrin. Lecitin är ett sådant ämne, naturligt förekommande i t ex äggula.

emulgeringsmedel-emulsifiers

Surfektanter – släkt med tensiderna

Emulgeringsmedel tillhör som tensiderna gruppen surfektanter. De består av två delar, en "vattenälskande" del och en "fettälskande" del. Genom att respektive del lägger sig antingen i vatten- eller fettdelen av blandningen förändras ytspänningen och ingredienserna gifts ihop i en emulsion. I en fet kräm lägger sig på så sätt vattnet i små små doppar inne i fettet och i en tunn kräm är det fettet som svävar inneslutet i vattnet.

Kan interagera med hudbarriären

Emulgeringsmedel betraktas vanligen som ett inaktivt ämne, alltså inte något som i sig själv påverkar huden. Men jag tänker att ett ämne som kan gifta ihop vatten och fett i en kräm rimligen även borde kunna påverka balansen mellan fett och vatten i huden? Något som faktiskt bekräftas i studien "Unexpected skin barrier influence from nonionic emulsifiers". Av nio undersökta vanliga emulgeringsmedel interagerade fem av dem med hudbarriärens lipidlager och påverkade därmed hudbarriärens funktion. Detta framkom efter en mätning av TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Genom att mäta hudens vattenavvisning kan man testa om behandlad hud får en ökad eller minskad TEWL . Dvs om hudbarriären har blivit stärkt eller försvagad av ett visst ämen.

Kan både stärka och fösvaga hudbarriären

Men det mest intressanta med den här studie är att det visade sig att vissa emulgeringsmedel hade olika effekt på frisk och skadad hud. Fem av de undersökta ämnena försvagade hudbarriären på frisk hud, medan tre av dem samtidigt stärkte hudbarriären på skadad hud. Något som Mari Lodén, en av författarna förklarar med att ett emulgeringsmedel i vissa fall kan "reparera och fylla ut" en skadad hudbariär samtidigt som de på en frisk hud istället strippar hudbarriärens lipidlager från fett.

Två av de undersökta emulgerinsmedlen, Stearic acid och Glyceryl Stearate hade ingen påverkan alls på hudbarriären, samtidigt som de dessutom fick grönt ljus av EWG Skindeep.

emulsifiers-emulgeringsmedel-emulsifiers-peg-2-peg-9-steareth-2-steareth-10-steareth-21_

Utdrag ur studien "Unexpected skin barrier influence from nonionic emulsifiers"

Källa:

Ebba Barany, Magnus Lindberg,  Marie Lodén"Unexpected skin barrier influence from nonionic emulsifiers", november 1999


Bi Mat Cay – Miracle balm eller hudirriterare?

/sites/default/files/images/bi-mat-cay-miracle-balm-skin-balm

Bivax, mineralolja och 15 välkänt hudirriterande ämnen

Tigerbalsam, Carmex och nu senaste älsklingen Bi Mat Cay. Tillverkad i Frankrike och "baserad på traditionell asiatisk medicin och förfädernas expertis" har Bi Mat Cay blivit nya it-salvan för alla som gillar att gå runt med tingliga läppar. Jag har själv aldrig blivit såld på kamfer/mintsalvor, men många gillar ju både doft och känsla. Värt att veta för den som använder produkten dagligen (och betraktar den som någon slags mirakelsalva) är att den innehåller 15 välkänt hudirriterande och allergena ämnen. Den gulliga burken till trots.

Bi Mat Cay är i grunden en bivax/mineralolje-baserad salva med tillsats av aromatiska oljor.

Så här står det om Bi Mat Cay på Eleven:"En multi-balm för allt - Miracle Balm är ett mirakel för din hud. Baserad på traditionell asiatisk medicin och förfädernas expertis, Bi Mat Cay Miracle Balm ger en positiv upplevelse snabbt i samband med små smärtor, muskelvärk, huvudvärk, insektsbett och andra hudirritationer samt kan användas som en avslappnande massage tack vare sin värme och sin subtila doft. Den renande effektiviteten hos cajuput, kanel och nejlika är förknippade med den stimulerande effekten hos kamfer och mentolmynta."

Bi Mat Cay – Ingredienser 

Testet som fick avbrytas: Weleda Pomegranate Firming Face Serum

/siweleda-pomegranate-firming-face-serum-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

Min hud blev röd och irriterad

Jag har testat Weleda Pomegranate Firming Face Serum i knappt två veckor nu. Tyvärr fick jag avbryta eftersom min hud bara reagerade med att bli röd och irriterad. Jag gissar på att det är alkoholen (mesta ingrediens näst efter vatten) som irriterar. Eller så kan det förstås vara så att jag reagerar på någon av de irriterande parfymämnena: limonene, linalool, geraniol, citral, coumarin. Det är en myt att dessa ämnen skulle vara mindre allergiframkallande/irriterande om de kom från naturliga råvaror. På förpackningen står det att serumet ska ha en uppstramande effekt. Och ja, nog stramade det alltid. Fast inte på något behagligt sätt.

Glycerin kommer som tredje ingrediens på INCI, vilket är trevligt, men det hjälper tyvärr inte om man inte tål resten av innehållet. Synd, för jag gillar tanken på ett antioxidantrikt serum baserat på granatäpple.

Innehåll: Vatten, alkohol, glycerin, aloe vera gel, granatäppeljuice, hirsextrakt, slånbärskvistextrakt, xanthan, citronsyra, äkta eteriska oljor*, limonene*, linalool*, geraniol*, citral*, coumarin*. * Från äkta eteriska oljor.

INCI – Weleda Pomegranate Firming Face Serum:

(Alltid i fallande ordning efter mängd)
Water (Aqua), Alcohol, Glycerin, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Punica Granatum Fruit Juice, Panicum Miliaceum (Millet) Seed Extract, Prunus Spinosa Wood Extract, Xanthan Gum, Citric Acid, Fragrance (Parfum)*, Limonene*, Linalool*, Geraniol*, Citral*, Coumarin*. *from natural essential oils.

 

de mest irriterande hudvårdsprodukterna

hudvard-irriterande-amnen

Var tionde person har någon gång haft besvär av en hudvårdsprodukt.
Kvinnor reagerar oftast på:

  • Tvål – 41%
  • Ansiktskräm  – 33%
  • Deodorant – 25%
  • Schampo – 16%
  • Ögonskugga – 11%
  • Bad/duschtvål – 7%
  • Ansiktsmakeup – 6%
  • Parfym – 6%
  • Mascara – 4%
  • Hårborttagningskräm – 2%

Källa:
Marie Lodén ”Ren, mjuk och vacker. Kemi och funktion hos kosmetika”. Andra utgåvan, sid 159.

Hurra, jag tål:

Nickelsulfat, ullfettalkoholer, neomycinsulfat, kaliumdikromat, bensokain, cinkokainhydroklorid, tetrakainhydroklorid, geraniol, slånlavsextrakt, hydroxicitronellal, kanelalkohol, kanelaldehyd, eugenol, isoeugenol, amylkanelaldehyd, kolofonium, epoxiharts, kliokinol, klorkinaldol, perubalsam, etylendiaminidihydroklorid, koboltklorid,
p-tert-butylfenol-formaldehydharts, metylparahydroxibensoat, etylpara-
hydroxibensoat, propylparahydroxibensoat, butylparahydoxibensoat, bensylparahydroxibensoat, difenylguanidin, zinkdibutylditiokarbamat, N-isopropyl-N´-fenyl-parafenylendiamin, N-cyklohexyl-N´fenyl-parafenylendiamin, N´N-difenyl-parafenylendiamin, CI+Me Isotiazolinon, kloroallylhexaminiumklorid, merkaptobensotiazol, p-fenylendiamin, Formaldehyd, N-hydroximetylsuccinimid, morfolinyl-
merkaptobensotiazol, N-cyklohexylbensotiazylsulfenamid, dibensotiazyldisulfid, tiomersal, disulfiram, dipentametylen-
tiuramdisulfid, tetrametyltiuramdisulfid och tetrametyltiuram-
monosulfid. 

Så då är det väl bara att köra på då. Eller?

 

mekostest-allergitest

För en tid sedan besökte jag en hudläkare (docent Lars Norlén) för ett antal mystiska utslag som helt plötsligt dök upp runt mina ögon. Han skrev ut ett sk patchtest (lapptest) för att se om jag skulle reagera mot någon av de allra vanligaste hudallergenerna. Obs, någon av de allra VANLIGASTE alltså. Kolla in listan ovan. Sammanlagt 49 irriterande ämnen som jag samtidigt och helt frivilligt testade på min rygg. Och hur gick det då?
Jo tack, jag fick inte ett endaste litet spår av någon allergisk reaktion. Skönt. Nja... jag kan inte låta bli att undra, är det så himla bra att vi kanske dagligen utsätter oss för den här blandningen av främmande och irriterande ämnen? Tränger de in i kroppen och i så fall, gör de någon mer skada än att orsaka ett och ett annat eksem?

Eksem på nolltid – gör så här:

mitte-blomqvist-husmorseksem

- Tvätta dig ofta, helst i varmt vatten.
- Använd tvål, gärna av en irriterande sort (lugn, de finns överallt)
- Bo i ett land med mer än sex månader av vinter och kyla.
- Smörj inte in dig, och om du måste, använd en kräm som varken gör till eller från.

Obs, sommar inget hinder. Bilden togs mitt under en solsemester på Ibiza förra året. Den giftgröna spanska tvålen i huset vi hyrde fixade kontakteksemet på ett par dagar.

Trots att jag varken är överdrivet hygienisk eller har något ”tvättintensivt” jobb så drabbas jag titt som tätt av självsprickor och sk husmorseksem (särskilt vintertid). Det gör ont och är allt annat än läckert. Så vad gör man? Man börjar med det självklara: utesluter de ämnen som irriterar och skadar hudbarriären. Vatten alltså. Och tvål. Ok, man behöver kanske inte duscha flera gånger om dagen, men tvätta sig om händerna efter ett toabesök känns väl ändå som en rättighet? Lösningen? Att hitta en riktigt mild tvål och helst släpa med mig den överallt. Visade sig att det var lättare sagt än gjort. Milda tvålar är nämligen inte alltid särskilt milda. Så just nu letar jag med ljus och lykta efter någon som håller måttet. Återkommer så fort jag vet mer. Tips mottages så klart tacksamt.

Prutt om det är mascaran jag inte tål!

sensai-38-grader

Det ska sägas att de mystiska prickarna runt ögonen dök upp ungefär samtidigt som jag började använda en ny mascara: Sensai 38 grader. Mascara är tydligen en av de vanligaste produkter man reagerar med överkänslighet på. Detta eftersom de ofta innehåller nickel. Vet inte om det är fallet med Sensais 38 grader, men en annan tänkbar orsak till irritation skulle möjligen kunna vara det varma vattnet (38 grader) som behövs för att skölja bort mascaran. Huden mår, efter vad jag förstår inte särskilt bra av vare sig för varmt eller kallt vatten (och inte vattenånga heller för den delen). Oavsett vilket skulle det vara väldigt tråkigt om det är mascaran jag inte tål, eftersom jag äntligen tycker mig ha hittat en ny favorit. En mascara som snällt satt på plats hela långa dagen.

Efter ett besök hos hudläkaren

Av en ren slump (eller snarare tack vare min vårdförsäkring hos SEB Trygg Liv!?) hamnade jag hos dermatolog och docent Lars Norlén. Han har sin mottagning på Quality Care på Riddargatan i Stockholm, men det är som forskare på Karolinska Institutet han ägnar större delen av sin arbetstid.

Lars kunde ganska snabbt konstatera att mina små prickar var ett eksem och för att avgöra om de ”bara” rörde sig om kontakteksem och inte ett allergiskt eksem skrev han ut ett sk patchtest, eller lapptest på svenska. I testet ingår totalt 49 olika ämnen, en samling av de allra vanligaste allergenerna som vi i människosläktet dagligen kan komma i kontakt med. Kolla den listan. Fräscht.

Subscribe to Irriterande ämnen