Kosttillskott

Skydda huden från insidan – Kosttillskott som solskydd?

apoteket-formula-betaplex-antioxidanter-solskydd

Betaplex från Apoteket –
antioxidanter, vitaminer och mineraler för huden

Kosttillskott, särskilt framtaget med fokus på hud och hår är ingen nyhet. Att äta antioxidanter för att maximera sitt skydd mot solen (eller för att få vackrare färg) har också funnits en tid nu. Men ändå spännande när det kommer ut nya produkter inom området. Min senaste upptäckt är Apotekets egna serie "Formula" och tillskottet "Betaplex". Det är en intressant blandning av olika antioxidanter, speciellt utvalda för sin förmåga att förebygga UV-skador samt med ett antal vitaminer och mineraler kända för att gynna hudens funktion.

Innehåll Betaplex:

  • Vitamin B2
  • vitamin C
  • Vitamin E
  • Niacin
  • Betakaroten
  • Biotin
  • Lykopen
  • Koppar
  • Selen
  • Zink

Så här skriver Apoteket själva om Betaplex:

Betaplex innehåller antioxidanter (selen, koppar, zink, vitamin B2, C och E), naturligt betakaroten och lykopen utvunnet från tomater som naturligt innehåller tokoferoler, fytosteroler och karotenoider. Vitamin B2, niacin, vitamin A, zink och biotin bidrar till att bibehålla en normal hud. Vitamin B2, vitamin C, vitamin E, koppar, zink och selen är antioxidanter som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Koppar bidrar till hudens normala pigmentering.

80 tabletter, en 40 dagars kur kostar 119 kr på Apoteket.

 

Har du koll på dina järn-nivåer? Skydda dig mot kadmium i livsmedel

jarn-kadmium-toxboxnu-testfakta

50 - 100g vetemjöl/dag, max för ett barn på 10 kg

Vanligt vetemjöl innehåller höga halter av tungmetallen kadmium enligt Testfaktas analys från 2012. Kadmium finns i jorden och tas upp av det vi odlar, bland annat vete men även annat som t ex rotfrukter. Det mjöl som hade högst värde var Finax dinkelfulkornsmjöl, det innehöll 0,07 milligram kadmium per kilo jämfört med övriga fabrikat som låg mellan 0.03 och 0.04 milligram per kilo. Om man ska följa rekommendationerna för hur mycket kadmium som får finnas i livsmedel så innebär det att ett barn på 10 kg inte ska få i sig mer än 50 - 100 g vetemjöl om dagen (beroende på fabrikat och sort)!

Skydda dig med järn!

Eftersom kadmium finns i allt vetmjöl är det svårt för många att undvika. En källa till föroreningen tros vara det slamm som används som gödsel på våra åkrar. Men det finns vissa saker man kan göra för att skydda sig. Inte röka, äta varierat och se till att man har en bra nivå av järn i kroppen. Det här är något jag fick lära mig under en av föreläsningarna på Toxboxnu ("knocka ut vardagskemikalierna som gör oss sjuka") tidigare i september. Ett helt fantastiskt ideellt initiativ av Linda Rosendahl Nordin som jobbar för att sprida kunskap i miljöfrågor. Summa sumarum, det kan vara en smart idé att testa sina järnvärden. Som kvinna är det ju inte helt ovanligt att ha låga järnvärden, något som dessutom gör en rätt så trött och hänging. Själv brukar jag äta Holistic's Järn som du tex kan köpa på Netoteket.

jarn-holistic-kadmium

Läs mer om Testfakta's varning för kadmium i mjöl i den här artikeln i DN.

 

Subscribe to Kosttillskott