Läppstift

Designa din egna läppstiftsfärg med Three costum color lipstick!

three-bespoke-custom-colour-lipstick-harvey-nichols-beauty-concierge

Framtiden är här. Custom made lipstick hos Harvey Nichols!

Åker du till London i Påsk? Då har du chansen att skapa din helt egna läppstiftsfärg! Klockrent för dig som fortfarande jagar efter den perfekta röda nyansen. Eller som bara vill få en färg du är ensam om. Boka tid hos Harvey Nichols Beauty Concierge och ta med ett färgprov. En bit tyg, en tröja, en godisklubba eller vad som helst. Efter två veckor har du ditt läppstift! Du betalar £60 och får två stycken Three Custom Color Lipstick. Obs tidsbokning är nödvändig! 

Harvey Nichols Beauty Concierge
e-mail:
tel: + 44 207 201 8688.

Bild: Harvey Nichols

Äntligen! Läppstiften från Ilia har kommit!

ilia-lipstick-lappstift-crimson-clover-voila

ilia-lippstick-lappstift-tva-nyanser

Crimson Clover och Voilà, två matta och färgstarka eko-läppstift

När jag intervjuade den surfande makeupartisten Linda Öhrström (som även beauty editor på den svenska utgåvan av Women's Health - kolla hennes galet inspirerande blogg här!) tidigare i höstas om hennes ekologiska favorit-makeupmärken så tipsade hon om amerikanska Ilia. De har en mängd fina produkter, bland annat många matta läppstift i färgstarka och fina nyanser. Det tog lite tid innan jag fick ändan ur och beställde och sen fick jag så klart vänta några veckor på paketet. Men så idag dök det äntligen upp! Jag beställde två läppstift, den röda bestseller Crimson Clover plus Volià som drar åt orange. Har bara hunnit snabbtesta än så länge och gillar! Återkommer med mer utförlig recension.

ps. Tack Isabel för tipset om Beautybay.com, där man kan köpa Ilia med fri frakt till Sverige!

ilia_lipstick-crimson_clover

Så här glammig blev ju inte direkt min bild... Men bortsett vacker modell, grym fotograf och bildretusch så tycker jag Crimson Clover har en aningens kallare ton i verkligheten.

In English

I Love my new two lipsticks from Ilia; Crimson Clover and Volià. It was through my interview with Linda Öhrström that I found them. Go and check out her inspiring blog at Women's Health, you wont be disappointed!

Bästa Ekologiska Makeup – Makeupartisten Linda Öhrströms favoritmärken!

linda-ohrstrom-eko-makeup-mini

linda-ohrstrom-eko-makeup-2

Linda Öhrström, tillträdande Beauty Editor på Womens Health

I veckan hade jag ett otroligt inspirerande möte med Linda Öhrström en fantastiskt duktig och världskänd makupartist som brinner för ekologisk hudvård och makeup. Hon är aktuell som nytillträdande Beauty Editor på Womens Health när tidningen nu lanseras i Sverige i mitten av januari. Linda har jobbat professionellt med makeup i 18 år. Sedan 1996 är hon bosatt i London, men har världen som arbetsfält. Förutom att resa jorden runt på olika reklam, mode- och beautyfotograferingar så spenderar Linda ett par månader om året på tropiska beacher. Som dedikerad surfare har hon hängt på av jordens softaste platser och stränder. Och det var faktiskt just på en sådan plats, Santa Teresa i Costa Rica som jag första gången träffade Linda. Dit hade jag åkt med en kompis några veckor för att testa det här med surfen. (Min kompis Lisa blev hooked, men tyvärr inte jag). Linda lever en miljö- och hälsomedveten livsstil, hon är t ex vegetarian och yogar regelbundet. I här inlägget bjuder Linda på några av sina hetaste ekomake-tips och när ett fullblodsproffs som Linda säger vad som funkar och inte så sitter i alla fall jag stilla i bänken. 

linda-ohrstrom-eko-makeup-4

Ekologisk makeup ett självklart val

Sedan ett 5 år tillbaka är Linda Beauty Director på Volt Mag och sedan i höstas dessutom Organic Beauty Editor nättidningen Volt Café, ett jobb Linda har fått mersmak på då hon nu alltså tillträder som Beauty Editor på svenska utgåvan av Womens Health. Genom det redaktionella arbetet har Linda haft möjligheten att sprida och fördjupa sina kunskaper om ekologisk make och hon testar ständigt nya märken. I sitt dagliga arbete som makeupartist har Linda nämligen blivit allt mer övertygad om nödvändigheten av ekologiskt smink. Inte minst av en skrämmande personlig erfarenhet hon gjorde för några år sedan. 

linda-ohrstrom-eko-make-anne-vyalitsyna

Höga värden av tungmetaller fick Linda att rensa necessären

Linda har alltså gjort en såväl skrämmande som intressant personlig resa mot ekologisk hudvård och makeup. För ett år sedan rensade hon ut 11 amalgamfyllningar ur sina tänder (amalgam innhåller bland annat kvicksilver). Efter fyra månaders detoxande (tarmsköljning, leverrensning etc), ville Linda testa sina nivåer av gifter och tungmetaller i kroppen, så hon bokade ett privat test hos en "kvicksilverspecialist". Man mätte och analyserade rester av kvicksilver i svett, i hårbotten och i munnen. Det visade sig att värderna var skyhöga. Linda bokade ett nytt test för att dubbelkolla. Denna gång hos Bio Lab som analyserade ett hårprov. Även denna gång kom testsvaret tillbaka med kraftigt förhöjda värden. Med dessa två analyser i handen lyckades Linda tjata till sig ett tungmetalltest hos sin allmänläkare i London. Även detta, ett urinprov, visade onormalt höga värden av kvicksilver, aluminium, bly och kadmium. Det har senare visat sig att flera av Lindas makeup-kollegor som gjort liknande tester har haft samma förhöjda värden av tungmetaller.

volt-linda-ohrstrom-makeup

Linda om dagens eko-smink

Linda köper helst ekocertifierad makeup. Hon anser att certifieringen fungerar som en trygg garant mot all den green-washing som översvämmar skönhetsbranschen. För Linda är det viktigt att produkterna hon använder är rena och inte innehåller giftiga och skadliga ämnen för människa och natur. Kvalitetsmässigt kan det variera en del mellan olika märken och prisklasser, men på senare tid har det kommit fram en hel del fina märken anser Linda. De flesta är bra på någon eller några produkter, svårare att hitta ett märke som är bra på allt. Ekocertifierad mascara som har allt (sensationellt uppbyggande, som sitter i alla lägen) verkar vara svårast att få till. Man kan helt enkelt inte förvänta sig samma typ av frans-underverk som med en konventionell mascara. Än...  Lindas hetaste mascaratips för tillfället är därför att grunda med ett drag med en mascara från Essential Care och därefter toppa med ett lager mascara från Green People. Det vanligaste med ekomake är att det är mycket skimmer och att färgerna går i lite murriga och jordiga toner. Därför vill Linda gärna puffa för märken som lyckats ta fram produkter i matta och mer färgstarka färgskalor och med fin textur (finish). Linda blandar oftast färger i en make för att få till den nyans hon vill ha.

w3ll-people-vapour-une-zao-kjaer-weis-green-people

Linda Öhrströms favorit makeup-märken

 • Couleur Caramel - Ekocertifierade, Fina färger, matta puder, brett sortiment.
 • Essential Care - Bra läppsift. Bra mascara och kajal. Hett tips, grunda med ett drag med mascara från Essential Care, lägg sedan på ett lager med mascara från Green People.
 • Green People - Ett brett märke som har produkter för hela familjen, allt från tandkräm och hudvård till fin make. Bra svart kajal och en bra mascara som har vunnit alla priser!
 • Ilia Beauty - Stora fina läppstift, bra färger utan skimmer.
 • Intelligent Nutrients - Läppglans man kan äta för att de är så fullpackade av antioxidanter!
 • Kjaer Weis - Fantastiska! Bra och pigmentstarka ögonskuggor, lätta att jobba med (sudda).
 • Living Nature - Ett brett märke med stort sortiment av bra produkter. Snygga härliga förpackningar. Bra concealers, bra mascara och läppstift.
 • RMS Beauty - Grundat av makeupartisten Rose Marie Swift. (Liksom Linda gjorde Rose ett tungmetallstest som visade på kraftigt förhöjda värden innan hon övergick till ekologisk makeup). Living Luminizer är deras hjälteprodukt, en prisvinnande foundation. I övrigt mycket krämbaserade produkter (baserade på kokosolja) med bra textur och finish. Bra concealer!
 • Studio 78 - Bra bronzing powder, fina concealer (bäst i varma Costa Rica, men inte lika bra i torra England).
 • Une Beauty - Bra matta färger och fina pennor.
 • Vapour -  Bra foundations som sitter snyggt och bra!
 • W3ll People - Bra mineralfoundation-sticks.
 • Zao Makeup - Bra på färger, läpp, ögon, multipurpouse-pennor. Fina förpackningar i förnyelsebar bambu.

linda-ohrstrom-costa-rica-santa-teresa

En dag på jobbet. Linda Öhrström är förutom en grym makeupartist även en dedikerad surfare, här på stranden i Santa Teresa, Costa Rica. Foto Linda Forsell för SvD's Resebilaga. Följ Linda jorden runt på LindaLoves.

Här kan du se vad Linda gör för Volt Cafe:
http://www.voltcafe.com/blog/october-organic-beauty-cards
http://www.voltcafe.com/blog/intelligent-beauty
http://www.voltcafe.com/blog/a-beautiful-seduction
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/certified-beauty-3
http://www.voltcafe.com/editorial/fashion-weak
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/skin-colour
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/a-study-of-form

Linda Öhrström är representerad i Sverige av Link Details.

Beautybilderna i inlägget ovan är tagna (i turordning) av:

 • Rankin
 • Andreas Sjödin
 • Thomas Klementsson 
 • Ian Crawford
 • Thomas Falmer
 • John Scarsbrinck
 • Rui Faria
 • Benjamin Vnuk

 

 

Kan bly i läppstift sänka din IQ?

ysl-fall-2012-makeup-ad-lipstick

Experten: Bly även i små doser farligt för din mentala hälsa

Sedan 90-talet kommer det med jämna mellanrum rapporter om att det förekommer bly i läppstift. Nu senast i en studie gjord av Underwriters Laboratories framkom att 55% av de 22 testade läppstiften innehöll bly. Bly, även i de minimalaste doser påverkar din mentala hälsa; din IQ, ditt beteende och din inlärningsförmåga hävdar Dr Sean Palfrey som leder Boston Lead Poisoning Prevention Program. Framförallt är det barn och gravida som bör skyddas.

2007 testade Campaign for Safe Cosmetics 33 röda läppstift och kom fram till att två tredjedelar innehöll bly. Och att en tredjedel dessutom innhöll halter som överskred FDAs (Food and Drug Administration - amerikanska motsvarigheten till läkemedelsverket) gränsvärden för godis.

400 läppstift med bly – högsta halterna i L'Oreal och Maybelline

I februari i år gjorde FDA ett omfattade test och hittade 400 läppstift som innehöll bly. Fem av de 10 mest förorenade läppstiften var av märkena L'Oreal och Maybelline. De andra mest förorenade var två läppstift från Cover Girl, Nars och Stargazer. Den högsta koncentrationen bly förekom i "Maybelline Color Senstation Pink Petal" med 7,19 parts per million (genomsnittligt uppmätt värde var 1,11 parts per million)

Bly är inget som tillsätts i tillverkningen, utan det förekommer naturligt i vissa färgämenen baserade på mineraler. Men det går så klart att tillverka läppstift utan bly, baserade på andra färgämnen. Det minst förorenade läppstiftet i FDAs test var Wet ’n’ Wild Mega Mixers Lip Balm, som innehöll 275 gånger mindre bly än Maybellines.

Branschorganisationen: Läppstift påverkar inte din IQ

Enligt FDA innebär blyhalterna i läppstift ingen säkerhetsrisk och branschorganisationerna CTPA (Cosmetics, Toiletery) och PCPC (Personal Care Products Council hävdar att smink och läppstift inte påverkar inte din IQ. The Campaign for Safe Cosmetics är precis som Dr av en annan åsikt. De menar att det finns ingen säker gräns för barn och gravida och eftersom bly lagras i kroppen så kan halterna över tid bli rätt höga om man gillar att måla läpparna. “Lead builds in the body over time, and lead-containing lipstick applied several times a day, every day, can add up to significant exposure levels,”  säger Mark Mitchell, ordförande av the Environmental Health Task Force for the National Medical Association.

Källa:
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2242289/Can-make-harm-IQ-How-5...
http://articles.washingtonpost.com/2012-02-14/business/35443991_1_red-li... 

Bild: YSL, 2012 Fall makeup ad

Subscribe to Läppstift