Makeup

Släng ditt gamla smink och krämer innan de gör skada

hallbarhetstid-kosmetika-hudvard-hygienprodukter-bast-fore

Bäst före betyder bäst före

Handen på hjärtat, har du koll på hållbarhetstiden på dina hudvårdsprodukter där hemma? Eller har läppstiftet, krämerna och rengöringen passerat bäst före? Många eko-produkter har ofta rätt kort hållbarhetsdatum, så pass att det kan vara svårt att hinna använda upp dom. Livslängden påverkas av allt, renhet vid tillverkning, innehåll, valda konserveringsmedel, typ av förpackning, förvaring (från tillverkning till butik) etc. Hur du själv använder och förvarar produkten påverkar också hållbarheten. Skruvar du på locket ordentligt? Står förpackningen svalt och mörkt? Eller gräver du direkt med fingrarna i burken?

bast-fore-kosmetika-hudvard-smink

Bakterier och fria radikaler skadliga för hela kroppen

Det var först på mitten på sextiotalet som man insåg att hygienprodukter och läkemedel kunde innehålla mikroorganismer. Faktiskt en upptäckt gjord av några svenska forskare.

Så fort en produkt innehåller vaten så kan det bli bakterietillväxt. Vatten är i sig den största källan till kontamination. Man kan få blodförgiftning och varbildning av Staphylococcus och Pseudomonas och Clostridium kan ge stelkramp. Klebsiella, Candida, Aspergillus, Penicillum och Fusarium kan alla ge ögoninflammationer.

Förutom läskiga mikroorganismer så härsknar lätt många av de fleromättade fetterna vissa krämer är gjorda av. I härskningsprocessen bildas fria radikaler som bidrar till oxidativ stress (sk lipidperoxidation), något som är nedbrytande för huden (och även resten av kroppen om fetterna tas upp i ämnesomsättningen).

Så, med andra ord: Bäst före betyder bäst före. Kolla igenom förpackningarna du har hemma lite då och då och släng, släng, släng allt gammalt junk!

Källa: Marie Lodén, Ren mjuk och vacker - Kemi och funktion hos kosmetika, Andra utgåvan, sid 74-76

Subscribe to Makeup