Natural Moisturizing Factor

Squalene, en naturlig antioxidant i hudens sebum (talg)

squalene-squalane-oilve-oil-shark-liver-oil-antioxidant-natural-moisturizing-factor

Squalene en av kroppens egna, effektiva antioxidanter

Squalene (eller squalen på svenska) är ett fettliknande ämne som förekommer naturligt i små mängder i hela kroppen. I huden återfinns squalene både i lipidbarriären men framför allt i vårt sebum. Där är det ett av de mest rikligt förekommande lipiderna, i koncentrationer mellan 10 till 15%. Som så mycket annat minskar kroppens nivåer av squalane med åldern.

Squalene är ett kolväte och en sk triterpen som i alla djur är nödvändig (en sk precursor) för bildandet av kroppens alla steroider (som t ex kolesterol, steroidhormoner och vitamin D). Det är samtidigt en effektiv antioxidant som skyddar cellmembranen från oxidativ stress från t ex UV-strålning. I kroppen sägs squalene sägs kunna bidra till en förbättrad kolesterolbalans då det sänker det "onda" kolesterolet och höjder det "goda". Vissa påstår även att squalene är viktigt för ett välfungerande immunförsvar med anticancerogena effekter. 

Squalene – den första antioxidanten?

Den grupp av biokemiska ämnen som squalene tillhör kallas också isoprenoider. Dessa sägs ha spelat en central roll i utvecklingen av liv på vår planet. Vid livets begynnelse för si så där 3,5 miljarder år sedan saknades det på jorden både syre och skyddande atmosfär. De första organismerna, enkla förhistoriska bakterier, utsattes med andra ord för extrema förutsättningar med höga temperaturer och dödlig UV-strålning. Man tror att det bland annat var för att de innehöll ämnen som isoprenoider, med sin kraftfulla antioxidantiva skyddande effekt, som de kunde överleva.  

squalene-squalane-oilve-oil-shark-liver-oil

Squalene, från hajar till oliver

Den rikligaste förekomsten av squalene i naturen hittar man i levern hos hajar och andra broskfiskar. Eftersom broskfiskar saknar simblåsa har de utvecklat ett annat sätt att hålla sig flytande. Det höga innehållet av olja i levern sänker deras densitet. Särskilt djuphavshajar har en hög andel squalene i sin lever, så mycket som mellan 60-85% och hos vissa av dessa arter utgör deras lever upp till 25% av den totala kroppsmassan. Ursprungligen och under lång tid var det genom hajleverolja man utvann squalene. Namnet squalene härstammar också från det från det latinska namnet för en typ av hajart, squalus. Hajleverolja är fortfarande ett populärt kosttillsott, men av etiska och miljömässiga skäl utvinner man numera ofta squalene från vegetabiliska källor, framförallt från oliver. Squalene finns även i andra växter, som tex i amarantfrön och i ris- och vetegroddar. Det finns antaganden om att det är den antioxidativa effekten i squalene som har gjort medelhavskosten med sitt höga innehåll av olivolja så hälsosam.

Effekter i huden

Squalene påstås ha en rad positiva effekter i huden, bland annat:

  • Nödvändig för bildandet av kroppens alla steroider, bland annat bildandet av vitamin D i huden
  • Kraftfull antioxidant, ett av hudens egna skydd mot oxidation från bland annat UV-strålning
  • NMF – Natural Moisturizing Factor, naturlig mjukgörare och bidrar till att behålla fukthalten i huden
  • Minskar symptomen av eksem
  • Stimulerar nybildandet av hudceller
  • Motverkar uppkomsten av rynkor
  • Immunstimulerande
  • Antibakteriell
  • Minskar rödhet i huden
  • Motverkar pigmentfläckar
  • Absorberas lätt av huden, utan att lämna en kladdig/oljig yta
  • Icke irriterande, fungerar mycket bra på känslig hud
  • Bidrar till förbättrad sårläkning
  • En naturlig "detoxifyer" som stödjer den naturliga reningsprocessen i cellerna

Squalane, en stabil form av Squalene

Squalene är instabilt och oxiderar lätt när det utsätts för ljus och luft. Därför används ofta i kosmetika ett stabilt derivat som kallas squalane (framställt av olivolja). Det påstås ha samma effekt i huden som det kroppsegna squalene. 

Förhöjda nivåer av squalen hos personer med acne.

I vissa studier har man funnit att personer med Acne har en högre andel squalene i sitt sebum jämfört med personer utan acne. Eftersom squalene i är instabilt när det utsätts för syre och bildar inflammationsbildande nedbrytningsprodukter när det oxiderar så finns det vissa forskare som hävdar att acne främst skulle kunna ha inflammatoriska orsaker snarare än bakteriella. Enligt det resonemanget skulle man då kunna mildra acne genom att använda produkter med ett högt innehåll av fettlösliga antioxidanter som vitamin E (tocopheroler). Värt att notera att hudens egna squalene förvisso är instabilt (oxiderar lätt), medan squalane som används i hudvårdsprodukter är ett stabilt derivat som inte oxiderar så lätt. Man borde alltså inte få acne av att använda produkter som innehåller squalane. 

Källa:
Marie Lodén, Ren, Mjuk och Vacker – Kemi och funktion hos kosmetika, tredje utgåvan, sid 36
http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/8089#section=Information-Sources
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835893/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835908/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835893/
https://en.wikibooks.org/wiki/Structural_Biochemistry/Lipids/Isoprenoids
http://cancerres.aacrjournals.org/content/16/6/500.full.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Squalene
https://sv.wikipedia.org/wiki/Squalen
http://www.deepbluehealth.co.nz/shark-squalene-faqs
http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/sq...
https://en.wikipedia.org/wiki/Shark_liver_oil
http://www.scienceforlife.eu/tekst%20what%20is%20squalenel.htm
http://www.drweil.com/drw/u/QAA401196/Do-You-Need-Shark-Liver-Oil.html
https://www.truthinaging.com/review/what-is-it-squalane
http://www.daisybeauty.com/web/beauty-by-k/blogg/-/blogs/oiless-oils
http://www.annmariegianni.com/difference-between-squalane-and-squalene/
http://www.acneeinstein.com/dont-know-how-to-get-over-acne-let-me-help/

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jojoba – oljan som räddade kaskelottvalen

jojoba-simmondsia-chinensis-diy-skincare-faceoil-moby-dick

Jojobaolja, flytande vax som gör huden sammetslen

Jojobaolja (Simmondsia chinensis oilär trots sitt namn, kemiskt sett inte olja utan flytande vax. Detta eftersom fettsyrorna inte är förenade med glycerin (vilket majoriteten av vegetibliska oljor är, sk triglycerider) utan istället är förenade med fettalkoholer. På huden blir känslan av jojobaoljan lätt och sammetslen. Den är inte komedogen (täpper ej till porerna) och tåls av de allra flesta. Jojobaolja är i sin komposition mycket lik oljan från kaskelottvalen (sperm whale oil/spermacetiolja) som jagats sedan början av 1700-talet för sin unika olja. En jakt som officiellt upphörde först 1985, då valarna var snudd på utrotade. Spermacetiolja var en vanlig ingrediens bland annat i tvål och kosmetika, eftersom man ansåg oljan helt unik i sin hudvårdande komposition. Men på 70-talet upptäckte forskare att jojobaolja var snudd på identisk med spermacetiolja och kunde fungera som ett hållbart alternativ. En av de största odlarna av jojoba idag, Dessert Whale Jojoba Company i Arizona, grundades 1978 av miljöaktivister engagerade i kampen för att rädda valarna. I deras informationsfilm nedan kan man se hur jojobaoljan framställs.

Jojoba får öknen att grönska

Jojobaoljan utvinns ur jojobabuskens frukter. Växten kommer ursprungligen från Sonora- och Mojaveöknen i Arizona, Kalifornien och Mexiko. Och där odlas också den mesta jojoban. Eftersom plantagen bidrar till att minska ökenutbredningen så är oljan inte bara hudvänlig utan även ett hållbart, miljövänligt alternativ till t ex mineralolja. 

Fettsyresammansättning, Jojobaolja

Mättade fettsyror 3-5 %  
• Palmitinsyra upp till 3 %

Enkelomättade fettsyror 95-97 % 
• Omega 9: Gadoljesyra och dess fettalkohol 66-80 %
• Omega 9: Erukasyra och dess fettalkohol 10-20 %
• Omega 9: Oljesyra och dess fettalkohol 5-15 % 
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %

Fleromättade fettsyror inga  

Övrigt
 Glycerin/Glycerol: Endast spår. Jojobaoljans fettsyror är inte (som andra vegetabiliska oljor) några triglycerider. Dvs fettsyrorna är inte förenade med en glycerid utan istället förenade med fettalkoholer. Kemiskt sett är jojobaoljan alltså ingen olja utan ett flytande vax. 
• Fria fettsyror, d.v.s. fettsyror oförenade med alkoholer: 0,2-1 % (syratal upp till 2). 
• Oförtvålbara ämnen (mest vaxer; fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 45-55 %.
• Andra vaxämnen: 6 %.
• Hartsämnen, tjärämnen, alkaloider: Inga. 

Vitaminer
• E-vitamin: 0,005 % alfa-, gamma-, deltatokoferoler d.v.s. 5 mg per 100 gram. 0,0005 % naturligt d-alfa-tokoferol d.v.s. 0,5 mg per dl.

Jojobaolja är en klar olja som blir till en gryning massa vid 5-7°. Som kallpressad är den ljusgul till gul ed en oljig doft. Genom en särskild reningsprossess (högt tryck och vattenånga) avskiljs och bortförs alla oljans doftämnen, den deodoriseras och bli luktfri. Ofta kallas då olja kallpressad raffinerad.

Mått och vikt
100 ml jojobaolja väger ca 96 gram. 100 gram = 104 ml.

Löslighet
Olöslig i vatten, glycerin och alkohol.
Löslig i fetter, oljor och eteriska oljor
Emulgerar inte med lecitin 

Källa: 

http://www.shenet.se/ravaror/jojobaolja.html
https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Docosdienoic_acid&action=edit...

Subscribe to Natural Moisturizing Factor