Oljeserum

DIY Skindressing – fuktbindande oljeserum med glycerin och karbamid

skindressing-fuktbindande-oljeserum-glycerin-karbamid

Vad jag själv använder istället för ansiktskräm

Jag får ofta frågan vad jag själv brukar använda för hudvård. Mitt mål är att använda så rena och minimalistiska produkter som möjigt. Jag gillar renheten och enkelheten i en olja, men för mig är rena ansiktsoljor inte alls tillräckligt fuktbindande. Och en vattenbaserad kräm innehåller ju så gott som alltid både emulgeringsmedel (som är släkt med tensiderna och därmed potentiellt hudirriterande) och någon form av konserveringsmedel (som är det näst vanligaste allergenet efter parfymämnen). Sedan en längre tid tillbaka har jag därför experimenterat med egna olje-serum, eller skindressings som jag kallar dem. De är vattenfria (anhydrous) två-fas-serum och precis som en olja-vinäger-dressing måste man skaka dem före användning. Längst ner ligger det fuktbindande glycerinet som utgör ca 20% av volymen. I det här receptet har jag dessutom löst ut en mindre del fuktbindande karbamid i glycerinet. Resten är en fin blandning av vårdande vegetabiliska oljor. Man kan själv välja sina favoritoljor utifrån deras olika egenskaper. Själv brukar jag ha i en ganska hög andel jojobaolja, eftersom jag tycker den oljan (som egentligen består av flytande vaxer) ger en lätt och fin sammetslen känsla på huden. Serumet är väldigt drygt och tar man för mycket kan glycerinet kännas lite klibbigt precis när man har smörjt sig. Det kan användas på hela kroppen och dess mix av glycerin och karbamid har verkligen funkat på mina torra händer i vinter. Vid regelbunden användning har jag t.o.m sluppit mina envisa självsprickor. I ansiktet ger det en väldigt fin lyster.

Skindressing Moist Bomb – Anhydrous 2-phase Oil Serum

Blanda först de två faserna var för sig i olika kärl. Receptet ger ca 100 gr serum. Räcker till ca 4 x 30 ml-flaskor (köp gärna bruna som skyddar oljan mot nebrytande UV-ljus) med exempelvis pimpett. Använd helst en bra våg, termometer och väl rengjorda redskap. Sprita gärna allt med tex ren vodka, eller läkarsprit så att det blir sterilt. 

Ojefas:
25g Jojobaolja
15g Tefröolja
15g Baobabolja
15g Squalane
10g Riskliolja
0,5g Tocopherol (naturligt E-vitamin) - skyddar produkten mot oxidering samt är en antioxidant för huden.

Blanda oljorna och värm sedan i svag värme i vattenbad (ej över 40 grader så att E-vitaminet löser sig).

Glycerinfas:
16 g Glycerin (99% veg)
4g Karbamid 

Värm försiktigt i vattenbad (helst ej över 40 grader). Mortla gärna karbamidet först så det blir ett fint pulver. Lös under omrörning, det kan ta en stund. Om värmen blir för hög kan karbamidet förvandlas till amoniak och då måste allt slängas. 

Häll sedan först upp glycerin/karbamid-blandingen i flaskorna. Skall utgöra ca en femtedel av hela volymen. Fyll sedan på med oljeblandningen. 

Lycka till! 

 

Co-enzym Q10 – effektiv antioxidant med antiage-effekt

coenzym-q10-ubikinon-ubiquinone-apotekets-antioxidant-antiage

Q10 (Ubikinon) – nödvändning för cellernas energiproduktion

Co-enzym Q10 (eller ubikinon) upptäcktes 1957 och är ett fett- och vitaminliknande ämne som i sin struktur påminner om vitamin E och K. Det förekommer i kroppens alla celler och har en central roll i cellernas andning och energiproduktion. Namnet ubikinon härstammar från det engelska ordet ubiquitous vilket betyder "överallt". Högst koncentration av Q10 hittar man i hjärtat, levern och njurarna, eftersom dessa organ har den högsta energiomsättningen i kroppen. Vi kan själva tillverka Q10 från maten vi äter, men nivån av Q10 minskar med åren. Q10 förekommer i rikligast mängd i kött och fisk (högst koncentration i kyckling-, nöt- och grishjärta), men även i vegetabiliska oljor. Q10 kan framställs både syntetiskt och naturligt. Då genom en fermenteringsprocess med t ex jästbakterier och sockerbetor eller sockerrör.

En av hudens egna antioxidanter, effektiv även i hudvård

Q10 finns i alla våra celler, men man har sett att nivån går ner i de områden som utsätt för oxidativ stress, som t ex vid rökning. I huden minskar Q10 när vi solar, något man tagit som tecken på att det kan skydda huden mot oxidativ skada och på så sätt ha en antiage-effekt även när det tillsätt i hudvård. Q10 är en kraftfull antioxidant som ingår i hudens egna försvar mot nedbrytande fria radikaler (många orsakade just av UV-strålning). I studier har Q10 dessutom visat sig kunna reducera rynkor genom att bidra till en hälsosam kollagenproduktion, särskilt vid solskadad hud. I hudvård kan Ubikinon även ha en antiinflammatorisk effekt. Q10 var lite hypat för ett antal år sedan när det introducerades i en mängd olika hudvårdsprodukter (minns ni Jabushe?) och även om det kanske inte längre är en lika het ingrediens så är den ändå en av de mer välstuderade med dokumenterad effekt. Q10 är fettlösligt och i sin ursprungliga form i princip helt olösligt i vatten. Det är ljuskänsligt och oxiderar lätt. Idag finns tillverkare som utvecklat Q10 i nanoform och gjort det vattenlösligt, något som de påstår kunna öka dess upptagningsförmåga.

Tredje mest sålda kosttillskottet i USA

Det är framförallt som kosttillskott som Q10 har fått sin största spirdning. I USA är Q10 det tredje mest såld kosttillskottet, efter omega 3 och multivitamintabletter. Det sägs att Q10 har en gynsamm effekt på olika hjärtproblem och många vill även tro att Q10 både kan höja enerignivån i kroppen och förlänga livet. Därför är Q10 ofta också populärt bland atleter. Det finns studier som visar på att Q10 kan ha effekt på migrän samt kunna sänka blodtrycket. Q10 studeras även i olika cancerbehandligar, som imunhöjande medel för patienter med hiv och som behandling vid parkinsons sjukdom.

Jag testar Apotekets Q10-kapslar som prisvärt antioxidant-serum?

Eftersom Co-enzym Q10 är ett ljuskänslig och rätt instabilt ämne (och därmed, inbillar jag mig, en smått trixig ingrediens att tillsätta i effektiva doser i hudvård?) så testar jag att använda innehållet från Apotekets Q10-kapslar som ett serum. Jag tar helt enkelt och sticker hål på en kapsel (som egentligen är avsedda att sväljas) och smörjer direkt på huden. Förutom "äkta japansk fermenterad Q10 av naturligt ursprung" så innehåller kapslarna sojaolja, vitamin E, kokosolja och bivax. Varje kapsel ger 30 mg Q10 och 3,4 mg vitamin E.

Källa:

 

Kallpressad ekologisk arganolja för 1200 kr litern eller 18 000?

arganolja-crearome-atlas-naturals

1 252 kr eller 17 933 kr per liter - är det någon skillnad i kvalitet?

Kallpressad ekologisk arganolja är dyrt. Men att det kan skilja så mycket som drygt 16 000 kr för en liter är otroligt. Kan det verkligen finnas en skillnad i kvalitet som är värd den prisökningen? Eller är allt bara en fråga om "branding". De två produkterna ovan innehåller samma sak: kallpressad ekologisk arganolja. Båda är eko-certifierade och framställda av ett kvinnokooperativ i Marocko. Den vänstra Arganolja kallpressad eko är tillverkad av Crearome och går att köpa i en 500 ml-flaska för 626 kr (alltså 1 252 kr/litern) medan den andra, Atlas Naturals Organic Argan Oil säljs hos Kakaobönan för 269 kr/15 ml (dvs 17 933 kr/litern). 

Jag mejlade Elisabeth Lendelund på Naturkosmetikkompaniet (som distribuerar Crearome) och Kristina Oudini på Atlas Naturals och frågade om det fanns några reella kvalitetsskillnader mellan produkterna. Här är deras svar:

Elisabeth Lendelund (Crearome Arganolja kallpressad eko):

"Arganträdet är ett av de äldsta träden i världen och växte för mer än 80 miljoner sedan i norra Afrika och i Europa, men idag finns de enbart i sydvästra Marocko. Träden är 3-4 m höga med torniga grenar. De kan bli över 200 år gamla och har djupa rötter vilket skyddar mot ökenspridning.  Veden ger människorna bränsle och byggmaterial, bladen och frukterna används som djurfoder. Arganfrukterna liknar stora oliver och har ett hårt skal. Innanför skalet finns själva frukten bestående av fruktkött och tre kärnor. Från kärnorna utvinns den värdefulla oljan som kallas för flytande guld i Marocko. Marockanerna har traditionellt använd arganoljan framförallt till mat men även för skönhet och hälsa. 
Den arbetskrävande och tidsödande utvinningen av arganolja har traditionellt utförts av berberkvinnor. Nu har kooperativ grundats för de kvinnliga jordbrukarna, vilket förbättrar deras sociala ställning och stödjer dem i att förbättra och skydda de utrotningshotade trädbestånden. Automatiserad produktion har införts på många ställen, vilket ger större utbyta av olja än manuell hantering. 1998 förklarades arganbestånden som biosfärområde av UNESCO. Träden skyddas genom lagstiftning och olika projekt såsom återbeskogning .
Vid odlingen används inga besprutningsmedel eller konstgödsel . Arganfrukterna plockas för hand och torkas i solen. Skalen krossas, fruktköttet avlägsnas och kärnorna plockas ur. Om oljan ska användas till mat rostas fröna. (Olja från orostade frön går att använda till mat, men får inte den goda nötaromen). Fröna mals och oljan pressas ut utan uppvärmning. Det behövs 100 kg frukter för att få fram 2 -3 liter olja, därför har den ett högt pris. Arganolja kallpressad eko har inga tillsatser av konserveringsmedel, aromer, antioxidanter eller blekningsmedel och har inte utsatts för raffinering, deodorisering, härdning, blekning eller annan processning. Internationella vetenskapliga studier har visat att arganoljan tillhör en av de mest värdefulla och högkvalitativa oljorna i världen. Arganolja är en halvfet olja som är bra att använda före och efter solning. Den är cellstimulerande och hudgenererande och gör huden mjuk och elastisk. Oljan passar därför att använda i regenererande produkter för skadad och mogen hud och i produkter runt det ömtåliga ögonområdet. Dessutom vid eksem, acne och hudallergier. Även bra för torrt och livlöst hår. Aktiva beståndsdelar i oljanKaroten, E-vitamin (tokoferol), triterpener samt fytosterolerna spinasterol och schottenol." Läs mer här.

Kristina Oudini (Atlas Naturals Organic Argan Oil):

"Atlas Naturals är ett projekt med mycket hjärta och själ. För oss är kvalité och kvinnornas fantastiska arbete i kooperativet det viktigaste. Våra oljor är certifierade "Organic Cosmetics" av franska Ecocert och detta innebär att hela kedjan från första fröet till den färdiga produkten kontrolleras; alltså inte endast själva råvaran som ofta är fallet. Detta innebär givetvis ett högre pris för kunden, men samtidigt en verklig garanti för att produkten är av högsta kvalité och verkligen 100% ekologisk
och ren. Samtidigt har vi satsat på ett annorlunda och lite lyxigt koncept för att verkligen dessa unika oljor ska valoriseras som de förtjänar. Arganoljan produceras endast i södra Marocko och jag lever här sedan snart 13 år och har en direkt kontakt med kvinnokooperativet och inblick i prduktionen som en slags garant för att våra höga krav på kvalitén alltid respekteras." Här läser ni mer om Atlas Naturals Organic Argan Oil.

Arganolja bästa hudoljan?

Man hör och läser ofta att arganolja skulle vara rena undermedlet för både huden och håret. Påståeenden om att oljan t ex skulle ha "hudregenererande" egenskaper upprepas ofta helt automatiskt. Men är det sant (och var kommer i så fall den informationen ifrån)? Är arganoljan verkligen värd sitt höga pris, är den så mycket bättre än andra vegetabiliska oljor med liknande fettsyresammansättning? Jag har egentligen inte gjort någon djupdykning i ämnet, mer än att jag hittat några länkar som alla verkar pekar åt samma håll: arganolja är en fin olja men det saknas kliniska studier som kan påvisa att just arganoljan skulle vara avgjort bättre än många andra vegetabiliska oljor.

 
Ja vad säger alla ni andra? Tror ni det finns någon skillnad oljorna emellan, förutom priset?
 

 

In English

 
The price of organic cold pressed argan oil can surely vary. EUR 130 or EUR 1 900 per litre, you decide! Is the difference in quality really as big as the difference in price? According to the two manufacurers, Crearome (Arganolja kallpressad eko) and Atlas Naturals (Atlas Naturals Organic Argan Oil) , the oils mentioned in this article are both out of highest quality and made by women in a Co-op in Marocko. So, is this all about branding? Another question all together is of course if argan oil at all is such a superiour oil (compared to for instance sunflower seed oil) when it comes hair and skin care? Anyone having an opinion on this subject? 
 
 

 

Subscribe to Oljeserum