Parfymämnen

Parfymfritt växande trend

parfymfri-zon-scent-free-zone-scent-free-building

JWT Intelligence — research- och planningdelen på av en av världens största reklambyrånätverk ger varje år ut en trendrapport. I årets utgåva, "100 Things to Watch in 2014" listas parfymfritt som en växande trend och en av de 100 saker man bör ha koll på inför 2014.

"Awareness of sensitivity to fragrance is on the rise, with some workplaces and campuses banning or discouraging the use of strongly scented products and legislators looking at the issue as well. Watch for more warnings to avoid wearing fragrances at group gatherings, like weddings, and many more opitons in unscented products."

Inte bara jag som önskar mig fler parfym-fria produkter alltså. Inte så konstigt kanske när man vet hur parfymallergierna ökar och att många parfymämnen dessutom är så allergena och irriterande för huden. Här kan du läsa mer om hur eteriska oljor och andra parfymer kan ge kontakteksem och här kan du se vilka som är de 26 mest allergena parfymämnen du själv måste ha koll på.

Hydroperoxider – så kan eteriska oljor ge kontakteksem

/sites/default/files/images/hydroperoxider-limonen-linalool-eterisk-olja-lavendel-citrus

Så bryts vanliga doftämnen ner till hudirriterade ämnen

Ett av världens vanligaste doftämnen är limonen, som utvinns ur citrusfrukternas skal och linalool, som bland annat finns i lavendelolja. De används som doftsättare i en stor andel parfymer, kosmetika, hygienprodukter och rengöringsmedel. Limonen används även som miljövänligt lösnings- och avfettningsmedel inom industrin. De kan framställas syntetiskt men ingår framförallt som helt naturliga komponenter i vissa eteriska oljor. Limonen och linalool är två av de 26 allergiframkallande doftämnena som enligt lag måste anges i ingredienslistan på kosmetika och hygienprodukter eftersom de är kända för att kunna orsaka hudalleriger och kontakteksem. Det är inte doftämnena i sig som är allergena, utan den nedbrytningsprodukt som bildas när de oxiderar i kontakt med luften. Då bildas de kraftigt allergiframkallande hydroperoxiderna. Något som forskare nu har upptäckt sker snabbare än vad man tidigare trott. Många av de undersökta eteriska oljorna hade redan bildat hydroperoxider när de kom från leverantören.

Parfymallerier ökar kraftigt

Oxiderande doftämnena är snudd på omöjliga att undvika, eftersom de är så vanligt förekommande i många av våra vardagsprodukter. De finns i allt från diskmedel, schampo, deodorant, tvättmedel, tandkräm och ekologisk babylotion. Därför är också doftallergi en form av allergi som ökar kraftigt. Idag tror man att fem till sju procent av alla med allergiska kontakteksem har utvecklat en allergi mot just de oxiderande doftämnena.

Ny anlysmetod avslöjar hydroperoxider i konsumentprodukter

Fram tills helt nyligen har man inte kunnat mäta de flykiga och instabila hydroperoxiderna. De analysmetoder man har haft har inte varit tillräckligt känsliga. Parfymindustrin har i princip använt metoder från 1800-talet, vilket gjort att man har missat de här svårupptäckta ämnena. Men nu har man på institutionen för Kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet utvecklat en helt ny analysmetod som gör att det faktiskt går att undersöka hydroperoxider i olika konsumentprodukter.

– Med hjälp av masspektrometri slår man sönder ämnena så att de bilar små fragment och det är första gången som det finns en metod att hitta de här enskilda specifika hydroperoxiderna i små mängder och i komplexa blandningar, förklarar Johanna Rudbäck som är doktorand vid Göteborgs universitet. Johanna Rudbäck disputerat i höstas med avhandlingen ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”.

Eteriska oljor oxiderade redan hos leverantören

Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi på Göteborgs universitet menar att det bara behövs små mängder av hydroperoxider för att trigga en allergi och ett eksemen hos en person som redan har utvecklat en överkänslighet. När man använde den nya analysmetoden för att studera eteriska oljor från lavendel och apelsinskal upptäckte man att de oxiderade fortare än man tidigare hade trott.

– Vi såg att det bildats hydroperoxider redan när vi fick oljorna från leverantören. Det förvånande oss, säger Johanna Rudbäck.

Naturligt eller syntetiskt – lika allergiframkallande

Man hör ofta kommentaren att naturligt framställda doftämnen inte skulle vara lika allergiframkallande som syntetiska. Att det skulle finnas naturliga antioxidanter i eteriska oljor som skyddar dem från att oxidera. Något som tyvärr alltså inte verkar stämma. Professor Ann-Therese Karlberg förklarar:

" ...Generellt sett gäller att de doftämnen som framställs på syntetisk väg även ingår i eteriska oljor. Detta gäller tex linalool från lavendelolja. Vi har kunnat konstatera att linalool oxideras på samma sätt och lika fort i den naturliga eteriska oljan som när det är framställt på syntetisk väg. Det finns ingenting i dag som visar att inte hydroperoxider kan ingå i parfymerade kemisk-tekniska produkter (konsumentprodukter)...”

Och även fast man inte har analyserat färdiga konsumentprodukter (som har doftsatts med eteriska oljor) utan bara de eteriska oljorna så menar Ann-Therese Karlberg  att de allergiframkallande hydroperoxiderna helt enkelt följer med in i slutprodukten.

”... När det gäller limonen använder man den eteriska oljan direkt som doftämne i de parfymerade produkterna eftersom den består till mer än 90% av limonen. Vi har funnit att sådan olja innehåller hydroperoxider när den kommer från leverantören.  Därför kommer även hydroperoxiderna att ingå i den färdiga produkten...” 

Eteriska oljor och parfymerade produkter får inte bli gamla

Om man är orolig för att utveckla en kontaktallergi bör man vara uppmärksam på innehållsförteckningarna och undvika dessa ämnen menar Ann-Therese Karlberg. Den som ändå vill köpa parfymerade produkter och eteriska oljor bör vara extra observant på datum och hållbarhet.

– Mitt råd är att man ska vara observant på innehållsförteckningarna av till exempel sina deodoranter och andra kosmetiska produkter. Sen ska man inte ha dem för länge utan man ska köpa nytt.

Hydroperoxidernas allergena mekanismer nu kartlagda

En annan forskare som studerat hydroperoxider är Staffan Johansson vid Institutionen för kemi vid Göteborgs universitet. Han har upptäckt och kartlagt de mekanismer som styr hur allergiframkallande de olika hydroperoxiderna är från den citrusdoftande limonen. För ett eksem ska kunna bildas krävs att ett ämne binder sig till proteiner i huden. När det gäller hydroperoxider tror man att det sker med sk radikaler. För hydroperoxiderna bryts nämligen i sin tur ner till de kraftigt reaktiva molekyler som kallas radikaler. Vissa av dem är sk syrecentrerade radikaler (dvs radikaler som binder sig till en syreatom) och de har visat sig ge en kraftigare reaktion i huden. Med andra ord så har de hydroperoxider som bildar en stor andel syrecentrerade radikaler visat sig vara extra starka kontaktallergener.

Åtgärdsprogram för ökad säkerhet

För att öka säkerheten kring parfymkomponenter har parfymindustrin startat ett åtgärdsprogram. Här kan de nya kunskapen om hydroperoxider komma att bli en viktig pusselbit. Det menar Vd Olof Holmer, på kemisk-tekniska leverantörsförbundet (KTF) som välkomnar de nya forskningsrönen. Det låter fantastiskt ifall parfymindustrin äntligen kunde hitta en lösning på problemet med de oxiderande doftämnena. Kanske kan man utveckla metoder som skyddar de här härligt väldoftande ämnena från att oxidera och blida skadliga hydroperoxider? Tills det sker så sparar jag parfymen till fest, undviker eteriska oljor och väljer oparfymerat så ofta jag kan! 

 

In english

Common fragrance compounds like limonene and linalool oxidize upon contact with air, forming hydroperoxides which are strong skin sensitizers. Until recently hydroperoxides have generally been difficult to determine. A group of scientists at the University of Gothenburg has now developed new analytical methods and chemical analyses for detection of hydroperoxides in complex mixtures. For the first time utilizing a mass spectrometry. Limone and linalool are components in essential oils like lemon and lavender. It has often been stated that natural occuring antioxidants in the oils are protecing them from oxidation. Unfortunately this is not the case. In the study ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”, by Johanna Rudbäck the presence of hydroperoxides where established in the essential oils alredy upon delivery from the suppliers.


Källa

 

Chanel no 5 i ny formula...? Nytt regelverk kan bli slutet för klassiska parfymer

chanel-no-5-nytt-regelverk-parfymamne

SCCS vill begränsa 12 naturliga parfymämnen

Europeiska unionens Scientific Committe on Consumer Safety (SCCS) utkom i somras med ett nytt utlåtande (opinion) om allergiframkallande parfymämnen i kosmetikaprodukter. Ett nytt regelverk föreslås med begränsingar av 12 naturliga parfymämnen där den maximalt tillåtna koncentrationen är satt till 0,01% av färdig produkt. Några av de aktuella parfymämnena är citral (finns i citrusoljor), coumarin (finns i tropiska tonkabönor) och eugenol (finns i rosolja). Dessutom viss SCCS direkt förbjuda två typer av trämoss-extrakt, en ingrediens som bland annat ingår i Chanel no 5 och Miss Dior och där bidrar med sin basnot av trä.

90% av alla premiumparfymer skulle behöva formuleras om

Parfymhus som Chanel, Dior och Guerlain är nu rädda att om det här regelverket träder i kraft skulle det innebära slutet för många klassiska parfymer. De hävdar att så många som 90% av alla lyxparfymer skulle behöva formuleras om. Därför pågår nu en intensiv lobbying mot att så sker.

Naturliga parfymämnen bland de mest allergiframkallande

Ett nytt regelverk skulle i så fall omfatta alla typer av kosmetikaprodukter, inte bara parfym. De 12 naturliga parfymämnena ingår i många eteriska oljor och hur ett nytt regelverk skulle påverka alla ekologiska hudvårdsprodukter som innehåller dessa vet jag faktiskt inte. Känner inte till exakt i vilka koncentrationer dessa allergiframkallande ämnen ingår. 1-3% av den europeiska befolkningen beräknas vara allergiska mot parfymämnen, vilket SCCS anser vara tillräckligt för nya begränsningar. Allergi mot parfymämnen är något som ökar. Nedan en tabell över de ämnen som SCCS vill begränsa. 

/sites/default/fileallergiframkallande-parfymamnen-sccs-special-concern

Nedanstående tabell från SCCS rapport visar hur vanligt förekommande de olika parfymämnena är:vanligt-forekommande-allergiframkallande-parfymamnen

Läs mer här
Läs mer om de 26 mest irriterande parfymämen här
Läs hela SCCS rapport här 

Ftalater, bara en av de farliga ämnen som Kemikalieinspektionen vill fasa ut

/sites/defi-love-men-aubrey-ftalater-i-t-shirt-pvc-tryck

Mjuka plasttryck (PVC-tryck) kan innehålla hormonstörande ftalater.

Handlingsplan för en Giftfri vardag

För snart två år sedan, 22 december 2010 gav förra miljöministern Andreas Carlgren Kemikalieinspektionen i uppdrag att utarbeta en handlingsplan för en Giftfri vardag."Föräldrar måste kunna känna sig trygga att deras barn inte kommer i kontakt med hormonstörande ämnen eller andra ämnen som kan ge allvarliga skador senare i livet." Handlingsplanen tillkom som ett svar på riksdagens uppsatta miljökvalitetsmål Giftfri miljö. Det handlar bland annat om ett antal farliga ämnen som ska fasas ut och tas ur användning.

Handlingsplanen har utarbetats "i nära samarbete med andra myndigheter, näringslivet, forskarsamhället, miljöorganisationer och konsumentorganisationer" (Vad gäller näringslivet så avses branscherna: Leksaker, Textil och Kosmetika & Hygienprodukter.)

Flera frågor står i fokus, bland annat ftalater och nanopartiklar. Produkter riktade mot barn och ungdomar har särskild prioritet och när det gäller hygienprodukter så är det de mest allergiframkallande konserveringsmedlen och doftämnena som ska bort.

Frågor i fokus:
• Antibakteriella medel
• Bisfenol A (BPA)
• Bly i varor
• Flamskyddsmedel
• Ftalater
• Kemikalier i textilier
• Kvicksilver
• Nanoteknik och nanomaterial
• Perfluorerade ämnen (PFOS, PFOA, med flera)
• Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
• Varor för barn

Läs mer på:
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/produktu...
http://www.regeringen.se/sb/d/14491/a/162705 
http://www.regeringen.se/sb/d/14037/a/160666 

Relaterade länkar:
Tjock av hårspray och parfym?

26 allergiframkallande parfymämnen du själv måste ha koll på

parym-perfume-beautycomesclean

Parfym och konserveringsmedel hör till de vanligaste allergiframkallande ämnena i kosmetika. Vem som helst kan utveckla en kontaktallergi och om man väl drabbats är det en livslång överkänslighet. Parfymallergi är dessutom något som ökar. 

Listan över de 26 mest allergena doftämnena

26 av de mest allergena parfymämnena måste (inom Eu sedan 2005) specificeras i innehållsförteckningen (övriga doftämnen behöver bara betecknas med "parfum"). Men de är alltså ändå fullt tillåtna att använda och en del av dem förekommer även ofta i ekologiska produkter. Så är du känslig, gravid eller vill undvika att utsätta dig (din omgivning och dina barn) för onödiga allergener måste du alltså själv hålla koll på dessa 26 ämnen. Obs. Det går inte att se skillnad på om de är av naturligt eller syntetiskt ursprung och de anses lika allergena för det.

Följande ämnen måste tas upp i varudeklarationen när koncentrationen överstiger 0.001% i produkter som inte sköljs av (lotion, deo etc) och 0.01% i produkter som sköljs av (tvål, schampo etc):

Alpha-Isomethyl Ionone
Amyl cinnamal
Amyl cinnamyl alcohol
Anise alcohol
Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamate
Benzyl salicylate
Butylphenyl Methylpropional
Cinnamal
Cinnamyl Alcohol
Citral
Citronellol 
Coumarin
Eugenol
Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract
Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract
Farnesol
Geraniol
Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
Isoeugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-Octynoate

parfymallergi-beautycomesclean

Allergier mot parfym har ökat

Diagrammet ovan visar hur parfymallergi blir allt vanligare. Staplarna representerar hur många patienter (%) som befunnits allergiska mot olika ämnen vid utredning på en hudklinik i Danmark. 

Egentligen är det inte parfymämnena i sig som är skadliga, men de oxiderar i kontakt med luften och bryts ner till kraftigt allergena hydroperoxider. Läs mer här.


Källa:

•  Naturskyddsföreningen, "Tjugosex allergiframkallande parfymämnen" 
•  Johansen JD, Menné T, Christophersen J, Kaaber K, Veien N. "Changes of the pattern of sensitization to common allergenes in Denmark between 1985-86 and 1997-98, with a special view to the effect of preventive strategies. Br J Derm 2000: 142:490-495. 
 Marie Lodén, "Ren, mjuk och vacker - kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan, 2008, sid 105

 

 

Subscribe to Parfymämnen