Peeling

DIY: Raw honey and matcha green tea facial

raw-honey-matcha-green-tea-detox-facial

Milt exfoliernade, pigmentblekande och bakteriedödande ansiktsmask som är rik på antioxiddanter

En av mina bästa ansiktsmasker gör du av bara tre ingredienser: Grönt Matcha-te, opastöriserad honung och kokt vatten. Det blir en milt exfolierande mask, antiinflammatorisk, antibakteriell och rik på antioxidanter.

Raw honey and matcha facial

1 tsk grönt matcha te
1 tsk opastöriserad honung
0,5 tsk kokt vatten

Koka vatten och låt svalna något (ca 80 grader). Blanda en knapp tesked vatten med 1 tesked matcha-te. Låt svalna till ljummet och blanda i honungen (som ej får hettas upp över 40 grander). Stryk på ansiktet och låt sitta i 10-15 min. Alternativt kan man först blanda ut matcha teet med vattnet och stryka på huden och låta torka, för att först därefter stryka på honungen. 

Påstådda hudvårdseffekter av de verksamma ämnena (EGCG) i grönt te

 • Antioxidant, har en skyddande och reparerande effekt mot UV-strålning
 • Stärker kapillärerna
 • Fuktgivande
 • Minskar fina linjer och rynkor
 • Stödjer sårläkning
 • Oil/sebum-kontroll
 • Pigmentblekande
 • Stödjer barriärfunktionen
 • Antiinflammatorisk
 • Antibakteriell 

 Påstådda hudvårdseffekter av de verksamma ämnena i honung

 • Exfolierande – bland annat tack vare sitt innehåll av sockersyror och mjölksyra 
 • Milt bakterie-, virus- och svampdödande – bland annat genom sitt innehåll av enzymet glukosoxidans som ovandlas till bakteriedödande väteperoxid i kontakt med vatten)
 • Innehåller vitaminer och antioxidanter
 • Fuktbindande
 • Förbättrar sårläkning
 • Underlättar läkning vid brännskador

Läs gärna mina tidigare inlägg om Matcha-te och honung

7 nyårslöften för friskare hud

hud-narbild-med-kram

Huden mår bra av samma saker som resten av du gör, dvs: Sov 8 timmar per dygn, stressa mindre och var oftare glad :), värna om och odla dina nära relationer, gör något av compassion för andra, motionera regelbundet och lagom hårt, ät näringsrikt med mycket bär, frukt och grönsaker, drick rent vatten, minska på stekt mat och rött kött, rök inte, andas frisk luft och minska exponeringen för kemikalier i vardagen – välj ekologiskt så ofta du kan. Men förutom dessa högst generella hälsoråd vill jag så klart bjuda på några extra hudsnälla tips:

1. Byt till snällare rengöring

Många använder alltför stark rengöring vilket kan leda till en sk tyst inflammation och/eller en skadad hudbarriär. Här kan du läsa mer om hur huden bryts ner av tyst inflammation – "inflammaging".

2. Välj oparfymerat

Syntetisk parfym innehåller ofta hormonstörande ftalater (Diethyl phthalate) för att doften ska "sitta i längre". Dessutom innehåller de flesta parfymer, även naturliga (med andra ord även eteriska oljor) sk oxiderande parfymämnen som när de kommer i kontakt med luften oxiderar och bildar kraftigt allergena hydroperoxider som är hudirriterande. Här kan du se listan över de 26 mest allergena parfymämnena. Dofter är något man vänjer sig vid. Och vänjer sig av med. Jag som har undvikt parfym i ca fem år har faktiskt helt ändrat uppfattnign om vad jag tycker doftar gott. Jag saknar t ex inte alls syntetiska parfymer, utan tycker de flesta luktar rätt så påträngande och tungt.

3. Lätta på peelingen

Alltför överdriven användning av aha-syror (som t ex glykolsyra) och annan peeling gör dig mer UV-känslig. Enligt en studie sponsrad av amerikanska FDA fördubblas risken för solskador för den som använder produkter med aha-syror.

4. Ta hand om hudbarriären

En stark och frisk hudbarriär är ett bättre skydd mot främmande ämnen som bakterier och irriterande kemikalier. Därför så viktigt att undvika att skada sin hudbarriär med alltför mycket tvättande i (varmt) vatten, stark rengöring, peeling eller ottilläcklig hudvård. En bra barriärstärkande hudkräm ska innehålla naturliga fuktbindare (NMF) som t ex glycerin och karbamid. Vissa krämer och oljor (som t ex olivolja) kan bryta ner hudbarriären, medan andra (som t ex solrosolja) stärker den. 

5. Bli pormask-detektiv

Får du lätt pormaskar (komedoner) och oren hy? Bli din egen pormask-detektiv och leta rätt på ifall produkterna du använder innehåller sk komedogena (tilltäppande) ämnen. Se t ex den här listan.

6. Undvik värstingarna: mörk hårfärg, triklosan och hydrokinon

Se till att undvika några av de värsta kemikalierna i kosmetika: mörka kemiska hårfärger, det bakteriedödande ämnet triklosan och det förbjudna pigmentblekande medlet hydrokinon (som säljs illegalt i en hel del butiker i Sverige). Mörka hårfärger är farligare än ljusa. De innehåller cancerframkallande och kraftigt allergiframkallande ämnen. Vem som helst kan utveckla en allergi som då blir livslång. Har man riktig otur kan sedan även bli överkänlig mot färgämnen i kläder. Triklosan är ett bakteriedödande ämne som är klassat som miljöfarligt och kraftigt giftigt för vattenlevande organismer. Det kan förekomma i acne-produkter, bakteriedödande tvål eller i vissa tandkrämer (ev fortfarande i Colgate Total och Pepsodent Ultra). Särskilt barn ska undvika triklosan. Hydrokinon är cancerogent och kan ge kraftiga missfärgningar och pigmentförändringar av huden.

7. Stanna i skuggan

Sist men inte mist, förlåt mitt eviga tjat. För alla oss som stannat hemma denna mörkaste av vintrar så känns sol och värme minst sagt avlägset. Men likväl, när det väl blir sommar igen, så kydda dig mot solen – den enskilt största yttre faktorn som skadar huden och får den att åldras i förtid.

Tusen tack alla grymma läsare och blogg-kollegor för ett fint 2013. Genom er och bloggen har jag lärt mig massor av nytt! Gott Nytt 2014 på er alla!

Källa:
http://www.ewg.org/skindeep/top-tips-for-safer-products/


Exfoliera med rent C-vitamin!

ascorbic-acid-askorbinsyra-exfolierande-c-vitamin-serum-diy

Lågt pH = exfoliering!

Man kan alltid diskutera om det är bra eller dåligt att peela. Principen med exfoliering är att skala av ett par lager celler av stratum corneum, hudens yttersta lager. Ett lager som består av ca 28 lager av döda, hårt packade hudceller, ihoplimmade av en blandning av olika fettsyror och fuktbindnade ämnen (hudbarriären). Att exfoliera sägs kunna påskynda förnyelsen av det här hudlagret vilket ska resultera i en fräschare och friskar hud. Alla är dock inte övertygade om att det är alltigenom bra att exfoliera. Man ökar ju hudens känslighet, bland annat för solens cancerogena UV-strålar (läs mer här). Men OM man nu har bestämt sig för att peela lite, så varför inte göra det med rent C-vitamin?! L-askorbinsyra sägs ju har en rad positiva antiage-egenskaper SAMTIDIGT som det genom sitt låga pH har en naturligt exfolierande effekt. L-askorbinsyra kan man köpa som kosttillskott i pulverform. Här har jag tidigare skrivit om hur du kan få världens billigaste och enklaste vitamin-C-serum genom att själv blanda L-askorbinsyrepulver med vatten och sen smörja det direkt på huden! Gör samma "serum" nu alltså, fast använd det som peeling! Obs, kornen måste lösas upp, får inte används som en kornpeeling! Obs igen. Överdriven exfoliering kan få en rad negativa effekter, så använd med stor försiktighet och sluta upp om du märker att huden känns irriterad! 

Vitamin C - väldokumenterat effektiv antiage

Vitamin C (L-askorbinsyra) är en av de mest väldokumenterat effektiva vattenlösliga antioxidanterna, med förmåga att skydda hela kroppen från nedbrytande fria radikaler. Så även huden. Huden är beroende av vitamin C för en rad funktioner (läs mer här) och vitaminet kan fungera som effektiv antiage om det tillförs huden utifrån i effektiva doser och hudvårdsformuleringar. Man kan förvisso öka nivån av L-askorbinsyra i huden genom att äta C-vitamin, men bara till en viss gräns. Vill man höja nivån rejält måste L-askorbinsyra alltså tillföras huden utifrån. L-askorbinsyra är instabilt och oxiderar lätt och med andra ord ytterst känsligt för hur det behandlas under tillverkning, paketering, lagring och hemma i badrumsskåpet. Idag används därför istället ett antal mer stabila derivat av vitamin C (som t ex magnesium ascorbyl phosphate) i olika hudvårdsprodukter. De påstås ha samma effekt som L-askorbinsyra men utan samma låga pH. Med andra ord, mindre irriterande och utan den exfolierande effekten.

Huden tar bara upp L-askorbinsyra om pH-värdet är under 3,5

I studien "Topical L-Ascorbic Acid: Percutaneous Absorption Studies" fastställs att huden bara kan ta upp L-askorbinsyra om formuleringen har en pH-halt på 3.5 eller lägre. Dvs riktigt surt. Den mest effektiva koncentrationen låg vidare på mellan 10-20%. Används högre koncentration sjönk märkligt nog nivån av L-askorbinsyra i huden (av okänd anledning). Vid en koncentration av 15% och en pH-nivå på 3,5 blev hudens nivå av C-vitamin mättad redan efter tre dagar. Då hade huden fått en 20 gånger högre nivå av L-askorbinsyra än normalt. 

Washout: Halveringstid fyra dagar

I studien upphörde appliceringen av L-askorbinsyra när hudens nivå var mättad (efter tre dagar). Mängden C-vitamin sjönk därefter till hälften efter fyra dagar.

Derivaten gav ingen märkbar höjning av L-askorbinsyra i huden

En sak jag tyckte var riktigt konstigt i den här studien var att ett antal välkända (och kommersiellt välanvända) derivat av vitamin C inte verkade ha någon effekt. Inte när det gäller att höja nivån av L-askorbinsyra i huden i alla fall.

"RESULTS. L-ascorbic acid must be formulated at pH levels less than 3.5 to enter the skin. Maximal concentration for optimal percutaneous absorption was 20%. Tissue levels were saturated after three daily applications; the half-life of tissue disappearance was about 4 days. Derivates of ascorbic acid including magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl-6-palmitate, and dehydroascorbic acid did not increase skin levels of L-ascorbic acid. CONCLUSIONS. Topical L-ascorbic acid into the skin is critically dependent on formulation chareacteristics."

Skulle var jätteintressant att höra om någon har en tanke kring detta?

 

Källa:
http://www.skinc.com.tw/pdf/C_paper.pdf

 

Bästa rengöringen: Tvätta och skrubba mindre!

cleansing-man-washing-his-face

Rengöring får absolut inte strama

Överdrivet tvättande och skrubbande är ett av de vanligaste problemen när det kommer till rengöring enligt en artikel i The Wall Street Journal nyligen. De allra flesta gillar tydligen fortfarande att det stramar lite efter en tvätt. Men samtliga intervjuade dermatologer säger enstämmigt: ta det lugnt med tvättandet! Om huden stramar eller sticker det minsta efter en tvätt så har du gått på för hårt, "feeling squeaky clean" är absolut inget att sträva efter. Och har man inte hudproblem som acne så är det dessutom helt onödigt att tvätta sig mer än en gång om dagen. Bästa tiden att tvätta är så klart på kvällen, då dagens make up och smuts tas bort.

Man kan inte tvätta bort acne!

Många som lider av fet hy och acne har en tendens att använda för stark rengöring, något som faktiskt kan få omvänd effekt. Att torka ut huden på ytan (dvs att skada hudbarriären) med starka/uttorkande ämnen som t ex alkohol kan reta talgkörtlarna och trigga en ökad talgproduktion. Är huden dessutom yttorr så kan talget ha svårt att tränga upp till hudytan (där det ska göra nytta som skyddande smörjmedel) och i stället fastna i porgångarna och orsaka inflammation eller milier. Oftas är syftet med acnerengöring att lämna kvar verksamma ämnen som t ex salisylsyra eller bensoylperoxid på hudytan. Ämnen som fungera både exfolierande och bakteriedödande.

Så funkar en tensid

De flesta rengöringsprodukter innehåller någon typ av tensid. De fungerar genom att förändra ytspänningen på hudytan, så att fett och smuts kan släppa taget om huden och istället följa med tvättvattnet bort. Problemet är så klart att rengöringen även för bort det naturligt skyddande fett som finns på hudytan. Dessutom kan tensider bli kvar i det ytterst hudlagret (stratum corneum) och där trigga irritation.

clarisonic-brush-loreal

Rengöring med redskap växande trend

En strategi för skönhetsbranschen att öka försäljningen och gjuta gjuta nytt blod i rengöringskategorin var lanseringen av diverse salongsinspirerade redskap för hemmabruk. Mest känd är kanske Clairsonic från L'Oreal. Likt en eltandborste använder man en vibrerande maskin som borstar rent huden. Det finns ett antal olika borsthuvuden anpassade för hudtyp, samt en särskild rengöringsgel. Hos Kicks varier priset för en Clairsonic mellan 1200 - 1800 kr för själva maksinen. Har själv inte provat och vet egentligen ingenting om effekten på huden, men det verkar helt klart vara en ny produktkategori som är här för att stanna. Den som är sugen på hemma-spa kan numera även ge sig själv en IPL-behandling (ljusterapå för hårborttagning) med Lumea från Philips, ta en liten ansiktssauna med FS 50 från Beurer eller varför inte ge sig själv en massage med Foreo Luna?

13 tips för bättre rengöring

 • Alla hudtyper mår bra av mild rengöring
 • Tvätta lätt, skrubba inte!
 • Huden ska aldrig strama efter tvätt
 • Tvätta bara en gång om dagen - på kvällen (om du inte har acne)
 • Använd ljummet vatten, alltför hett vatten kan torka ut och irritera huden
 • Massera in rengöringen med fingertopparna i cirklande rörelser under ca en minut (tar så lång tid att tvätta ansikte och hals ordentligt)
 • Glöm inte halsen!
 • Skölj ordentligt – de flesta lämnar kvar rengöring på huden
 • Klappa försiktigt ansiktet torrt med en mjuk handuk – att gno med rivig frotté kan skada huden
 • Man kan inte "tvätta bort" acne – förvärra inte problemet med överdrivet tvättande eller uttorkande/stark rengöring
 • Sluta använda schampo eller tvål till ansiktet! (Jepp, jag syftar på alla er män som måste komma in i matchen och börja ta er hudvård på allvar!)
 • Undvik kornpeeling som kan innehålla vassa bitar (av tex nötter/aprikoskärnor), de kan skära in i hudytan och orsaka irritation och inflammation
 • Peela med försiktighet! Överdriven exfoliering kan skada huden, öka risken för hudcancer och på sikt förvärra ett hudproblem (t ex genom en ökad talgproduktion)

Källa:
http://online.wsj.com/news/articles/SB1000142405270230440210457914954208...

 Bild från:thatsestilo.com

AHA-syror, ny kunskap om hur de egentligen fungerar

glycolsyra-glycolic-acid-aha-syra-alpha-hydroxy-acid-sockerror-sugar-cane

En sur miljö inne i cellen bidrar till celldöd och exfoliering

Det finns många bevis för AHA-syrornas hudföryngrande och hudförbättrande egenskaper. Men på vilket sätt de verkligen fungerar har fram till relativt nyligen varit okända. Den vanligaste förklaringen är att de "löser upp det lim som fogar samman överhudens döda hudceller" och att de därigenom påskyndar nybildandet av hudceller. Men nu har en grupp amerikanska och kinesiska forskare kunnat förklara aha-syrornas verkningsmekanism. Deras studie "Intracellular proton-mediated activation of TRPV3 channels accounts for exfoliation effect of alpha hydroxyl acids on keratinocytes" publicerades tidigare i år i Journal of Biological Chemistry. Testet utfördes med glukolsyra (AHA-syran med lägst molekylvikt, utvunnen ur sockerrör ) på odlade hudceller.

Överskott av kalciumjoner leder till celldöd

AHA-syran tränger in i keratinocyten (huvudsakliga hudcellen i överhuden) och skapar där en sur miljö. En särskild receptor, eller en "kalcium-jon-kanal" kallad TRPV3 (transient receptor potential vanilloid 3) som finns i kerationcytens membran (skal) aktiveras av den sura miljön och börjar släppa in kalciumjoner in i cellen. Ett överskott av kalciumjoner inne i keratinocyten leder till att hudcellen dör och stöts bort, exfolieras.

Forskarna bakom studien menar att den här passagen in i cellen, TRPV3 har stor potential att bli ett hett fokusområde inte bara för skönhetsindustrin utan även för foskning med syfte att bota olika typer av hudsjukdomar.

Källa:

Xu Cao, Fan Yang, Jie Zhen, KeWei Wang,"Intracellular proton-mediated activation of TRPV3 channels accounts for exfoliation effect of alpha hydroxyl acids on keratinocytes." The Journal of Biological Chemistry, 2012

http://phys.org/news/2012-08-cellular-basis-anti-aging-costmetics.html 

Honungsmask – bästa peelingen för känslig hy

honung-salta-kvarn-hudlakande-fuktighetsmaskhonung-peeling-exfoliering-keratolytisk-honey

Milt exfolierande, antibakteriell och fuktbindande 

För många år sen tipsade en kompis mig att lägga ren honung som ansiktsmask. Något jag faktiskt gjort regelbundet sedan dess. När jag nyligen läste Brita Zackari nämna honung som bästa hemmagjorda enzympeel i Aftonbladets nya bilaga Hannah & Amanda blev jag inspirerad att göra ett inlägg om honungsmasken.

Honung är både fuktbindande och exfolierande. En mild peeling som även en känslig hy tål eftersom honung samtidigt innehåller antiinflammatoriska ämnen. L'Oreal har ju t.o.m lyckats ta patent på honungens exfolierande (keratolytiska) egenskaper (bilden ovan)... Står man bara ut med kladdet har man en billig och effektiv ansiktsmask som ger sammetslen hy på direkten. Jag brukar låta den sitta tio-femton minuter. 

Aktiva ämnen i honung

Honung är fermenterad sockerlösning som producerats av honungsbin av blommornas nektar och pollen. Till 70% består honung av frukt-  och druvsocker och ca 18-20% vatten. Honung innehåller mjölksyrabakterier och alltså även mjölksyra (exfolierande), samt ett enzym, glukosoxidas som fortfarande är verksamt om inte honungen upphettats. Enzymet produceras av bin och utan det skulle blommornas nektar aldrig kunna omvandlas till honung. Något som också är anledningen till att honung inte går att framställa industriellt. Totalt har man hittat över 200 ämen i honung, även om de flesta är i väldigt små mängder. Honung innehåller förutom olika sockerarter; aminosyror, peptider, vitaminer och antioxidanter. Mörkt färgad honung innehåller mer kraftfulla antioxidanter. Det är dragkällan, alltså från vilka blommor som bina hämtat sin nektar, som avgör vilken smak och arom honungen får. Den mesta importerade honungen brukar vara upphettad.

Snabbare sårläkning och minskad ärrbildning?

Honung har i årtusenden och i alla kulturer använts som huskur mot diverse åkommor, som halsont och brännsår. Framförallt tack vare sina antibakteriella egenskaper. Det är enzymet glukosoxidas som omvandlas i kontakt med vatten till väteperoxid, som är antibakteriellt. Dessutom innehåller honung ett annat ämne, inhibin som också är bakteriedödande. Inom hudvård har det forskats mest på honungens förmåga att underlätta sårläkning. Framför allt av brännsår. Genom houngens fuktbindande egenskaper påstås honung kunna underlätta läkningen av brännsår. Honungen lägger sig som en hinna och förhindrar bildandet av en sårskorpa, vilket även ger mindre ärr. Dessutom blir själva sockret i honungen till föda för bakterierna, som annars skulle ge sig på vävnaden och orsaka en inflektion/inflammation. (Ska sägas att när jag har sökt på nätet har jag även hittat en studie som motbevisar honungens påstått sårläkande egenskaper vad gäller behandling av bensår.)

Manuka-honung anses vara extra effektivt

Beroende från vilka blommor bina har samlat sin nektar får honungen olika andra terapeutiska egenskaper. Från  Australien och Nya Zeeland kommer en honung från Tea Trea och Manuka-busken som har visat sig vara extra kraftigt bakteriedödande. I takt med att fler och fler bakterier blir resistenta mot antibiotika har intresset vuxit för att forska vidare på honungens möjligheter som behandling av tex brännskador och svårläkta bensår etc. Manuka-honung kan du bland annat köpa på Örtagubben.

Källa:

Beautybattle: Exfolierande regöring från Suki eller Sophyto?

suki-creamy-foaming-cleanser-sophyto-ultra-mild-silken-cleanser-beautycomesclean

Har testat två olika "milda" exfolierande gel-rengöringar för torr/känslig hy. En bra och en urusel.

Suki Creamy Foaming Cleanser

Det här är en peelande rengöring, den innehåller aha-syror från äpple. Kan tycka det är lite märkligt att det inte framgår av namnet bara. Det finns för och nackdelar med aha-syror (och all peeling för den delen) och det finns dom som hävdar att rengöring dessutom inte är bästa formen att peela (eftersom aha-syrorna kräver ett par minuter för att kunna verka och att det är risk att de kommer i ögonen). Men om man inte är för känlsig och ändå gillar att anväda en exfolierande rengöring är detta ett bra val! 

Rengör: Bra – dock ej för ögonmake
Uttorkande? Något – det är trots allt en peeling
Doft: Fräsch och god! Citrus och lite (för den som minns) igloo-glass
Känsla: Härligt löddrande!
Märkning: Ingen (påstår sig dock vara 100% naturlig och fri från petrokemiska och syntetiska ämnen)
Förpackning: Genomskinlig pumpflaska i glas. Opraktisk och skyddar inte produkten mot UV
Hållbarhet: 12 m efter öppnande
Pris: 120 ml, 349 kr 
Bäst: Fräsch och med bra lödder
Sämst: Tar inte bort ögonmake. Något uttorkande, inte för den känsligaste
Betyg: Om man vill ha en exfolierande rengöring: 4 av 5
Köpa igen? Troligen

Sukis egna beskrivning: 
What? An antioxidant-rich, non-stripping & hydrating foaming wash
Who? all, especially dry & mature skin
Solves preserves skin´s natural moisture banace, fights free radicals, restores radiance, minimizes pore size, remioves impurities
this product is vegan 

Suki Creamy Foaming Cleanser köper du hos Eleven.se (som har sponsrat mig med en provprodukt till den här recensionen).

INCI - Suki Creamy Foaming Cleanser

Water (Aqua/Eau), SaponifiedlCoconut Oil, saponifiedisunflower seed oil,lsaponified sesame seedioil, saponified jojobaioil, apple extract,iGuar Gum, limeloil, Ginger RootlOil, Fair TradelOrganic Butyrospermum parkiii(Shea) butter, Tocopherolsi(Mixed), Euterpe OleracenlPulp (Acai) oil,iVitis Vinifera (Grape)lSeed Extract, MatricariaiRecutita (Chamomile) Extract,ldehydrated coconut milk,iMaltodextrin (and) CoconutiMilk protein, Linalool.

Sophyto ultra mild silken cleanser

Den här rengöringen gillar jag inte alls, svider så fort den kommer på huden! Ändå påstås den vara "ultra mild" och bra för icke vattenfast makeup, helt obegripligt. På elevens hemsida läser jag att den innehåller gurkextrakt som tar bort döda hudceller, vilket alltså betyder peeling. Något det märkligt nog inte står ett ord om på förpackningen.

Rengör: Halvdant
Uttorkande? Ja, svider till och med!
Doft: Luktar skumt och lite kemiskt
Känsla: Vattning och rinnig utan lödder
Märkning: Soil Association
Förpackning: Genomskinlig pumpflaska i glas. Opraktisk och skyddar inte produkten mot UV
Hållbarhet: 12 m efter öppnande
Pris: 125 ml, 299 kr 
Bäst: Svårt att se något
Sämst: Svider, uttorkande, läbbig doft och känsla
Betyg: 0 av 5
Köpa igen? Nej

INCI – Sophyto ultra mild silken cleanser

Aloe Barbadensis (AloeiVera) Leaf Juice(1),iCucumis Sativus (Cucumber)iFruit Extract(1),iGlyceryl Caprylate, GrainiAlcohol (1), VegetablelGlycerin, Levulinic Acid,iGuarGum (1),lXanthan Gum, BenzyliAlcohol, Aqual(Water), Sodium Hydroxide,iAscorbic Acid (VitaminiC).

(1) Organically grown and processed in accordance with Soil Association Organic Standards UK. 97% of this product contains agricultural ingredients that have been produced organically.

Sophyto ultra mild silken cleanser köper du hos Eleven.se (som har sponsrat mig med en provprodukt till den här recensionen).

Två veckor kvar att peela om du ska på solsemester i jul!

peeling-exfoliering-aha-syra-bha-syra

Huden mer solkänslig – effekten sitter i flera veckor

Det är bevisat att vissa former av exfoliering (framförallt AHA-syrorna som det forskats mest på) har en rad hudföryngrande egenskaper. Samtidigt är en av flera bieffekter att huden blir mer ljuskänslig och att därmed risken för hudcancer ökar. När man peelar skalar man bort ett par lager av överhudens (döda) hudceller, detta för att påskyda nybildningen. Men den här processen tar ändå sin tid. För en ung och frisk hud tar det 28 dagar för keratinocyten att bildas och vandra upp till hudytan. Därför skulle jag själv inte peela tätare än en månad inpå en solsemester. Självklart gäller det här oavsett vilken form av peeling man väljer (om man nu alls vill peela?), AHA-syror, BHA-syror, enzympeeling eller scrub.

AHA- och BHA-syror gömda i många produkter

Många produkter kan innehålla peelande syror (eller enzympeeling) utan att man vet om det. Rengöringar tex. Men även krämer och serum. BHA-syror kan t ex ingå i olika typer av acne-behandlingar. Och går man på en traditionell ansiktsbehandling så peelas ofta huden som en del av basrutinen. Därför viktigt att kolla vad man har i sina burkar och att boka sådana behandlingar i god tid innan man reser.

Läs mer om peeling här.

Bild: Irving Penn

BHA-syra (Salicylsyra), bästa peelingen för oren hy

salicylsyra-bha-syra-beta-hydroxy-acid

BHA-syra, mindre irriterande än AHA

Salicylsyra är en BHA-syra (Beta Hydroxy Acids) som förekommer naturligt i esterform i olika växter, bland annat sälg och pilträd (willow). Den har starkare syraegenskaper än AHA-syrorna, men anses ändå vara mindre irriterande. Detta eftersom salicylsyran, som är beskläktad med acetylsalicylsyra – det verksamma ämnet i Aspirin och Magnecyl, samtidigt har antiinflammatoriska egenskaper. Salicylsyra kan ha såväl naturligt som syntetiskt ursprung.

Fettlöslig och porrengörande på djupet

Salicylsyra har keratolytiska egenskaper (löser upp bindningarna mellan hudens översta döda hudceller) och är samtidigt svagt antimikrobiell. Den får användas som konserveringsmedel i maximal dos av 0,1- 0,5% där den kan stärka effekten av andra konserveringsmedel. Till skillnad från AHA-syrorna, som är vattenlösliga, löser sig Salicylsyra dåligt i vatten men däremot bra i fett. Något som gör den lämplig som exfoliering för oren och fet hy. Salicylsyra kan nämligen exfoliera bort de döda hudceller som kan sätta sig inne i taglkörtelns utförsgång som en propp. Men förutom att behandla acne så används salicylsyra även i alla möjliga andra typer av produkter: pigmentblekande, antiage, rengöring, hårbalsam, badprodukter, makeup, medel mot mjäll, mjukgörande krämer, masker, deoderanter, vårtbortagning, för psoriasis, fotsalvor etc. I ett test jag nyligen gjorde av två olika pigmentblekande serum fanns t ex salicylsyra med i bägge.

Verksam i låga doser

Salicylsyra förekommer ofta i lösningar med hög halt alkohol. Den är känslig för ljus och fungerar inte med jod, järnsalter och oxiderande ämnen. För hemmabruk räcker en koncentration av mellan 1% och 2% för bra effekt. Produktens pH-värde bör ligga på 3.

Risker och biverkningar: gravida bör vara extra försiktiga

Om man exfoliera eller inte råder det delade meningar om. Oavsett vilken form av peeling man väljer så gör man huden mer ljuskänslig och enligt vissa även mottaglig för främmande och irriterande ämnen som allergener och bakterier. Därför viktigt att alltid använda UV-skydd med hög SPF under och en tid efter man peelar. Dessutom kanske man ska vara extra försiktig med vilka andra typer av produkter man använder (och kanske välja oparfymerat etc). Salicylsyra har även andra biverkningar. Syran som faktiskt är giftig (påverkar centrala nervsystemet) tas lätt upp av kroppen och det finns fall av förgiftning där alltför stora kroppsytor har behandlats. Inom EU är det förbjudet med salisylsyra i produkter för barn under tre år (förutom i schampon). Även gravida bör vara försiktiga. Åtminstone med att använda kraftfulla kemiska peelingar med salisylsyra. Tecken på salisylsyraförgiftning är bland annat: kräkningar, magsmärtor, ökad svettning, förvirring, hudrodnad. Den är som är allergisk mot acetylsalicylsyra (aspirin/magnesyl) bör också undvika produkter med salicylsyra.

• Ökad ljuskänslighet och därigenom ökad risk för UV-skador som hudcancer
• Irritation (vilket bland annat kan leda till ökad hyperpigmentering)
• Ökad talgproduktion vid överanvändning
• Ökad risk för hudallergier (genom sämre barriärskydd)

Läs mer om peeling
Läs mer om AHA-syror

Källa:
• Marie Lodén, "Ren, Mjuk och vacker - Kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan, 2008, sid 96
• Ruth Winter, M.S., "A consumers's dictionary of comsmetic ingredients", sjunde utgåvan, 2009, sid 456
• Paula Begoun, "The Original Beauty Bible", tredje utgåvan, 2009, sid 127-136

• Natalia Michalun, M. Varinia Michalun, "Milady's Skin care and cosmetic ingredients dictionary, tredje utgåvan, 2010, sid 269
• http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1524-4725.1999.08145.x/abst...

AHA-syror = effektivt föryngrande peeling på egen risk

aha-syra-alpha-hydroxy-acid-mjolksya-glykolsyra

Väldokumenterad effekt av exfoliering med fruktsyror

AHA-syrorna (Alpha Hydroxy Acids), framförallt glykol- och mjölksyra är den form av peeling som det har forskats mest på och som har de mest väldokumenterade effekterna. Syrorna kan ha såväl syntetiskt som naturligt ursprung, då utvunna från mjölk, frukt eller socker. De har använts i hudvård i mer än 25 år (eller sedan Cleopatras tid om man så vill – hon hade ju enligt sägnen för vana att skönhetsbada i mjölk) till en början som stark kemisk peeling på hudkliniker (i koncentrationer mellan 50 och 70%), men sedan början på 90-talet i produkter för hemmabruk och på salong.

På grund av sin låga molekylvikt (glykolsyran är syran med minst molekyler) kan de tränga djupt ner i huden. De är lättlösliga i vatten, etanol och glycerin. Förutom att AHA-syrorna är keratolytiska (dvs kan lossa det "lim" som håller ihop överhudens döda hudceller) så är de även hygroskopiska, dvs fungerar som fuktbindare. Möljksyrans salt (laktat) är en av överhudens naturliga fuktbindare.

Olika typer av AHA-syror

• Glykolsyra (Glyolid Acid) – återfinns i sockerrörsjuice
• Mjölksyra (Lactic Acid) – återfinns i syrad mjölk och tomat juice
• Äppelsyra (Malic Acid) – återfinns i äpplen
• Vinsyra (Tartaric Acid) – återfinns i vindruvor

Föryngrande och förskönande effekter

AHA-syror fungerar så att de helt enkelt skalar av ett antal lager av hudens översta lager hudceller och därigenom påskyndar bildningen av nya hudceller. Samtidigt ökar fukthalten i överhuden och sammantaget ger det en rad hudförskönande effekter. Effekten bestäms av: typ av syra, koncentration, produktens ph-värde samt i vilken beredning syran återfinns och hur produkten används (hur ofta och på vilket sätt den appliceras etc). Genom sin låga molekylvikt anses glykolsyran ha den kraftfullaste effekten.

• Ökad fukthalt i epidermis (överhuden)
• Ökad elasticitet i stratum corneum (översta hudlagret)
• Ökad tjocklek på den levande delen av epidermis
• Förbättrad hudstruktur och färg. En mjukare, klarare hy med mer lyster
• Minkskade ytliga rynkor
• Minskad symptom på solskadad hud (pigmentfläckar och en grov hudstruktur)
• Minskade pormaskar, ojämnheter och ärr
• Ökad absorbtion av övriga ämnen i en produkt (därför kanske smart att välja en solkräm med fysikaliskt UV-filter under tiden man peelar?)

Som så många verksamma ämnen har AHA-syrorna även välkända biverkningar och användningen är därför kontroversiell. 

På egen risk – risker och biverkningar

• Ökad ljuskänslighet och därigenom ökad risk för UV-skador som hudcancer
• Irritation (vilket bland annat kan leda till ökad hyperpigmentering)
• Ökad talgproduktion (vid överanvändning)
• Ökad risk för hudallergier (genom sämre barriärskydd)

Den främsta baksidan med att använda AHA-syror är att huden blir mer ljuskänslig, vilket ger en ökad risk för solskador som hudcancer. Det finns studier som visar att huden blir så mycket som 50% mer ljuskänslig under tiden man behandlar med AHA-syror. Känsligheten sitter i åtminstone en vecka (kanske så mycket som en månad?) efter avslutad behandling. Orsaken till det är att man faktiskt skalat bort ett par lager skyddande hudceller, något som ju gäller för all form av peeling. Kanske är det för att det har forskats mest på AHA-syrorna och att det är därför som dessa associeras till flest såväl positiva som negativa effekter? Andra biverkningar med AHA-syror är som med all peeling, irritation och fjällning samt ökad risk för hudallergier. Detta eftersom hudbarriären blir försvagad och släpper in mer irriterande ämnen. Överdriven exfoliering kan också stimulera talgproduktionen.  De långsiktiga effekterna med AHA-syror är inte kända.

OBS, använd alltid UV-filter med hög SPF under tiden (och minst en vecka efter) du anväder AHA-syror!! 

Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har visat ett särskilt intresse av AHA-syror eftersom de just är kapabla att penetrera hudbarriären och kan ha en så stor påverkan på vår hud (till skillnad från den mesta kosmetik). Efter en 14 år lång "review" utkom de 2005 med en rad frivilliga riktlinjer till skönhetsindustrin. I dessa fastslår de bland annat att AHA-syror är säkra att använda för hemmabruk i koncentrationer på max 10% och med ett PH som lägst på 3,5. För salongsbruk bör inte koncentrationerna överstiga 30% och PH-värdet inte understiga 3. Vidare bör tillverkare av AHA-syreprodukter sätta varningstexter på sina förpackingar. Dessa ska råda konsumenter att skydda sig mot solen och använda ett solkräm med minst spf 15, samt avråda från överanvändning och upplysa om vikten att avbryta behandling vid minsta tecken på irritation. "Även en lindrig irritation är tecken på att huden tagit skada".

AHA-syror finns med på den kanadensiska hälsomyndighetens "Hotlist". En lista över drygt 200 ämnen förbjudna eller med begränsning för användning inom kosmetika. 

Nyligen fick skönhetsindustrin svidande kritik av Dr Samuel Epstein (ordförande för the Cancer Prevention Coalition) för att vara hänsynslös i sin utbredda användning av AHA-syror. Detta eftersom han menar att dessa ökar risken för skadlig solbränna och hudcancer.

För torr, normal, mogen och solskadad hud

De som förespråkar AHA-syror anser att de passar bra till normal, mogen och solskadad hy. Men även till torr hy pga AHA-syrornas fuktbindande egenskaper. Torr hy kan ha en försämrad avstötning av översta hudlagrets döda hudceller eftersom huden behöver hålla en viss fukthalt för att avstötningen ska fungera. Därför får en torr hy ett fnasigt och fjälligt utseende. Det är helt enkelt större sjok av hudceller som sitter hårdare ihop än normalt. 

Produkter med AHA

Användningen av AHA-syror är utbredd. De finns framförallt i krämer och lotioner, men även i schampon, nagelbandsprodukter och (märkligt nog) solkrämer. Man hittar också AHA-syror i rengöringsprodukter, vilket också är konstigt eftersom syrorna behöver lite tid för att kunna verka. Dessutom finns alltid risken med rengöringsprodukter att de hamnar i ögonen och där skulle AHA-syrorna vara starkt irriterande.

Mer läsning och länkar

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8784274
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8642081
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21871557
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16545927
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19411163/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16469079/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9648571/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9640557/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9598014/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8651713/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8818186/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8634805/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9648571/
http://www.huffingtonpost.com/samuel-s-epstein/anti-aging-and-anti-wrink...
http://dermatology.about.com/cs/skincareproducts/a/aha.htm 
http://www.aftonbladet.se/halsa/article11152522.ab
http://www.aftonbladet.se/halsa/article10191407.ab 
http://www.ewg.org/skindeep/2006/07/01/alpha-hydroxy-acids-ahas-beta-hyd...
http://www.svt.se/2.108068/1.2451453/var_femte_lider_av_hudallergi 

Källa:
• Marie Lodén, "Ren, Mjuk och vacker - Kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan, 2008, sid 91-92
• Ruth Winter, M.S., "A consumers's dictionary of comsmetic ingredients", sjunde utgåvan, 2009, sid 59-61
• Paula Begoun, "The Original Beauty Bible", tredje utgåvan, 2009, sid 127-136
• Natalia Michalun, M. Varinia Michalun, "Milady's Skin care and cosmetic ingredients dictionary, tredje utgåvan, 2010, sid 14, 40, 88-89, 
 
Bild: Äpple och A-fil. Inget annat.
 

Sidor

Subscribe to Peeling