Photoaging

Melanin, så funkar vårt pigment

melanin-hyperpigmentering.jpg

Efter mitt test av olika pigmentblekande serum, ville jag lära mig mer om hur vårt pigment egentligen fungerar. 

Brunt eller rött? Två olika former av melanin avgör din hudfärg

Melanocyter är celler som tillverkar vårt pigment: melanin och de finns längst ner i överhuden (epidermis). Melanocyten tillverkar ett särskilt enzym (tyrosinas) som i sin tur sätter igång en rad kemiska processer för att kunna omvandla aminosyran tyrosin till melanin. Vi människor har två olika typer av melanin: Eumelanin (svart och brunt) och pheomelanin (rött och gult). Melanin finns i nästan alla organismer (förutom spindlar som är en av de få grupper av djur som inte tillverkar melanin) och den vanligaste formen av melanin i naturen är eumelanin. Själva tillverkningen sker innuti "påsliknande" rum som kallas melanosomer och när melaninet är färdigt skeppas det iväg och "injeceras" i de omgivande keratinocyterna. Keratinocyterna bildas också längst ner i överhudens tillväxtlager och är de hudceller som utgör de tegelstensliknande byggstenarna i vårt översta hudlager. Till en början, när kerationcyterna fylls med melanin är de levande, men på sin vandring upp mot hudytan förhornas de och dör. De har då omvandlats till stöttåliga platta lager, omgivna av ett slags murbruk av olika fettämnen och utgör vår hudbarriär. Hur mycket och vilken form av melanin som skeppas iväg avgör din hud-, hår- och ögonfärg.

Melanin, ett paraplyliknande skydd mot skadliga UV-strålar

Nästa gång du ligger och gassar i solvärmen kan du tänka på hur melanocyterna ständigt står redo för att hårdjobba med att skydda ditt DNA. UV-strålning är nämligen den främsta triggern som sätter igång melaninproduktionen (kan också startas av hormonella obalanser och vissa sjukdommar) och en solbränna är alltså ett av kroppens försvar och reaktion på den DNA-skada som UV-strålningens fria radikaler redan orsakat. Melanocyten har tentakel-liknande utskott (dendriter), som tillsammans täcker ungefär 36 kerationcyter och på så sätt bildar ett slags skyddande paraply.

Effektiv omvandling av UV-strålning till värme

Melanin skyddar vårt DNA genom att omvandla UV-strålningen till värme. På samma sätt fungerar absorberande (kemikaliska) UV-filter. Fast melanin som UV-absorberande ämne är så otroligt mycket mer effektivt. Hela 99,9% av är UV-ljuset omvandlas jämfört med mellan 10 och 80% hos kemiska UV-filter, men så har ju också moder natur haft ett antal miljoner år på sig att utveckla det här finurliga skyddet. Detta till trots räcker det ändå inte långt, eftersom solens UV-strålning är så stark. Den mörkaste hud motsvarar inte mer än ungefär 13 i SPF och solbrännan som tog dig en sommar att jobba upp motsvarar inte mer än SPF 2 (läs mer här).

melanin-uv-absorberande-amne-photoprotectant

Källa:
http://health.howstuffworks.com/skin-care/problems/medical/albinism1.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Melanin
http://en.wikipedia.org/wiki/Photoprotection

Bild:
How stuff works
Wikipedia 

 

Sola säkert del 5: Photoaging – ingen snygg historia

solskadad-hud

Photoaging

Huden åldras av två huvudsakliga skäl: av en inre genetiskt betingad åldringsprocess och av skadliga yttre orsaker. Solen står för ca 90% av de yttre orsakade skadorna. Man kallar det ”photoaging”. Skador uppstår i samma ögonblick som du exponeras för UV-ljus. Det är den repeterade exponeringen, 365 dagar om året (även när du sitter innanför ett fönster) som tillsammans spelar en roll. Detta eftersom hela livets samlade mängd UV-strålning och skador lagras i huden och läggs till varandra. Mellan 40 och 80% av den här samlade skadan anses komma redan före 18 års ålder. Därför så viktigt att skydda barn från solen! Hur du solar som vuxen spelar så klart också roll, eftersom det kan vara ”droppen som får bägaren att rinna över”.

Energi som skadar DNA

Solljus innehåller en stor mängd energi som när den tränger ner i huden absorberas av våra celler. Där skadar den direkt vårt DNA, cellernas arvsanlag. Något som leder till ökad celldöd (aptos) och risk för hudcancer. Genom UV-strålningen bildas också en mängd fria syreradikaler som i sig också har en starkt nedbrytande effekt på huden. Melaninet (vårt pigment) är hudens egna försvar och fungerar genom att både absorberar solenergi och motverkar skadorna från de fria radikalerna. Tyvärr är melanin ett ganska klent skydd mot den kraftiga UV-strålningen, varför huden även försvarar sig på ett annat sätt, genom att förtjockas i de övre lagren. Så uppstår den karaktäristiska läderhuden.

Bryter ner kollagen och elastin

Hudens djupare lager tunnas däremot ut då både kollagen och elastinet bryts ner av UV-strålning, vilket leder till en rynkigare och slappare hud. Även hudens ytliga blodkärl försörs av UV-ljus. De kan bli tunnare och spricka så att de framträder och syns. Särskilt på kinder, näsa och haka. De Langerhanska cellerna som sitter i överhuden och utgör en del av vårt immunförsvar är också känsliga för UV-strålning. Även en relativt liten UV-exponering skadar dessa celler tillräckligt för att minska hudens immunkapacitet. Det finns också misstankar om att hudbarriären påverkas negativt av UV-strålning. Ännu saknas dock tillräckligt med forskning för att kunna säga exakt hur. Men eftersom solen har en så kraftig påverkan på vår hud totalt sett så är det rimligt att tro att den har en nedbrytande effekt även på hudbarriären enligt docent Lars Norlén på Karolinska Institutet.

Hudförändringar till följd av photoaging:
- Mörka fläckar (hyperpigmentering)
- Rynkor
- Slapp hud
- Gulaktig hudton
- Sprukna ytliga blodkärl
- Läderartad hud
- Hudcancer

Solskolan - mer läsning om solen!


Källa:
- Lennart Emtestam, ”Huden, rynkor, veck, prickar”, första upplagan, sid 15-19.
- Paula Begoun, ”The original beauty bilble”, tredje upplagan, sid 87-99.
- Skin Cancer Foundation, http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb/shining-light-on-ultraviolet-radiation
- Jan Lapins och Johan Heilborn,”Sol och vuxna”, netdoktorn.se, publicerad 2006-06-13


Subscribe to Photoaging