Pigment

"Thai boys don't like dark skin"

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone

Ljusare hy till vilket pris?

Medan vi svenskar älskar att ligga runt poolen och pressa gör thailändska kvinnor tvärtom. De som måste vistas ute i solen klär sig heltäckande och exponerar så lite hud som möjligt för den stekande solen. I asien anses det fortfarande finast att vara vit. Ett skönhetsideal med rötter i antika Japan och Kina, där endast de rikaste kunde undvika kroppsarbete och solbränd hud. Egentligen ett väldigt sunt skönhetsideal om man ser till hur skadlig solen är för huden. Men här handlar det inte om att skydda sig mot hudcancer utan om en sorglig och farlig önskan att bekämpa sitt eget pigment. Och som vanligt är det vi kvinnor som känner att vi inte duger som vi är. 

Asien är en gigantisk marknad för skönhetsbranschen och det finns följdaktligen enorma summor att tjäna på just "whitening"-produkter (så tacka dina asiatiska systrar nästa gång du köper ett serum mot pigmentfläckar). Kvinnan på bilden, Take Panya medverkade 2010 i ett avsnitt av Jessica Simpsons TV-serie "The Price of Beauty". Till höger efter en katastrofalt misslyckad hudblekning. Henns hy är för alltid förstörd och hon vågar sig knappt utanför dörren av skam.

Oreglerad kosmetikamarknad och plagiatkrämer med kvicksilver

I Thailand är kosmetika helt oreglerad och det är heller inte ovanligt med plagiat av kända varumärken. Förr var det traditionella blekningsmedlet kvicksilver. Något som fortfarande förekommer, framförallt de här plagiatkrämerna. 2002 uppdagades en stor kvicksilverskandal efter att hälsomyndigheterna i Hong Kong varnade allmänheten för två vanliga hudblekningsmedel som innehöll så mycket som 65000 gånger det tillåtna gränsvärdet av kvicksilver (kvicksilver är som de flesta vet otroligt giftigt även i mycket små doser). 

Hydroquinone är ett annat vanligt förekommande pigmentblekande ämne. Otillåtet inom Eu, men tillåtet i USA, Afrika och Asien. Vanligt eftersom det anses så effektivt, samtidigt som biverkningarna också anses vara många (och tillräckligt allvarliga för att ämnet inte ska vara godkänt inom EU). Förutom hudirritation och kraftiga allergiska reaktioner kan en långvarig användning av hydroquinone ge en blå-svart missfärgning av huden som kallas ochronosis. Något de mer mörkhyade har störst risk att drabbas av. Hydroquinone kan dessutom vara farligt för den som har en njur- eller leversjukdom.

 Källa:

 

Melanin, så funkar vårt pigment

melanin-hyperpigmentering.jpg

Efter mitt test av olika pigmentblekande serum, ville jag lära mig mer om hur vårt pigment egentligen fungerar. 

Brunt eller rött? Två olika former av melanin avgör din hudfärg

Melanocyter är celler som tillverkar vårt pigment: melanin och de finns längst ner i överhuden (epidermis). Melanocyten tillverkar ett särskilt enzym (tyrosinas) som i sin tur sätter igång en rad kemiska processer för att kunna omvandla aminosyran tyrosin till melanin. Vi människor har två olika typer av melanin: Eumelanin (svart och brunt) och pheomelanin (rött och gult). Melanin finns i nästan alla organismer (förutom spindlar som är en av de få grupper av djur som inte tillverkar melanin) och den vanligaste formen av melanin i naturen är eumelanin. Själva tillverkningen sker innuti "påsliknande" rum som kallas melanosomer och när melaninet är färdigt skeppas det iväg och "injeceras" i de omgivande keratinocyterna. Keratinocyterna bildas också längst ner i överhudens tillväxtlager och är de hudceller som utgör de tegelstensliknande byggstenarna i vårt översta hudlager. Till en början, när kerationcyterna fylls med melanin är de levande, men på sin vandring upp mot hudytan förhornas de och dör. De har då omvandlats till stöttåliga platta lager, omgivna av ett slags murbruk av olika fettämnen och utgör vår hudbarriär. Hur mycket och vilken form av melanin som skeppas iväg avgör din hud-, hår- och ögonfärg.

Melanin, ett paraplyliknande skydd mot skadliga UV-strålar

Nästa gång du ligger och gassar i solvärmen kan du tänka på hur melanocyterna ständigt står redo för att hårdjobba med att skydda ditt DNA. UV-strålning är nämligen den främsta triggern som sätter igång melaninproduktionen (kan också startas av hormonella obalanser och vissa sjukdommar) och en solbränna är alltså ett av kroppens försvar och reaktion på den DNA-skada som UV-strålningens fria radikaler redan orsakat. Melanocyten har tentakel-liknande utskott (dendriter), som tillsammans täcker ungefär 36 kerationcyter och på så sätt bildar ett slags skyddande paraply.

Effektiv omvandling av UV-strålning till värme

Melanin skyddar vårt DNA genom att omvandla UV-strålningen till värme. På samma sätt fungerar absorberande (kemikaliska) UV-filter. Fast melanin som UV-absorberande ämne är så otroligt mycket mer effektivt. Hela 99,9% av är UV-ljuset omvandlas jämfört med mellan 10 och 80% hos kemiska UV-filter, men så har ju också moder natur haft ett antal miljoner år på sig att utveckla det här finurliga skyddet. Detta till trots räcker det ändå inte långt, eftersom solens UV-strålning är så stark. Den mörkaste hud motsvarar inte mer än ungefär 13 i SPF och solbrännan som tog dig en sommar att jobba upp motsvarar inte mer än SPF 2 (läs mer här).

melanin-uv-absorberande-amne-photoprotectant

Källa:
http://health.howstuffworks.com/skin-care/problems/medical/albinism1.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Melanin
http://en.wikipedia.org/wiki/Photoprotection

Bild:
How stuff works
Wikipedia 

 

Subscribe to Pigment