Pigmentfläckar

Förbjudna pigmentblekande hydrokinon-krämer säljs i butik

forbjudna-pigmentblekande-kramer-hydrokinon-p3-nyheter

Några av de förbjudna krämer som visade sig innehålla Hydrokinon

Stickprover avslöjar förbjudna krämer i tre av sju butiker

Jag hörde just på P3 Nyheter att pigmentblekande hydrokinon-krämer fortfarande säljs i svenska butiker. Hydrikonon är ett förbjudet ämnen inom EU sedan tio år tillbaka eftersom det är giftigt och kan ge en rad obehagliga biverkningar. Det har en kraftigt hämmande effekt på pigmentbildningen i huden, men kan samtidigt förstöra huden. Bland annat kan man få sk Exogen Okronos som ger huden en gråaktig ton. Förmodligen var det just hydrokinon som Michael Jackson använde. Hydrokinon anses kunna vara såväl allergiframkallande, reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador hos gravida) som cancerogent.

Det är P3 Nyheter som själva har utfört stickproverna, en uppföljning av en tidigare undersökning som gjordes redan 2005. I tre av sju butiker såldes de förbjudna krämerna som alla var dirketimporterade produkter. Miljöförvalningen är den myndighet som ansvarar för kontroll och inspektion i butik, något som alltså har brustit. Utredaren Jeanette Hagberg säger sig inte vara särskilt förvånad, men hoppas att det här är ska kunna prioriteras nästa år. Man vill ha bort hydrokinon från marknaden.

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone-pigmentblekning-hydrokinon

Läs gärna mitt tidigare inlägg om pigmentblekning: "Thai boys don't like dark skin" och läs mer om Hydrokinon på EWG's Skin Deep.


Kanebo fortsatte försäljning efter pigmentfläcks-skandal

kanebo-product-recall-rhododenol-skin-whitening

54 produkter återkallades efter att ha visats orsaka "Vitiligo"

Den 4 juli i somras gick Kao, företaget bakom Kanebo ut och återkallade 54 av sina produkter eftersom de visats kunna orsaka hudsjukdomen vitiligo (fläckvis pigmentbortfall). Det rörde sig om ett antal "Whitening"-produkter som samtliga innehöll det pigmentblekande ämnet rhodhodenol eller 4HPB (4-(4-hydroxyphenyl)-2-butanol), utvecklat av Kanebo. Sedan 2008 har det sålts 4.36 miljoner produkter under åtta varumärken baserade på den här aktiva substansen, men först i somras gjordes alltså kopplingen till det fläckvisa pigmentbortfallet. Totalt har man återkallat 450 000 produkter som fanns ute på marknaden i över 10 Asiatiska länder; Taiwan, Hong Kong, Sydkorea, Thailand, Singapore, Malaysia, Indonesien, Burma (Myanmar), Filippinerna och Vietnam.

Kanebo hemlighöll beslut i en vecka

Häromdagen framkom  att Kanebo fortsatte att skeppa ut de berörda produkterna i en vecka efter beslutet om återkallelse. Detta för att inte skapa "förvirring". Beslutet om återkallelse fattades 28 juni i somras men utannonserades först den 4 juli. Och under tiden var det alltså "business as usual". Idag är kravet stort på skönhetsbranschens prestigemärken att ständigt komma med nyheter och leverera synliga resultat. Samtidigt kräver produktutvekling tid. Tid till långsiktiga tester, det är ju först då som de riktiga effekterna visar sig. 

Kan produkterna ha nått svenska konsumenter?

Idag handlar allt fler på nätet. Många är sugna på en quick fix och när vi nu går mot hösten kan det finnas en och en annan som vill försöka bleka sommarens solskador och pigmentfläckar. Även fast risken kanske är liten, så skulle man faktiskt på en obskyr liten webshop kunna snubbla på någon av nedanstående produkter. Men då gäller alltså: KÖP DOM INTE!

 

1.  Kanebo BLANCHIR SUPERIOR
- White Deep Clear Conditioner (all 7 items)
- White Deep Milky Conditioner (all 3 items)
- White Deep Night Conditioner (all 4 items)
- White Deep Mask
- White Deep UV Day Protector

2. SUISAI
- Whitening Essence

3. TWANY
- Esthetude White Lotion (all 6 items)
- Esthetude White UV Protect Serum
- Esthetude White Clear Tight Mask
- Century The Lotion (all 2 items)

4. IMPRESS
- IC White Lotion (all 2 items)
- IC White Emulsion (all 2 items)
- IC White Fit Mask 3D
- Granmula Lotion

5. AQUALEAF
- MCT Whitening Essence

6. LISSAGE brands
- White Skin Maintenizer (all 8 items)
- White Whitening Repair Cream
- White Trial Set (all 4 items)
- Beauté Circu Lead a

7. E’quipe brands RMK
- Skintuner Brightening (both 2 items)
- Intensive Brightening Essence

8. SUQQU
- Whitening Repair Essence
- Whitening Lotion
- Whitening Barrier Emulsion

 Källa:

 

Bästa sättet att förebygga pigmentfläckar? Niacinamide + Glukosamin (N-acetyl-D)

n-acetyl-glukosamine-niacinamide

Kraftfull kombo som sägs kunna förebygga och behandla hyperpigmentering

Sommar sol och.. pigmentfläckar? När man väl fått dem kan de vara väldigt sega att få bort. Inom skönhetsindustrin har kampen mot hudens åldrande under senare år allt mer bytt fokus från rynkor till jämnare hudton. En frisk och fläckfri hudton med lyster uppfattas av de flesta som mer ungdomlig jämfört med den solskadade lätt gultonade huden med många fläckar. Stora forskningsresurser läggs därför så klart på att hitta de mest effektiva aktiva ingredienserna som både kan bleka och förhindra uppkomsten av hyperpigmentering. Procter & Gamble har satsat sina kort på en kombination av flera ingredienser, framförallt Niacinamide och Glukosamin. Deras studier visar hur dessa två ämnen på olika sätt hämmar melaninsyntesen och hindrar hudens pigment från att bildas. Glukosamin blockerar aktiveringen av tyrosinase, ett enzym som är centralt för melaninbildandet och niacinamide hindrar de pigmentfyllda melanocyterna från att vandra upp till hudytan. Med andra ord ett sätt att förhindra uppkomsten av hyperpgimentering. Men kom ihåg, ingenting hjälper mot pigmentfläckar om man samtidigt inte använder hög solskyddsfaktor och skyddar sig mot solen!

P&G har tagit fram ett "Glykosamin-complex" (är det för övrigt inte tröttsamt med alla dessa "complex"?!) med de huvudsakliga komponenterna Niacinamide (2%) och Glycosamine, N-acetyl-D (4%). Så här beskriver de själva sina två aktiva ingredienser:

 • "Niacinamide: This potent B vitamin improves the skin's condition by strengthening the moisture barrier and helping promote homogenous collagen - both of which help to smooth the skin's texture and increase its reflectivity. It has been shown that niacinamide has an inhibitory effect on the transfer of melanin-containing melanosomes into keratinocytes having the potential to reduce pigmented spots.
 • N-acetyl glucosamine: N-acetyl glucosamine interrupts the dysfunctional cycle of melanin overproduction in pigment-producing cells by blocking the conversion of tyrosinase, a key enzyme in melanin biosynthesis, to its active form. In combination, N-acetyl glucosamine and niacinamide work synergistically to reduce the appearance of hyperpigmented brown spots and improve the overall evenness of skin tone."
Obs! Värdet av en sponsrad studie är så klart inte alls detsamma som en oberoende. Särskilt svårt att bedöma för någon som mig, som själv inte forskar. Inlägget här är däremot inte sponsrat av P&G, utan jag tycker det är intressant att skriva om deras studier eftersom det kan vara en ingång till att söka vidare och bra att veta varifrån fakta kommer från.

Glukosamin från svamp och skaldjur

Glukosamin är ett aminosocker och ett kroppseget ämne som är viktigt för bildandet av brosk och senor, men också för uppbyggnaden av hyaluronsyran i huden. Det är naturligt förekommande i en mängd växter och organismer (t ex svamp) och utvinns ofta utvinns ur skalet från skaldjur (inte farligt för skaldjursallergiker eftersom dessa reagerar på proteinet i skaldjursköttet). Glukosamin brukar ofta tas som kosttillskott för att lindra ledbesvär och sjukdomar som artros. I hudvård sägs glukosamin kunna
 • Förbättra hudtonen
 • Öka fukthalten
 • Stärka barriärfunktionen
 • behandla atopisk dermatit (eksem)
 
Niacinamide, eller vitamin B3 är en annan intressant ämne som jag skrivit mer om här
Både Niacinamid och Glukosamin kan du köpa på Bulkactives.com
 
Här kan du läsa om hur du spetsar en enkel fuktkräm med egna actives.
 
Källa:

 

Mad Hippie vitamin C serum – skyddar mot solskador och bleker pigmentfläckar

mad-hippie-vitamin-c-serum-ferulic-acid

Den magiska antioxidant-kombon: Vitamin C, E och Ferulic Acid

Tack vare Moa, som kommenterade mitt inlägg om Ferulinsyra så fick jag upp ögonen för Mad Hippie Vitamin C Serum. Det är ett serum som både ska skydda huden mot fria radikaler (bland annat från UV-ljus) och samtidigt bleka pigmentfläckar. Och enligt Mad Hippie själva ska serumet även tighta till huden göra den mer utjämnad. Kombinationen av Vitamin C, E och Ferulinsyra

 har i studier visat sig vara en effektiv mix av antioxidanter som stärker varandra och därmed kan skydda mot solen. En sak jag däremot inte kan svara på är om/hur Hyaluronsyran fungerar som fuktbindare i huden? Efter vad jag har förstått så har hyaluronsyra för stora molekyler för att kunna penetrera hudbarriären. Därmed inte sagt att den inte skulle kunna göra nytta! Den kan ju lägga sig som en skyddande film och hålla inne fukten i huden genom sk ocklusion. Man brukar enligt the 500 Dalton rule säga att endast molekyler med en vikt under 500 Dalton kan penetrera hudbarriären. Serumet kändes i alla fall behagligt och jag tyckte huden såg lite finare ut: jämnare hudton, blekta pigmentfläckar och tillfälligt lite uppstramad hud.

Hudtyp: Mogen/solskadad
Känsla: Lätt och geléartad
Effekt: Möjligen att huden blev lite tightare direkt efter applicering, men inget bestående. Däremot blektes mina pigmentfäckar lite och huden blev återfuktad.
Återfuktande: Ja, det känns så!
Hudvårdande: Vitamin C, Ferulic acid, Vitamin E, Kamomill Extrakt, Hyaluronsyra?
Tveksamheter? Innehåller grapefrukt extrakt och muskatellsalvia (clary sage) som kan vara irriterande.
Pris: 30 ml, $33.99 (ca 220 kr)
Inköpsställe: Mad Hippie
Bäst: Prisvärt serum med några väldokumenterat effektiva ingredienser
Sämst: Innehåller ett par potentiellt irriterande ämnen
Betyg: 4 av 5
Köpa igen? Absolut!

Inci - Mad Hippie Vitamin C Serum 

Water Deionized, Vitamin C (Sodium Ascorbyl Phosphate), Alkyl Benzoate, Vegetable Glycerin, Water, Glycerin, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Clary Sage (Salvia Sclarea), Grapefruit (Citrus Grandis), Hyaluronic acid, Amorphophallus Konjac Root Powder, Aloe Barbadensis Leaf, Vitamin E (Tocotrienol), Ferulic acid, Chamomile Flower Extract (Recutita Matricaria), Sodium Phytate, Xanthum Gum, Hydroxyethylcellulose

 

Arbutin (Bearberry) bedöms som hälsofarligt av tyskt institut

bearberry-mjolon-arbutin

Arbutin kan ombildas till cancerogent Hydrokinon

Arbutin, ett ämne som bland annat förekommer i bladen på Mjölon (Bearberry) används i kosmetika för sina pigmentblekande egenskaper. Nyligen bedömdes Arbutin som möjligt hälsofarligt av ett tyskt statligt institut The Federal Institute for Risk Assessment (BfR). Bakgrunden till är att Arbutin kan ombildas till Hydrokinon i huden. Hydrokinon är en misstänkt cancerogen, förbjuden i kosmetika inom EU.

Eftersom Hydrokinon inte är tillåtet inom EU används ofta Arbutin som alternativ i pigementblekande serum och krämer. Även i naturkosmetiska produkter. T ex så står Arbutin listat som tredje ingrediens i Suki's Targeted Bio-Brightening Face Serum som jag testade mot Clinique's Even Better Clinical Dark Spot Corrector i höstas.

Källa:

 

Bild: Wikipedia Commons

Med posten idag: Aktiva ingredienser till pigmentblekande serum!

skinactives-grape-seed-licorice-extract-ferulic-acid-ascorbyl-palmitate

Fick min beställning av aktiva ingredienser från Skinactives idag, ett paket jag sett mycket fram emot! Grape Seed Proanthocyanidins - antioxidant som bland annat hämmar nedbrytandet av kollagen och stärker kapillärerna, Ferulic Acid – UV-skyddande antioxidant som även förstärker effekten av två andra antioxidanter: vitamin C och E. Licorice Extract – antiinflammatoriskt med pigmentblekande effekt. Ascorbyl Palmitate – oljelösligt Vitamin C, antioxidant med pigmentblekande effekt. Det här är några av ingredienserna jag ska använda i ett antioxidant/pigmentblekande serum. Återkommer mer om det! 

Tack Skinactives för spons av produkter! 

 

Vitamin A-syra (Tretinoin) – Läkemedlet mot acne, pigmentfläckar och rynkor

vitamin-a-syra-tretinoin-retin-a

Receptbelagt läkemedel som i vissa länder säljs över disk

Vitamin A-syra, eller Tretinoin är ett läkemedel mot acne och solskadad hud. Det introducerades i början av 70-talet och är ett av de få ämnen som verkligen har bevisad effekt mot rynkor och andra ålderstecken i huden. Ämnet går ner i underhuden och effekten är kliniskt dokumenterad i ett stort antal studier. Tretinoin är ett registrerat läkemedel och är inte tillåtet i kosmetika inom EU. I Sverige krävs med andra ord ett recept, men i vissa länder (bland annat Thailand, USA, Italien och Spanien) kan man köpa Tretinoin-kräm under namnet "Retin-A" eller "Renova" över disk på apotek. Vitamin A-syra används även som invärtesmedicin (Vesanoid) som behandling av en form av leukemi acute promyelocytic leukemia (APL) och det forskas även på vitamin A-syra och andra former av cancer. Första gången jag själv kom i kontakt med Tretinoin var i 20 års åldern när jag fick Aberela utskrivet för min något orena hy.   

Effekter av Vitamin A-syra

Vitamin A-syra är ett derivat (nedbrytningsprodukt) av Vitamin A (retinol) och ett ämne som i liten mängd behövs för att kroppen ska fungera. Det hjälper celler att växa och utvecklas. Man vet att det i hudcellen finns en retonid-receptor (mottagare) för tretinoin som man tror fungerar som en slags av/på-knapp i cellen. En switch inblandad i en mängd olika funktioner i huden som t ex celltillväxt, proteinomsättning och sebumproduktion. 

Tretinoin anses bland annat öka mängden kollagen och blodkärl i huden samtidigt som det exfolierar det översta hudlaget av döda hudceller. Dessutom hämmar Tretinoin ett enzym (MMP – matrix metalloproteinases) från att bryta ner kollagen- och elastinfibrer i huden. Sammantaget ger detta en hud med ett slätare och friskare utseende. Eftersom solskadad hud ofta har ett förtjockad överhud (epidermis) och förtunnad läderhud (dermis), ojämn pigmentering och gulaktig hudton är Tretinoin-kräm en effektiv behandling av just solskadad hud. För att få en märkbar effekt krävs några månaders behandling. Här följer några dokumenterade effekter av Tretinoin:

 • stimulerar kollagen- och elastinfiberbildning
 • hämmar melaninproduktion
 • exfolierar hudens översta lager
 • minskar rynkor
 • förbättrar hudstruktur
 • förbättrar hudton, ge friskare färg åt gultonad hud
 • behandlar acne
 • minskar storleken på porer
 • minskar sebumproduktion och olighet
Effekten av Tretinoin-kräm på rynkor kan delvis bero på krämens i övrigt fuktbindande egenskaper. I tester minskade nämligen även krämbasen (utan tretinoin) i placebogruppen mängden torrhetsrynkor. 

Skillnad mellan Vitamin A och Vitamin A-syra 

Även om Vitamin A ombildas till vitamin A-syra i kroppen så har de olika ingredienserna inte samma effekt när det stryks på huden. Dels är omvandlingsgraden inte särskilt hög och olika från person till person. Dessutom är Vitamin A instabilt även fast det finns kosmetikatillverkare som säger sig använda stabilere former av A-vitamin. Retinol är en vanlig ingrediens i antiage-produkter.

Vitamin A-syra är naturligt förekommande i nyponfröolja med en koncentration av 125 ug per 100 gram (= 0,0000125%). Tretinoin-kräm som utvärtes läkemedel tillverkas i koncentrationer av mellan 0,025% - 0,1%. 

Bieffekter – bör inte användas av ammande och gravida

Det är långt ifrån riskfritt att använda Tretinoin-kräm. Vanligaste bieffekterna är rodnad och fjällning, framförallt i början av behandlingen. Känns ungefär som en hettande solsveda. Tretinoin gör huden mer känslig för UV-strålning bland annat genom sin exfolierande effekt och bör därför alltid tillsammans med hög UV-faktor (och kanske undvikas helt under sommaren?). Vitamin A-syra bör heller inte användas tillsammans med någon annan form av exfoliering/peeling. Dessutom är tretinoin hudirriterande. Det finns ett antal djurstudier som pekar på att Tretinoin både är reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador) och cancerogent. Därför bör Tretinoin undvikas av gravida. Det saknas data om hurvida tretinoin går över i bröstmjölk, men den allmänna rekommendationen är att undvika tretinoin under tiden man ammar. Tretinoin bör även undvikas av personer med skadad hud, akuta eksem eller hudinfektioner, rosacea och perioral dermatit.

tretinoin-vitamin-a-syra-retinoic-acid-ewg

Bild: utdrag från EWG Skin Deep.

Användning

Tretionin-kräm ska strykas på i ett tunnt lager en gång dagligen, på kvällen. Att anvädna krämen oftare eller med större mängd ger inte bättre effekt, utan kan istället ge en ökad irritation (långvarig irritation är i sig nedbrytande för huden). Man bör vänta 20-30 min efter att ha tvättat ansiktet (och torka sig försiktigt utan att gnugga hårt) innan krämen stryks på. Vid kraftig rodnad och irritation bör man göra ett uppehåll och sedan endast behandla varannan/var tredje dag tills huden har vant sig. Undvik kontakt med ögon, ögonlock, näsborrar, mun och slemhinnor.

Samtidigt som man anväder Tretinoin-kräm bör man undvika andra potentiellt irriterande hudvårdsprodukter som peeling, starka tensider, produkter som innehåller citrusfrukter, kryddor eller en hög andel alkohol. 

Vid behandling av acne kan en förbättring ses redan efter 2-3 veckor eller upp till 6 veckor. Vid solskadad hud och rynkor tar det 3-6 månader för synligt resultat. Därefter kan det räcka med en underhållsbehandling av 1-3 gånger i veckan.

Läkemedelsnamn: Aberela, Retin A, Renova, Airol, Atralin, Avita, Retacnyl, Refissa, ReTrieve, or Stieva-A

Synonymer, verksamt ämne: Tretinoin, Vitamin A-syra, Retinsyra, Retinoinsyra, All-Trans-Retinoic Acid, ATRA, Vitamin A Retinoic Acid, 

Läs mer om Vitamin A-syra på Shenet.

Källa:

Skadligt att bleka pigmentfläckarna?

hyperpigmentering-brost-decoltage-solar-lentigo

Envisa fläckar som kanske finns där av en anledning?

Drömmer man som jag om en porslinshy är pigmentfläckar det sista man vill ha. Och har man väl fått dom ska dom bara bort. Men tänk om de fyller en funktion? Tänk om dom t.o.m. kan vara skadligt att ta bort?

Nätet översvämmas av olika tips och sätt att bleka pigmentfläckar, det går också att hitta rätt mycket skrivet om vad hyperpigmentering är, vilka olika typer som finns och varför de uppkommit. Desto svårare är det att hitta artiklar som förklarar vad som faktiskt händer nere i huden, vilka de bakomliggande mekanismerna är och på vilket sätt huden exakt har skadats.

melanin-hyperpigmentering.jpg

Vad är hyperpigmentering?

Vårt pigment melanin bildas längst ner i överhuden av särskilda celler, melanocyter. Det är en reaktion på och ett försvar mot skadlig UV-strålning som annars kan skada vårt DNA och orsaka cancer. Bortsett från fräknar (lentigo simplex) som är är genetiskt, så orsakas hypergpigmentering oftast av en överdriven solexponering (solar lentigo). Men melaninproduktionen kan också ha triggats av en hormonell obalans (melasma), inflammationer – t ex acne, psoriasis eller eksem (PIH, postinflammatory hyperpigmentation) och vissa sjukdomar.

Därför kommer pigmentfläckarna tillbaka

Solar lentigo är en solskada och ett direkt resultat av att huden utsatts för en alltför stor samlad UV-strålning. Vid ett givet tillfälle får alltså melanocyterna nog och börjar överproducera melanin (i sällsynta fall har det istället bildats fler melanocyter), något de sedan fortsätter med. Det har alltså skett en permanent skada i dom här pigmentbildande cellerna, eller snarare en mutation. Ungefär som ett ärr. Därför kommer pigmentfläckarna alltid tillbaka när man solar igen, även om man lyckas bleka dom under vintern.

Melanin ett skydd mot DNA-skada

Oavett om man tycker dom är fula eller inte, så kanske pigmentfläckarna fyller en funktion? Melanocyten fungerar som ett paraply och tömmer sitt inneåll i omkringliggande celler. Tänk om det är så att den här överproduktionen har kommit till för att skydda andra celler som annars ligger i riskzonen för att mutera till cancerceller? Och vad händer i så fall då när vi bleker bort det här skyddet? Bara en reflektion och inget jag har något belägg för. Fåfäng som jag är kommer jag nog fortsätta behandla mina pigmentfläckar, men om möjligt bli ännu mer försiktig med solen framöver. 

Pigmentfläckar fokus för skönhetsindustrin

I takt med att det blir allt vanligare att behandla rynkor med botox och fillers så har skönhetsindustrin börjat flytta sitt fokus till att behandla ojämn pigmentering. Det är ju också ett av hudens första ålderstecken och ungdomlighet något vi ständigt jagar när det gäller huden. Principen för att behandla pigmentfläckar med krämer (icke invasivt) är dels att exfoliera bort själva fläcken och stimulera en nybildning av icke pigmenterad hud (problemet är bara att man samtidigt ökar hudens ljuskänslighet och risken för ny hyperpigmentering) och dels att försöka hämma ytterligare melaninproduktion.

Melanin, så funkar vårt pigment

melanin-hyperpigmentering.jpg

Efter mitt test av olika pigmentblekande serum, ville jag lära mig mer om hur vårt pigment egentligen fungerar. 

Brunt eller rött? Två olika former av melanin avgör din hudfärg

Melanocyter är celler som tillverkar vårt pigment: melanin och de finns längst ner i överhuden (epidermis). Melanocyten tillverkar ett särskilt enzym (tyrosinas) som i sin tur sätter igång en rad kemiska processer för att kunna omvandla aminosyran tyrosin till melanin. Vi människor har två olika typer av melanin: Eumelanin (svart och brunt) och pheomelanin (rött och gult). Melanin finns i nästan alla organismer (förutom spindlar som är en av de få grupper av djur som inte tillverkar melanin) och den vanligaste formen av melanin i naturen är eumelanin. Själva tillverkningen sker innuti "påsliknande" rum som kallas melanosomer och när melaninet är färdigt skeppas det iväg och "injeceras" i de omgivande keratinocyterna. Keratinocyterna bildas också längst ner i överhudens tillväxtlager och är de hudceller som utgör de tegelstensliknande byggstenarna i vårt översta hudlager. Till en början, när kerationcyterna fylls med melanin är de levande, men på sin vandring upp mot hudytan förhornas de och dör. De har då omvandlats till stöttåliga platta lager, omgivna av ett slags murbruk av olika fettämnen och utgör vår hudbarriär. Hur mycket och vilken form av melanin som skeppas iväg avgör din hud-, hår- och ögonfärg.

Melanin, ett paraplyliknande skydd mot skadliga UV-strålar

Nästa gång du ligger och gassar i solvärmen kan du tänka på hur melanocyterna ständigt står redo för att hårdjobba med att skydda ditt DNA. UV-strålning är nämligen den främsta triggern som sätter igång melaninproduktionen (kan också startas av hormonella obalanser och vissa sjukdommar) och en solbränna är alltså ett av kroppens försvar och reaktion på den DNA-skada som UV-strålningens fria radikaler redan orsakat. Melanocyten har tentakel-liknande utskott (dendriter), som tillsammans täcker ungefär 36 kerationcyter och på så sätt bildar ett slags skyddande paraply.

Effektiv omvandling av UV-strålning till värme

Melanin skyddar vårt DNA genom att omvandla UV-strålningen till värme. På samma sätt fungerar absorberande (kemikaliska) UV-filter. Fast melanin som UV-absorberande ämne är så otroligt mycket mer effektivt. Hela 99,9% av är UV-ljuset omvandlas jämfört med mellan 10 och 80% hos kemiska UV-filter, men så har ju också moder natur haft ett antal miljoner år på sig att utveckla det här finurliga skyddet. Detta till trots räcker det ändå inte långt, eftersom solens UV-strålning är så stark. Den mörkaste hud motsvarar inte mer än ungefär 13 i SPF och solbrännan som tog dig en sommar att jobba upp motsvarar inte mer än SPF 2 (läs mer här).

melanin-uv-absorberande-amne-photoprotectant

Källa:
http://health.howstuffworks.com/skin-care/problems/medical/albinism1.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Melanin
http://en.wikipedia.org/wiki/Photoprotection

Bild:
How stuff works
Wikipedia 

 

Bästa behandlingen mot pigmentfläckar? Suki Eller Clinique?

hyperpigmentering-pigmantflackar-clinique-suki

Naturkosmetiskt serum lika effektivt som konventionellt!

I fyra veckor har jag behandlat halva ansiktet med två olika blekande serum mot pigmentfläckar. På höger sida: Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector och på vänster: Suki Targeted Bio-Brightening Face SerumJag har gjort före- och eftermätningar med hjälp av Akademiklinikens Visia-kamera (läs gärna mer om testet och produkterna här). Och resultatet? Glädjande nog har båda behandlingarna gett synlig effekt! Suki betydligt bättre på de synliga fläckarna, medan Clinique verkar har gett en större effekt på djupet. Bägge serumen har en av de aktiva ingredeinserna gemensam: Salicylsyra.

Suki Targeted Bio-Brightening Face Serum:
mindre synliga fläckar och mindre porer 

hyperpigmentering-visia-vanster

Fläckar: 230% förbättring! 
Porer: 81% förbättring
UV-fläckar: 25% förbättring
Rött område: 11% förbättring
Hudstruktur: 5% förbättring
Rynkor: oförändrat
Porfyriner (renhet): 30% försämring

"Fläckar" innebär totala mängden fläckar, medan "UV-fläckar" även är solskador som ligger under hudytan. Allt inom det blå området är "normalt" för min ålder (42år), strecket är det absoluta snittet, så allt ovanför är bra och allt under är sämre.

På pappret, en otrolig minskning av de synliga fläckarna med detta serum. För mitt öga är skillnaderna mellan de olika ansiktshalvorna dock inte dirket synlig, mer än att jag ser att det blivit bättre på bägge sidor. 

Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector:
mindre uv-fläckar på djupet och mindre rynkor

hyperpigmentering-visia-hoger 

UV-fläckar: 55% förbättring
Fläckar: 24% förbättring (blåmärket?)
Rynkor: 24% förbättring
Porfyriner (renhet):
 19% förbättring
Porer: 6% förbättring
Rött område: oförändrat
Hudstruktur: oförändrat

Kommentar: I mätområdet på högersidan efter behandlingsperioden ligger ett blåmärke (från en behandling med estetisk akupunktur) vilket kan ha gett ett skevt resultat vad gäller de synliga fläckarna. Utan blåmärket kanske Clinique´s serum hade fått ett ännu bättre resultat?

Om testet

Det här är inte är något vetenskapligt test. Skillanderna kan till viss del bero på skillnaden i mätning från en gång till annan. Dessutom bleks pigmentfläckarna av sig själv under en månad utan sol. Men enligt Ulrikas (hudterapeuten på Akademikliniken som gjorde mätningarna) erfarenhet så har bägge dessa två serum gett en större effekt än vad man kunde förvänta sig utan behandling.

Serumet från Suki har jag fått i spons av Jenny på Swedish Beauty Factory, medan jag själv köpt serumet från Clinique. Jag har betalat fullt pris för hudanalyserna på Akademikliniken (300:-/gång).

Sidor

Subscribe to Pigmentfläckar