Plastbanta

Plastbanta 2014 – Undvik att slå in maten i plastfilm av PVC!

plastfilm-plastfolie-gladpack-pvc-cling-wrap-ost-fet-mat

Varning för butiksplastad mat!

PVC (Polyvinylklorid) är en av de giftigaste och mest hormonstörande plasterna och finns i en mängd olika plaster omkring oss. Allt från elsladdar, plastgolv till leksaker. Och tyvärr även plastfolie som man använder för att slå in mat. Förr gjordes all plastfolie (gladpack) i PVC. Sen upptäckte man att de farliga mjukgörande ftalaterna vandrar över i maten. Särskilt fet mat, som t ex ost. Numera är det inte tillåtet att sälja plastfilm gjord av PVC till konsument, utan de görs istället av Polyeten (PE, eller PE-LD). Polyeten är nämligen fri från mjukgörare. Men konstigt nog använder butikerna fortfarande plastfilm gjord av PVC. Den här PVC-plastfilmen är endast tillåten att använda för att slå in frukt och grönt och inte feta livsmedel, eller grillat kött. Men butikspersonalen vet inte alltid skillnaden eller struntar i att följa rekommendationerna. Så när du köper ost i ostdisken, eller buktispackat kött så riskerar du alltså att få din mat full av ftalater. 

Lär dig siffer-koden som skiljer bra plastfilm från dålig

Ett hett tips är vara lite jobbig och alltid fråga i en butik vilken plastfilm de använder. Inne i rullen ska det stå vad det är. Eller i alla fall ett den här trekanten med en siffra som alltid finns på plastförpackningar. 3 betyder PVC och ska alltså undvikas, medan 4 betyder Polyeten (PE, eller PE-LD)är ok. Ju fler som frågar, ju större chans är att butiken börjar bry sig och lär sig skillnaden.

pvc-polyvinylklorid-polyeten

bees-wrap-lapland-eco-store

Packa om osten när du kommer hem!

Om du ändå köper ost eller fet mat över disk i butik, så packa för säkerhets skull om den när du kommer hem. Kolla självklart vilka typer av påsar du har köpt och använd inte frukt- och gröntpåsarna från grönsaksdisken i butiken. Men vet ju inte vad de är gjorda av. Helst av allt bör du inte alls lägga din mat i plast. Istället kan du förvara i matlådor av rostfritt eller glas. En fin gammal ostkupa är toppen (kan man ofta hitta på blocket eller tradera), men de finns även att köpa nya. Ett annat alternativ, som låter otroligt spännande (har tyvärr inte hunnit testa själv) är Bee's Wrap. Det är bomullsmuslin behandlat med bivax, jojoba och kåda. 

Bee's Wrap, naturligt och återanvändningsbart alternativ till plastfilm!

En spännande ny produkt (som jag själv tyvärr inte hunnit prova än) är Bee's Wrap. Så här beskriver tillverkaren själv produkten: "Bee's Wrap är ett naturligt, ekovänligt och plastfritt alternativ till plastfolie och aluminiumfolie. Äntligen finns det ett alternativ! Bee s Wrap är tillverkad av ekologisk bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. Denna kombination ger en följbar och förseglande folie som kan användas om och om igen. Det är enkelt att forma Bee´s Wrap! Lägg arket över den bunke eller skål som du vill täcka och forma den över kanterna med värmen från dina händer, genom att göra så skapas en tätning. Ställ in bunken med Bee´s Wrap i kylen och när tyget blir kallt (tar bara några sekunder) så skapas en försegling/tätning. Använd samma metod för att linda in ost, grönsaker, bröd och bakverk! Bee´s Wrap rekommenderas inte till rått kött, kyckling och fisk. Bivax och jojobaolja har antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla maten fräsch och gör att du kan använda Bee s Wrap om och om igen. Bee s Wrap är en gammaldags lösning som känns mirakulös i den moderna världen!"

Källa:

Subscribe to Plastbanta