Rengöring

Oil Pulling – ayurvedisk detox och rengöring för mun och tänder

oil-pulling-mouth-pulling-coconut-oil-ayurvedic-mouth-cleans-tandrengoring-kokosolja

Gurgla med kokosolja för vitare tänder, friskare tandkött och mindre plack och tandsten

På senare tid har det börjat skrivas mer och mer om "Oil Pulling", en tusenårig indisk/auryvedisk metod traditionellt använd för att rengöra mun och tänder. I ca 15-20 minuter rullar man kort och gott runt en matsked olja i munnen. Detta på fastande mage och efteråt skall munnen sköljas med ljummet vatten (helst saltvatten). Det traditionella är att använda sesamolja, men här i väst förespråkas oftast kokosolja. Hälsofördelarna sägs vara många. Framförallt ska Oil Pulling vara ett effektivt sätt att befria tandkött och tänder från bakterier och plack, men även som ett sätt att stärka tandkött och den allmänna munhälsan. Detta tack vare de nyttigheter som naturligt förekommer i oljorna. Kokosolja innehåller bland annat de antivirala, antibakteriella och svampdödane fettsyrorna: laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra, samt kan förbättra upptaget av kalcium och magnesium. Sesamolja är rik på E-vitamin och fleromättade fettsyror samt har antiseptiska- och antioxidantiva egenskaper, något som bland annat kan minska risken för tandköttsinflammation.

Oljegurgla i duschen så får du tid

Jag blev ursprungligen tipsad om Oil-pulling av min kompis Björn Hjalmar, en allmänt hälsointresserad LCHF:are (jag har tidigare skrivit om ett annat av hans tips: Bulletproof Coffee). Björn har under en längre tid regelbundet kört Oil Pulling och sjunger dess lov: vitare tänder utan tandsten är den effekt han har noterat sedan han började gurgla munnen med kokosolja. En mer nyfrälst oljegurglare är Hannah Sjöstöm (Naturligt Snygg) som under en lunch nyligen gav mig tipset att köra Oil Pulling i duschen. En småbarnsförälder som jag själv kan annars ha svårt att hitta tiden för total opratbarhet så länge som 20 minuter. Så min nya rutin numera är att köra Oil Pulling med kokosolja (virgin, eko med naturlig doft och smak från Kung Markatta) i duschen om mornarna. Och jag gillar det så här långt, efter att både ha oljegurglat, bortsta, flossat och skrapat tungan så känner jag mig pedantiskt ren i munnen! OBS, Oil Pulling ersätter inte annan tandvård, utan skall ses som ett komplement. Glöm inte: spotta i papperskorgen och inte i handfatet, så undviker du att få problem med rören. 

Oil Pulling som detox och cleans för hela kroppen?

Inom den ayurvediska medicinen påstås Oil pulling inte bara fungera som tand- och munrengöring, utan även som en detox som skulle kunna "dra ut gifter från hela kroppen". Genom sitt holistiska synsättet menar man att en förbättrad munhälsa kan avlasta lymfsystemet och resten av immunförsvaret och därigenom ge kroppen en bättre chans att bekämpa andra patogener och sjukdomar. Regelbunden Oil Pulling menar man kan förbättra allt från hormonbalans och nattsömn, till acne, allergier och migrän. Jag kanske personligen inte är helt övertygad om dessa långtgående effekter, men det är alltid intressant att följa andra tankebanor.

Påstådda direkta hälsoeffekter av Oil Pulling

 • Stärka tänder och tandkött
 • Motverka dålig andedräkt (genom att minska mängden bakterier i munnen)
 • Motverka karies och tandköttsinflammation/blödande tandkött
 • Minska mängden tandsten
 • Ge vitare tänder

Påstådda indirekta hälsoeffekter av Oil Pulling

 • Förbättrar hormonbalansen
 • Stödjer normal njurfunktion
 • Minskad inflammation i leder
 • Minskad nästäppa
 • Förebygger snarkning
 • Ger klarare och friskare hud, med mindre besvär som eksem och acne
 • Bidrar till bättre sömn
 • Minskra risken för allergiska symptom
 • Detox: Stödjer kroppens avgiftningssystem


Länkar:

Slut på Rengöringskräm? Använd en bodylotion istället!

body-lotion-cleanser-renogringskram-emulgeringsmedel-emulsifiers

Rengöringsmjölk och lotion i princip samma sak

Har du slut på rengöringsmjölk men hela badrumsskåpet fullt av lotions och andra krämer? Ingen fara, ta en bodylotion (gärna mild och parfymfri, eftersom parfym kan irritera huden) och rengör ansiktet med istället.  En rengöringskräm är nämligen uppbyggd på samma sätt som vilken lotion som helst. Fett, vatten och något som emulgerar dessa två. Ibland kan en rengöringskräm dessutom innehålla tensider, men inte alltid.

Emulgeringsmedel – släkt med tensider

Emulgeringsmedel tillhör, precis som tensiderna en grupp som kallas surfektanter. De består av två delar, en "vattenälskande" del och en "fettälskande" del. Genom att respektive del lägger sig antingen i vatten- eller fettdelen av blandningen förändras ytspänningen och ingredienserna gifts ihop i en emulsion. I en fet kräm lägger sig på så sätt vattnet i små små doppar inne i fettet och i en tunn kräm är det fettet som svävar inneslutet i vattnet.

På huden kan emulgeringsmedel ha olika effekt. Ibland verkar de kunna irritera precis som en tensid och ibland kan de tom bidra till läkningen av en skadad hudbarriär. Läs gärna mitt tidigare inlägg om emulgeringsmedel här.

Bodylotion som rengör bättre än rengöringskräm?

Jag har till och från testat att använda lotions istället för rengöringskräm och tycker överlag att det ofta fungerar precis lika bra. Ibland har jag tom upplevt att en lotion kan rengöra bättre än en något sämre rengöringskräm. Bäst hittills har varit Estelle & Thild baby & child bodylotion och Weleda Baby Derma White Mallow Body Lotion. Mindre nöjd var jag med Urtekrams oparfymerade Body Lotion som jag faktiskt tyckte sved i ansiktet vid tvätt.

Intressant nog är ofta lotions billigare än rengöringskrämer. På Apotea.se kostar t ex Estelle & Thild Baby & Child Body Lotion 159 kr för 200 ml, medan deras Cleansing Milk Fragrance Free kostar 169 kr och då får man bara 150 ml. 

Out of your favorite Cleanser? Try a Body Lotion instead!

Lotions and cleansers are more simular than you might think. They are in both cases formulated with lipids, water and some sort of emulsifyers. Sometimes a cleanser also contains surfectants, but not always. Emulsifiers are a type of surfectants, and therefore potential skin irritants (please read more about emulsifiers here). 

I often use body lotions and creams instead of cleansers and find them almost always to work just as well. By doing so, you can minimize your amout of products in your bathroom shelf and save some money. Cleansers are often more expensive than body lotions. Since parfume (natural as well as synthetic) are potential skin irritants I chose products that are fragrance free.

 

 

Subscribe to Rengöring