Rengöringmjölk

Tvål, tvättkräm eller rengöringsmjölk – vad är mest effektivt?

 

estelle--thilde-cleansing-milk-fragrance-free

la-roche-poosay-toleraine-test

dax-tvattcreme-test

anglamark-baby-wash-all-in-one

Tensid eller olja och emulgeringsmedel, olika metoder att rengöra

Jag var nyfiken på hur stor skillnaden egentligen kunde vara mellan en tvål, en rengöringsmjölk och en sk "tvättkräm". För att ta reda på det gjorde jag en enkel, högst oventenskaplig test hemma vid köksbänken. Jag har skrivit respektive produktnamn med exakt samma make up och tog sedan tid på hur länge jag var tvungen att gno. Jag har valt att jämföra två eko-märkta produkter med två konventionella, för att se om det var någon större skillnad dem emellan. Samtliga produkter är tänkta för känslig hud.

Bäst på att tvätta rent

  1. TVÅL, Änglamark baby wash all-in-one (Eko)= bäst och mest effektiv, tvättar rent snabbt och utan gnugg, obs ej för ansiktet, torkar ut huden!
  2. RENGÖRINGSMJÖLK, La Roche-Posay Toleriane Dermo-Cleanser = Liknar en tvål i känslan. Blir snabbt och enkelt rent, även fast den efter en tids användning fick min hy i ansiktet att bli lite torr.
  3. RENGÖRINGSMJÖLK, Estelle & Thild Cleansing Milk Fragrance Free (Eko)= Inte lika lätt att tvätta rent. Efter 30 sek finns fortfarande rester av make up på handen. Efter ytterligare en halv minuts gnuggande så är det däremot hyfsat rent. Snällast mot huden!
  4. TVÄTTKRÄM, Dax = Sämt i mitt test gick det för Dax Tvättkräm. Fick gnugga hårt, men ingenting hände knappt på 30 sek. Efter en minut är det forfarande mycket make up kvar på handen. Trots att tillverkaren inte direkt rekommenderar den här produkten för ansiktet, så har jag själv testat den för det ändamålet. Den gjorde min hud i ansiktet irriterad.

Så fungerar en rengöringsmjölk

En flytande tvål tvättar rent med hjälp av tensider, vilka samtidigt ofta kan vara rejält hudirriterande/uttorkande. En rengöringsmjölk använder sig av en annan princip, nämligen den att fett löser fett. Fettet i produkten löser upp fettet. För att sedan forsla bort smutsen från hudytan tillsätter man ibland små mängder av någon tensid, men annars tar man ofta hjälp av ett emulgeringsmedel. Emulgeringsmedel tillhör precis som tensiden gruppen surfektanter (dvs har en förmåga att förändra ytspänningen i vatten). Emulgeringsmedel är nödvändiga för att binda ihop fett och vatten, t ex i en kräm, men de används alltså även i rengöring. Till skillnad från tensiderna anses emulgeringsmedel vara lite mindre "ettriga".

Mildaste produkten?

Jag har förvisso inte testat tvålen i ansiktet, den skulle bli alltför uttorkande! Resterande tre produkter har jag testat en längre tid som ansiktsrengöring (även fast Dax inte är rekommenderat att användas just så). Den produkt som var snällast med min hy är helt klart Estelle & Thildes Cleansing Milk Fragrance Free. La Roche-Posay´s Toleriane tvättade rent med en otrolig lätthet, men blev efter en längre tids användnig lite för uttorkande för mig. Dax Tvättcreme funkade i ansiktet till en början, men relativt snart började min hud att reagera med hetta och rödflammighet direkt efter användning.

 

anglamark-tval-estelle-thild-cleansing-milk-la-roche-posay-toleriane-dax-tvattcreme

INGREDIENSER – Änglamark Baby Wash all-in-one

Aqua, Glycerin, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Cocamidopropyl Betain, Sodium Cocamphoacetate, Citric Acid, Sodium Citrate, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid

INGREDIENSER – Estelle & Thild Cleansing Milk Fragrance Free

Destillerat vatten, jungfru solrosolja*, rosdestillat*, destillat från blåklint*, växtvax, mandelolja*, avocadoolja*, vaniljextrakt*, aloe vera extrakt*, naturligt glycerin, olivbladsextrakt, naturlig sockertensid, xanthan gum, citronsyra, mild konservering.

INGREDIENSER – La Roche-Posay Toleriane Dermo-Cleanser

Aqua, Ethylhexyl Palmitate, Glycerin, Dipropylene Glycol, Carbomer, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Capryl Glycol

INGREDIENSER – Dax Tvättcreme

Aqua, Paraffinum Liquidum, Cetearyl Alcohol, Urea, Ceteareth-12, Propylene Glycol, Sodium Benzoate, Citric Acid, Sodium Hydroxide.

Subscribe to Rengöringmjölk