Rynkor

Gott Nytt År med 50% rabatt på laserbehandling mot rynkor!

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-hals

Jag textar Fraxiumlaser mot rynkor, slapp hud och stora porer

För knappt 5 veckor sedan fick jag prova en behandling med det senaste inom laserteknologi, Fraxium 1550 Fusion hos Aysels skönhetsvård på Kungsholmen. Behandlingen sägs vara effektiv mot rynkor, slapp hud och stora porer. Genom en fraktionerad laser behandlas huden i mikroskopiska områden enligt ett precist och jämt mönster över ansiktet. I varje behandlingspunkt orsakas en liten lokal värmeskada som i sin tur sätter igång en läkningsprocess och därmed en nybildning hudens celler. Det är framförallt genom att hudens kollagen- och elastinfibrer nybildas som huden blir mer elastisk och fyllig. I och med att det inte är hela huden utan endast punktvisa områden som behandlas så blir konvalecensen lindrig. Man ska i princip kunna gå tillbaka till jobbet om inte direkt efter behandlingen så i åtminstone dagen därpå.

Fraxium 1550 Fusion tar såväl ytligt som på djupet

Det unika med Fraxium 1550 Fusion är att den typen av laser båden kan behandla huden ytligt och lite djupare ner. Aysel har arbetat med länge med olika typer av laserbehandlingar och hävdar att den här metoden ger stor effekt med liten biverkan/smärta. Störst effekt uppnås efter ca 5 gångers behandling med ca en månads mellanrum. Effekten syns inte omedelbart, utan först efter några veckor (månader om vi talar om en kur) då det tar lite tid för huden att nybildas. Förbättringen är inte permanent, utan börjar gradvis att klinga av efter mellan ett till två år. För att behålla den här hudförbättringen så måste man underhållsbehandla. Helst 2-4 gånger om året, men då kan också huden förbättras avsevärt över tid anser Aysel.

Fraktionerad laser sägs ha effekt mot:

 • Rynkor
 • Slapp hud
 • Stora porer

Vissa kunder anser även att den här laserbehandligen har haft en viss förbättrande effekt på pigmentfläckar och ytliga blodkärl, men det är inget Aysel vågar utlova.

Gör det ont?

Själva behandlingen svider och bränner och är allt annat än skön, men som vi alla vet... ska man vara fin... Direkt efter hettade det rejält som efter en riktig solbränna. Ansiktet blev rött och lite svullet. Då är det viktgt att man tillför mycket fukt till huden, något som man ska fortsätta att göra de närmsta dagarna. Dagen därpå hade svedan försvunnit och en stor del av rodnaden lagt sig. Den andra dagen efter behandlingen var all rodnad borta. Obs! Man bör inte ta något smärtstillande innan behandlingen, då är nämligen risken stor att man inte känner när det gör för ont och därmed hur hög styrkan på lasern kan sättas. Detta är nämligen något man ställer in manuellt eftersom hudens känsligheten är individuell.

Fraktionerad laserbehandling mot rynkor och slapp hud, funkar det?

Jag har bara blivit behandlad en gång, så jag kan tyvärr inte uttala mig om den fulla effekten som en kur ska kunna ge. Men så här fem veckor efter behandlingen så tycker jag i alla fall mig märka att en del av mitt begynnande häng runt känklinjen har blivit lite mindre påtagligt. Skrattrynkorna på kinden är också något lite mjukare tycker jag.Biverkningar och annat viktigt att tänka på med laserbehandlingar

Går att kombinera med botox och fillers

En behandling med fraktionerad laser går att göra även om man tidigare har gjort fillers och/eller botox. Man bör dock vänta ungefär två veckor mellan de olika behandlingarna.

Laserbehandling passar bra på höst och vinter

Efter en laserbehandling blir huden extra ljuskänlig, man bör man undvika solen helt den närmaste veckan. Därefter bör man skydda sig med högsta solskyddsfaktor de närmaste tre månaderna. Under den tiden bör man heller inte ligga direkt i solen och sola sig (även om man har solskydd). Funderar man på att testa en laserbehandling så är det därför en bra tid att göra det nu, under årets mörka månader.

Biverkningar och andra viktiga saker att tänka på vid laserbehandling

 • Som en rejäl solbränna direkt efter behandling. De omedelbara biverkningarna med Fraxell-laser är lindring även om det svider en del direkt efter behandlingen. I nivå med en rejäl solbränna. 
 • Huden extremt ljuskänslig närmsta veckan efter behandling, undvik allt solljus!!
 • Huden extra ljuskänlig upp till 3 månader efter behandling. Använd högt solskydd samt undvik att ligga direkt i solen och sola dig.
 • Ge mycket fukt efter behandling! Direkt efter behandling och de närmaste dagarna efteråt är det viktigt att boosta huden med mycket fukt. Välje en snäll. inflammationsdämpande och dokumenterat effektiv fuktlotion.
 • Undvik att exfoliera eller att utsätta huden för någon ytterligare belastning under tiden för behandlingen och läkeprocessen efteråt (närmaste veckorna).
 • Alltid väl förtäckta ögon! Ögonen, som är mycket känsliga för laserljuset måste alltid vara väl förtäckta under behandling.
 • Välj klinik/salong med omsorg! Det krävs i dagsläget inte någon sjukvårdsutbildning för den som jobbar med laser och om lasern används felaktigt kan man få brännskador. Det är därför ytterst viktigt att man ordentligt kollar upp laserkliniken innan man väljer. Har behandlaren/kliniken lång erfarenhet? Finns några omdömen publicerade på nätet? Vilken modell av laser används? etc etc.
 • Ingen ökad risk för cancer. Enligt den amerikanska organisationen Skin Cancer Foundation så finns det inget som tyder på att laserbehandlingar av den här typen skulle öka risken för någon form av hudcancer.

Unikt erbjudande för mina läsare, värde 2 800 kr!

För dig som är nyfiken på att prova en behandling med Fraxium 1550 Fusion så kan du som min läsare få 50% på den första behandlingen hos Aysel. Allt du behöver göra är att nämna Beautycomesclean eller MItte när du ringer Aysel och bokar. En behandling kostar med ordinarie pris 5600 kr. Som läsare betalar du alltså endast 2 800 kr, vilket är ett mycket generöst erbjudande. För den som går vidare och bokar en hel kur vid samma tillfälle så erbjuder Aysel alla mina läsare en rabatt på 15% på hela kuren.

aysels-skonhetsvard

Med Aysel på Aysels Skönhetsvård

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-effekt-aysels-skonhetsvard.

Direkt efter behandlingen...

fraxium-fusion-1550-mot-rynkor-slapp-hud-hudforyngrande-laser-behandling-aysels-skonhetsvard

... rödflammig och lite svullen, som efter en rejäl solbränna. Men värre är det egentligen inte.

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-slapp-hud-stora-porer-aysels-skonhetsvard-dagen-efter

Morgonen efter behandlingen är huden fortfarande lite röd. Svedan har dock gått bort. Nästföljande dag var all rodnad borta.

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-slapp-hud-stora-porer-aysels-skonhetsvard-effekt-1-manad-senare

5 veckor efter en laserbehandling så tycker jag nog att huden har blivit något lite spänstigare...

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-aysels-skonhetsvard-effekt

aysels-skonhetsvard-fore-efter'

Före behandlingen: Lite missnöjd med det trista begynnande hänget runt käklinjen...

aysels-skonhetsvard-fraxium-fusion-1550-laser

Fraxium 1550 Fusion, så ser den ut. 

 

Varva ner, koppla av och vila dig snygg i sommar!

kortisol-koppla-av-varva-ner-de-stress-chill-skin-hud

Avkoppling, rena föryngringskuren!

Passa på, slappa dig igenom semestern med gott samvete. Att vila och koppla av är rent fysiskt välgörande för hela kroppen, så även för huden. När du varvar ner eller sover sänks nämligen nivån av stresshormon, kortisol i kroppen. Kortisol kallas också "dödshormonet" eftersom det har en generellt nedbrytande effekt på kroppen. Kortvarig stress och tillfälliga kortisoltoppar är inte skadliga, men att ständigt gå runt och vara stressa med konstant förhöjda kortisolnivåer påverkar kroppen negativt på en rad olika sätt. Bland annat bidrar kortisol till en snabbare nedbrytning av kollagenfibrer, inte helt positivt då hudens vävnad till 90% består av kollagenfibrer. Att stressa för mycket är alltså ett sätt att påskynda hudens åldrandeprocess. Men även andra hudproblem, som t ex acne påverkas negativt av stress.  

Så försämras hudens hälsa av kortisol

Överexponering av kortisol kan påverka huden genom att:

 • Öka oljeproduktionen och därmed indirekt bidra till akne
 • Öka sötsuget och mängden AGEs (Age-related Glycation End-products) som i sin tur kan ge ökad mängd akne och rynkor
 • Påverka insulinkänsligheten och ge förhöjt blodsocker (dvs mer AGEs i omlopp)
 • Öka mängden eikosanoider (inflammationsbildande signalsubstanser) och relaterade cytokiner och därmed bidra till: sämre sårläkning, långsammare cellförnyelse och hudirritaion med klåda, svullnad och rödhet (vilket är anledningen till att både eksem och rosacea kan triggas av stress)
 • Öka mängden fria radikaler som i sig har en nedbrytande effekt på huden (kan bland annat ge skador på hudens DNA och försämrad barriärfunktion och minskad fukthalt i huden)

Motion, meditation, yoga, sömn eller kosttillskott...
välj din stresshantering!

Förhöjda kortisolnivåer kan man få av många olika typer av stresstillstånd. Känslomässig stress, sömnbrist, eller till och med den fysiska stress som uppstår  under en diet. Fysiskt "stress" från träning (så vida det inte rör sig om extremt påfrestande träning) leder intressant nog inte på samma sätt till förhöjt kortisol, utan kan tvärtom sänka kortisolnivån.

Förutom att motion är en effektiv stresshantering så finns många andra sätt att sänka sitt kortisol. Att utsätta sig för mindre stress är kanske det mest självklara. Eftersom det är högst individuellt vad som stressar måste den stressade fundera över orsakerna. Kanske reflektera över sin livsstil, sitt jobb och sina relationer? Vad ger dig energi och vad dränerar dig på detsamma? Yoga, meditation och Tai chi är erkända metoder för stresshantering. Men att "bara" sova ordentligt funkar också. Förutom att kortisolnivåerna sänks under djupsömn så ökar dessutom mängden tillväxthormon (centralt för all cellförnyelse) när vi sover.  Därför är också sömn ett av de mest effektiva skönhetstipsen, dessutom helt gratis

Det finns många örter som kan verka rogivande. Varlerina, passionsblomma och kamomill för att nämna några. Men man kan också dricka grönt te som avkoppling. Den aktiva ingrediensen theanine i te lugnar nämligen utan att söva eller göra dig dåsig. Ashwagandha, även kallad indisk ginseng traditionellt använd inom den ayurvediska medicinen, är en annan växt som kan motverka stresssymptom och ge ökad energi. Dessutom har både grönt te och ashwagandha en förmåga att trigga kroppens egna kraftfulla antioxidantförsvar, det sk Nrf2 vilket gör dem extra intressanta.

Källa:

Så får du finnar och rynkor av socker!

socker-sugar-rynkor-wrinkles-acne-finnar

Huden bryts ner av AGEs (Age-related Glycation End-products)

Alla vet att det rent allmänt är dåligt att äta sötsaker. Men att man i längden kan få finnar, rynkor och slapp hud av ett förhöjt blodsocker var i alla fall nytt för mig. Boven i dramat stavas AGEs – Age-related Glycation End-products och innebär förenklat uttryckt att en sockermolekyl gifter ihop sig med en fett- eller proteinmolekyl. Det hela funkar ungefär så här:

Vår kropp är till stor del uppbyggd av olika slags proteiner, kollagen är ett av de vanligare. Hudens utfyllnad utgörs till huvudsak av kollagenfibrer. När ett protein blir exponerat för ett förhöjt blodsocker så kan det brytas ner snabbare. Då uppstår nämligen en viss reaktion, även kallad glycation, non-enzymatic glycosylation, eller cross-linking, vilket innebär att en sockermolekyl binder sig till proteinmolekyl (eller fettmolekyl). Den här nya föreningen tar sen proteinets plats i kroppen, men gör då ett mycket sämre jobb. I huden kan det här leda till att kollagenet och elastinet långsamt bryts ner, vilket i sin tur resulterar i en hängigare hud med fler rynkor. Men man kan även få acne av socker, även här till följd av att hudens funktion på olika sätt försämras.

AGEs – bildas tråkigt nog ofta i köket!

AGEs kan bildas både i (endogenus) och utanför (exogenus) kroppen. T ex bildas det en hel del AGEs i köket. Ju mer, ju godare tycker många. Det är precis den här kemiska reaktionen mellan aminosyror och kolhydrater som gör att köttet får en perfekt stekyta, att brödet blir vackert gyllenbrunt och att chipsen får fin färg och blir knapriga. På köksspråk kallas processen för Maillardreaktion, vilket är något som inträffar vid den mesta grillning, stekning, rostning och bakning. Det krävs en temperatur över ca 120 grader för att den ska uppstå (bland annat därför som rå och kokt mat är nyttigare). En reaktion som i det här fallet typsikt nog skapar underbara doft och smaksensationer... Tyvärr kan en maillardreaktion även ge upphov till att det bildas ett cancerogent ämne, Akrylamid. Ni minns väl akrylamidlarmen kring chipsen för ett antal år sedan? Fram till relativt nyligen trodde man inte att exogena AGEs kunde ha någon negativ negativ effekt i kroppen, men numera vet man att de tvärtom kan spela en betydande roll vid olika inflammationer och sjukdomstillstånd. 


In English

Sugar can give you wrinkles and pimple. How? Beacause of AGEs – Age-related Glycation End-products, a chemical reaction between a protein and a carbohydrates bonding together in a new way (cross-linking). This type of AGEs-reaction also called the Maillard-rection, occures every day around us. It is involved when your bread is getting a nice smell and a golden brown colour in the owen. But when it happens in your body, in your skin for instance the newely cross-linked proteins are starting to malfunction a bit. Something that leads to a break down of elastin and collagen and even acne.

Källa:

Shawn Talbott, Cortisol Control and the Beauty Connection, första utgåvan, sid 17-19, 37-39
http://www.legendarypharma.com/glycation.html
http://www.dermalinstitute.com/us/library/11_article_Structural_Changes_...
http://www.wisegeek.org/what-is-glycation.htm
http://www.nbcnews.com/id/21257751/ns/health-skin_and_beauty/t/face-fact...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16706655
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycation
http://longevity.about.com/od/researchandmedicine/p/crosslinking.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11321937
http://circres.ahajournals.org/content/95/3/233.long
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_glycation_end-product
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7468617

Inflammaging – så bryts huden ner av tyst inflammation

inflammaging-rynkor-old-skin

Kunskap om kroppens åldrande på väg att förändra skönhetsbranschen

Begreppet "Inflammaging" myntades för runt tio år sen av professor Claudio Franceschi vid universitetet i Bologna. Ett nytt perspektiv på åldrande och hur många av våra åldersrelaterade sjukdomar (allt från caner till alzheimers) triggas av kroniska inflammatoriska processer. Vad som började som en hypotes har nu fått så brett stöd i forskning att konceptet börjar bli mainstream. Även inom skönhetsbranschen har synen på hur huden åldras och bryts ner långsamt börjat förändrats. Något som vissa menar oundvikligen kommer att leda till ett skifte vad gäller produktinnehåll och hudvårdsrutiner. Detta eftersom många hudvårdsprodukter idag innehåller potentiellt hudirriterande ämnen. Ämnen som även i mycket låga doser kan trigga kroniska inflammationer i huden. Retinol (a-vitamin), vanlig i antiageprodukter är tex samtidigt en välkänd hudirriterare. SLS (Sodium Lauryl-Sulfate) likaså. Glykolsyra (syran med den minsta molekylvikten, vanlig som kemisk peeling) är ett annat exempel på ett kraftigt irriterande ämne. Vi är så vana vid att huden reagerar på olika produkter och behandligar att vi tar för givet att det ska vara så. Att en aktiv produkt ska "kännas" (pirra eller sticka) för att ha effekt. Vilket snarare är tecken på att huden irriteras. 

Vad är kronisk (tyst) inflammation?

Det finns två typer av inflammation; akut och kronisk. En akut inflammation i huden uttrycker sig med rodnad och svullnad, som tex en solbränna eller ett kontakteksem. Både rosacea och psoriasis är däremot tecken på en kronisk inflammation. Men en kronisk inflammation kan även pågå i det tysta, av att huden under lång tid utsätts för yttre "irritanter" i låg dos. Ta UV-strålning som ett exempel. Även den strålning som inte ger någon direkt rodnad bryter ner huden över tiden. Irriterande ämnen i omgivningen och i hudvård kan ha samma effekt. 

Vad orsakar kronisk inflammation?

Den inflammatoriska processen i huden är komplex och inte helt och hållet känd. När huden ustätts för triggers som tex UV-ljus, "irritanter" eller allergener startar en inflammatorisk process. Immunförsvarets första försvarslinje är en snabb men ospecifik process som är likadan oavsett om det är en bakterie eller UV-strålning som huden försvarar sig mot. Först producerar särskilda hudceller pro-inflammatoriska hormoner som tex prostaglandiner, cytokiner och histaminer. Budbärare som i sin tur sätter i gång en kedjereaktion i huden. Bland annat dirigerar de om fibroblasterna, de hudceller som i vanliga fall producerar kollagen- och elastinfibrer till att börja tillverka collagenases – ett enzym som bryter ner kollagen, elastin och hyaluronsyran i huden. Syftet med reaktionen är att "bereda väg" för immunförsvarets T-celler och makrofager så att de kan komma fram till det som orsakar inflammationen och samtidigt möjliggöra ett snabbt bortforslande av reaktionens slaggprodukter. Därför ökar också blodgenomströmningen i huden under en inflammation. En annan strategi som immunförsvarets celler använder sig av är att tillverka fria radikaler. Fria radikaler är kroppens egna sätt att bekämpa bakterier, men fria radikaler är samtidigt skadliga för kroppens egna vävnad om inflammationen pågår under en längre tid. Indirekt resultetar alltså den här processen i att hudens vävnad bryts ner.

Yttre irritanter kan också dirket bryta ner hudbarriären, vilket leder till att ännu fler irritanter och allergener når ner i hudens djupare lager. T ex finns ett samband påvisat mellan barn med eksem som utvecklar astma. En stark och frisk hudbarriär är nödvändig för att skydda oss mot skadliga ämnen från omgivningen.

–Tyst inflammation skadar även kollagen och elastin. Det gäller att se till att huden är välmående och vid rodnad se till att dämpa den. Kosmetika bör alltså ha antiinflammatoriska ingredienser. Överexfoliering kan leda till inflammation och det i kombination med stark sol skadar verkligen huden, säger Nadine Perdonet forskningschef på Estée Lauder i en artikel i Svenska Dagbladet.

Men även akuta inflammationer, t ex orsakade av solbränna, kemisk peeling och acne skadar huden. Sådana inflammationer kan trigga melaninproduktionen med pigmentfläckar som följd. 

Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost har blivit allt mer populärt under de senare åren. Inte bara för att bota inflammatoriska sjukdomar, utan även för hälsan i största allmänhet. Kostdoktorn och Sanna Ehdin några av dietens främsta förespråkare här i Sverige. "The Zone Diet" lanserades i USA i slutet av nittiotalet av Dr Barry Sears. Principen är att kosten antingen kan trigga eller motverka inflammationer i kroppen. Rekommendationen är att äta mycket av: antioxidanter från färgrika frukt, bär och grönsaker, fisk, viltkött och framför allt omega 3-fetter. Du ska däremot äta lite av: snabba kolhydrater, transfetter och vegetabilsika omega 6-fetter. 

Nya tidens anti-age strategi för huden

1. Undvika det som triggar en inflammation i huden och kroppen. Tex irriterande behandlingar och ämnen i hudvård. Men även undvika inflammatorisk kost och livsstilsrelaterade stressfaktorer

2. Stödja kroppens egna läkeprocesser genom antiinflammatoriska ämnen i hudvård, kost och välja en sundare livsstil

Irriterande hudvård att undvika

 • Alltför aggresiv exfoliering och skrubber. 
 • Skrubbvantar och loofahs
 • Alltför kallt eller hett vatten
 • Ånga eller isa huden
 • Tvål och starka tensider (som SLS)
 • Produkter som innehåller irriterande eller sammandragande ämnen
 • Produkter med alltför lågt PH

Ämnena som kan vara hudirriterande

 • Alkohol (även denaturerad)
 • Arnika
 • Bensoensyra (Benzoic acid)
 • Benzyl alcohol
 • Bergamot
 • Citrusjuicer och oljor
 • Ekbark
 • Eteriska oljor
 • Eucalyptus
 • Eugenol
 • Fänkål
 • Geranium
 • Glykolsyra
 • Grapefrukt
 • Isoeugenol
 • Kamfer
 • Kanel (Cinnamon)
 • Karbamid
 • Konserveringsmedel
 • Koriander
 • Lavendel
 • Lemongrass
 • Linalool
 • Mejram
 • Meliss
 • Mentol
 • Menthyl lactate
 • Menthoxypropanediol
 • Mjölksyra
 • Nejlika
 • Mint
 • Papaya
 • Parfym
 • Pepparmint
 • Phenol
 • Pidolsyra
 • Sandelträ
 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 • Sodium C14-16 olefin sulfate
 • Sorbinsyra
 • TEA-lauryl sulfate
 • Timjan
 • Trollhassel
 • Vintergröna
 • Ylang-ylang
 • Åkerfräken

Källa:

Kortisol ("dödshormonet") – så bryter stress ner huden

steroidsyntes-kortisol

Jag är stressad över att jag borde stressa mindre. När jag läser Leslie Kenton, Skin Revolution – Authentic Beauty From The Living Matrix får jag ytterligare ett kvitto på hur skadligt det är att ständigt gå runt och vara lite stressad. Långvarig stress är nedbrytande för hela kroppen, så även för huden. Långvarigt förhöjda kortisolnivåer bryter indirekt ner huden, gör den torrare, tunnare och får den att åldras i förtid. Huden blir i förlängningen rynkigare och får en mer livlös hudton.

Så påverkars huden av stress

Långvarigt förhöjda kortisolnivåer kan ge:

 • Försämrat immunförsvar och ökad mängd inflammatoriska prostaglandiner = ökad risk för inflammatoriska hudsjukdommar (som acne, rosacea, eksem, psoriasis mfl) och för tidigt åldrande
 • Minskad mängd DHEA – Dehydroepiandrosteron, ett uppbyggande ungdoms- och vitalitetshormon som bland annat bidrar till att skapa immunförsvarets antikroppar och skydda mot för tidigt åldrande
 • Förhöjt blodsocker – ökad risk för glykosering, något som bla bryter ner hudens kollagen = fler rynkor och fina linjer 
 • Försämrad funktion hos lever och njurar (avgiftningsorgan nödvändiga för hela kroppens rening) = sämre, mer livlös hudton, celluliter
 • Ökad adrenalinhalt – ger bland annat en försämrad blodcirkulation i huden  = sämre, mer livlös hudton, celluliter
 • Minskad produktion av hyaluronsyra och försämrad barriärfunktion i huden = torr och skadad hud

Kortisol ett nedbrytande dödshormon

Kortisol är ett steroidhormon som bildas i binjurarna av kolesterol. Kortisol är ett "uppvaknandehormon" som naturligt varierar i mängd under hela dygnet. Normalt sett ska det ligga som högst vid uppvaknandet för att sjunka framåt kvällen. Men kortisol bildas som många vet även vid stress. Under kortvarig stress kan kortisol både fungera inflammationshämmande och muskeluppbyggande, men under långvarig stress ger hormonet istället motsatt effekt. Kortisol kallas tom för ett "dödshormon" eftersom det har så många fysiskt nedbrytande effekter som kan orsaka ett förtidigt åldrande. Långvarigt förhöjda halter kan förutom att bryta ner huden ge allt från ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, minskad muskelmassa, försämrat minne (kan t om minska storleken på Hippocampus med upp till 10-15%!!), ökad butfettma, huvudvärk, astma, depression till försämrat immunförsvar och potens. När vi är unga har vi lättare att hantera stress och förhöjda halter av kortisol och vi kan lättare röra oss mellan ett stressat och avslappnat läge. I takt med att vi blir äldre försämras den förmågan och vi får oftare en förhöjd nivå av kortisol i kroppen. 

Hur sänka kortisolnivåerna?

 • Sömn
 • Avslappning
 • Träning (obs, rätt sort! För mycket och för hård aerob träning höjer kortisolnivåerna)
 • Magnesium, muskelavslappnande, kan tas som kosttillskott på kvällen
 • Positivt tänkande!
 • Minska dina stressfaktorer
 • Minska intaget av stimulantia, tex kaffe

Läs mer om hur du kan sänka dina stressnivåer i det här inlägget av Coachmike (min sambo för er som inte vet :)).

Bild, Steroidsyntes: Wikimedia Commons, Eribro

Källa:

Leslie Kenton, Skin Revolution – Authentic Beauty From The Living Matrix, 2003, sid 101-105
http://www.dailyperricone.com/2010/03/cortisol-the-death-hormone/
http://health.yahoo.net/experts/skintype/effects-stress-your-skin
http://www.huffingtonpost.com/2011/08/05/managing-stress-can-help-_n_919...
http://skintypesolutions.com/index.php?option=com_article&view=article&i... 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hippocampus
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kortisol
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19725420
http://www.vitanatural.net/sv/viewpage/dhea-dehydroepiandrosteron-kopa-s... 
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycation
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757 
http://www.wisegeek.org/what-is-glycation.htm
http://circ.ahajournals.org/content/114/6/597.long 
http://www.wellnessguide.se/Nyheter/hort-talas-om-glykolisering-
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/7670/Sockerskadat-glyk... 
http://www.webmd.com/beauty/skin/the-effects-of-stress-on-your-skin 
http://www.webmd.com/mental-health/effects-of-stress-on-your-body 
http://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-symptoms-effects_o... 


 

Vitamin A-syra (Tretinoin) – Läkemedlet mot acne, pigmentfläckar och rynkor

vitamin-a-syra-tretinoin-retin-a

Receptbelagt läkemedel som i vissa länder säljs över disk

Vitamin A-syra, eller Tretinoin är ett läkemedel mot acne och solskadad hud. Det introducerades i början av 70-talet och är ett av de få ämnen som verkligen har bevisad effekt mot rynkor och andra ålderstecken i huden. Ämnet går ner i underhuden och effekten är kliniskt dokumenterad i ett stort antal studier. Tretinoin är ett registrerat läkemedel och är inte tillåtet i kosmetika inom EU. I Sverige krävs med andra ord ett recept, men i vissa länder (bland annat Thailand, USA, Italien och Spanien) kan man köpa Tretinoin-kräm under namnet "Retin-A" eller "Renova" över disk på apotek. Vitamin A-syra används även som invärtesmedicin (Vesanoid) som behandling av en form av leukemi acute promyelocytic leukemia (APL) och det forskas även på vitamin A-syra och andra former av cancer. Första gången jag själv kom i kontakt med Tretinoin var i 20 års åldern när jag fick Aberela utskrivet för min något orena hy.   

Effekter av Vitamin A-syra

Vitamin A-syra är ett derivat (nedbrytningsprodukt) av Vitamin A (retinol) och ett ämne som i liten mängd behövs för att kroppen ska fungera. Det hjälper celler att växa och utvecklas. Man vet att det i hudcellen finns en retonid-receptor (mottagare) för tretinoin som man tror fungerar som en slags av/på-knapp i cellen. En switch inblandad i en mängd olika funktioner i huden som t ex celltillväxt, proteinomsättning och sebumproduktion. 

Tretinoin anses bland annat öka mängden kollagen och blodkärl i huden samtidigt som det exfolierar det översta hudlaget av döda hudceller. Dessutom hämmar Tretinoin ett enzym (MMP – matrix metalloproteinases) från att bryta ner kollagen- och elastinfibrer i huden. Sammantaget ger detta en hud med ett slätare och friskare utseende. Eftersom solskadad hud ofta har ett förtjockad överhud (epidermis) och förtunnad läderhud (dermis), ojämn pigmentering och gulaktig hudton är Tretinoin-kräm en effektiv behandling av just solskadad hud. För att få en märkbar effekt krävs några månaders behandling. Här följer några dokumenterade effekter av Tretinoin:

 • stimulerar kollagen- och elastinfiberbildning
 • hämmar melaninproduktion
 • exfolierar hudens översta lager
 • minskar rynkor
 • förbättrar hudstruktur
 • förbättrar hudton, ge friskare färg åt gultonad hud
 • behandlar acne
 • minskar storleken på porer
 • minskar sebumproduktion och olighet
Effekten av Tretinoin-kräm på rynkor kan delvis bero på krämens i övrigt fuktbindande egenskaper. I tester minskade nämligen även krämbasen (utan tretinoin) i placebogruppen mängden torrhetsrynkor. 

Skillnad mellan Vitamin A och Vitamin A-syra 

Även om Vitamin A ombildas till vitamin A-syra i kroppen så har de olika ingredienserna inte samma effekt när det stryks på huden. Dels är omvandlingsgraden inte särskilt hög och olika från person till person. Dessutom är Vitamin A instabilt även fast det finns kosmetikatillverkare som säger sig använda stabilere former av A-vitamin. Retinol är en vanlig ingrediens i antiage-produkter.

Vitamin A-syra är naturligt förekommande i nyponfröolja med en koncentration av 125 ug per 100 gram (= 0,0000125%). Tretinoin-kräm som utvärtes läkemedel tillverkas i koncentrationer av mellan 0,025% - 0,1%. 

Bieffekter – bör inte användas av ammande och gravida

Det är långt ifrån riskfritt att använda Tretinoin-kräm. Vanligaste bieffekterna är rodnad och fjällning, framförallt i början av behandlingen. Känns ungefär som en hettande solsveda. Tretinoin gör huden mer känslig för UV-strålning bland annat genom sin exfolierande effekt och bör därför alltid tillsammans med hög UV-faktor (och kanske undvikas helt under sommaren?). Vitamin A-syra bör heller inte användas tillsammans med någon annan form av exfoliering/peeling. Dessutom är tretinoin hudirriterande. Det finns ett antal djurstudier som pekar på att Tretinoin både är reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador) och cancerogent. Därför bör Tretinoin undvikas av gravida. Det saknas data om hurvida tretinoin går över i bröstmjölk, men den allmänna rekommendationen är att undvika tretinoin under tiden man ammar. Tretinoin bör även undvikas av personer med skadad hud, akuta eksem eller hudinfektioner, rosacea och perioral dermatit.

tretinoin-vitamin-a-syra-retinoic-acid-ewg

Bild: utdrag från EWG Skin Deep.

Användning

Tretionin-kräm ska strykas på i ett tunnt lager en gång dagligen, på kvällen. Att anvädna krämen oftare eller med större mängd ger inte bättre effekt, utan kan istället ge en ökad irritation (långvarig irritation är i sig nedbrytande för huden). Man bör vänta 20-30 min efter att ha tvättat ansiktet (och torka sig försiktigt utan att gnugga hårt) innan krämen stryks på. Vid kraftig rodnad och irritation bör man göra ett uppehåll och sedan endast behandla varannan/var tredje dag tills huden har vant sig. Undvik kontakt med ögon, ögonlock, näsborrar, mun och slemhinnor.

Samtidigt som man anväder Tretinoin-kräm bör man undvika andra potentiellt irriterande hudvårdsprodukter som peeling, starka tensider, produkter som innehåller citrusfrukter, kryddor eller en hög andel alkohol. 

Vid behandling av acne kan en förbättring ses redan efter 2-3 veckor eller upp till 6 veckor. Vid solskadad hud och rynkor tar det 3-6 månader för synligt resultat. Därefter kan det räcka med en underhållsbehandling av 1-3 gånger i veckan.

Läkemedelsnamn: Aberela, Retin A, Renova, Airol, Atralin, Avita, Retacnyl, Refissa, ReTrieve, or Stieva-A

Synonymer, verksamt ämne: Tretinoin, Vitamin A-syra, Retinsyra, Retinoinsyra, All-Trans-Retinoic Acid, ATRA, Vitamin A Retinoic Acid, 

Läs mer om Vitamin A-syra på Shenet.

Källa:

NIacinamide – nya undermedlet mot rynkor, acne & hyperpigmentering

niacin-niacinamid-vitamin-b3-nikotinsyra

Vitamin B3, Niacin, Nikotinamid, Niacinamide... – mot rynkor, acne och hyperpigmentering

Skönhetsindustrin lanserar ständigt nya undermedel. Ett av de hetare just nu är Niacinamide (nikotinamid på svenska) eller Vitamin B3. Ett ämne som faktiskt verkar kunna leva upp till sin hype. Det finns en hel del studier som visar på att Niacinamide i hudvård kan ha verklig antiage och acne-reducerande effekt. Framförallt har det gett fina resultat mot hyperpigmentering.

Några av studierna är sponsrade av Procter & Gamble, redan förra våren deklarerade de att deras främsta strategi i antiagprodukter kommer vara Niacinamide och glycerin. Men det finns även en hel del oberoende forskning som stödjer användingen av vitamin B3 i hudvård. I kliniska försök har det visat sig att Niacinamide kan:

 • Minska inflammation i huden - förbättrar hudproblem som acne, rosacea
 • Förbättra barriärfunktionen - högre fukthalt i huden och bättre skydd mot irriterande ämnen 
 • Öka elasticiteten i dermis - reducerar fina linjer och rynkor
 • Utjämna hudton - minskar pigmentfläckar och acneärr
 • Förbättra hudton - rödflammighet, blemmor och gulaktig ton
 • Hämma melaninsyntes (bildandet av pigment, viktigt för att motverka hyperpigmentering)
 • Till viss del motverka skadlig effekt av oxidativ stress från t ex UV-ljus
 • Minska irritation och klåda
 • Minska oljighet 

Niacinamide är ett av de mer stabila vitaminerna som tål både värme och ljus. Det är ett är ett ämne med låg giftighet som de flesta tål, se t ex EWG Skindeeps rating:

niacinamide-niacin-vitamin-b3

Hur kan Vitamin B3 (Niacinamide) förbättra huden?

Vitamin B3 är ett vitamin som spelar en central roll i cellers metabolism och som är viktigt för bland annat matsmältningsapparaten, huden och nerverna. NADH och NADPH är namnen på två viktiga enzym inblandade i tillväxt och energiproduktionen i kroppens alla celler. Enzymer som även är nödvändiga för hudens alla funktioner: t ex för att bilda kollagen som behövs för att behålla hudens smidighet och att bilda de lipider som behövs för en sund barrikärfunktion. Både NADH och NADPH minskar i mängd med åldern. Genom att tillföra huden vitamin B3 utifrån verkar minskningen av de här enzymerna däremot ske långsammare.  

Niacinamide mot acne

Som exempel på hur effektivt Niacinamide är för att behandla acne kan sägas att det finns ett amerikanskt läkemedel i tablettform mot acne som heter Nicomide. Det har 750 mg Niacinamide som aktiv ingrediens. Men Niacinamid används även som läkemedel i krämer och gel. En 4-5% gel har t ex i tester visat sig lika effektiv som en antibiotika-kräm (1% clindamycin, 8-veckors dubbelblind studie gjord av New York University College of Medicineis).

Niacinamide mot rosacea

Det finns flera studier som visar att Niacinamide kan ha effekt mot den kroniska hudsjukdomen rosacea. Läs mer här.

Niacinamide och Glukosamin, kraftfull kombo mot hyperpigmentering

I jakten på den optimala behandlingen av hyperpigmentering satsar Procter & Gamble sina kort på en kombination av framförallt Niacinamide och Glukosamin. Deras studier visar hur dessa två ämnen på olika sätt hämmar melaninsyntesen och hindrar hudens pigment från att bildas. Glukosamin blockerar aktiveringen av tyrosinase, ett enzym som är centralt för melaninbildandet och niacinamide hindrar de pigmentfyllda melanocyterna från att vandra upp till hudytan. Med andra ord ett sätt att förhindra uppkomsten av hyperpgimentering. I P&G "Glykosamin-complex"  är Niacinamide tillsatt i en koncentration av 2% och Glycosamine, NAG i 4%. Så här beskriver de själva sina två aktiva ingredienser:

 • "Niacinamide: This potent B vitamin improves the skin's condition by strengthening the moisture barrier and helping promote homogenous collagen - both of which help to smooth the skin's texture and increase its reflectivity. It has been shown that niacinamide has an inhibitory effect on the transfer of melanin-containing melanosomes into keratinocytes having the potential to reduce pigmented spots.
 • N-acetyl glucosamine: N-acetyl glucosamine interrupts the dysfunctional cycle of melanin overproduction in pigment-producing cells by blocking the conversion of tyrosinase, a key enzyme in melanin biosynthesis, to its active form. In combination, N-acetyl glucosamine and niacinamide work synergistically to reduce the appearance of hyperpigmented brown spots and improve the overall evenness of skin tone."
Obs! Värdet av en sponsrad studie är så klart inte alls detsamma som en oberoende. Särskilt svårt att bedöma för någon som mig, som själv inte forskar. Inlägget här är däremot inte sponsrat av P&G, utan jag tycker det är intressant att skriva om deras studier eftersom det kan vara en ingång till att söka vidare och bra att veta varifrån fakta kommer från.
 
Läs mer om Glukosamin här. Både Niacinamid och Glukosamin kan du köpa på Bulkactives.com
Här kan du läsa om hur du spetsar en enkel fuktkräm med egna actives.

 

Niacinamide eller Niacin? 

Niacinamide (nikotinamid) är ett derivat av vitamin B3 (Niacin). Det kan ombildas ur Niacin i huden. Både Niacin och Niacinamide har ungefär samma effekt så därför klumpas de lite slarvigt ihop och blir till synonymer för varandra. Niacin som tillskott kan sänka ett högt kolesterol och samtidigt i högre doser orsaka en"Niacin flush" (som en allergisk reaktion med kliande nässelutslag över hela huden), inget av detta kan däremot Niacinamide göra. I för höga doser kan Niacin ge leverskador. Historiskt har det föremkommit fem globala (pandemiska) bristsjukdomar. Bristen på Niacin/vitamin B3 var en av dom:

 • niacinbrist (pellagra)
 • C-vitaminbrist (skörbjugg)
 • tiaminbrist (beriberi)
 • D-vitaminbrist (rakitis)
 • A-vitaminbrist.
Den som lider av Parkinsons ska inte använda Niacinamid ens i hudvård.

Niacin/vitamin B3 i kosten

Kroppen kan själv bilda Niacin från aminosyran tryptofan som finns i proteiner i kosten. Ett av de främsta källorna till Niacin är bryggerijäst. Andra bra källor är solroskärnor och vitt kött som kyckling och kalkon. Fisk, t ex lax, tonfisk och hällefundra, grönsaker som linser, böner och jordnötter och svamp som t ex champinjoner och shiitake.

Hudvårdsprodukter med Niacinamide

Här kommer några exempel: Oskia Bedtime Beuty Boost och Oskia Oskia Eye WonderStem Organics Exquisite Face FluidStem Organics Fresh Start Serum och Stem Organics Hydrating Face Fluid. Eller så kan du spetsa din egen fuktkräm med niacinamide, här kan du läsa om hur man gör. Niacinamide kan du köpa i ren form från Bulkactives.com

Källa:

 

Äggvita – uppstramande askungemask inför ikväll!

askungemask-aggvita

Ett gammalt beprövat husmorstips som fungerar alldeles utmärkt är att lägga en askungemask av äggvita. Ger en omedelbar uppstramande effekt, perfekt för en festkväll.

Äggula för kolesterolets skull – för torr mogen hy

Man kan även använda gulan i en mask. Kanske då dela upp masken i två steg? Äggula innehåller flera för huden välgörnade ämnen: vitamin e, lecitin (naturligt emulgeringsmedel) och kolesterol. Kolesterol är en lipid (fettaktigt ämne) som på senare tid fått alltmer positiv uppmärksamhet i hudvårdssammanhang. I alla kroppenss cellmembran är kolesterol en viktig byggsten. Äggula har används som hudföryngrande kur i årtusenden. Tänk på att använda ägget på en gång. Fetterna i gulan oxiderar fort och lipidperoxidation (ungefär som fria radikaler) är nedbrytande i kroppen.

 • Äggvita, uppstramande. Perfekt även för fet hy
 • Äggula, närande. Perfekt för torr, mogen hy. 

Mindre rynkor med kosmetisk akupunktur?

kosmetisk-akupunktur-mitte-blomqvist

En 4000 år gammal kinesiskt skönhetsbehandling på väg att bli trendig

Nyligen fick jag förmånen att prova kosmetisk akupunktur hos Josefin Burström på Jobu i Gamla stan. En avkopplande och annorlunda behandling på drygt 1,5 timme. Kosmetisk akupunktur, som har funnit i Sverige sedan 2002 har börjat bli ett alltmer populärt alternativ till botox och fillers i trend-meckan som New York, Los Angeles och London. Redan för 4000 år sedan använde man sig i Kina av nålar i skönhetsbehandlande syfte. Tanken är att på naturlig väg stimulera hudens kollagenproduktion, muskeltoning och elasticitet. Josefin menar att hennes behandlingar inte bara slätar ut rynkor, tar bort påsar under ögonen ger huden mer lyster och spänst, utan att de även ger hela den behandlade personen en mer vitalt utstrålning. Att t.o.m. blicken blir klarare.

Så här går behandlingen till

För bästa resultat bör man enligt Josefin gå en kur om 10-12 behandlingar med en veckas mellanrum per gång. Första behandlingen tar lite längre tid, sen kan man räkna med 1,5 timme per behandling. Beroende på vilket resultat man är ute efter så sätts nålarna (upp emot 60 st) på olika sätt. Ibland kopplas även ström till nålarna. Resultat ska märkas redan efter första behandlingen och efter fyra gånger ska man ha fått en tydlig förbättring. Efter avslutat kur bör man sen underhålla med en behandling var 4e-8e vecka. Kostnad: 800 kr/gång, paketpris 7500 kr för 10 ggr. Behandlingen kan kompletteras med koppning och kinesisk örtmedicin. Se mer här.

Resultat av behandlingen enligt Josefin Burström: 

• Ökar kollagen- och keratinproduktionen pga det ökat blodflöde, därav blir det en sträckande effekt i huden.
• Sträcker hängande hud.
• Minimerar eller ta bort fina linjer och rynkor, gör linjerna mjukare.
• Reducerar påsar eller mörka ringar under ögonen.
• Förbättrar ansiktsfärgen, ger en hälsosam glans och lyster.
• Minskar storleken på porerna.
• Ger en klarare blick.
• Lyfter hängande ögonlock.
• Ökar blodflödet och kreatinproduktionen i huden.
• Mjukgör huden.
• Förstärker immunförsvaret.
• Vitaliserar och stärker hälsan.
• Biverkningar: kan få blåmärken efter nålarna
• Svår acne, eksem, rosarea, psorias behandlas med estetisk akupunktur samt även med kinesiska örtmedel.

kosmetisk-akupunktur-biverkningar-blamarken
 

Om det funkar?

Jag vet faktiskt inte. Tyvärr har jag under min mammaledighet inte råd att boka ett helt 10-gångers paket, utan bara gått denna enda gång. Omedelbart efter behandlingen kunde jag notera en viss svullnad (som fyllde ut rynkorna lite), men den lade sig efter ett par dagar. Det mest synliga resultatet var nog ett par blåmärken, som satt kvar en knapp vecka. Men jag hade gärna gått en hel kur, skulle vara intressant att veta om det kan ge så fina resultat som påstås.

Akupunktur en kontroversiell metod

Akupunktur i sig är kontroversiellt. Skeptikerna menar att metoden saknar stöd i modern västerländsk forskning och att effekten mest handlar om placebo. Här ifrågasätter The Beauty Brain kosmetisk akupunktur:

Deconstruction of Cosmetic Acupuncture Claims 

1. Promotes circulation – The wording of this claim is important. They merely say circulation is promoted not that it is increased. There is no proof that sticking needles in your skin increases circulation.
2. Rehydrates the skin’s external layers – While needles might stimulate the sweat and sebacious glands, there certainly aren’t enough inserted to have much effect on skin moisture levels. This is unproven nonsense.
3. Helps exfoliation – Big deal. You can say almost anything you do to skin will “help” exfoliation. The claims of increasing skin nutrition is complete bogus.
4. Allows healthy “breathing” of the skin – Another fluff claim that doesn’t mean anything. Washing your face allows skin to “breath”. What is the new benefit offered here?
5. Increases oxygen consumption of the skin’s external layer – The skin’s external layer is made up of dead cells that don’t use oxygen. It’s baffling to me how acupuncture would increase the consumption of oxygen by dead cells. Plus, there is no proof that this even happens. More nonsense.
6. Stimulates the production of elastin and 4 collagen proteins – This just isn’t true. Poking yourself with needles has not been demonstrated to increase elastin and collagen levels in skin.
7. Reduces and relaxes the tension in the nerves and muscles – Of all the claims this one is the most plausible. Acupuncture is a relaxing procedure that could have some effect on muscle tension and thus slightly change your appearance. But that hardly seems worth $150 per treatment.


kosmetisk-akupunktur-kinesisk-medicin-orter-meridianer

Akupunktur och traditionell kinesisk medicin

Kosmetisk akupunktur kommer från Kina och bygger på traditionell kinesisk medicin (TCM). Inom TCM har man ett helt annat synsätt än den västerländska medicinen. Den viktigaste principen är helhetssynen, att se till hela människan, såväl kropp, psyke, miljö och livsstil. En annan viktig princip är Yin och Yang som är ett samspel mellan motpoler och som man menar är en förutsättning för livet självt. Vidare hävdas att kroppen genomsyras av en livsenergi (chi) som rör sig i särskilda energibanor, 12 sk meridianer. Kroppens olika organ ska även korresponderas av meridianerna. Allt i naturen delas in i fem element mellan vilka det måste råda balans för optimal hälsa. Inom TCM använder man sig av särskilda metoder för att ställa en diagnos och sedan av en rad olika behandlingsmetoder, tex massage, akupunktur, koppning och kinesisk örtmedicin. Läs mer om TCM här

Länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Akupunktur
http://skepdic.com/acupuncture.html
http://thebeautybrains.com/2008/08/10/can-cosmetic-acupuncture-reduce-wr...
http://www.nytimes.com/2007/12/13/fashion/13SKIN.html?_r=0
http://www.cityweekend.com.cn/beijing/articles/blogs-beijing/expat-life/...
http://www.youtube.com/watch?v=lujaCCzkkgg
http://jobu.se/estetiskakupunktur.html  
http://www.chinesemedicalcenter.se/page_se/kinesisk_medicin/oversikt.html 

Sömn – förmodligen det mest effektiva skönhetsmedlet

/sites/default/files/imbeautysleep-skonhetssomn-marilyn-monroe-skonhetsblogg

Därför så viktigt för huden att vi sover

När vi sover som djupast ökar kroppens tillväxthormoner som styr cellförnyelse och vävnadsuppbyggnad. Ostörd sömn i minst 6-8 timmar är det optimala skönhetsmedlet. 

Skönhetssömn ingen myt – den kallas Deltasömn

Vår sömn passerar fem olika stadier som återkommer i flera cykler under natten. Många känner till den sista fasen, drömfasen (REM-sömn – Rapid Eye Movement). Den föregås av den fjärde fasen, deltasömnen. Då visar hjärnan på långsamma vågor och det är nu all den viktiga tillväxten ökar. Kortisol och insulin-nivåerna sjunker och istället ökar hudens produktion av kollagen. 

Därför ser man så risig ut efter en dålig natt

Ett skäl till att det direkt syns i ansiktet när man sovit dåligt (fina linjer, mörka cirklar under ögonen, grådaskig färg och för vissa rödflammighet) tror man beror på en omedelbar vätskeförlust i huden. Kollagenfibrer bidrar till att hålla huden vätskefylld och smidig. 

Bevisat att du blir omedelbart snyggare av att sova

Ska man på en viktig dejt eller jobbintervju kan det verkligen löna sig att sova ordentligt natten innan. Enligt en studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet, publicerad i British Medical Journal så uppfattas vi mer attraktiva när vi är utvilade. 23 försökspersoner fotograferades både efter en dålig natts sömn som när de var ordentligt utvilade. Bilderna bedömdes av 65 personer som fick uttala sig om hur attraktiva, hälsosamma och pigga/trötta personerna på bilden var. Genomgående ansågs bilderna där testpersonerna sovit dåligt som mer ohälsosamma och mindre attraktiva.

/sites/deskonhetssomn-somn-karolinska-institutet

Till vänster har testpersonen sovit dåligt och till höger är han utvilad.

Dålig sömn är kopplat till en rad hälsoproblem som övervikt och ökad inflammation i kroppen. Här kan du läsa mer om sömn, hälsa och träning.  

Källa:
John Axelsson, Tina Sundelin, Eus J W Van Someren, researcher, Andreas Olsson, researcher, Mats Lekander, "Beauty sleep: experimental study on the perceived health and attractiveness of sleep deprived people", 14 december 2010 (Sammanfattad: Karolinska institutet, "En god natt sömn ger ökad attraktionskraft")

Alexandra Drosu, "For healthy skin get som sleep", Los Angeles Times, 8 november 2009

Bild:
Eve Arnold, Magnum Photos – Marilyn Monroe, 1955

Subscribe to Rynkor