Solkräm

Högsta Rating! – Nurture my Body Organic Sunscreen Fragrance free SPF 32

nurture-my-body-organic-skincare-spf-32-fragrance-free-ewg-skindeep

Sommarens solkräm: Parfymfritt solskydd med SPF 32 och bredspektrum zinkoxid 

Lite sent om sider hittade jag tillslut den solkräm jag letat efter! Ett parfymfritt bredspektrum skydd med zinkoxid och utan kemikaliska UV-filter. Med högsta rating från EWG's Skindeep. Klickade hem Nuture my Body's Organic Sunscreen Fragrance Free SPF 32 från Amazon. Inklusive frakt gick notan på $48.49 (för 4 ounce, ca 114 ml). Tyvärr kommer den med snigelpost, så jag får vänta på leverans till mitten av juli. Obs, zinkoxid är ännu ej officiellt godkänt som UV-filter inom EU. Men jag vill använda solskyddsprodukter med zinkoxid ändå eftersom det är det partikelfilter (reflekterande och inte absorberande, vilket innebär att det ligger på ytan av huden och reflekterar bort solstrålarna, snarare än att gå in i huden som ett kemikt UV-filter och absorbera UV-strålningen) som har bästa bredspektrum-effekt. Dvs skyddar mot UV-strålning i ett bredare spann av strålningens frekvenser (UVA och UVB), läs gärna mer om det härNuture my Body's Organic Sunscreen Fragrance Free SPF 32 är uppbyggd på endast 8 ingredienser och innehåller inte nano. Produkten skall ej täppa till porerna och är lämplig för såväl vuxna som små barn.

Enligt tillverkaren har Nurture my Body Organic Sunscreen Fragrance free SPF 32 följande fördelar: 

 • Non-nano zinc oxide. We never use nano-sized particles that can cross into the bloodstream.
 • Fragrance-Free and non-comedogenic.
 • Provides 97% UVA and UVB absorption across the entire broad spectrum.
 • Zinc Oxide is the only sunscreen active ingredient approved by the FDA for children under 6 months.
 • Biodegradable formula is safe for use around fragile reefs and aquatic environments.

Ingredients – Nuture my Body's Organic Sunscreen Fragrance Free SPF 32 

Purified Water, Non-Nano Zinc Oxide* (25%), Extra Virgin Olive Oil*, Jojoba Oil*, Vegetable Glycerin, Shea Butter*, Vegetable Emulsifying Wax NF, Vitamin E (from non-GMO sunflower seeds) *Certified Organic

Favorit i repris: Vilken SPF är du?

spf-skintone

Riktigt mörkhyade tål bara dubblet så mycket UVA som ljushyade

Skillnaden mellan den ljusaste och mörkaste hudfärg består bara av en ytterst liten mängd melanin (pigment). När huden utsätts för UV-ljus producerar melanocyterna mer melanin, men tyvärr är det inte något särskilt effektivt solskydd. Enligt vissa undersökningar så motsvarar en djup solbränna bara en SPF på 2. Med andra ord, efter en hel semesters solande tål man bara att vara dubbelt så länge i solen som när man precis kom ut ur vinterdvalan.

Ingen är immun mot solen

Det gula och röda melaninet hos ljushyade utgör ett sämre solskydd än det bruna melanin som finns hos dom med mörk hud. Men skillnaden är ändå mindre än vad man kan tro. Riktigt mörkhyade personer har ett naturligt SPF som motsvarar ungefär 13 och kan filtrera bort dubbelt så mycket UVA-strålar som ljushyade. Så ingen är immun mot solens skadliga strålar. Faktum är att personer med mörk hy löper större risk att dö av hudcancer än ljushyade. Detta eftersom ljushyade ofta är bättre på att skydda sig mot solen och också mer uppmärksamma på hudförändringar. Många mörkhyade tror däremot att de tål mer sol än vad de gör och slarvar oftare med att skydda sig och att titta efter tidiga cancertecken. Så även om mörkhyade mer sällan drabbas av hudcancer så har den oftare en dödlig utgång, eftersom den då har upptäckts i ett senare skede. 


A dark-skinned can only stand twice as much UVA-radiation than a fair-skinned

What is your natural SPF-factor? Some people may think that they are immune to the sun, but a really dark-skinned person can only stand twice as much UVA-radiation than someone with the fairest skin. At the most the darke-skinned can have a natural SPF-factor of 13. And a whole summer of tanning can only double your natural SPF-factor. It is a well kown fact that dark skinned persons have a higher risk of dying from skin cancer, since they are more neglective towards the hazards of getting to much UV-radiation.

Solskolan - mer läsning om solen!

Källa:
The burning facts. United States Environmental Protection Agency website. Published September 2006. Accessed August 16, 2006.
Dark skin does not block cancer. BBC News. Published July 2006. Accessed August 16, 2006.
Facts about sunscreens. (2006). American Academy of Dermatology website. Accessed August 16, 2006.
Hall HI, Rogers JD. Sun protection behaviors among African Americans. Ethn Dis. 1999;9:126-131.
Harper A. Skin cancer rare–but more deadly–in people with darker skin. University of Cincinnati website. Accessed August 16, 2006.
How to be safe when you’re in the sun. The Nemours Foundation website. Updated August 2007. Accessed November 17, 2008.
Paula Begoun, ”The original beauty bilble”, tredje upplagan, sid 87-99

 

Så förvandlas en solkräm med SPF 30 till SPF 6 vid normal användning

uv-skydd-spf-solkram-ratt-mangd

Dubbla mängden solkräm krävs för utlovad effekt!

Nu är solen stark och det är därmed dags att använda ett krafigt solksydd. Tyvärr är det många som tror att de har ett gott skydd eftersom de har smort sig med en hög SPF. Men så har de i själva verket bara fått en fjärdedel av den utlovade effekten. De flesta använder nämligen bara halva mängden solkräm mot vad som är tänkt och utprovat för att ge solkrämens SPF-effekt. Det krävs 2 mg solkräm per kvadratcentimeter hud för att få rätt effekt. Vid tester och säkerhetsbedömningar av sol- och ansiktskrämer utgår man ifrån en standardiserad mängd om 1,54 gram kräm för ansiktet. Det är ungefär så mycket som jag har tagit på mitt finger på bilden ovan. De flesta av oss skulle aldrig ta så mycket kräm i ansiktet på samma gång. Det skulle bli galet kladdigt. Vilket alltså är anledningen till att de flesta bara använder halva mängden kräm mot vad som är rekommenderat. Halva mängden kräm ger märkligt nog inte halva effekten utan bara ca en fjärdedels SPF-effekt. Solskyddeffekten minskar nämligen enligt en exponentiell kurva.

Smörj två gånger för att få rätt SPF-tal och solskydd

Att tillverka solskyddsprodukter är förenat med strikta regler. Man utgår ifrån standardmässiga mängder och metoder för att säkerställa att SPF-tal och effekter blir jämförbara och korrekta. Jag kan inte låta bli att undra varför man, när man beslutade om dessa standardtal valde en mängd som ingen männsika använder i verkligheten. Vilket alltså gör att de flesta av oss tror att vi har ett fyrfaldigt högre solskydd än vad vi faktiskt har. Klart vilseledande. Så hur ska man göra för att få det höga solksydd som ens solkräm lovar? Enkelt egentligen. Man smörer bara två gånger. Smörj först. Låt det sjunka in en stund (typ 15 min en halvtimme) och så smörj en gång till. Och ta rejält med solkräm varje gång. Enligt lager på lager-principen får man på så sitt önskade SPF-tal.

Normal användning ger bara en fjärdedels skydd:

 • SPF 30 blir ca SPF 6
 • SPF 25 blir ca SPF 5
 • SPF 15 blir ca SPF 4 
 • SPF 10 blir ca SPF 3

Rekommendation

 • Smörj rikligt! 
 • Smörj en gång till (ca en halvtimme efter första insmörjningen) - då får du totalt sett ett bättre skydd och mer i linje med den rekommenderade mängden.
 • Upprepa insmorningen efter ett par timmar
 
solskydd-lag-effekt-vid-normal-applicering-spf-30_0
Lika viktigt som att använda rätt mängd är det att smörja sig igen efter ett antal timmar. SPF-effekten minskar nämligen också av att krämen absorberas i huden. Ju mer aktiv man är och ju längre tiden går ju mindre skydd har man kvar.

Solskolan - mer läsning om solen!

 Källa:

M. Lodén, H. Beitner, H. Gonzalez, D.W. Edström, U.A Kerström, J. Austad, I. Buraczewska-Norin, M. Matsson and H.C. Wulf, Sunscreen use: controversies, challenges and regulatory aspects, British Journal of Dermatolgy, 2011Halva mängden solkräm ger en fjärdedels skydd

Göm inte solkrämen i påsk – nu är solen lika stark som på Sicilien!

varsol-solskydd

SPF 30 ger bara SPF 6 om du smörjer fel

Nu väntar en härlig påskvecka i fjälllen med förhoppningsvis massor av sol. Med andra ord, hög tid att packa väskan full av solkräm. Vårsolen är nämligen så mycket starkare än man kan tro. I Sverige är solen i april lika stark som på Sicilien så här års. Använd hög SPF-faktor, men ännu viktigare: smörj ordentligt! De flesta använder bara halva mängden solkräm jämfört med vad som är den standardiserade mängden som krämen är utprovad för och fått sitt SPF-tal fastställt efter. Halva mängden solkräm ger knasigt nog bara en fjärdedels skydd. Dvs en SPF 30 ger bara ca SPF 6 om du smörjer som de flesta gör, dvs för tunt. Det är svårt att smörja med rätt mängd (dvs  2mg/cm² hud) många tycker det blir alldeles för kletigt. Bästa rådet är därför att smörja två gånger efter varandra innan man går ut. Smörj först ett lager med så mycket kräm du kan, vänta en stund tills krämen sjunkigt in och smörj sedan en gång till. Då får du rätt mängd på huden. Smörj sedan helst igen efter några två timmar eftersom solkrämen tas upp av huden och försvinner från ytan. Ju mer man rör sig (och svettas) ju fortare går det.

Så smörjer du solkrämen för att få rätt skydd

 • Smörj riktligt med solkräm
 • Vänta tills krämen sjunkigt in, smörj en gång till
 • Efter några timmar, smörj igen! 
 

solskydd-lag-effekt-vid-normal-applicering-spf-30_0

 

Läs mer om solens effekt på huden och hur du bäst skyddar dig i mina tidigare inlägg: Solskolan

Nanopartiklar i solkräm kan skada alger och plankton

mallorca-diving-nano-suncream-nano-solkram

Stor del UV-filtret hamnar i havet

Ännu med en fantastiskt sommar färsk i minnet kan det kanske vara dags att skriva säsongens sista inlägg om solkrämer? På en av Mallorcas vackra stränder – Palmira med närmare 10 000 solbadare per säsong har en grupp forskare på uppdrag av "American Chemical Society" tagit regelbundna vattenprover. Detta för att mäta solbadarnas, eller snarare solkrämernas effekt på det marina djurlivet. Forskarnas rapport, publicerad i ACS Journal Environmental Science & Technology avslöjar att det framförallt är nanopartiklarfrån titandioxid och zinkoxid som kan vara potentiellt skadliga för havets minsta invånare, plankton och alger. När de här nanoämnena regaerar med UV-ljus så bildas det nya giftiga substanser som väteperoxider. Enligt de ansvariga forskarna, Antoino Tovar-Sanches och David Sanchéz Quiles är det när solbadarna först smörjer in sig med solkräm och sen går och doppar sig som problemet uppstår. Stora mängder UV-filter sköljs då av i havet. Med tanke på plankton och algers centrala plats i den marina näringskedjan så kan det här få allvarliga konsekvenser. Forskarna kunde konstatera att det framför allt var nanopartiklar av titandioxid som kraftigt höjde nivån av väteperoxider i vattnet närmast stranden.

Värt att notera: Titandioxid och zinkoxid (som ej är tillåtet inom Eu att använda som UV-filter) är två effektiva reflekterande mineralfilter i solkräm som numera förekommer allt oftare i nanoform. I eko-märkta solkrämer används däremot dessa filter i sin naturliga och ursprungliga form, vilket ger de en vit hinna på huden när man smort sig.

New research shows that UV-screens in nanoparticle form in sunblock can damage marine life

Certain ingredints in sunblock might be potentially hazardous to phytoplankton and algae when they wash off in the sea. Scientist working for the American Chemical Society has been studiyng the impact of sunblock worn by sunbathers has on the local environment in a typical tourist area. The study was carried out at the Beach of Plamira in Majorca and their findings has been pubished in the ACS Journal Environmental Science & Technology. According to lead researchers Antoino Tovar-Sanches och David Sanchéz Quiles the most hazardous ingredients are the commonly used UV-screens titanium dioxide and zinc oxide when created in nanoparticle form. These substances reacts with UV-light and creates new, toxic compounds such as hydrogen peroxide. The researchers concluded that it was titanium dioxide which, more than anything appeared to have highest inpact on the hydrogen peroxide levels in the costal waters bordering the beach.

Källa:

David Sánchez-Quiles, Antonio Tovar-Sánchez. Sunscreens as a Source of Hydrogen Peroxide Production in Coastal Waters. Environmental Science & Technology, 2014; 48 (16): 9037 DOI: 10.1021/es5020696

Sex flaskor solkräm till två veckors semester!

mangden-solkram-amount-of-suncream-skin

Bättre skydd om du smörjer rätt!

Just nu är jag på solsemester i Grekland och jag är förvånad över hur oförsiktiga många är med solen. Fortfarande, trots alla varningar kring sol och cancer och förtidigt åldrande. De flesta verkar närmast undvika skuggan och medvetet steka sig röda i solen. Så kanske skriver jag här för döva öron? Men om det finns någon mer än jag som är så där lite präktigt intresserad av solskydd så kommer här ett par tips på hur du bäst smörjer för att få utlovad SPF-effekt och bästa skydd:

 • Mängden är viktigare än SPF-talet. Många använder bara halva rekommenderade mängden vilket sänker SPF-talet exponentiellt till en fjärdedel. Dvs SPF 30 förvandlas till SPF 8.
 • Rätt mängd solkräm är 30 ml för hela kroppen, dvs ca två rejäla matskedar (=2mg/cm² hud). 
 • Smörj dig 20 minuter innan du går ut
 • Smörj in på nytt var 90e minut eller direkt efter ett bad
 • Låt solkrämen ligga på ytan, som en aktiv barriär. Smörj inte tills den går in i huden.
 • Om man smörjer rätt så ska man under två veckors solsemester förbruka 6 flaskor solkräm per person!
 

Six bottles of sunscreen for two weeks of vaccation

To apply the right amount of sunscreen is as important as the SPF-factor. Most people uses only half the recommended dosage. You should use a good two tablespoons of cream for your entire body. And reapply your sunscreen every 90 minutes (directly after a bath). Dont rub in your suncream, let it sit on the surface as an active barriere. Used this way, you should bring 6 bottles of sunscreen for a two weeks of a holliday in the sun.

Källa:
Ph. D. Shawn Talbott, Cortisol Control and the Beauty Connection, First edition 2007, sid 138 

Bästa och säkraste solskyddet – enligt EWG's Skin Deep

ewg-skindeep-uv-filter-oxybenzone

Säkra råd från välansedd konsumentorganisation

EWG's Skin Deep är en amerikansk konsumentorganisation som betygsätter ingredienser och kosmetiska produkter utifrån ett miljö- och säkerhetsperspektiv. Jag besöker ofta deras sajt för att kolla upp produktinnehåll. Där kan man även hitta generella råd för säkrare produkter. Här är tex deras syn på säkrare Solskydd:

Undvik i Solkrämer

 • SPF-faktor över 50
 • Vitamin A (Retinyl Palmitate)
 • Solkräm i spray (aerosol) och puderform
 • Oxybenzone (UV-filter som visat sig vara hormonstörande och svårnedbrytbart)
 • Solkräm med insektsmedel

Välj istället:

 • Hatt och skugga mitt på dagen
 • UV-filter: Zinkoxid och Titaniumdioxid som främsta alternativ, annars Avobenzone (3%) som absorberande (kemiskt) UV-filter
 • SPF 15-50 beroende på hudtyp och ljusförhållanden
 • Smörj mycket och ofta!

Obs, Läs gärna mer om Avobenzone här. Det ett ljuskänsligt UV-filter som måste användas i rätt formulering för att fungera optimalt.

In English

I often go to EWG's Skin Deep to check up ingredients and general advices for safer cosmetics. As listed above you can find their advice for safer sun protection.

Solskolan - mer läsning om solen!

 

Testar just nu: Aubrey SUN spf 30 Green Tea och True Natural spf 50

/sites/defauaubrey-natural-sun-spf-30-true-natural-all-natural-sunscreen-spf-50

Har just fått hem två nya solkrämer från iHerb: Aubrey Natural Sun SPF 30 Grean Tea och True Natural All natural Sunscreen SPF 50. Ska bli väldigt spännande att prova. Någon som redan testat?

Nanopartiklar i kosmetika hamnar till slut i maten

nanopartiklar-i-kosmetika-i-soyabonor

Studie visar att Sojabönor kan ta upp Nanopartiklar av zinkoxid från bland annat solkräm och kosmetika

Nanopartiklar från tex lotion, kosmetika och solkrämer spolas ner i avloppet och kan till slut hamna i vår mat. Partiklarna är så små att de passerar reningsverkens filter och därför följer med i slammet som ofta används som gödsel i storskalig odling. I den första större studie som gjorts på sojabönor som växt i förorenad jord visade det sig att zinkoxid som nanoämne togs upp i både stam, löv och bönor. Något som inte behöver vara farligt för människor, men som kan påverka kvalitén på skörden, menar en av forskarna professor Patricia Holden vid Bren School. Men påpekar samtidigt att vi ännu vet för lite om den långtgående effekten av nanopartiklar när de läcker ut i naturen. Studien gjordes av ett forskarteam från University of California´s Santa Barbaras Bren School for Environmental Science and Management tillsammans med forskare från The University´s Center for Environmental Implications of Nanotechnology.

Man valde sojabönor eftersom det globalt sett är en kommersiellt viktig grönsak (den femte mest odlade grönsaken i världen och den andra mest odlade i USA) och eftersom de tidigare visat sig vara känsliga för just nanopartiklar. Syftet med studien är att peka på eventuella miljömässiga risker med nanopartiklar och i förlängningen hitta mer hållbara alternativ.

/sites/defaulavlopsslam-som-godsel-nanopartiklar-i-kosmetika

Källa:

Science Daily, "Scientists Examine Effects of Manufactured Nanoparticles On Soybean Crops", 2012-08-20

John H. PriesterYuan GeRandall E. MielkeAllison M. HorstShelly Cole MoritzKatherine Espinosa, Jeff Gelb,Sharon L. WalkerRoger M. NisbetYoun-Joo AnJoshua P. SchimelReid G. Palmer Jose A. Hernandez-ViezcasLijuan ZhaoJorge L. Gardea-Torresdey, and Patricia A. Holden, "Soybean susceptibility to manufactured nanomaterials with evidence for food quality and soil fertility interruption"PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United Sates of America, 2012-07-17

Lena Jarlöv, arkitekt, docent, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen i Tanum, Göte Bertilsson, agr dr, Vera Billing, redaktör, utgivare av tidskriften Fri Jord, Helena von Bothmer, Kosters Trädgårdar, agronom, Sten Ebbersten, professor emeritus, Gustaf Delin, rådgivare i framtids- och utvecklingsfrågor, Herbert Falck, lantbrukare och kommunalpolitiker (C), Artur Granstedt, docent, Ann Green, politisk sekreterare (MP) Örebro läns landsting, Folke Günther, systemekolog, Mats Hagner, professor emeritus, skogsforskare, Bertil Hagström, allmänläkare, med dr, Birgitta Hambraeus, fd riksdagsledamot (C), Högni Hansson, miljöchef i Landskrona, Lennart Hardell, överläkare, USÖ onkologiska kliniken, Hillevi Helmfrid, agronom, miljökonsult, Olov Holmstrand, tekn dr, fd adjungerad professor i hydrogeologisk miljöteknik vid Chalmers, Per Hultén, tekn dr, vice ordförande, Naturskyddsföreningen Uppsala, Lars Hylander, docent i miljöanalys vid Uppsala universitet, Anna Jiremark, miljökonsult, Oscar Kjellberg, Agr.M.Sc, bankekonom, Carl Lindström, civ ing, Gunnar Lindgren, civ ing, René Mortensen, civ ing samhällsbyggnadsteknik, Anders Munters, ekologisk lantbrukare, Elisabeth Olszon, nutritionist, Christer Owe, verksamhetsledare Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg, Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap vid Chalmers, Birgitta Rang, lärare i naturvetenskap, Per-Åke Sahlberg, lantmästare, styrelseledamot i Den Goda Jorden, Karin Sahlström, miljökonsult, ledamot i styrelsen för Naturskyddsföreningen Alvesta, Eva ­Selin-Lindgren, riksdagsledamot (C), tidigare professor i fysik vid Göteborgs universitet och högskolan i Borås, Bertil Thermaenius, arkitekt SAR/MSA, Mia Torpe, arkitekt, miljöchef HSB, Niklas Wennberg, verksamhetsledare Stadsjord, Birgitta Tornérhielm, ordförande Framtiden i Våra Händer, Åke Karlsson, ordförande Förbundet Sveriges Småbrukare, Rune Lanestrand, redaktör för tidskriften Småbrukaren, Beatrice Kindembe, kemist tekn lic bebyggelseanalys, Ingenjörer för miljön, Bengt Ingerstam, ordförande Sveriges Konsumenter i samverkan, "Avloppsslam en cancerfara som förgiftar våra åkrar", DN Debatt, 2009-04-19


 

Sidor

Subscribe to Solkräm