Solskydd

Favorit i repris: Vilken SPF är du?

spf-skintone

Riktigt mörkhyade tål bara dubblet så mycket UVA som ljushyade

Skillnaden mellan den ljusaste och mörkaste hudfärg består bara av en ytterst liten mängd melanin (pigment). När huden utsätts för UV-ljus producerar melanocyterna mer melanin, men tyvärr är det inte något särskilt effektivt solskydd. Enligt vissa undersökningar så motsvarar en djup solbränna bara en SPF på 2. Med andra ord, efter en hel semesters solande tål man bara att vara dubbelt så länge i solen som när man precis kom ut ur vinterdvalan.

Ingen är immun mot solen

Det gula och röda melaninet hos ljushyade utgör ett sämre solskydd än det bruna melanin som finns hos dom med mörk hud. Men skillnaden är ändå mindre än vad man kan tro. Riktigt mörkhyade personer har ett naturligt SPF som motsvarar ungefär 13 och kan filtrera bort dubbelt så mycket UVA-strålar som ljushyade. Så ingen är immun mot solens skadliga strålar. Faktum är att personer med mörk hy löper större risk att dö av hudcancer än ljushyade. Detta eftersom ljushyade ofta är bättre på att skydda sig mot solen och också mer uppmärksamma på hudförändringar. Många mörkhyade tror däremot att de tål mer sol än vad de gör och slarvar oftare med att skydda sig och att titta efter tidiga cancertecken. Så även om mörkhyade mer sällan drabbas av hudcancer så har den oftare en dödlig utgång, eftersom den då har upptäckts i ett senare skede. 


A dark-skinned can only stand twice as much UVA-radiation than a fair-skinned

What is your natural SPF-factor? Some people may think that they are immune to the sun, but a really dark-skinned person can only stand twice as much UVA-radiation than someone with the fairest skin. At the most the darke-skinned can have a natural SPF-factor of 13. And a whole summer of tanning can only double your natural SPF-factor. It is a well kown fact that dark skinned persons have a higher risk of dying from skin cancer, since they are more neglective towards the hazards of getting to much UV-radiation.

Solskolan - mer läsning om solen!

Källa:
The burning facts. United States Environmental Protection Agency website. Published September 2006. Accessed August 16, 2006.
Dark skin does not block cancer. BBC News. Published July 2006. Accessed August 16, 2006.
Facts about sunscreens. (2006). American Academy of Dermatology website. Accessed August 16, 2006.
Hall HI, Rogers JD. Sun protection behaviors among African Americans. Ethn Dis. 1999;9:126-131.
Harper A. Skin cancer rare–but more deadly–in people with darker skin. University of Cincinnati website. Accessed August 16, 2006.
How to be safe when you’re in the sun. The Nemours Foundation website. Updated August 2007. Accessed November 17, 2008.
Paula Begoun, ”The original beauty bilble”, tredje upplagan, sid 87-99

 

Så förvandlas en solkräm med SPF 30 till SPF 6 vid normal användning

uv-skydd-spf-solkram-ratt-mangd

Dubbla mängden solkräm krävs för utlovad effekt!

Nu är solen stark och det är därmed dags att använda ett krafigt solksydd. Tyvärr är det många som tror att de har ett gott skydd eftersom de har smort sig med en hög SPF. Men så har de i själva verket bara fått en fjärdedel av den utlovade effekten. De flesta använder nämligen bara halva mängden solkräm mot vad som är tänkt och utprovat för att ge solkrämens SPF-effekt. Det krävs 2 mg solkräm per kvadratcentimeter hud för att få rätt effekt. Vid tester och säkerhetsbedömningar av sol- och ansiktskrämer utgår man ifrån en standardiserad mängd om 1,54 gram kräm för ansiktet. Det är ungefär så mycket som jag har tagit på mitt finger på bilden ovan. De flesta av oss skulle aldrig ta så mycket kräm i ansiktet på samma gång. Det skulle bli galet kladdigt. Vilket alltså är anledningen till att de flesta bara använder halva mängden kräm mot vad som är rekommenderat. Halva mängden kräm ger märkligt nog inte halva effekten utan bara ca en fjärdedels SPF-effekt. Solskyddeffekten minskar nämligen enligt en exponentiell kurva.

Smörj två gånger för att få rätt SPF-tal och solskydd

Att tillverka solskyddsprodukter är förenat med strikta regler. Man utgår ifrån standardmässiga mängder och metoder för att säkerställa att SPF-tal och effekter blir jämförbara och korrekta. Jag kan inte låta bli att undra varför man, när man beslutade om dessa standardtal valde en mängd som ingen männsika använder i verkligheten. Vilket alltså gör att de flesta av oss tror att vi har ett fyrfaldigt högre solskydd än vad vi faktiskt har. Klart vilseledande. Så hur ska man göra för att få det höga solksydd som ens solkräm lovar? Enkelt egentligen. Man smörer bara två gånger. Smörj först. Låt det sjunka in en stund (typ 15 min en halvtimme) och så smörj en gång till. Och ta rejält med solkräm varje gång. Enligt lager på lager-principen får man på så sitt önskade SPF-tal.

Normal användning ger bara en fjärdedels skydd:

 • SPF 30 blir ca SPF 6
 • SPF 25 blir ca SPF 5
 • SPF 15 blir ca SPF 4 
 • SPF 10 blir ca SPF 3

Rekommendation

 • Smörj rikligt! 
 • Smörj en gång till (ca en halvtimme efter första insmörjningen) - då får du totalt sett ett bättre skydd och mer i linje med den rekommenderade mängden.
 • Upprepa insmorningen efter ett par timmar
 
solskydd-lag-effekt-vid-normal-applicering-spf-30_0
Lika viktigt som att använda rätt mängd är det att smörja sig igen efter ett antal timmar. SPF-effekten minskar nämligen också av att krämen absorberas i huden. Ju mer aktiv man är och ju längre tiden går ju mindre skydd har man kvar.

Solskolan - mer läsning om solen!

 Källa:

M. Lodén, H. Beitner, H. Gonzalez, D.W. Edström, U.A Kerström, J. Austad, I. Buraczewska-Norin, M. Matsson and H.C. Wulf, Sunscreen use: controversies, challenges and regulatory aspects, British Journal of Dermatolgy, 2011Halva mängden solkräm ger en fjärdedels skydd

Favort i repris: Vilket UV-filter skyddar bäst?

uva-uvb-uvc-spektrum-zinkoxid 

Källa: Marie Lodén – Ren, mjuk och vacker, tredje utgåvan, 2013, sid 198

Lika aktuellt i år!

Det här inlägget skrev jag förra våren och jag tycker det förtjänar att återpubliceras.

Kanske är det inte bara jag som tycker det hettar lite i kinderna idag, efter en lång dag ute i solen? Vårsolen är så mycket starkare än man tror. Inte många vet att solen i Sverige så här års på sina ställen är lika starka som på Sicilien. En annan jämförelse som ger perspektiv är att solen i april är lika stark som i augusti. Ändå är det inte många som har börjat med solkräm än, fastän det är just nu man behöver den som bäst. Vinterblek som man är. Och helst ska man förstås undvika att använda fjolårets kvarblivna slatt. De flesta kosmetiska produkter har en ganska begränsad livslängd, ofta under ett år. När krämer blir gamla kan de ha sämre effekt och till och med bidra till oxidativ stress som bryter ner huden.

uv-electromangetic-spectrum

Solkräm ska ge bredspektrum-skydd!

Solens strålar mäts i våglängd och anges i nanometer (nm). När man talar om UVA och UVB så menar man med andra ord ultraviolett (ej synlig) strålning i viss våglängd.

uva-uvb-zinkoxid

uva-uvb-absorption-spectra-critical-wavelength-of-uvb-and-uva-sunscreen

UV-filter kan ge olika "brett" skydd

Vilken solkräm och vilken typ av UV-filter ska man välja? En solkräm kan antingen bestå av sk reflekterande (fysikaliska/"mineral"), absorberande (kemiska) UV-filter, eller en blandning av dessa två. Fysikaliska filter (t ex zinkoxid eller titandioxid) lägger sig ovanpå huden och reflekterar där bort solstrålarna så att de inte kan tränga in i huden. Absorberande UV-filter går däremot in i huden och absorberar där den energi som UV-strålningen alstrar. Många undviker solkrämer med kemiska UV-filter eftersom det finns misstankar om att vissa av dessa kan vara hormonstörande. Mer sällan talar man om UV-filter utifrån effekt. Skyddar fysikaliska och kemiska UV-filter lika bra? Faktiskt inte visar det sig. I alla fall inte om man jämför enskilda UV-filter med varandra. De skyddar nämligen olika bra över UV-spektrats olika våglängder. Inom Eu måste en solkräm skydda både UVA och UVB, dvs ha ett bredspektrum-skydd på kritiskt våglängd upp till minst 370 nm. För att uppnå den effekten måste man därför ofta kombinera olika UV-filter med varandra. 

Zinkoxid mest effektiva UV-filtret!

Av alla UV-filter är det bara zinkoxid som ensamt klarar att skydda huden mot alla tre former av UV-strålning: UVA (UVA1 och UVA2), UVB och UVC. Det har en kritisk våglängd mellan 340 och 380 nm. Som jämförelse kan nämnas att titandioxid har en kritisk våglängd mellan 320 och 340 nm. Det är samtidigt viktigt att tänka på att ett UV-filter i sig inte är en garanti för en effektiv solkräm. Det handlar förutom koncentrationer om hur produkten i övrigt är formulerad (komponerad). Samt självklart hur du själv applicerar produkten. De flesta tar bara hälften så mycket som man bör ta för att få det utlovade skyddet. Man måste också smörja flera gånger under dagen. Zinkoxid är än så länge förbjudet inom EU att använda som solskydd, fast många tror det kommer att tillåtas redan under 2014. Det går självklart att köpa solkräm med zinkoxid på många utländska webshoppar som tex:  Naturisimo, eller Iherb.

Amerikansk studie pekar på brister i bredspektrumskyddet

Sedan 2012 måste solskydd som säljs i USA vara bredspektrumskydd med en kritiskt våglängd på minst 370. I december 2000, innan den regleringen kom, publicerades en studie i Journal of The American Academy of Dermatology som visade att bara 10% av 59 undersökta solskrämer nådde upp till det skyddet. Kanske kan vara värt att tänka på när man shoppar solkräm i andra delar av världen, som t ex Asien? Där finns ett helt annat och mycket svagare regelverk. 

studie-uv-filter-2000-fda

UV-filter, effekt och typ av skydd

uv-filter-kritisk-vaglangd-skincancerorg

uv-filter-tillatna-fda

Källa: "The Skin Cancer Foundation's guide to Sunscreens".

Tips på bra solkräm:

Aubrey Natural Sun SPF 30 Green Tea – Parfymfri och med antioxidanter, min solkrämsfavorit från förra året! Antioxidanter anses kunna ge ett extra skydd mot UV-strålningens skador i huden. Läs mer här.

Solskolan - mer läsning om solen!

 
Källa:

 

Fullspäckad temadag med Marie Lodén på Eviderm

eviderm-temadag-marie-loden-kicki-norman-mitte-blomqvist

Fullt i salen när Marie Lodén ordnar en temadag för skönhetsindustrin. Kicki Norman från Daisy Beauty gav tips om hur en skönhetsbloggare funkar (tack för bildlån Kicki!).

Solskydd, nano, allergier, palmolja, kvacksalveri och vetenskaplig hudvård

Det var en minst sagt fullspeckat när Marie Lodén på Eviderm Institute i måndags anordnade en temadag för skönhetsindustrin. Många intressanta ämnen och spännande föredragshållare. Som vid tidigare utbildningsdagar hos Maire så presenterades en del kontroversiella och tankeväckande fakta. För den som är lika nördigt intresserad av hud och hudvård som jag kan jag verkligen tipsa om Eviderms utbildingsprogram. Kurserna är öppna för alla!

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-temadag-dan-larhammar-kvacksalveri-vetenskaplig-hudvard_

eviderm-temadag-dan-larhammar-dissar-nuskin

Nu Skins tvivelaktiga påståenden och marknadsföring. Nu Skin är företag som fått stor uppmärksamhet och vuxit snabbt. Enligt professor Dan Larhammar från Uppsala Universitet saknar de helt vetenskaplig grund för sina påståenden i marknadsföringen.

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

solskydd-lag-effekt-vid-normal-applicering-spf-30_0

 

Ulf Åkerström (tidigare ACO) visade bland annat hur solkrämernas SPF-effekt vid verklig användning är mindre än en fjärdedel av vad som anges på flaskan. Läs gärna mer om detta förhåller sig i ett av mina tidigare inlägg under temat "Solskolan".

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

harfarg-allergier-fler-fargar-haret

Kerem Yazar, PhD vid Karolinska Institutet drog en hel del hårresande fakta från sin forskning om allergiframkallande ämnen i kosmetika. Allerier som ökar kraftigt.


–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-temadag-palkarnsolja-palmolja-ulf-akerstrom 

eviderm-temadag-ulf-akerstrom-bra-saker-med-palmolja

eviderm-temadag-palmolja-fa-kosmetiska-produkter-certifierade

Ulf Åkerström talade även om den kontroversiella Palmoljan och hur krångligt det nuvarande certifieringssystemet är. 

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-eviderm-education-temadag-16-feb-3-foredrag-2-6

 

/eviderm-torr-hud-av-fet-kram-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-eviderm-education-temadag-16-feb 

Marie Lodén delgav intressant fakta kring hur feta krämer och oljor (tex Locobase och Fenuril) kan öka hudens vätskeförlust och göra huden torrare. Krämer som innehåller karbamid (tex Membrame, Calmuril och Canoderm) förbättrar däremot hudbarriären och gör den mer motståndskraftig mot tensider. Inte bara vid torr hud, utan även på normal hud. 

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

eviderm-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-nanopartiklar-temadag-16-feb

 

Marie visade även att naonpartiklar från zinkoxid och tintandioxid (vanliga UV-filter) inte kan penetrera hudbarriären. De är för stora helt enkelt.


–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------


eviderm-temadag-rapporterade-allvarliga-handelser-for-kosmetiska-produkter

Gunnar Wahlund, som är en "kvalitets- och regulatorykonsult" visade skrämmande fakta kring hur många allvarliga händelser för kosmetiska produkter som rapporterats till EU. Förmodlligen bara toppen av ett isberg då de flesta berörda myndigheter inom EU (Läkemedelsverket i Sverige) saknar resurser för tillsyn.


Sex flaskor solkräm till två veckors semester!

mangden-solkram-amount-of-suncream-skin

Bättre skydd om du smörjer rätt!

Just nu är jag på solsemester i Grekland och jag är förvånad över hur oförsiktiga många är med solen. Fortfarande, trots alla varningar kring sol och cancer och förtidigt åldrande. De flesta verkar närmast undvika skuggan och medvetet steka sig röda i solen. Så kanske skriver jag här för döva öron? Men om det finns någon mer än jag som är så där lite präktigt intresserad av solskydd så kommer här ett par tips på hur du bäst smörjer för att få utlovad SPF-effekt och bästa skydd:

 • Mängden är viktigare än SPF-talet. Många använder bara halva rekommenderade mängden vilket sänker SPF-talet exponentiellt till en fjärdedel. Dvs SPF 30 förvandlas till SPF 8.
 • Rätt mängd solkräm är 30 ml för hela kroppen, dvs ca två rejäla matskedar (=2mg/cm² hud). 
 • Smörj dig 20 minuter innan du går ut
 • Smörj in på nytt var 90e minut eller direkt efter ett bad
 • Låt solkrämen ligga på ytan, som en aktiv barriär. Smörj inte tills den går in i huden.
 • Om man smörjer rätt så ska man under två veckors solsemester förbruka 6 flaskor solkräm per person!
 

Six bottles of sunscreen for two weeks of vaccation

To apply the right amount of sunscreen is as important as the SPF-factor. Most people uses only half the recommended dosage. You should use a good two tablespoons of cream for your entire body. And reapply your sunscreen every 90 minutes (directly after a bath). Dont rub in your suncream, let it sit on the surface as an active barriere. Used this way, you should bring 6 bottles of sunscreen for a two weeks of a holliday in the sun.

Källa:
Ph. D. Shawn Talbott, Cortisol Control and the Beauty Connection, First edition 2007, sid 138 

Bästa och säkraste solskyddet – enligt EWG's Skin Deep

ewg-skindeep-uv-filter-oxybenzone

Säkra råd från välansedd konsumentorganisation

EWG's Skin Deep är en amerikansk konsumentorganisation som betygsätter ingredienser och kosmetiska produkter utifrån ett miljö- och säkerhetsperspektiv. Jag besöker ofta deras sajt för att kolla upp produktinnehåll. Där kan man även hitta generella råd för säkrare produkter. Här är tex deras syn på säkrare Solskydd:

Undvik i Solkrämer

 • SPF-faktor över 50
 • Vitamin A (Retinyl Palmitate)
 • Solkräm i spray (aerosol) och puderform
 • Oxybenzone (UV-filter som visat sig vara hormonstörande och svårnedbrytbart)
 • Solkräm med insektsmedel

Välj istället:

 • Hatt och skugga mitt på dagen
 • UV-filter: Zinkoxid och Titaniumdioxid som främsta alternativ, annars Avobenzone (3%) som absorberande (kemiskt) UV-filter
 • SPF 15-50 beroende på hudtyp och ljusförhållanden
 • Smörj mycket och ofta!

Obs, Läs gärna mer om Avobenzone här. Det ett ljuskänsligt UV-filter som måste användas i rätt formulering för att fungera optimalt.

In English

I often go to EWG's Skin Deep to check up ingredients and general advices for safer cosmetics. As listed above you can find their advice for safer sun protection.

Solskolan - mer läsning om solen!

 

Skydda huden från insidan – Kosttillskott som solskydd?

apoteket-formula-betaplex-antioxidanter-solskydd

Betaplex från Apoteket –
antioxidanter, vitaminer och mineraler för huden

Kosttillskott, särskilt framtaget med fokus på hud och hår är ingen nyhet. Att äta antioxidanter för att maximera sitt skydd mot solen (eller för att få vackrare färg) har också funnits en tid nu. Men ändå spännande när det kommer ut nya produkter inom området. Min senaste upptäckt är Apotekets egna serie "Formula" och tillskottet "Betaplex". Det är en intressant blandning av olika antioxidanter, speciellt utvalda för sin förmåga att förebygga UV-skador samt med ett antal vitaminer och mineraler kända för att gynna hudens funktion.

Innehåll Betaplex:

 • Vitamin B2
 • vitamin C
 • Vitamin E
 • Niacin
 • Betakaroten
 • Biotin
 • Lykopen
 • Koppar
 • Selen
 • Zink

Så här skriver Apoteket själva om Betaplex:

Betaplex innehåller antioxidanter (selen, koppar, zink, vitamin B2, C och E), naturligt betakaroten och lykopen utvunnet från tomater som naturligt innehåller tokoferoler, fytosteroler och karotenoider. Vitamin B2, niacin, vitamin A, zink och biotin bidrar till att bibehålla en normal hud. Vitamin B2, vitamin C, vitamin E, koppar, zink och selen är antioxidanter som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Koppar bidrar till hudens normala pigmentering.

80 tabletter, en 40 dagars kur kostar 119 kr på Apoteket.

 

Naturlig olja som spf?

natural-oils-spf-value

Ofta hör man att vissa vegetabiliska oljor kan fungera som naturligt solskydd. Något jag länge tyckt verkar spännande och därför försökt hitta mer information om. Men det har visat sig vara rätt svårt. SPF-faktor hos vegetabiliska oljor verkar inte ha undersökts särskilt mycket. Kanske är sådana tester helt enkelt för dyra? En studie jag snubblade över är "In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics" från 2009. Ovanstående lista är hämtad därifrån. Den är inte tänkt som någon färdig guide utan snarare råvaruinformation för den som formulerar solskyddsprodukter. Solskyd och UV-filter är rent allmänt ett knöligt ämne där många faktorer spelar in. Rätta mig gärna om jag har fel, men så här har jag förstått det:

Naturliga oljor enlig lag inte tillåtna som UV-filter

Inom Eu är solskyddsprodukter är extra hårt reglerade. Bland annat får de endast innehålla något/några av 26 godkända UV-filter och ha en SPF-faktor på minst 6. Inga naturliga oljor är godkända som UV-filter. Läs mer här och här.

Bredspektrum och verklig SPF-faktor

Ett godkänt UV-filter måste ha en skyddande effekt över hela den kritiska våglängden av 290-400nm. Listan ovan är tyvärr bara testad inom intervallet 290-320. SPF-faktorn måste också testas på en färdig produkt. Den faktiska SPF-faktorn avgörs av många olika faktorer, i det här fallet bland annat av hur flyktig oljan är och hur länge den sitter kvar på huden. Den här texten är hämtad ur samma undersökning som listan ovan:

"However, there are many factors affecting the determination of SPF values, like the use of different solvents in which the sunscreens are dissolved; the combination and concentration of the sunscreens; the type of emulsion; the effects and interactions of vehicle components, such as esters, emollients and emulsifiers used in the formulation; the interaction of the vehicle with the skin; the addition of other active ingredients; the pH system and the emulsion rheological properties, among other factors, which can increase or decrease UV absorption of each sunscreen. The effect that different solvents and emollients have upon the wavelength of maximum absorbance and upon the UV absorbance of several sunscreen chemicals, alone or in combination, is well known and documented. Excipients and other active ingredients can also produce UV absorption bands, thus interfering with those of UV-A and UV-B sunscreens. This effect is reflected in a finished formulation, especially for lotions with an SPF greater than 15."

Säkerhet – Phototoxisitet och fria radikaler

Produkter som är tänkta att användas i solen får inte vara phototoxiska. Dvs, de får inte reagera på ett skadligt sätt ihop med UV-strålning. Ett av skälen till att tex zinkoxid ännu inte är tillåtet som UV-filter inom EU är för att man misstänkt att zinkoxid i nanoform skulle kunna vara phototoxiskt. Man vet att zinkoxid kan bilda nedbrytande fria radikaler ihop med solen, men eftersom zinkoxid i vanliga fall ligger ovanpå huden så har inte det här ansetts som farligt. Men i och med användningen av zinkoxid som nanopartiklar har man haft en farhåga att ämnet skulle kunna penetrara hudens djupare lager och där göra skada ihop med solstrålning.

Hallonfröolja SPF 28-50, kan det stämma?

Det finns ett internetrykte att hallonfröolja (Rasberry seed oil) har en naturlig SPF på mellan 28-50. Eller samma effekt som titaniumdioxid om man så vill. Ryktet baserars på studien Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil, Oomah, 2000. En studie jag själv inte läst, men som Chemical of the Day bedömmer som trovärdig. Hur oljan ska användas (mängd, hur länge den sitter på huden etc) har jag ingen aning om. Det är en torr olja, så man kan misstänka att den måste späs ut/inte ligger kvar på hudytan särskilt länge. Förutom UV-filtrerande egenskaper så är oljan också rik på antioxidanter (ytterligare ett skydd mot UV-strålning) samt sägs ha goda fuktbindande och antiiflammatoriska egenskaper. Hallonfröolja har en hög halt omega 3-fettysyror. Du kan köpa hallonfröolja (£7.30 för 100ml) här

Det är som så mycket annat upp till var och en att bedömma vilket typ av solskydd man väljer. Själv tror jag på ett vältestat och säkert fysikalsikt (reflekterande) bredspekturmfilter som titaniumdioxid och zinkoxid (ej nano). Påsmort i riklig mäng och ofta. Sen en antioxidantrik kräm/serum under solkrämen förstås. Plus självklart skugga, hatt och kläder när ljuset är som starkast.

Mer läsning:

Solskolan - mer läsning om solen!

Testar just nu: Aubrey SUN spf 30 Green Tea och True Natural spf 50

/sites/defauaubrey-natural-sun-spf-30-true-natural-all-natural-sunscreen-spf-50

Har just fått hem två nya solkrämer från iHerb: Aubrey Natural Sun SPF 30 Grean Tea och True Natural All natural Sunscreen SPF 50. Ska bli väldigt spännande att prova. Någon som redan testat?

"The Shadow Lenght Rule" – så vet du när du behöver söka skydd mot solen!

shadow-lenght-rule-uv-index

Enkelt test för att se när solen är som farligast

Äntligen sommar! Och dags för alla som inte redan är under cover att börja använda lite seriöst solvett. Ca 90% av hudens yttre orsakade åldrande kommer av UV-strålning. Det handlar inte bara om fåfänga och rynkor, faktum är att solen är så skadlig för huden och ögonen att den klassas som en mänsklig cancerogen av WHO (Världshälsoorganisationen) som rekommenderar innohusvistelse eller täckande kläder, hatt och solglasögon när solen är som starkast. Ett enkelt sätt att mäta solens strålning och när du behöver skydda dig är med hjälp av din egen skugga, "The Shadow Lenght Rule:

 • Skuggan kortare än du själv = sök skydd!
 • Skuggan längre än din egen längd, men kortare än din dubbla längd = något slags skydd behövs
 • Skuggan längre än dubbla din egen längd = säkert utan skydd

who-shadow-lenght-rule-solskydd-text

Solskolan - mer läsning om solen!

Källa: 
- World Health Organization, Ultraviolet radiation and the INTERSUN programme, Sun protection
- IARC (The International Agency for Research on Cancer), Summary Recommendations for Public Health Action 

Sidor

Subscribe to Solskydd