Superfood

Matcha te, förmodligen det nyttigaste du kan dricka. Och äta.

matcha-gront-te-green-tea-japanese-tea-ceremony

Matcha grönt te, superfood packat med antioxidanter

Just nu är Matcha-te en stor hype i hälsomatskretsar. Egentligen rätt konstigt att det tog till 2000-talet innan vi i västvärlden fick upp ögonen för den här uråldriga drycken. Ursprungligen från Kina, men mest känt som det te som tratiditionellt används i de japanska tecermonierna. Till skillnad från vanligt grönt te, som man brygger på torkade blad, så är Matcha ett finfördelat pulver som vispas till en skummande dryck. Matcha-te är mer koncentrerat och har därför en högre halt av alla nyttiga antioxidanter och aminosyror som återfinns i grönt te. Matcha-te sägs kunna påverka de sk alpha-vågorna i hjärnan och ge en upppiggande men ändå rogivande effekt, till skillnad från kaffe som ger en mer ojämn uppåt-effekt. Tack vare sin pulverform används Matcha ofta i smoothies, kakor, godis och andra desserter där det ger en kraftigt grön och vacker färg. (Recept hittar du i mängder t ex här på Pinterest)

matcha-tea-gront-te-omrades-karta-production-map

Välj rätt kvalitet från rätt område.

Viktigt att tänka på när man köper Matcha är att välja ett te av rätt kvalitet (grade) och från rätt område. Utan bättre vetande köpte jag mitt första Matcha från Shizuoka och även om det var ekologiskt så finns risken (menar vissa) att teet från den här regionen kan vara förorenat av radioaktivitet från kärnkraftsolyckan i Fuskushima. Väljer man däremot en av de finare Matcha-teerna från det anrika området Uij/Kyoto skulle det enligt samma källor inte vara något problem.

Hur Matcha odlas och tillverkas

Tesorten som används för att odla det som sen blir Matcha-te kallas Tencha. I japan har de odlats åtminstone sedan 1100-talet. Precis som när det gäller vinodling så ger olika områden och tencha-sorter sin speciella karaktär åt Matcha. En månad före skörd (ungefär i mitten av april) täcks och skuggas tebuskarna med ett red screen. Ca tio dagar senare skuggas buskarna ytterligare för att stänga ute än mer solljus. På så sätt växer de nya skotten sig tunna och rangliga när de sträcker sig mot solen. En metod som inte bara fyller bladen med extra mycket klorofyll och ger dem en kraftigt grön färg, utan även dämpar kärvheten i teet. Från tidigt till mitten av maj plockas sen bladen. First flush, utgörs av de fina och känsliga bladskotten som plockas för hand. De fraktas omedelbart till en anläggning för att genomgå en tidskrävande process. Bladen ångas först kraftigt för att stoppa en jäsningsprocess. Det torkas sen i omgångar i en särskild ugn, kallad Hoiro. Mellan torkomgångarna hålls tebladen i en kyl. Bladnerv och skaft avlägsnas och bladen skärs i jämnstora bitar under den här processen. Olika tenchasorter blandas för att ge Matcha-teet sin önskade karaktär. Slutligen mals de torkade tebladen till ett fint grönt pulver.

Viktigt att tänka på när det gäller Matcha

  • Välj rätt kvalitet, finns i många klasser, allt från food grade (ingredient grade), top grade eller ceremony grade – ju finare ju dyrare
  • Välj rätt område Uji/Kyoto och Nishio rankas som bland de bästa
  • Färgen, ska vara krafigt smaragdgrön
  • Förvaras väl tillslutet och gärna i kylskåp tills det öppnas. Därefter mörkt och svalt (men inte i kylskåp som efter öppnandet kan fuktskada teet)
  • Kort hållbarhet, en öppnad förpackning bör förbrukas inom några veckor (för bästa kvalitet)
  • Som grönt te, ej varmare vatten än 70-80 grader. Högre temperaturer ger teet en bitter smak och kan förstöra de nyttiga antioxidanterna

Källa:

Arla wellness Balance Yoghurt med 0,2% Acai – inte mycket att skryta om

arla-wellness-balance-yoghurt

arla-wellness-balance-yoghurt-blabar-acai-innehall

Man ser bilden av en massa stora acai-bär på förpackningen. Man tänkter: Aha vad bra, en ny hälso-yoghurt packad med nyttiga och antioxidantrika superfrukter! Man blir sugen, man köper hem 4-packet. Man vänder på förpackningen och läser ingredienslistan: Acai 0,2%. Man tänker: KOM IGEN!! 0,2% är ju svinlite, typ ingenting! Man känner sig lurad. Man blir sur. Man undrar: får man göra en så? Man skriver ett inlägg. Man hoppas att Arla häller i lite fler acai-bär i yoghurten. Man mår lite bättre igen. 

Subscribe to Superfood