Tänder

Oil Pulling – ayurvedisk detox och rengöring för mun och tänder

oil-pulling-mouth-pulling-coconut-oil-ayurvedic-mouth-cleans-tandrengoring-kokosolja

Gurgla med kokosolja för vitare tänder, friskare tandkött och mindre plack och tandsten

På senare tid har det börjat skrivas mer och mer om "Oil Pulling", en tusenårig indisk/auryvedisk metod traditionellt använd för att rengöra mun och tänder. I ca 15-20 minuter rullar man kort och gott runt en matsked olja i munnen. Detta på fastande mage och efteråt skall munnen sköljas med ljummet vatten (helst saltvatten). Det traditionella är att använda sesamolja, men här i väst förespråkas oftast kokosolja. Hälsofördelarna sägs vara många. Framförallt ska Oil Pulling vara ett effektivt sätt att befria tandkött och tänder från bakterier och plack, men även som ett sätt att stärka tandkött och den allmänna munhälsan. Detta tack vare de nyttigheter som naturligt förekommer i oljorna. Kokosolja innehåller bland annat de antivirala, antibakteriella och svampdödane fettsyrorna: laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra, samt kan förbättra upptaget av kalcium och magnesium. Sesamolja är rik på E-vitamin och fleromättade fettsyror samt har antiseptiska- och antioxidantiva egenskaper, något som bland annat kan minska risken för tandköttsinflammation.

Oljegurgla i duschen så får du tid

Jag blev ursprungligen tipsad om Oil-pulling av min kompis Björn Hjalmar, en allmänt hälsointresserad LCHF:are (jag har tidigare skrivit om ett annat av hans tips: Bulletproof Coffee). Björn har under en längre tid regelbundet kört Oil Pulling och sjunger dess lov: vitare tänder utan tandsten är den effekt han har noterat sedan han började gurgla munnen med kokosolja. En mer nyfrälst oljegurglare är Hannah Sjöstöm (Naturligt Snygg) som under en lunch nyligen gav mig tipset att köra Oil Pulling i duschen. En småbarnsförälder som jag själv kan annars ha svårt att hitta tiden för total opratbarhet så länge som 20 minuter. Så min nya rutin numera är att köra Oil Pulling med kokosolja (virgin, eko med naturlig doft och smak från Kung Markatta) i duschen om mornarna. Och jag gillar det så här långt, efter att både ha oljegurglat, bortsta, flossat och skrapat tungan så känner jag mig pedantiskt ren i munnen! OBS, Oil Pulling ersätter inte annan tandvård, utan skall ses som ett komplement. Glöm inte: spotta i papperskorgen och inte i handfatet, så undviker du att få problem med rören. 

Oil Pulling som detox och cleans för hela kroppen?

Inom den ayurvediska medicinen påstås Oil pulling inte bara fungera som tand- och munrengöring, utan även som en detox som skulle kunna "dra ut gifter från hela kroppen". Genom sitt holistiska synsättet menar man att en förbättrad munhälsa kan avlasta lymfsystemet och resten av immunförsvaret och därigenom ge kroppen en bättre chans att bekämpa andra patogener och sjukdomar. Regelbunden Oil Pulling menar man kan förbättra allt från hormonbalans och nattsömn, till acne, allergier och migrän. Jag kanske personligen inte är helt övertygad om dessa långtgående effekter, men det är alltid intressant att följa andra tankebanor.

Påstådda direkta hälsoeffekter av Oil Pulling

 • Stärka tänder och tandkött
 • Motverka dålig andedräkt (genom att minska mängden bakterier i munnen)
 • Motverka karies och tandköttsinflammation/blödande tandkött
 • Minska mängden tandsten
 • Ge vitare tänder

Påstådda indirekta hälsoeffekter av Oil Pulling

 • Förbättrar hormonbalansen
 • Stödjer normal njurfunktion
 • Minskad inflammation i leder
 • Minskad nästäppa
 • Förebygger snarkning
 • Ger klarare och friskare hud, med mindre besvär som eksem och acne
 • Bidrar till bättre sömn
 • Minskra risken för allergiska symptom
 • Detox: Stödjer kroppens avgiftningssystem


Länkar:

Weleda salt toothpaste – bästa flourfria tandkrämen!

weleda-salt-toothpaste-flourfree-flourfri-tandkram

Glad påsk med renare känsla i munnen

Flourfri tandkräm kan vara lite svårt att hitta, därför blev jag extra glad över att hitta Weledas Salt Toothpaste med mineraler och växtextrakt på Coop Fridhemsplan. För den som aldrig har testat att borsta tänderna med salt kan det kännas lite ovant, men renhetskänslan är överlägsen. Mest jämförbart är nog den saltblästring man kan få hos tandhygienisten, man känner sig ren och fräsh i munnen mycket längre än med vanlig tandkräm. Något som inte är helt fel så här i snask-tider.

Salt, en klassiskt tandrengöring

Salttandkräm är inget nytt, vi hade ofta Dentosal salttandkräm hemma när jag växte upp. Min pappa, som var tandläkare ansåg den nämligen vara den bästa tandkrämen. Vissa menar att man inte behöver någon särskild tandkräm utan att det går lika bra att ställa tandborsten i ett glas med grovkorningt havssalt mellan borstningarna. Mellan varven kan man sen borsta med lite bikarbonat för extra blekande effekt. Salt är milt polerande och naturligt bakteriedödande. 

Bra

+ Unik renhetskänsla
+ Frisk (lite speciell) smak
+ Flourfri

Dåligt

- Ev kanske smaken kan vara ett hinder för vissa innan de vant sig? Själv gillar jag faktiskt smaken.

Betyg

4,5/5

Tips 1: Borsta inte in frukt och juice i emaljen

Allt som är surt fräter på emaljen. Om man dricker juice eller äter frukt bör man skölja munnen noga med vatten efteråt, samt helst vänta en bra stund innan man borstar tänderna. Annars är risken att man bara gnider in det sura i emaljen. 

Tips 2: Viktigast att borsta FÖRE frukost

De flesta verkar inte känna till att det är viktigast att borsta tänderna före frukost, inte efter. Under natten växer mängden plack och bakterier i munnen. I samma sekund man börjar stoppa mat i munnen (och ge näring åt bakterierna) sätter frätangreppen igång på tänderna. Innan du har hunnit äta klart och borsta så har alltså den värsta skadan redan skett. Genom att borsta tänderna noggrannt direkt på morgonen, INNAN frukost så borstar du bort en massa bakterier och minskar därmed risken för angrepp. Givetvis kan man även borsta efter frukost, så länge man sköljer munnnen först och väntar med att borsta en stund om man ätit frukt eller druckit juice.

Här kan ni läsa vad Anna (I love ekologisk hudvård) tycker om Weledas salttandkräm!

Subscribe to Tänder