Tensider

Bästa rengöringen: Tvätta och skrubba mindre!

cleansing-man-washing-his-face

Rengöring får absolut inte strama

Överdrivet tvättande och skrubbande är ett av de vanligaste problemen när det kommer till rengöring enligt en artikel i The Wall Street Journal nyligen. De allra flesta gillar tydligen fortfarande att det stramar lite efter en tvätt. Men samtliga intervjuade dermatologer säger enstämmigt: ta det lugnt med tvättandet! Om huden stramar eller sticker det minsta efter en tvätt så har du gått på för hårt, "feeling squeaky clean" är absolut inget att sträva efter. Och har man inte hudproblem som acne så är det dessutom helt onödigt att tvätta sig mer än en gång om dagen. Bästa tiden att tvätta är så klart på kvällen, då dagens make up och smuts tas bort.

Man kan inte tvätta bort acne!

Många som lider av fet hy och acne har en tendens att använda för stark rengöring, något som faktiskt kan få omvänd effekt. Att torka ut huden på ytan (dvs att skada hudbarriären) med starka/uttorkande ämnen som t ex alkohol kan reta talgkörtlarna och trigga en ökad talgproduktion. Är huden dessutom yttorr så kan talget ha svårt att tränga upp till hudytan (där det ska göra nytta som skyddande smörjmedel) och i stället fastna i porgångarna och orsaka inflammation eller milier. Oftas är syftet med acnerengöring att lämna kvar verksamma ämnen som t ex salisylsyra eller bensoylperoxid på hudytan. Ämnen som fungera både exfolierande och bakteriedödande.

Så funkar en tensid

De flesta rengöringsprodukter innehåller någon typ av tensid. De fungerar genom att förändra ytspänningen på hudytan, så att fett och smuts kan släppa taget om huden och istället följa med tvättvattnet bort. Problemet är så klart att rengöringen även för bort det naturligt skyddande fett som finns på hudytan. Dessutom kan tensider bli kvar i det ytterst hudlagret (stratum corneum) och där trigga irritation.

clarisonic-brush-loreal

Rengöring med redskap växande trend

En strategi för skönhetsbranschen att öka försäljningen och gjuta gjuta nytt blod i rengöringskategorin var lanseringen av diverse salongsinspirerade redskap för hemmabruk. Mest känd är kanske Clairsonic från L'Oreal. Likt en eltandborste använder man en vibrerande maskin som borstar rent huden. Det finns ett antal olika borsthuvuden anpassade för hudtyp, samt en särskild rengöringsgel. Hos Kicks varier priset för en Clairsonic mellan 1200 - 1800 kr för själva maksinen. Har själv inte provat och vet egentligen ingenting om effekten på huden, men det verkar helt klart vara en ny produktkategori som är här för att stanna. Den som är sugen på hemma-spa kan numera även ge sig själv en IPL-behandling (ljusterapå för hårborttagning) med Lumea från Philips, ta en liten ansiktssauna med FS 50 från Beurer eller varför inte ge sig själv en massage med Foreo Luna?

13 tips för bättre rengöring

 • Alla hudtyper mår bra av mild rengöring
 • Tvätta lätt, skrubba inte!
 • Huden ska aldrig strama efter tvätt
 • Tvätta bara en gång om dagen - på kvällen (om du inte har acne)
 • Använd ljummet vatten, alltför hett vatten kan torka ut och irritera huden
 • Massera in rengöringen med fingertopparna i cirklande rörelser under ca en minut (tar så lång tid att tvätta ansikte och hals ordentligt)
 • Glöm inte halsen!
 • Skölj ordentligt – de flesta lämnar kvar rengöring på huden
 • Klappa försiktigt ansiktet torrt med en mjuk handuk – att gno med rivig frotté kan skada huden
 • Man kan inte "tvätta bort" acne – förvärra inte problemet med överdrivet tvättande eller uttorkande/stark rengöring
 • Sluta använda schampo eller tvål till ansiktet! (Jepp, jag syftar på alla er män som måste komma in i matchen och börja ta er hudvård på allvar!)
 • Undvik kornpeeling som kan innehålla vassa bitar (av tex nötter/aprikoskärnor), de kan skära in i hudytan och orsaka irritation och inflammation
 • Peela med försiktighet! Överdriven exfoliering kan skada huden, öka risken för hudcancer och på sikt förvärra ett hudproblem (t ex genom en ökad talgproduktion)

Källa:
http://online.wsj.com/news/articles/SB1000142405270230440210457914954208...

 Bild från:thatsestilo.com

Lite bakterier på tvålen – inget att vara rädd för!

ast-tval-bakterier-hand-tvatt

Har ofta hört att fast tvål kan vara full av bakterier och att flytande tvål därför är mer hygienisk. Ett föreställning som gör att många undviker fasta tvålar. Och visst stämmer det, det kan finnas en hel del bakterier på tvålen. Men det är inget man behöver vara särskilt rädd för, eftersom de sköljs bort med skummet när man tvättar sig. Den flytande tvålens pump kan för övrigt också vara rätt smutsig och täckt av bakterier, något man sällan tänker på.

Källa: Hand Washing, Wikipedia


Varför måste man tvätta med tvål, egentligen?

handtvatt-tvatta-handerna

Utan att någonsin ifrågasätta har man sedan barnsben lärt sig att tvätta händerna med tvål. Före maten, när man kommer hem, särskilt om man åkt tunnelbana, flugit flygplan, tagit i pengar, slängt soporna, snutit sig, tagit i hand och alltid, alltid efter ett toabeskök. Men förutom att ta bort rent synlig smuts, vilken nytta gör egentligen tvål? Dödar den bakterier? Om inte, måste man verkligen tvätta sig med tvål när den är så uttorkande?

first-surgery-at-saint-marys-hospital-1889

Räddar liv

Först och främst ska sägas att en regelrätt handtvagning har räddat mången människoliv eftersom det är ett av de främsta sättet att förhindra smittspridning. Det var först så sent som mot mitten och slutet av 1800-talet som läkare började tvätta händerna innan de satt i gång och skar i folk. Innan kunde de t ex gå direkt från att ha skurit i en varböld till att förlösa en kvinna. Men då dog också folk som flugor på hospitalen. Och vem vill vandra iväg med avföringsbakterier på fingrarna efter en tur med kollektivtrafiken? Om ni missade SvD´s artikel från i våras om bakteriesnusket i t-banan så kan jag rekommendera den skräckläsningen här. Men en seriöst effektiv handtvätt är en konst i sig, det räcker alltså inte med det där snabba blaskandet i ljummet vatten. Som jag skrev i gårdagens inlägg bör det gå till så här

Lyfter bort bakterierna

Tvål och andra tensider dödar inte bakterier i sig, men de ”lyfter bort” dem från huden så att de kan spolas av med vattnet. Tvål löser fett och proteiner och det är där i hudens naturliga lager av fett och döda hudceller som mikroorganismerna trivs. Till skillnad från fett, som också löser fett, så är det tensidens förmåga att förändra ytspänningen som gör att den feta smutsen faktiskt sköljs bort med vattnet och inte stannar kvar på huden. En del tror kanske att det räcker med varmt vatten för att tvätta sig ren, men det har visat sig i olika studier att det inte alls räcker för att få bort bakterier. Däremot är varmt tvålvatten bättre än kallt, eftersom det är ett mer effektivt sätt att få bort den organiska smutsen där bakterierna frodas.

Många tvålar irriterar, torkar ut och bryter ner huden

Tensider är kända för att irritera huden. Så till den grad att den mest irriterande av dem – Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – ofta används i tester när man vill framkalla en irritation. Att tensider är så effektiva och bra på att lösa fett antas vara ett av skälet till att de torkar ut och irriterar huden. Tensider sägs också kunna bryta ner hudens proteiner. Det finns också tensider som kan innehålla allergiframkallande restprodukter efter själva tillverkningsprocessen (t ex Cocamidopropyl betain) samt tensider (fettalkoholetoxilat) som kan oxidera och då bilda irriterande och allergiframkallande ämnen. Egentligen finns ingen enhetlig och standardiserad syn på vilka tensider som kan anses milda. Många tvålar som marknadsförs som milda kan ändå vara irriterande, (något du kan läsa mer om här.) så det verkar inte bättre än att man får prova sig fram helt enkelt. Själv gillar jag t ex den fasta Aleppotvålen.

Finns det bakterier i fast tvål?

Många undviker fast tvål eftersom de är rädda att de innehåller en massa bakterier. Vilket de också kan göra. Men bakterierna sköljs med (största sannolikhet) bort med tvålskummet och fastnar inte på händerna när man tvättar.

Källa:

Hand Washing, Wikipedia

Ann-therese Karlberg, Handeksem vid våtarbete. Oiderade tensider - deras allergena, irritativa och ytkemiska egenskaper, Foskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, 2004-02-26

Bild: Schoolchildren Washing Hands, Rusinow, Wikipedia

 

 

Subscribe to Tensider