Tester

Creme de la Mer eller Nivea – lyx eller budget, vad är bäst mot rynkor?

nivea-la-mer-test-visia-forpackningar

1000 kronors skillnad märks i plånboken, men märks det på huden?

Creme de la Mer eller en helt vanlig blå burk Nivea, vad är egentligen bäst mot rynkor? Creme de la Mer är en riktig lyxkräm som kostar lite drygt tusen kronor medan en burk Nivea inte ens kostar en hudralapp. Man vill gärna tro att den dyraste produkten är mest effektiv, men är det verkligen så? Nyligen publicerade Daily Mail ett jämförande test mellan de här två produkterna. Skönhetsjournalisten Claire Cisotti smorde under en månad in halva ansiktet med Creme de la Mer Moisturizing Cream och halva med Nivea Creme. Före och efter testet lät hon analysera huden med hjälp av en Visia-scanner (samma metod som jag själv använde i mitt test av mest effektiv behandling mot pigmentfläckar). Och resultatet? Minst sagt avslöjande...

nivea-kate-winslet

Kate Winslet och Joan Collins, två kändisar som använder Nivea

Inspiration till testet säger sig Claire Cisotti ha fått då hon läste att den 66-åriga skådespelerskan Alison Stedadman endast använder Nivea Creme som skönhetsprodukt. Kate Winslet och Joan Collins är två andra kändisar som säger sig anävnda Nivea.

Glycerin eller sjögräs och ljudvågor?

Den klassiska Niveakrämen i blå platt burk har hängt med sedan 1911 och innehåller bland annat det fuktbindande ämnet glycerin. Creme de la Mer, som efter 50 år också är snudd på en klassiker, är enligt tillverkaren baserad på en "mirakelbrygd" av fermenterat sjögräs, vitaminer och mineraler som behandlats med ljudvågor (!)."Crème de la Mer has the power totransform the look of skin. In a short time, skin appears firmer, lines, wrinkles and pores appear less visible, skin looks virtually ageless", påstår helt sonika tillverkaren. Produkterna skiljer sig inte bara åt vad gäller pris. Medan Nivea är något man bara slaskar på rätt upp och ner så kräver Creme de la Mer Moisturizing Cream ett visst meck vid applicering. Krämen ska först värmas i händerna och sedan masseras in, en procedur som enligt Claire Cisotti tog väl tio minuter.

nivea-creme-de-la-mer-visia-test

Claire Cisotti lät analysera sin hud före testet och efter fyra veckors jämförande använding av Nivea Creme och Creme de la Mer Moisturizing Cream. Ett test på en person utgör inget underlag för ett vetenskapligt test, utan ska snarare ses som en indikation.

nivea-cream-creme-de-la-mer

Bäst resultat med billig Niva-kräm!

Efter fyra veckors använding av bägge produkterna återvände Claire Cisotti till Visia-scannern för att mäta resultatet. Och vinnaren var faktiskt den billiga Nivea-krämen! Enligt Nicolas Miedzianowski-Sinclair (från The Cosmetic Imaging Studio) som utförde testet så hade Nivea-sidan blivit mer återfuktad. De röda områdena hade även minskat i större omfattning. Samtidigt hade en del fina linjer runt ögonen också försvunnit. Totalt sett ansåg Nicolas Miedzianowski-Sinclair att Claire på den sidan såg fem år yngre ut än sin faktiska ålder.

niva-creme-de-la-mer-visia-test

Fina linjer – torrhet eller ålder?

Jag gissar att många sk "fina linjer" ofta i själva verket är torrhetsrynkor och inte åldersrynkor. I så fall är det ju inte särskilt konstigt om en helt vanlig fuktbindande kräm kan upplevas som en effektiv antiage. Konstigare är det att man kan sälja en kräm för tusen kronor mer och lova underverk samtidigt som man inte levererar ett dugg bättre kundnytta. Får man verkligen göra så?

Nivea Creme är en konventionell hudvårdsprodukt baserd på Mineralolja. Förutom fuktbindande glycerin innehåller den det hudvårdande panthenol, men tyvärr även fem av de vanligaste allergena parfymämnena: Limonene, Geraniol, Hydroxycitronellal, Linalool, CitronellolLäs hela ingredienslistan för Nivea Creme här.

Källa: 
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2418153/Claire-used-1-Nivea-cr...

Ingen armsvett och piggare utan mjölk och ägg?

agg-mjolk-allergi

Här kommer ett inlägg av det mer personliga slaget. Häromdagen fick jag en läsarfråga om hur det hade gått med mitt uteslutande av ägg och mjölkprodukter? Något som påminde mig om att jag borde följa upp mitt tidigare inlägg om IMU Pro. Testet som avslöjar dolda födoämnesallergier. Av ett hundratal födoämnen så testade jag positivt på framförallt ägg och komjölksprodukter. Ägg ska jag nu därför undvika minst i ett år. Mjölk i ett halvår, syrade mjölkprodukter tre månader och ost i två månader. Dessutom ska jag undvika valnötter, paprika och kiwi i minst två månader. Smör får jag tack och lov äta.

Hur jag mår?

Jo tack, jag mår alldeles utmärkt! Nu har det gått två månader och det var lättare än jag trodde, det finns så många alternativa produkter idag. Istället för mjölk dricker jag t ex havredryck (tyvärr blir det även en och en annan sojalatte, tyvärr eftersom soja är östrogenhärmande).

Det är så klart svårt att säga vad som är vad, kanske är det återvändande ljuset eller hormoner (jag ammar fortfarande)? Men här är i alla fall några kroppsliga förändringar jag noterat på sista tiden:

  • Piggare
  • Ingen armsvett!
  • Mindre uppkörd i magen

Ingen armsvett, alls. Nada.

Det här med armsvetten är verkligen mysko, men jag luktar ingenting alls längre. Kan abosolut bero på en massa hormonella förändringar (ammar fortfarande), eller (hemska tanke) på en slags amningsdetox? Men kanske är det så att svettlukt också kan vara ett tecken på att man äter saker man inte tål och därmed belastar hela systemet? 

Piggare än jag borde

För några veckor sedan tänkte jag spontant på att jag kände mig rätt så pigg, när jag egentligen borde vara tröttare. Har inte sovit en hel natt utan avbrott på flera år. Och blev inte ens särskilt trött efter att ha rest själv med två små barn till Thailand, utan en sekunds sömn på ett dyg. Inte ens jetlaggad. Kopplade först inte det här till min nya kosthållning, inte förrän jag några dagar senare fick ett "återfall" och glufsade i mig en halv semla. Helt däckad efteråt, med illamående och ont i magen. Till vardags äter jag både massa bröd/gluten och en hel del sött, så det måste helt klart ha varit grädden.

Jag kör vidare utan ägg och mjölk. Tanken är att jag sen ska återintroducera dessa födoämnen långsamt och försiktigt när uppehållet är klart.

Imu Pro test kan du göra här!

Bild "MILK": Nishad Vegad 

Blod till Tyskland för att se mina dolda födoämnes-intoleranser

images/imupro-matallergi-test-fodoamnesintolerans

Jag har just skickat blodprov till ett labb i Tyskland för att göra ett sk Imu Pro-test. Man kan nämligen ha olika födoämnes-intoleranser utan att veta om det. Faktum är att man ofta till och med ofta är SUGEN på just den mat man är överkänslig på. Med ett blodprov ser man vilka sk lgG-antikroppar man har i blodet.

Kronisk trötthet, hudproblem och migrän kan bero på matintolerans

Födoämnes-intoleranser anses kunna orsaka en rad olika besvär, mag-tarmproblem, övervikt, migrän (som jag själv har), kronisk trötthet, ledvärk och koncentrationssvårigheter. Men även hudproblem som acne, eksem, klåda och psoriasis. Själv är jag övertygad om att mina många allergier (som bara blir fler och fler) har med magen att göra.

Födoämnesintoleranser går att bota med rotationsdiet

Man kan beställa olika omfattande tester, där man testar mellan 90 och 270 födoämnen. När intoleranserna väl är fastställda så blir man rekommenderad ett skräddarsytt dietprogram där födoämnena ska roteras enligt en särskild ordning. Eftrer 12 veckor ska man kunna återintroducera den mat man varit överkänslig mot för att åter kunna äta den. Obs intoleranser och allergier är inte samma sak!

Det är min sambo Michael Björk som är kost- och träningsrådgivare som ordnat provet. Han samarbetar med det Alchemy Medical som utför testerna. Läs mer om Imu Pro här eller mejla Michael på pt@coachmike för en konsultation.

http://www.coachmike.se/biosignature/imu-pro-fodoamnesallergitest

Bästa behandlingen mot pigmentfläckar? Suki Eller Clinique?

hyperpigmentering-pigmantflackar-clinique-suki

Naturkosmetiskt serum lika effektivt som konventionellt!

I fyra veckor har jag behandlat halva ansiktet med två olika blekande serum mot pigmentfläckar. På höger sida: Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector och på vänster: Suki Targeted Bio-Brightening Face SerumJag har gjort före- och eftermätningar med hjälp av Akademiklinikens Visia-kamera (läs gärna mer om testet och produkterna här). Och resultatet? Glädjande nog har båda behandlingarna gett synlig effekt! Suki betydligt bättre på de synliga fläckarna, medan Clinique verkar har gett en större effekt på djupet. Bägge serumen har en av de aktiva ingredeinserna gemensam: Salicylsyra.

Suki Targeted Bio-Brightening Face Serum:
mindre synliga fläckar och mindre porer 

hyperpigmentering-visia-vanster

Fläckar: 230% förbättring! 
Porer: 81% förbättring
UV-fläckar: 25% förbättring
Rött område: 11% förbättring
Hudstruktur: 5% förbättring
Rynkor: oförändrat
Porfyriner (renhet): 30% försämring

"Fläckar" innebär totala mängden fläckar, medan "UV-fläckar" även är solskador som ligger under hudytan. Allt inom det blå området är "normalt" för min ålder (42år), strecket är det absoluta snittet, så allt ovanför är bra och allt under är sämre.

På pappret, en otrolig minskning av de synliga fläckarna med detta serum. För mitt öga är skillnaderna mellan de olika ansiktshalvorna dock inte dirket synlig, mer än att jag ser att det blivit bättre på bägge sidor. 

Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector:
mindre uv-fläckar på djupet och mindre rynkor

hyperpigmentering-visia-hoger 

UV-fläckar: 55% förbättring
Fläckar: 24% förbättring (blåmärket?)
Rynkor: 24% förbättring
Porfyriner (renhet):
 19% förbättring
Porer: 6% förbättring
Rött område: oförändrat
Hudstruktur: oförändrat

Kommentar: I mätområdet på högersidan efter behandlingsperioden ligger ett blåmärke (från en behandling med estetisk akupunktur) vilket kan ha gett ett skevt resultat vad gäller de synliga fläckarna. Utan blåmärket kanske Clinique´s serum hade fått ett ännu bättre resultat?

Om testet

Det här är inte är något vetenskapligt test. Skillanderna kan till viss del bero på skillnaden i mätning från en gång till annan. Dessutom bleks pigmentfläckarna av sig själv under en månad utan sol. Men enligt Ulrikas (hudterapeuten på Akademikliniken som gjorde mätningarna) erfarenhet så har bägge dessa två serum gett en större effekt än vad man kunde förvänta sig utan behandling.

Serumet från Suki har jag fått i spons av Jenny på Swedish Beauty Factory, medan jag själv köpt serumet från Clinique. Jag har betalat fullt pris för hudanalyserna på Akademikliniken (300:-/gång).

Bästa, bästa aleppotvålen

basta-aleppo-tvalen-aleppotval

Mindre sås i tvålkoppen om du väljer rätt

Så har det blivit dags att runda av mitt lilla minitest av Aleppotvålar. Dessa milda hantverksmässigt tillverkade tvålar från Syrien, gjorda av ren oliv- och lagerbladsolja enligt tusenåriga recept och metoder. Tvålarna tillverkas i olika små fabriker och jag ville testa och se om de skiljer sig i kvalitet. Vilket det visade sig att det faktiskt gör! Den bästa av dom jag testade är den på bilden ovan och skiljer sig ganska mycket från de övriga genom att den såsar betydligt mindre (något som enligt Emma Granath på Oikos beror på hur länge tvålen har lagrats). Det kan ju annars en av nersidorna med fasta tvålar, att det ibland bara blir gegga i tvålkoppen. Vad gäller upplevd mildhet (dvs att de inte var uttorkande och irriterande) var alla de testade tvålarna rätt så lika. Bästa, bästa Aleppotvålen finns att köpa både på Ecodea och Oikos

Tvålarna jag testade kom från:
• Classy Organic 49 kr
• Ecodea 89 kr
• Olja & Oliv 65 kr
• Oikos 89 kr
• Spastugan 68 kr

Så här gick testet till:

Jag har både testat "mildheten" genom vanlig användning, samt "såsigheten" genom att lägga tvålarna i en kopp med vatten. 

/sites/defaubasta-aleppotval-mild-tval-mitte-skonhetsblogg-beautycomesclean

Efter fem dagar i vatten såg det ut så här...

/sites/default/filbasta-aleppotvalen-test-allepo-tval-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

/sites/default/filesbasta-aleppotval-test-av-aleppo-tval-beautycomesclean

Tidigare inlägg:
Bästa Aleppotvålen – Nu testar vi! 
Bästa Aleppotvålen - Vilken "såsar" minst?

 

 

Vad är mest effektivt mot pigmentfläckar, traditionell eller ekologisk hudvård?

/sites/depigmentflackar-clinique-even-better-clinical-dark-spot-corrector-suki-targeted-bio-brightening-face-serum

NU ÄR TESTET KLART, LÄS OM RESULTATET HÄR!

Beautybattle: Clinique vs Suki

Många har fördomar om att ekologisk hudvård inte är lika effektiv som konventionell. Jag är själv rätt nyfiken på om det kan vara någon skillnad och i så fall vilken är bäst..? Därför har jag bestämt mig för att testa två olika serum mot mina pigmentfläckar. En på vardera ansiktshalva under fyra veckor. Clinique på höger och Suki på vänster. Och varför just dessa två? Clinique är ett märke som många känner till och som är hyggligt lätttillgängligt. Deras even better clinical dark spot corrector är både omnämnd lite varstans och på kampanj just nu. Om Sukis serum har jag hört att det helt enkelt är bland det bästa av de naturkosmetiska behandlande serumen man kan hitta. På dagtid kommer jag att använda en mycket hög solskyddsfaktor. Nu kör vi!

Så här går testet till:

I förra veckan var jag på Akademikliniken och gjorde en Visia-hudanalys. Genom den fick jag bland annat ett mått på mina pigmentfläckar och UV-skador. Under fyra veckor ska jag nu alltså behandla mitt ansikte med de här två olika serumen. Clinique på höger ansiktshalva och Suki på vänster. Om en månad går jag tillbaka till Akademikliniken och tar nya bilder och får en ny analys.  Vill betona att det inte alls är något vetenskapligt test, jag vet inte alls hur pålitlig den här Visia-apparaten är. Men den i kombination med en slags självskattning borde det väl kunna säga någonting tycker man.

/sites/defaulbehandling-hyperpigmentering-solskadad-hud-test-beautycomesclean

Närmare titt på: Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector

Pris, ca 550 kr för 30 ml.
(Ska räcka till fyra veckors behandling.)

Idag hämtar många hudvårdsmärken sina aktiva substanser från naturen. Så även Clinique när det gäller det här serumet. Och som så många stora beauty-brands har de paketerat sina substanser i ett "komplex" (CL 302-Complex) och sökt patent för det. Så här skriver de själva: "kliniska tester har visat att huden får en upp till 53% jämnare hudton efter 12 veckors användning av Even Better Clinical Dark Spot Corrector." Och menar vidare att deras främsta aktiva ingredienser är:

  • Dianella ensifolia – ett växtextrakt från sydostasien. Minskar och motverkar ojämnt pigmenterad hud. Skyddar också huden mot fria radikaler.
  • Ascorbyl glucoside, c-vitamin som minskar synligheten av pigmentfläckar.
  • Avancerat jästextrakt, löser upp stora gruppen av pigment på hudytan och fördelar dem till mikroskopiska partiklar.
  • Glucosamin tillsammans med salicylsyra exfolierar, stimulerar cellförnyelsen och avlägsnar pigmenterade ytliga hudcelle

INCI - Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector

Water, Dimethicone, Isododecane, Cyclopentasiloxane, Polysilicone-11, Butylene Glycol, Ascorbyl Glucoside, Peg-10 Dimethicone, Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract, Oryza Sativa (Rice) Bran Extract, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Extract, Hordeum Vulgare (Barley) Extract, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Extract, Betula Alba (Birch) Bark Extract, Cucumis Sativusn (Cucumber) Fruit Extract, Dimethoxytolyl Propylresorcinol, Scutellaria Baicalensis Root Extract, Morus Bombycis (Mulberry) Root Extract, Trametes Versicolor Extract, Saccharomyces Lysate Extract, Yeast Extract, Peg-6, Tromethamine, Salicylic Acid, Polysorbate 20, Cholesterol, Isohexadecane, Propylene Glycol Dicaprate, Helaianthus Annuus (Sunflower) Seedcake, Caffeine, Tocopheryl Acetate, Acetyl Glucosamine, Simethicone, Glycyrrhetinic Acid, Polysorbate 80, Sodium Hyaluronate, Di-C12-18 Alkyl Dimonium Chloride, Sodium Rna, Squalane, Sodium Sulfite, Sodium Metabisulfite, Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol, Ammonium Acryloyldimethyltaurate Vp/Copolymer, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Disodium Edta, Phenoxyethanol, Yellow 6, Yellow 5.

Närmare titt på Suki Targeted Bio-Brightening Face Serum:

Pris: 699 kr för 15 ml på Swedish Beauty Factory
Med Sukis egna ord:
WHAT? – This highly concentrated, oil-free serum is designed to brighten & diminish the appearance of hyper-pigmentation, scars & spots for a more overall radiant, even complexion.
WHO? – ideal for combination to dry & mature, rosacea, reactive skins & scars
KEY COSMECEUTICALS – bio-natural arbutin, songyi mushroom & licorice root extract
SOLVES – reduces unwanted discolorations, evens skin tone, helps to inhibit melanin production & correct hyper-pigmentation, soothes irritated skin

INCI – Suki Targeted Bio-Brightening Face Serum

water (aqua), alcohol, arbutin (bearberry), ascorbyl (vitamin c) glucoside, salix alba (willow) bark extract, tricholoma (pine mushroom) matsutake, xanthan gum, glycyrrhiza glabra root (licorice) extract, citrus medica limonum (lemon) peel powder, lavendula angustifolia (lavender) extract, calendula officinalis (calendula) flower extract, chamomilla recutita (matricaria) flower extract, rosa canina fruit extract, glycerin (vegetable)

Tusen tack Jenny på Swedish Beauty Factory som sponsrat mig med Suki-serumet till detta test!

Någon som är sugen på att betta? Vad tror ni, vilken är mest effektiv?

Bästa Aleppotvålen - Vilken "såsar" minst?

/sites/default/filesbasta-aleppotval-test-av-aleppo-tval-beautycomesclean

Nu har Aleppotvålarna legat i vatten i fem dagar...

/sites/default/filbasta-aleppotvalen-test-allepo-tval-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

...och en tvål har klarat sig betydligt bättre än de andra

Aleppotvålen från Oikos Cosmetics och Ecodea (samma tillverkare) såsar betydligt mindre än de andra. Den har också en lite annan, mörkare färg än resten. Enligt Emma Granath på Oikos beror "såsigheten" på hur länge de har lagrats. Ju längre tvålen lagras, ju högre kvalitet och mindre såsighet. Testet fortsätter nu ett tag framöver för att se om tvålarna skiljer något i mildhet.

Bakgrund till testet:

Som en del av er redan vet så har jag blivit en fan av Aleppotvålar, dessa fasta väldoftande och milda tvålar från staden Aleppo som just nu blir allt mer populära. Det är bara ett problem, en del av dom såsar väldigt i tvålkoppen! Så jag bestämde mig helt enkelt för att testa fem Aleppotvålar, köpta på olika ställen.

Så tillverkas Aleppotvålen

Syrianska Aleppotvålar tillverkas enligt en uråldrig tradition som vissa menar sträcker sig ända till jesu tid. De görs av olivolja, lagerbladsolja och lut. Halten lagerbladsolja kan ligga mellan 2 och 30%, ju högre halt ju mer exklusiv tvål. (Lagerbladsoljan ha hudvårdande egenskaper samtidigt som den hämmar svamp och virusangrepp.) Efter att ha kokat ca tre dagar i stora kärl (nedgrävda i marken) jämnas tvålmassan ut och skärs i bitar. Tvålarna staplas sedan på ett sätt så att luften kan cirkulera och torka ut tvålen maximalt. På det här sättet "mognar" tvålen och genomgår en kemisk process. Den överflödiga luten bryts ner då den utsätts för syre. Tvålen blir gyllengul på utsidan, men behåller sin olivgröna färg innuti. Läs mitt tidigare inlägg om Aleppotvålen här.

aleppo-tval-tillverkning

Bild: Wikipedia

 

Bästa Aleppotvålen – nu testar vi!

/sites/defaubasta-aleppotval-mild-tval-mitte-skonhetsblogg-beautycomesclean

Jag testar: mildhet och "såsighet" - vilken Aleppotvål är bäst?

Det är många som börjat få upp ögonen för Aleppotvålen just nu. Kul eftersom den även blev en av mina favoriter efter att ha testat tidigare i våras. Mild nog att funka på mina eksem-bråkiga händer och så luktar den typsikt "rent" på ett bra sätt. Men det finns många olika tillverkare och jag har upptäckt att kvalitén kan skilja sig. Några kan tex bli väldigt såsiga i tvålkoppen. Så vilken är bäst? Jag testar nu några olika Aleppotvålar. Förutom ett vanligt "handfats-test" för att kolla hudvänligheten så låter jag tvålarna ligga i vatten ett tag. Det ska bli intressant att se hur mycket de såsar till och löses upp. Först ut är tvålen från Bodybazar.

Tvålarna jag testar kommer ifrån:
Classy Organic 49 kr
Ecodea 89 kr
• Olja & Oliv 65 kr
• Oikos 89 kr
• Spastugan 68 kr

Har du testat någon Aleppotvål, vilken tycker du är bäst? Som tvål eller som shampo?
Och är det någon som har en smart lösning på hur man ska ha fasta tvålar i dushcen?

Vad är Aleppotvål?

Tvålen tillverkas i staden Aleppo i norra Syrien och enligt utsago efter recept sedan Jesu tid. Den görs av olivolja och lagerbladsolja (vilket ger Aleppotvålen sin speciella doft) som förtvålats av natrium hydroxid (lut). Anledningen till tvålens milda egenskaper sägs vara den långa tillverkningstiden. 6-9 månader tar det att göra en Aleppotvål, varav mesta delen av tiden går till lagring. I denna lagringsprocess sägs att det överflödiga alkalininnehåll (som annars är starkt hudirriterandemåste) få tid att dunsta bort. Aleppotvålen sägs vara förlagan till den franska olivoljetvålen Savon de Marseille. Aleppotvål ska vara mild nog att använda i ansiktet (har ej testat) och vissa anväder den som shampo. En Aleppotvål kan innehålla mellan 2 och 40% lagerbladsolja. Ju högre halt, ju dyrare och mer exklusiv tvål. 

Inci Aleppotvål: Olea europa, laurus nobile, aqua, sodium hydroxide. 

Aleppo – en av världens äldsta städer, nu i fullt krig

Aleppo ligger i norra Syrien och är en av världens äldsta fortfarande bebodda städer. Platsen har varit bebodd i minst 12 000 år och ligger strategiskt som en knytpunkt mellan flera olika handelsrutter. Aleppos gamla stadskärna finns uppsatt på Unescos världsarvslista.

Det råder just nu fullt inbördeskrig i Aleppo. Upproret i Syrien har nu pågått i lite drygt 500 dagar. Självklart påverkar detta tvålindustrin. Vissa webbutiker som jag varit i kontakt med har inte fått några leveranser och vet heller inte när tvålarna kommer in igen. Om du vill stödja den drabbade civila befolkningen så hittar du här en lista över de hjälporganisationer som just nu har pågående insamlingar.

Läs gärna det här inlägget av Hannah på Naturligt Snygg om hur Aleppotvålen tillverkas

Och så här gick det – resultatet av testet

Bästa, bästa Aleppotvålen (ett test av några olika Aleppotvålar)

Hurra, jag tål:

Nickelsulfat, ullfettalkoholer, neomycinsulfat, kaliumdikromat, bensokain, cinkokainhydroklorid, tetrakainhydroklorid, geraniol, slånlavsextrakt, hydroxicitronellal, kanelalkohol, kanelaldehyd, eugenol, isoeugenol, amylkanelaldehyd, kolofonium, epoxiharts, kliokinol, klorkinaldol, perubalsam, etylendiaminidihydroklorid, koboltklorid,
p-tert-butylfenol-formaldehydharts, metylparahydroxibensoat, etylpara-
hydroxibensoat, propylparahydroxibensoat, butylparahydoxibensoat, bensylparahydroxibensoat, difenylguanidin, zinkdibutylditiokarbamat, N-isopropyl-N´-fenyl-parafenylendiamin, N-cyklohexyl-N´fenyl-parafenylendiamin, N´N-difenyl-parafenylendiamin, CI+Me Isotiazolinon, kloroallylhexaminiumklorid, merkaptobensotiazol, p-fenylendiamin, Formaldehyd, N-hydroximetylsuccinimid, morfolinyl-
merkaptobensotiazol, N-cyklohexylbensotiazylsulfenamid, dibensotiazyldisulfid, tiomersal, disulfiram, dipentametylen-
tiuramdisulfid, tetrametyltiuramdisulfid och tetrametyltiuram-
monosulfid. 

Så då är det väl bara att köra på då. Eller?

 

mekostest-allergitest

För en tid sedan besökte jag en hudläkare (docent Lars Norlén) för ett antal mystiska utslag som helt plötsligt dök upp runt mina ögon. Han skrev ut ett sk patchtest (lapptest) för att se om jag skulle reagera mot någon av de allra vanligaste hudallergenerna. Obs, någon av de allra VANLIGASTE alltså. Kolla in listan ovan. Sammanlagt 49 irriterande ämnen som jag samtidigt och helt frivilligt testade på min rygg. Och hur gick det då?
Jo tack, jag fick inte ett endaste litet spår av någon allergisk reaktion. Skönt. Nja... jag kan inte låta bli att undra, är det så himla bra att vi kanske dagligen utsätter oss för den här blandningen av främmande och irriterande ämnen? Tränger de in i kroppen och i så fall, gör de någon mer skada än att orsaka ett och ett annat eksem?

Subscribe to Tester