UV-filter

Högsta Rating! – Nurture my Body Organic Sunscreen Fragrance free SPF 32

nurture-my-body-organic-skincare-spf-32-fragrance-free-ewg-skindeep

Sommarens solkräm: Parfymfritt solskydd med SPF 32 och bredspektrum zinkoxid 

Lite sent om sider hittade jag tillslut den solkräm jag letat efter! Ett parfymfritt bredspektrum skydd med zinkoxid och utan kemikaliska UV-filter. Med högsta rating från EWG's Skindeep. Klickade hem Nuture my Body's Organic Sunscreen Fragrance Free SPF 32 från Amazon. Inklusive frakt gick notan på $48.49 (för 4 ounce, ca 114 ml). Tyvärr kommer den med snigelpost, så jag får vänta på leverans till mitten av juli. Obs, zinkoxid är ännu ej officiellt godkänt som UV-filter inom EU. Men jag vill använda solskyddsprodukter med zinkoxid ändå eftersom det är det partikelfilter (reflekterande och inte absorberande, vilket innebär att det ligger på ytan av huden och reflekterar bort solstrålarna, snarare än att gå in i huden som ett kemikt UV-filter och absorbera UV-strålningen) som har bästa bredspektrum-effekt. Dvs skyddar mot UV-strålning i ett bredare spann av strålningens frekvenser (UVA och UVB), läs gärna mer om det härNuture my Body's Organic Sunscreen Fragrance Free SPF 32 är uppbyggd på endast 8 ingredienser och innehåller inte nano. Produkten skall ej täppa till porerna och är lämplig för såväl vuxna som små barn.

Enligt tillverkaren har Nurture my Body Organic Sunscreen Fragrance free SPF 32 följande fördelar: 

 • Non-nano zinc oxide. We never use nano-sized particles that can cross into the bloodstream.
 • Fragrance-Free and non-comedogenic.
 • Provides 97% UVA and UVB absorption across the entire broad spectrum.
 • Zinc Oxide is the only sunscreen active ingredient approved by the FDA for children under 6 months.
 • Biodegradable formula is safe for use around fragile reefs and aquatic environments.

Ingredients – Nuture my Body's Organic Sunscreen Fragrance Free SPF 32 

Purified Water, Non-Nano Zinc Oxide* (25%), Extra Virgin Olive Oil*, Jojoba Oil*, Vegetable Glycerin, Shea Butter*, Vegetable Emulsifying Wax NF, Vitamin E (from non-GMO sunflower seeds) *Certified Organic

Favorit i repris: Vilken SPF är du?

spf-skintone

Riktigt mörkhyade tål bara dubblet så mycket UVA som ljushyade

Skillnaden mellan den ljusaste och mörkaste hudfärg består bara av en ytterst liten mängd melanin (pigment). När huden utsätts för UV-ljus producerar melanocyterna mer melanin, men tyvärr är det inte något särskilt effektivt solskydd. Enligt vissa undersökningar så motsvarar en djup solbränna bara en SPF på 2. Med andra ord, efter en hel semesters solande tål man bara att vara dubbelt så länge i solen som när man precis kom ut ur vinterdvalan.

Ingen är immun mot solen

Det gula och röda melaninet hos ljushyade utgör ett sämre solskydd än det bruna melanin som finns hos dom med mörk hud. Men skillnaden är ändå mindre än vad man kan tro. Riktigt mörkhyade personer har ett naturligt SPF som motsvarar ungefär 13 och kan filtrera bort dubbelt så mycket UVA-strålar som ljushyade. Så ingen är immun mot solens skadliga strålar. Faktum är att personer med mörk hy löper större risk att dö av hudcancer än ljushyade. Detta eftersom ljushyade ofta är bättre på att skydda sig mot solen och också mer uppmärksamma på hudförändringar. Många mörkhyade tror däremot att de tål mer sol än vad de gör och slarvar oftare med att skydda sig och att titta efter tidiga cancertecken. Så även om mörkhyade mer sällan drabbas av hudcancer så har den oftare en dödlig utgång, eftersom den då har upptäckts i ett senare skede. 


A dark-skinned can only stand twice as much UVA-radiation than a fair-skinned

What is your natural SPF-factor? Some people may think that they are immune to the sun, but a really dark-skinned person can only stand twice as much UVA-radiation than someone with the fairest skin. At the most the darke-skinned can have a natural SPF-factor of 13. And a whole summer of tanning can only double your natural SPF-factor. It is a well kown fact that dark skinned persons have a higher risk of dying from skin cancer, since they are more neglective towards the hazards of getting to much UV-radiation.

Solskolan - mer läsning om solen!

Källa:
The burning facts. United States Environmental Protection Agency website. Published September 2006. Accessed August 16, 2006.
Dark skin does not block cancer. BBC News. Published July 2006. Accessed August 16, 2006.
Facts about sunscreens. (2006). American Academy of Dermatology website. Accessed August 16, 2006.
Hall HI, Rogers JD. Sun protection behaviors among African Americans. Ethn Dis. 1999;9:126-131.
Harper A. Skin cancer rare–but more deadly–in people with darker skin. University of Cincinnati website. Accessed August 16, 2006.
How to be safe when you’re in the sun. The Nemours Foundation website. Updated August 2007. Accessed November 17, 2008.
Paula Begoun, ”The original beauty bilble”, tredje upplagan, sid 87-99

 

Favort i repris: Vilket UV-filter skyddar bäst?

uva-uvb-uvc-spektrum-zinkoxid 

Källa: Marie Lodén – Ren, mjuk och vacker, tredje utgåvan, 2013, sid 198

Lika aktuellt i år!

Det här inlägget skrev jag förra våren och jag tycker det förtjänar att återpubliceras.

Kanske är det inte bara jag som tycker det hettar lite i kinderna idag, efter en lång dag ute i solen? Vårsolen är så mycket starkare än man tror. Inte många vet att solen i Sverige så här års på sina ställen är lika starka som på Sicilien. En annan jämförelse som ger perspektiv är att solen i april är lika stark som i augusti. Ändå är det inte många som har börjat med solkräm än, fastän det är just nu man behöver den som bäst. Vinterblek som man är. Och helst ska man förstås undvika att använda fjolårets kvarblivna slatt. De flesta kosmetiska produkter har en ganska begränsad livslängd, ofta under ett år. När krämer blir gamla kan de ha sämre effekt och till och med bidra till oxidativ stress som bryter ner huden.

uv-electromangetic-spectrum

Solkräm ska ge bredspektrum-skydd!

Solens strålar mäts i våglängd och anges i nanometer (nm). När man talar om UVA och UVB så menar man med andra ord ultraviolett (ej synlig) strålning i viss våglängd.

uva-uvb-zinkoxid

uva-uvb-absorption-spectra-critical-wavelength-of-uvb-and-uva-sunscreen

UV-filter kan ge olika "brett" skydd

Vilken solkräm och vilken typ av UV-filter ska man välja? En solkräm kan antingen bestå av sk reflekterande (fysikaliska/"mineral"), absorberande (kemiska) UV-filter, eller en blandning av dessa två. Fysikaliska filter (t ex zinkoxid eller titandioxid) lägger sig ovanpå huden och reflekterar där bort solstrålarna så att de inte kan tränga in i huden. Absorberande UV-filter går däremot in i huden och absorberar där den energi som UV-strålningen alstrar. Många undviker solkrämer med kemiska UV-filter eftersom det finns misstankar om att vissa av dessa kan vara hormonstörande. Mer sällan talar man om UV-filter utifrån effekt. Skyddar fysikaliska och kemiska UV-filter lika bra? Faktiskt inte visar det sig. I alla fall inte om man jämför enskilda UV-filter med varandra. De skyddar nämligen olika bra över UV-spektrats olika våglängder. Inom Eu måste en solkräm skydda både UVA och UVB, dvs ha ett bredspektrum-skydd på kritiskt våglängd upp till minst 370 nm. För att uppnå den effekten måste man därför ofta kombinera olika UV-filter med varandra. 

Zinkoxid mest effektiva UV-filtret!

Av alla UV-filter är det bara zinkoxid som ensamt klarar att skydda huden mot alla tre former av UV-strålning: UVA (UVA1 och UVA2), UVB och UVC. Det har en kritisk våglängd mellan 340 och 380 nm. Som jämförelse kan nämnas att titandioxid har en kritisk våglängd mellan 320 och 340 nm. Det är samtidigt viktigt att tänka på att ett UV-filter i sig inte är en garanti för en effektiv solkräm. Det handlar förutom koncentrationer om hur produkten i övrigt är formulerad (komponerad). Samt självklart hur du själv applicerar produkten. De flesta tar bara hälften så mycket som man bör ta för att få det utlovade skyddet. Man måste också smörja flera gånger under dagen. Zinkoxid är än så länge förbjudet inom EU att använda som solskydd, fast många tror det kommer att tillåtas redan under 2014. Det går självklart att köpa solkräm med zinkoxid på många utländska webshoppar som tex:  Naturisimo, eller Iherb.

Amerikansk studie pekar på brister i bredspektrumskyddet

Sedan 2012 måste solskydd som säljs i USA vara bredspektrumskydd med en kritiskt våglängd på minst 370. I december 2000, innan den regleringen kom, publicerades en studie i Journal of The American Academy of Dermatology som visade att bara 10% av 59 undersökta solskrämer nådde upp till det skyddet. Kanske kan vara värt att tänka på när man shoppar solkräm i andra delar av världen, som t ex Asien? Där finns ett helt annat och mycket svagare regelverk. 

studie-uv-filter-2000-fda

UV-filter, effekt och typ av skydd

uv-filter-kritisk-vaglangd-skincancerorg

uv-filter-tillatna-fda

Källa: "The Skin Cancer Foundation's guide to Sunscreens".

Tips på bra solkräm:

Aubrey Natural Sun SPF 30 Green Tea – Parfymfri och med antioxidanter, min solkrämsfavorit från förra året! Antioxidanter anses kunna ge ett extra skydd mot UV-strålningens skador i huden. Läs mer här.

Solskolan - mer läsning om solen!

 
Källa:

 

Nanopartiklar i solkräm kan skada alger och plankton

mallorca-diving-nano-suncream-nano-solkram

Stor del UV-filtret hamnar i havet

Ännu med en fantastiskt sommar färsk i minnet kan det kanske vara dags att skriva säsongens sista inlägg om solkrämer? På en av Mallorcas vackra stränder – Palmira med närmare 10 000 solbadare per säsong har en grupp forskare på uppdrag av "American Chemical Society" tagit regelbundna vattenprover. Detta för att mäta solbadarnas, eller snarare solkrämernas effekt på det marina djurlivet. Forskarnas rapport, publicerad i ACS Journal Environmental Science & Technology avslöjar att det framförallt är nanopartiklarfrån titandioxid och zinkoxid som kan vara potentiellt skadliga för havets minsta invånare, plankton och alger. När de här nanoämnena regaerar med UV-ljus så bildas det nya giftiga substanser som väteperoxider. Enligt de ansvariga forskarna, Antoino Tovar-Sanches och David Sanchéz Quiles är det när solbadarna först smörjer in sig med solkräm och sen går och doppar sig som problemet uppstår. Stora mängder UV-filter sköljs då av i havet. Med tanke på plankton och algers centrala plats i den marina näringskedjan så kan det här få allvarliga konsekvenser. Forskarna kunde konstatera att det framför allt var nanopartiklar av titandioxid som kraftigt höjde nivån av väteperoxider i vattnet närmast stranden.

Värt att notera: Titandioxid och zinkoxid (som ej är tillåtet inom Eu att använda som UV-filter) är två effektiva reflekterande mineralfilter i solkräm som numera förekommer allt oftare i nanoform. I eko-märkta solkrämer används däremot dessa filter i sin naturliga och ursprungliga form, vilket ger de en vit hinna på huden när man smort sig.

New research shows that UV-screens in nanoparticle form in sunblock can damage marine life

Certain ingredints in sunblock might be potentially hazardous to phytoplankton and algae when they wash off in the sea. Scientist working for the American Chemical Society has been studiyng the impact of sunblock worn by sunbathers has on the local environment in a typical tourist area. The study was carried out at the Beach of Plamira in Majorca and their findings has been pubished in the ACS Journal Environmental Science & Technology. According to lead researchers Antoino Tovar-Sanches och David Sanchéz Quiles the most hazardous ingredients are the commonly used UV-screens titanium dioxide and zinc oxide when created in nanoparticle form. These substances reacts with UV-light and creates new, toxic compounds such as hydrogen peroxide. The researchers concluded that it was titanium dioxide which, more than anything appeared to have highest inpact on the hydrogen peroxide levels in the costal waters bordering the beach.

Källa:

David Sánchez-Quiles, Antonio Tovar-Sánchez. Sunscreens as a Source of Hydrogen Peroxide Production in Coastal Waters. Environmental Science & Technology, 2014; 48 (16): 9037 DOI: 10.1021/es5020696

Bästa och säkraste solskyddet – enligt EWG's Skin Deep

ewg-skindeep-uv-filter-oxybenzone

Säkra råd från välansedd konsumentorganisation

EWG's Skin Deep är en amerikansk konsumentorganisation som betygsätter ingredienser och kosmetiska produkter utifrån ett miljö- och säkerhetsperspektiv. Jag besöker ofta deras sajt för att kolla upp produktinnehåll. Där kan man även hitta generella råd för säkrare produkter. Här är tex deras syn på säkrare Solskydd:

Undvik i Solkrämer

 • SPF-faktor över 50
 • Vitamin A (Retinyl Palmitate)
 • Solkräm i spray (aerosol) och puderform
 • Oxybenzone (UV-filter som visat sig vara hormonstörande och svårnedbrytbart)
 • Solkräm med insektsmedel

Välj istället:

 • Hatt och skugga mitt på dagen
 • UV-filter: Zinkoxid och Titaniumdioxid som främsta alternativ, annars Avobenzone (3%) som absorberande (kemiskt) UV-filter
 • SPF 15-50 beroende på hudtyp och ljusförhållanden
 • Smörj mycket och ofta!

Obs, Läs gärna mer om Avobenzone här. Det ett ljuskänsligt UV-filter som måste användas i rätt formulering för att fungera optimalt.

In English

I often go to EWG's Skin Deep to check up ingredients and general advices for safer cosmetics. As listed above you can find their advice for safer sun protection.

Solskolan - mer läsning om solen!

 

True Natural, All natural sunscreen Spf 50 Neutral – Högsta betyg av EWG skindeep

true-natural-all-natural-sunscreen-spf-50-for-sensitive-skin

Ren zinkpasta som gör dig vit!

Här är solkrämen för dig som är kräsen med ingredienser och vill ha ett högt och säkert solskydd. True Natural, All Natural Sunscreen SPF 50 – Neural for sensitive skin, innehåller både titandioxid och zinkoxid som reflekterande UV-filter. Dvs ett riktigt bredspektrumskydd, effektivt även mot UVA. Egentligen en klassisk vit zinkpasta för den riktigt ljuskänslige som inte har något emot att solkrämen syns. På barnen gillar jag t ex själv att se var jag har smörjt. Något jag däremot inte riktigt gillar är att den marknadsförs som oparfymerad trots att den innehåller eucalyptusolja. En möjligt hudirriterande eterisk olja. Obs! Krämen är inte vattenfast.

SPF-faktor: 50, ej vattenfast
UV-filter: Titandioxid 6%, Zinkoxid 22,5%. Fri från nanoämnen.
EWG Skindeep-rating: Högsta betyg
Känsla och doft: Torr känsla, rätt svår att smörja in. Mineralfilter i hög koncentration, man blir vit! Doftar eucalyptus
Hudvårdande: Glycerin och flertalet vegetabiliska oljor (sheasmör, kokosolja, solrosolja och jojobaolja), extrakt av grönt te (antioxidantrikt) och Vitamin E.
Tveksamheter? Innehåller eucalyptusolja (förmodligen istället för konserveringsmedel?) som kan vara hudirriterande. 
Pris: 100 ml, $18.00 (utan frakt)
Inköpsställe: amazon
Bäst: Säkert bredspektrum solskydd med hög SPF (50)
Sämst: Svår att smörja in och man blir vit

Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Kanske

Ingredients

Active Ingredients: Titandioxid 6,0%, Zinkoxid 22,5%
Inactive Ingredients: Aqua, Shea Butter, Green tea-extract, Coconut oil, Eucalyptus Oil, Sunflower Seed Oil, Lecithin, Jojoba Oil, Tocopherol (Vitamin E), Xanthan Gum

uva-uvb-uvc-spektrum-zinkoxid

Fakta om Zinkoxid

Zinkoxid är det enskilt mest effektiva UV-filtret. Det skyddar över det bredaste spektrat av UV-strålning, trots det är det ännu ej tillåtet inom EU som UV-filter. Detta eftersom det tidigare fanns misstankar om att ämnet (särskilt i nanoform) i kontakt med solen kunde bli skadligt. Nu har EU:s vetenskapliga kommitté SCCS gjort ett slutgiltigt uttalande om zinkoxid och bedömt det som säkert. Däremot har någon lagförändring inte hunnit träda i kraft. Så här skriver Läkemedelsverket på sin sida:

EU:s vetenskapliga kommitté SCCS har gjort ett ett slutligt uttalande om säkerheten för alla partikelstorlekar av zinkoxid använt som UV-filter. De konstaterar att zinkoxid i nanoform eller icke-nanoform är säkert att använda i halt upp till 25% förutsatt att produkten inte riskerar att inhaleras. En regeländring är föreslagen enligt SCCS uttalande.Regeländringen är dock inte genomförd, och kommer förmodligen inte att träda i kraft förrän 2014.

En annan komplicerande omständighet kring zinkoxid är att det inte är helt miljövänligt. Framförallt är zinkoxid skadligt för vattenlevande organismer.

 

Vilket UV-filter skyddar bäst?

uva-uvb-uvc-spektrum-zinkoxid 

Källa: Marie Lodén – Ren, mjuk och vacker, tredje utgåvan, 2013, sid 198

Äntligen vår och hög tid att börja med solkräm!

Kanske är det inte bara jag som tycker det hettar lite i kinderna idag, efter en lång dag ute i solen? Vårsolen är så mycket starkare än man tror. Inte många vet att solen i Sverige så här års på sina ställen är lika starka som på Sicilien. En annan jämförelse som ger perspektiv är att solen i april är lika stark som i augusti. Ändå är det inte många som har börjat med solkräm än, fastän det är just nu man behöver den som bäst. Vinterblek som man är. Och helst ska man förstås undvika att använda fjolårets kvarblivna slatt. De flesta kosmetiska produkter har en ganska begränsad livslängd, ofta under ett år. När krämer blir gamla kan de ha sämre effekt och till och med bidra till oxidativ stress som bryter ner huden.

uv-electromangetic-spectrum

Solkräm ska ge bredspektrum-skydd!

Solens strålar mäts i våglängd och anges i nanometer (nm). När man talar om UVA och UVB så menar man med andra ord ultraviolett (ej synlig) strålning i viss våglängd.

uva-uvb-zinkoxid

uva-uvb-absorption-spectra-critical-wavelength-of-uvb-and-uva-sunscreen

UV-filter kan ge olika "brett" skydd

Vilken solkräm och vilken typ av UV-filter ska man välja? En solkräm kan antingen bestå av sk reflekterande (fysikaliska/"mineral"), absorberande (kemiska) UV-filter, eller en blandning av dessa två. Fysikaliska filter (t ex zinkoxid eller titandioxid) lägger sig ovanpå huden och reflekterar där bort solstrålarna så att de inte kan tränga in i huden. Absorberande UV-filter går däremot in i huden och absorberar där den energi som UV-strålningen alstrar. Många undviker solkrämer med kemiska UV-filter eftersom det finns misstankar om att vissa av dessa kan vara hormonstörande. Mer sällan talar man om UV-filter utifrån effekt. Skyddar fysikaliska och kemiska UV-filter lika bra? Faktiskt inte visar det sig. I alla fall inte om man jämför enskilda UV-filter med varandra. De skyddar nämligen olika bra över UV-spektrats olika våglängder. Inom Eu måste en solkräm skydda både UVA och UVB, dvs ha ett bredspektrum-skydd på kritiskt våglängd upp till minst 370 nm. För att uppnå den effekten måste man därför ofta kombinera olika UV-filter med varandra. 

Zinkoxid mest effektiva UV-filtret!

Av alla UV-filter är det bara zinkoxid som ensamt klarar att skydda huden mot alla tre former av UV-strålning: UVA (UVA1 och UVA2), UVB och UVC. Det har en kritisk våglängd mellan 340 och 380 nm. Som jämförelse kan nämnas att titandioxid har en kritisk våglängd mellan 320 och 340 nm. Det är samtidigt viktigt att tänka på att ett UV-filter i sig inte är en garanti för en effektiv solkräm. Det handlar förutom koncentrationer om hur produkten i övrigt är formulerad (komponerad). Samt självklart hur du själv applicerar produkten. De flesta tar bara hälften så mycket som man bör ta för att få det utlovade skyddet. Man måste också smörja flera gånger under dagen. Zinkoxid är än så länge förbjudet inom EU att använda som solskydd, fast många tror det kommer att tillåtas redan under 2014. Det går självklart att köpa solkräm med zinkoxid på många utländska webshoppar som tex:  Naturisimo, eller Iherb.

Amerikansk studie pekar på brister i bredspektrumskyddet

Sedan 2012 måste solskydd som säljs i USA vara bredspektrumskydd med en kritiskt våglängd på minst 370. I december 2000, innan den regleringen kom, publicerades en studie i Journal of The American Academy of Dermatology som visade att bara 10% av 59 undersökta solskrämer nådde upp till det skyddet. Kanske kan vara värt att tänka på när man shoppar solkräm i andra delar av världen, som t ex Asien? Där finns ett helt annat och mycket svagare regelverk. 

studie-uv-filter-2000-fda

UV-filter, effekt och typ av skydd

uv-filter-kritisk-vaglangd-skincancerorg

uv-filter-tillatna-fda

Källa: "The Skin Cancer Foundation's guide to Sunscreens".

Tips på bra solkräm:

Aubrey Natural Sun SPF 30 Green Tea – Parfymfri och med antioxidanter, min solkrämsfavorit från förra året! Antioxidanter anses kunna ge ett extra skydd mot UV-strålningens skador i huden. Läs mer här.

Solskolan - mer läsning om solen!

 
Källa:

 

Jaga lite vågor med Beyond costal kids natural sunscreen spf 30

beyond-costal-kids-natural-sunscreen-spf-30

Vattenfast i 80 min

Jag fick tips om Beyond Costal Kids Natural Sunscreen spf 30 av Linda Öhrström som driver bloggen LindaLoves. Hon är en superduktig makeup-artist och tillika grym surfare och det här är en av hennes solkrämsfavoriter. Och jag förstår varför. Rejält vattenfast och dessutom "Reef-safe". Om det inte vore för att den tyvärr innehåller ett par silikonbaserade ämnen skulle den få högsta betyg av mig. Trevligt är att den däremot har gott om antioxidanter som sägs ha UV-skyddande egenskaper. Beyond Costal Kids Natural Sunscreen SPF 30 är en av 208 "Beach and sport sunscreen" som uppfyller EWG Skindeeps kriterier.

SPF-faktor: 30, Vattenfast 80 min
UV-filter: Titandioxid 5,6%, Zinkoxid 6% (ej tillåtet i Sverige som UV-filter)
EWG Skindeep-rating: 2
Känsla och doft: Torr känsla, blir ej glansig. Mineralfilter, man blir lite vit. Svag doft som påminner om teatree?
Återfuktande: Tycker tyvärr att man ofta blir lite torr av mineralfilter 
Hudvårdande: Lugnande allantoin och chamomillextrakt, ett flertal botaniska extrakt (acai, granatäpple, mate-te, grape-seed extrakt) med antioxidativ effekt, Vitamin C och E, Glycerin och flertalet vegetabiliska oljor (jojobaolja, kakaosmör, sheasmör)
Tveksamheter? Octanohydroxamic AcidPolysorbate-60, MethiconeCetyl Dimethicone
Pris: 118 ml, $13,21
Inköpsställe: amazon
Bäst: Rejält vattenfast, känns säker! Utan kemiska uv-filter och parfym
Sämst: Innehåller ett par siliconbaserade ämnen

Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Eventuellt 

beyond-costal-kids-natural-sunscreen-spf-30--inci

Eftersom solkräm är klassat som ett läkemedel i USA måste bland annat de aktiva ingredienserna (UV-filtren) innehållsdeklareras i procent samt förpackningen förses med vissa varningstexter.

Ingredienser - Beyond costal kids natural sunscreen spf 30

TITANIUM DIOXIDE (5%), ZINC OXIDE (6%), ALGAE EXTRACTALLANTOINALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) GELARACHIDYL ALCOHOLARACHIDYL GLUCOSIDEASCORBIC ACID (VITAMIN C)ASCORBYL PALMITATE (VITAMIN C PALMITATE)BEESWAXBEHENYL ALCOHOLBUTYLENE GLYCOLBUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER)OCTANOHYDROXAMIC ACIDCAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDECAPRYLYL GLYCOLCASTOR ISOSTEARATE SUCCINATECETEARYL ALCOHOLCETYL DIMETHICONECHAMOMILLA RECUTITA (MATRICARIA) FLOWER EXTRACTDIMETHICONEEUTERPE OLERACEA (ACAI) FRUIT EXTRACTGALACTOARABINANGLYCERINGLYCERYL MONOSTEARATEILEX PARAGUARIENSIS (MATE) LEAF EXTRACTHYDROGENATED METHYL ABIETATEMETHICONEMETHYLCELLULOSEPOLYSORBATE-60PUNICA GRANATUM (POMEGRANATE) EXTRACTROSA CANINA (DOG ROSE) HIPS OILSCLEROTIUM GUMSILICA, AMORPHOUSSIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OILSORBITAN STEARATETHEOBROMA CACAO (CACAO) SEED BUTTERTOCOPHEROLVITIS VINIFERA (GRAPE) SEED EXTRACTWATER

 

Ny solkrämsfavorit: Aubrey Natural Sun spf 30 Green Tea

aubrey-natural-sun-spf-30-green-tea

Nu har jag testat Aubrey Natural Sun SPF 30 Green Tea ett par veckor och gillar den mycket. En kräm jag föll för tack vare kombinationen av mineralfilter, UV-skyddande antioxidander och fuktbindande glycerin och PHA-syra. Dessutom utan allergena parfymämnen. Det är en amerikansk produkt och lyder under FDA´s regelverk. Där klassas solkrämer som läkemedel och måste innehållsdeklareras som sådana. Bland annat måste de aktiva ingredienserna deklareras i procentsats. Något jag tycker är bra, eftersom det gör produkten mer tydlig och ärlig.

SPF-faktor: 30, Vattenfast 40 min
UV-filter: Zinkoxid 12% (ej tillåtet i Sverige som UV-filter), Titaniumdioxid 5,6%
EWG Skindeep-rating: 1 (är en av 208 "Beach and sport sunscreen" som uppfyller EWG Skindeeps kriterier)
Känsla och doft: Torr känsla, blir ej glansig. Behaglig doft, grönt te/örter
Återfuktande: Man blir lite torr av mineralfilter, men krämen är ändå tillräckligt återfuktande
Hudvårdande: Ett flertal botaniska extrakt (bland annat från grönt te) med antioxidativ effekt, Vitamin E, GlycerinPHA-syra, sheasmör och flertalet vegetabiliska oljor
Tveksamheter? Tanacetum annuum oil, en eterisk olja med antibakteriella egenskaper som samtidigt verkar vara giftig?
Märkning: Natural Products Association, Vegan, Cruelty Free, Gluten free
Pris: 118 ml, $13.56
Inköpsställe: iherb
Bäst: Parfymfri med antioxidanter. Utan kemiska uv-filter och nanoämnen
Sämst: Lite svår att smörja ut jämt, men det är en bagatell 

Betyg: 4 av 5
Köpa igen? Ja

aubrey-natural-sun-spf-30-green-tea-inci

I USA klassas solkräm som ett läkemedel och därför måste de aktiva ämnena innehållsdeklareras så här enlig FDA.

ACTIVE INGREDIENTS INCI: Zinc Oxide 12% Titanium Dioxide 5.6%
INACTIVE INGREDIENTS INCI: Purified water, simmondsia chinensis oil*, helianthus annuus seed oil*, galactoarabinanglyceryl stearatecetearyl alcohol, stearic acid and sodium cocoyl glutamate, butyrospermum parkii butter*, camellia sinensis seed oil*, brassica campestris-aleurites fordi oil copolymer, aloe barbadensis leaf juice*, glycerin, epilobium angustifolium flower/leaf/ stem extract, glyceryl caprylate and glyceryl undecylenate, leuconostoc/radish root ferment filtratelonicera japonica flower extractlonicera caprifolium flower extractpopulus tremuloides bark extractgluconolactone, tocopherol, citric acid, camellia sinensis leaf powder*, xanthan gum, tanacetum annuum oil*. *Organic

Favorit i repris: Vilket UVA-skydd har din solkräm?

truck-driver-sun-damage-beautycomesclean

Förra året skrev jag en serie inlägg om sol och solskydd under kategorin "Solskolan". Här kommer en favorit i repris på inlägget om UVA-strålning.

Olika krav på UVA-skydd i olika länder

Att UVA-strålning går genom fönsterglas syns tydligt på bilden ovan. Under de 28 år som den 68-åriga mannen jobbat som lastbilschaufför har huden blivit ojämt exponerad genom bilfönstret.

SPF-faktorn är i sig bara ett mått på skyddet mot UVB-strålning. Inom EU måste en solskyddsprodukt alltid innehålla ett UVA-skydd på minst en tredjedel av SPF-talet. Då får den kallas bredspektrum och bära UVA-symbolen (se nedan). I USA väntades ett nytt regelverk för solprodukter förra sommaren (något som blev uppskjutet) och enligt de kommande  nya direktiven måste UVA-skyddet motsvara SPF-talet och UVB-skyddet. I Storbritannien använder man en stjärnmärkning: en stjärna ger svagast skydd och fem stjärnor bäst skydd. Asiatiska märken (framförallt japanska) använder i sin tur The Protection Grade of UVA (PA). PA+ betyder en skyddsfaktor av 2-5 och det högsta värdeet PA+++ har en skyddsfaktor av över 8. I Asien är kraven alltså lägre än i Europa.

uv-stralning-grafik

UVA är den strålning som går djupast ner i huden och där skadar genom fri radikaler. UVA-strålning får huden att åldras i förtid, kan ge skador på DNA och orsaka cancer. (Läs mer om UV-strålning här.)

Endast ett fåtal UV-filter skyddar mot UVA

Inom EU finns 28 tillåtna UV-filter, medan amerikanska FDA (Food & Drug Administration) tillåter 16. Endast ett fåtal av dessa är effektiva mot UVA-strålning.

Nedan ett citat från Wikipedia:

"Even some products labeled "broad-spectrum UVA/UVB protection" do not provide good protection against UVA rays.The best UVA protection is provided by products that contain zinc oxideavobenzone, and ecamsuleTitanium dioxide probably gives good protection, but does not completely cover the entire UV-A spectrum, as recent research suggests that zinc oxide is superior to titanium dioxide at wavelengths between 340 and 380 nm."

Även Paula Begoun "The Cosmetic Cop" hävdar samma sak på sin sajt:

"To be truly effective and beneficial for skin, sunscreens must protect skin from both the sun’s UVA and UVB radiation. In the United States, there are four ingredients approved by the FDA that protect across the full UVA range: titanium dioxide, zinc oxide, avobenzone (also called Parsol 1789 and butyl methoxydibenzoylmethane), and Mexoryl SX (ecamsule). Outside the United States, Tinosorb is another. Mexoryl SX is a L’Oreal-patented sunscreen ingredient that received FDA approval in July 2006 for use in a single sunscreen, Anthelios SX SPF 15, from the L’Oreal-owned line La Roche-Posay. This is the only sunscreen with Mexoryl SX that is approved for sale in the United States (Sources: International Journal of Pharmaceutics, June 2002, pages 85–94; Photodermatology, Photoimmunology, Photomedicine, August 2000, pages 147–155 and www.photodermatology.com/sunprotection.htm; Skin Therapy Letter, volume 2, number 5, 1997; and www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2006/NEW01417.html)."

 

effekt-uva-skydd

 uva-bredspektrum-beautycomesclean-skonhetsblogg

UVA-symbolen som används inom EU.

Tips på bra solkräm:

UV-Bio SPF 40, läs recension här.

Fler inlägg i samma serie:
Sola säkert del 1: Sola eller inte?
Sola säkert del 2: Gör ett enkelt backside-test
Sola säkert del 3: Strålning att ha koll på
Sola säkert del 4: Vilken SPF är du? 
Sola säkert del 5: Ta det lugnt därute!
Sola säkert del 6: Låt dig inte luras av en hög SPF!
Sola säkert del 7: Solkräm med antioxidanter ger extra skydd
Sola säkert del 8: Var extra extra rädd om barnen
Sola säkert del 10: Smart guide från EVG Skindeep 
Sola säkert del 11: Undvik hormonstörande UV-filter
Sola säkert del 12: Mängden solkräm viktigare än SPF-faktorn
Sola säkert del 13: Varför nanopartiklar i solkräm anses så farliga
 

Källa:
Jennifer R.S. Gordon, M.D., and Joaquin C. Brieva, M.D., N Engl J, "Unliteral Dermatoheliosis", The New England Journal of Medicine, April 2012

Sidor

Subscribe to UV-filter