Vitaminer

Drink your greens! – Green juice senaste hälsotrenden

green-juice-chooze-unif-morotsjuice-spenatjuice

green-juice-tipco-broccolijuice

Gröna färdigjuicer hittade jag gott om i en Tesco-supermarket i Thailand förra vintern.

green-juice-radiance-cleance

Snygg design från Radiance Cleanse som säljer gröna juicer i detox-syfte

Dagens fem portioner grönsaker i en smarrig juice!

Ingen har väl missat den enorma juice-trend som råder just nu. Det ploppar upp nya juicbarer i varenda hörn, ofta härligt inspirerade av drink- och cocktailkulturen. Häromdagen drack jag t ex en jättesmarrig juice på Espressobaren på Fridhemsgatan: apelsin, annanas, ingefära och mynta...Mmmm godare än mojito! Och efter alla "Superjuicer" (fulla av superfrukter som t ex granatäpple, havtorn och acai) kommer nu nästa stora trend "Green Juicing". Alltså frukt och grönsaksjuicer. Gröna juicer behöver inte vara just gröna, även om de ofta är det, principen är att blanda nyttiga grönsaker i smarriga fruktjuicer. På så sätt får du i dig massa nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter samtidigt som sockerhalten i juicerna sjuker. Grönt är dock extra skönt. Inte konstigt eftersom kålväxter (kale/grönkål, broccoli mfl) och gröna blad (spenat, mangold) just nu anses så otroligt nyttigt, bland annat tack vare bevisat cancerskyddande egenskaper. Nyttigast är så klart att äta grönsakerna råa som de är, då får man även i sig alla fibrer. Men, det kan vara segt att få i sig (och framförallt sina matvägrande barn) alla fem portioner frukt och grönt om dagen. En del kanske tycker att gröna juicer låter läbbigt, men jag tycker det är förvånansvärt gott. Det gäller att hitta rätt blandning av grönsaker och frukt. Fräscha frukter som citrus och äpple kan ta bort den annars lite unkna smaken från vissa grönsaker.

Gröna färdigjuicer kommer stort – färskpressat självklart nyttigast

Förpackningarna ovan hittade jag förra vintern i Thailand. Där kunde man hitta långa gångar med hyllor fulla av olika grönsaksjuicer och de jag testade var faktiskt riktigt goda! Självklart kan färdiga juicer aldrig bli lika nyttigt som att dricka helt färskpressat, men ändå. Nu väntar jag på samma invasion i svenska butikshyllan.

philips-juice-master-breville-juice-fountain-crush-slow-juicer-williams-sonoma

Mandelmjölk och vetgrässhots med nya generationens pressar

Min juicpressar-historia började för många år sedan. Då med en liten halvkass Moulinex. Den var rätt så trög så jag bytte så smånnig om upp mig till en Philips. Den har varit en pålitlig trotjänare i många år! Stark och kraftfull motor, stort hål så att man kan släna i hela äpplen utan att behöva skära upp först. Grymt bra faktiskt. Philips har flera juicecenterifuger i olika prisklasser. Men nu drömmer jag ändå om en ny typ av juicepress, en som både krossar och pressar under lägre hastighet och värme och som på så sätt kan få ut fler näringsämnen. Ta t ex Breville Juice Fountain Crush Slow Juicer från Williams Sonoma för lite drygt två tusen kr. Den klarar till och med vetegräs och att göra mandelmjölk!

(Och vad hände med Moulinexen? Den gav jag faktiskt till min vän Lotta Lundgren en gång när hon var riktigt krasslig och inte kunde få i sig någon vidare näringsrik vanlig mat.)  

Recept på Grön Goblin-juice och Pink Panter Röbetsjuice

 green-juicing-pink-panter-rodbetsjuice

Färglada juicer kan vara ett sätta att få i barnen dagens fem portioner av frukt och grönt. Extra kul tycker mina barn att det är om de heter något kul också. Så... grön juice kallar vi "Goblin-juice" och röd "Pink Panter". Vad gör man inte...:)

Grön Goblin-juice

Släng ner i en juicecentrifug, pressa och drick direkt (de oxiderar fort):

 • 1 äpple
 • 1 päron (ej för mosigt, då slammar juicen igen)
 • 1 halvstort grönkålsblad
 • liten skvätt lime
 • Extra nyttigt: + en liten kvist broccoli
 • Frivilligt: 1/2 selleristjälk

Pink Panter Röbetsjuice

Släng ner i en juicecentrifug, pressa och drick direkt (de oxiderar fort):

 • 1 stor, eller 2 halvsmå rödbetor
 • 1 halv blodgrapefrukt
 • 1 liten apelsin eller mandarin
 • Lite mildare med: 1 äpple

Fler recept hittar du bland annat hos Josefin Jäger på jfine.se, hon vurmar mycket för gröna drinkar och smoothies. Teresa på Blooming on Bainbridge har också en hel del fina gröna-juice-recept!

 

Vitamin D – nästa stora hudvårds-hype?

vitamin-d-serum-dr-dennis-gross

Skönhetsindustrin letar ständigt efter nya ingredienser att hypa. Vitamin D har på senare år fullständigt dominerat som hälso-undermedlet nummer ett, så därför inte särskilt konstigt att det även forskats på som hudvårdsingrediens. Vissa talar redan om vitamin D som nästa stora hudvårds-hype. Man kan lätt tycka att den här kopplingen är ganska logiskt, särskilt som det är i just huden som vi själva bildar vitamin D. Det används redan framgångsrikt i behandling av psorias och sedan en tid tillbaka finns det alltså även som antiage-serum, bland annat Dr Dennis Gross Active Vitamin D Serum-Oil.

Nödvändigt för en normal barriärfunktion

Vitamin D är egentligen inget vitamin i ordets sanna bemärkelse (definitonen av ett vitamin är att det är ett för kroppen livsnödvändigt ämne som måste tillföras utifrån) eftersom vi själv är kapabla att tillverka det. Det finns ett fem former av Vitmin D och de flesta hävdar att D3 (cholecalciferol) är mest effektivt för oss människor eftersom det är den formen vi själva bildar. Vitamin D3 bildas i huden från kolesterol (7-dehydrocholesterol) med hjälp av solljus på en våglängd mellan 270 och 290 nm, något som på våra breddgrader bara förekommer under senvår, sommar och tidig höst. Innan vitamin D3 blir aktivt som ett hormon måste det hydroxileras (omvandlas med hjälp av ett enzym) två gånger. Först till en form som kallas calciol, sen till calcidiol och slutligen till den aktiva formen calcitriol. Förr trodde man att den här omvandligen bara kunde ske i levern och njurarna, men relativt nyligen har man kommit underfund med att även keratinocyterna (hudens vanligaste celler) kan bilda de nödvändiga enzymerna – D 25-hydroxylase (CYP27A1) and 25-hydroxyvitamin D3 1-α-hydroxylase (CYP27B1). Calcitrol är inblandat i en stor mängd bioloiska processer i kroppen, viktigt för t ex immunförsvaret och en frisk benstomme. Men behövs t ex även för vår mentala hälsa och sägs dessutom kunna utgöra ett skydd mot cancer. I huden är calictrol inblandat i såväl bildandet av kerationcyter samt nödvändigt för en normal barriärfunktion och skydd mot inflammationer i huden.

450 eller 50 kr, vad är skillnaden?

Vitamin D2 (ergocalciferol) är en annan form av D-vitamin som tillverkas av växter. Det är den formen som Dr Dennis Gross kallar aktiv (fråga mig inte varför) och använder i sin Active Vitamin D Serum Oil. Vitamin D3 är som sagt den form vi själva tillverkar i huden, men det kan även syntetiseras i mjölk som bestrålas med UV-ljus (en kommersiell framställningsmetod). ACO's D-vitamin Olja innehåller vitmain D3, cholecalciferol och är förvisso inte avsedd för utvärtes bruk utan tillskotts-droppar. Droppar som de flesta med barn känner till, eftersom man får dem gratis på BVC tills barnen fyller två (barn under två kan inte bilda vitamin D i huden). Jag tyckte det kunde vara intressant att prova D-vitamin droppar på huden och förstod inte varför jag skulle betala ca 450 kronor när jag kunde köpa motsvarande på apoteket för en knapp femtilapp. Nu visade det sig att Dr Dennis Gross D-vitamin serum inte bara var ett rent oljeserum, utan även innehöll en del andra hudvårdande ingredienser som t ex mjölksyra, E-vitamin och en del andra antioxidanter (tyvärr även ett par eteriska oljor, se fullständig ingredienslista nedan) så det kanske inte är en rättvis jämförelse. Men ändå, vad är det man betalar för? Jag testade som sagt att ta ACOs droppar direkt på huden ett tag. Kanske höll jag inte på tillräckligt länge, för någon jätteskillnad märkte jag inte (gör man någonsin det?). Hursomhelst så slutade jag då jag upptäckte att jag faktiskt gjorde något illegalt...

Förbjudet inom EU

Det må vara tillåtet att sälja D-vitamin-serum i USA och Asien, men inom EU gör man sig icke besvär. Vitamin D är en förbjuden ingrediens i kosmetika inom EU. Varför kan man undra? Jo, vitamin D lagras i kroppen och bli giftigt (kan bland annat förstöra de inre organen) i för höga doser. Helt klart är att huden tar upp D-vitamin genom en olja eller kräm och vem vet vilka doser man får i sig då? Det blir helt enkelt väldigt svårt att dosera och kontrollera mängden när den tillförs utvärtes och därör bedöms alltså inte vitamin D som säker i hudvård inom EU.

Helande eller irriterande?

Om man jämför hur väl studerat vitamin D3 är som kosttillskott för invärtes bruk, så finns det betydligt färre studier på hur det fungerar i utvärtes behandling. Men det finns en del studier gjorda. Bland annat så används alltså vitamin D framgångsrikt och med stöd av forskning i behandlingen av psoriasis. Men det finns även rapporter om att det skulle kunna vara effektivt även mot acne (i studier gjorda på möss visade det sig att vitamin D3 utvärtes var en effektiv behandling mot komedoner, öppna och slutna pormaskar). Haken är bara att vitamin D samtidigt är en hudirriterare och faktiskt kan trigga eksemliknande inflammationer när det används utvärtes. I någon enstaka studie så har man lyckats komma runt problemet med irritationen genom att formulera den undersökta krämen på ett lite annorlunda sätt. 

Kan trigga rosacea

Det finns allt fler kopplingar mellan vitamin D3 och rocacea (en kronisk inflammatorisk hudsjukdom). Över 80% av alla med rocacea upplever att de blir sämre av att vara i solen. Kanske är det solen isig, men det kan också vara så att vitamin D3 är en del av förklaringen. Det har visat sig att rocacea-patienter i undersökningar har en högre halt vitamin D i blodet än kontrollgruppen. En hel del rocaceaforskning har fokuserat på cathelicidiner, en antimikrobiell peptid som finns naturligt i huden. Rocaceapatienter har ofta en förhöjd nivå av cathelicidiner i huden och  cathelicidiner öka i sin tur i mängd vid en förhöjd nivå av D3 i kroppen. Hm, vem sa att det här skulle vara lätt... Jag vet inte om man blir så mycket klokar av det här inlägget, Vitamin D3, bra eller dåligt att ta direkt på huden? Jag vet inte, men det var helt klart en spännande ingrediens att djupdyka i!

INCI – Dr Dennis Gross Active Vitamin D Serum-Oil

Squalane, Ergocalciferol (Vitamin D), Tocopheryl Acetate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Geranium Maculatum Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Glycine Soja (Soybean) Seed Extract, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Retinol, Arbutin, Ferulic Acid, Ubiquinone, Sodium Hyaluronate, Palmitoyl Oligopeptide, Emblica Officinalis Fruit Powder, Linoleic Acid, Salicylic Acid, Lactic Acid, Glycolic Acid, Biotin, Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Ethylhexyl Palmitate, Tribehenin, Acrylates/Carbamate Copolymer, Silica, Bentonite, Corn Starch Modified, Sorbitan Isostearate, Cyclodextrin, Phytic Acid

Källa:

NIacinamide – nya undermedlet mot rynkor, acne & hyperpigmentering

niacin-niacinamid-vitamin-b3-nikotinsyra

Vitamin B3, Niacin, Nikotinamid, Niacinamide... – mot rynkor, acne och hyperpigmentering

Skönhetsindustrin lanserar ständigt nya undermedel. Ett av de hetare just nu är Niacinamide (nikotinamid på svenska) eller Vitamin B3. Ett ämne som faktiskt verkar kunna leva upp till sin hype. Det finns en hel del studier som visar på att Niacinamide i hudvård kan ha verklig antiage och acne-reducerande effekt. Framförallt har det gett fina resultat mot hyperpigmentering.

Några av studierna är sponsrade av Procter & Gamble, redan förra våren deklarerade de att deras främsta strategi i antiagprodukter kommer vara Niacinamide och glycerin. Men det finns även en hel del oberoende forskning som stödjer användingen av vitamin B3 i hudvård. I kliniska försök har det visat sig att Niacinamide kan:

 • Minska inflammation i huden - förbättrar hudproblem som acne, rosacea
 • Förbättra barriärfunktionen - högre fukthalt i huden och bättre skydd mot irriterande ämnen 
 • Öka elasticiteten i dermis - reducerar fina linjer och rynkor
 • Utjämna hudton - minskar pigmentfläckar och acneärr
 • Förbättra hudton - rödflammighet, blemmor och gulaktig ton
 • Hämma melaninsyntes (bildandet av pigment, viktigt för att motverka hyperpigmentering)
 • Till viss del motverka skadlig effekt av oxidativ stress från t ex UV-ljus
 • Minska irritation och klåda
 • Minska oljighet 

Niacinamide är ett av de mer stabila vitaminerna som tål både värme och ljus. Det är ett är ett ämne med låg giftighet som de flesta tål, se t ex EWG Skindeeps rating:

niacinamide-niacin-vitamin-b3

Hur kan Vitamin B3 (Niacinamide) förbättra huden?

Vitamin B3 är ett vitamin som spelar en central roll i cellers metabolism och som är viktigt för bland annat matsmältningsapparaten, huden och nerverna. NADH och NADPH är namnen på två viktiga enzym inblandade i tillväxt och energiproduktionen i kroppens alla celler. Enzymer som även är nödvändiga för hudens alla funktioner: t ex för att bilda kollagen som behövs för att behålla hudens smidighet och att bilda de lipider som behövs för en sund barrikärfunktion. Både NADH och NADPH minskar i mängd med åldern. Genom att tillföra huden vitamin B3 utifrån verkar minskningen av de här enzymerna däremot ske långsammare.  

Niacinamide mot acne

Som exempel på hur effektivt Niacinamide är för att behandla acne kan sägas att det finns ett amerikanskt läkemedel i tablettform mot acne som heter Nicomide. Det har 750 mg Niacinamide som aktiv ingrediens. Men Niacinamid används även som läkemedel i krämer och gel. En 4-5% gel har t ex i tester visat sig lika effektiv som en antibiotika-kräm (1% clindamycin, 8-veckors dubbelblind studie gjord av New York University College of Medicineis).

Niacinamide mot rosacea

Det finns flera studier som visar att Niacinamide kan ha effekt mot den kroniska hudsjukdomen rosacea. Läs mer här.

Niacinamide och Glukosamin, kraftfull kombo mot hyperpigmentering

I jakten på den optimala behandlingen av hyperpigmentering satsar Procter & Gamble sina kort på en kombination av framförallt Niacinamide och Glukosamin. Deras studier visar hur dessa två ämnen på olika sätt hämmar melaninsyntesen och hindrar hudens pigment från att bildas. Glukosamin blockerar aktiveringen av tyrosinase, ett enzym som är centralt för melaninbildandet och niacinamide hindrar de pigmentfyllda melanocyterna från att vandra upp till hudytan. Med andra ord ett sätt att förhindra uppkomsten av hyperpgimentering. I P&G "Glykosamin-complex"  är Niacinamide tillsatt i en koncentration av 2% och Glycosamine, NAG i 4%. Så här beskriver de själva sina två aktiva ingredienser:

 • "Niacinamide: This potent B vitamin improves the skin's condition by strengthening the moisture barrier and helping promote homogenous collagen - both of which help to smooth the skin's texture and increase its reflectivity. It has been shown that niacinamide has an inhibitory effect on the transfer of melanin-containing melanosomes into keratinocytes having the potential to reduce pigmented spots.
 • N-acetyl glucosamine: N-acetyl glucosamine interrupts the dysfunctional cycle of melanin overproduction in pigment-producing cells by blocking the conversion of tyrosinase, a key enzyme in melanin biosynthesis, to its active form. In combination, N-acetyl glucosamine and niacinamide work synergistically to reduce the appearance of hyperpigmented brown spots and improve the overall evenness of skin tone."
Obs! Värdet av en sponsrad studie är så klart inte alls detsamma som en oberoende. Särskilt svårt att bedöma för någon som mig, som själv inte forskar. Inlägget här är däremot inte sponsrat av P&G, utan jag tycker det är intressant att skriva om deras studier eftersom det kan vara en ingång till att söka vidare och bra att veta varifrån fakta kommer från.
 
Läs mer om Glukosamin här. Både Niacinamid och Glukosamin kan du köpa på Bulkactives.com
Här kan du läsa om hur du spetsar en enkel fuktkräm med egna actives.

 

Niacinamide eller Niacin? 

Niacinamide (nikotinamid) är ett derivat av vitamin B3 (Niacin). Det kan ombildas ur Niacin i huden. Både Niacin och Niacinamide har ungefär samma effekt så därför klumpas de lite slarvigt ihop och blir till synonymer för varandra. Niacin som tillskott kan sänka ett högt kolesterol och samtidigt i högre doser orsaka en"Niacin flush" (som en allergisk reaktion med kliande nässelutslag över hela huden), inget av detta kan däremot Niacinamide göra. I för höga doser kan Niacin ge leverskador. Historiskt har det föremkommit fem globala (pandemiska) bristsjukdomar. Bristen på Niacin/vitamin B3 var en av dom:

 • niacinbrist (pellagra)
 • C-vitaminbrist (skörbjugg)
 • tiaminbrist (beriberi)
 • D-vitaminbrist (rakitis)
 • A-vitaminbrist.
Den som lider av Parkinsons ska inte använda Niacinamid ens i hudvård.

Niacin/vitamin B3 i kosten

Kroppen kan själv bilda Niacin från aminosyran tryptofan som finns i proteiner i kosten. Ett av de främsta källorna till Niacin är bryggerijäst. Andra bra källor är solroskärnor och vitt kött som kyckling och kalkon. Fisk, t ex lax, tonfisk och hällefundra, grönsaker som linser, böner och jordnötter och svamp som t ex champinjoner och shiitake.

Hudvårdsprodukter med Niacinamide

Här kommer några exempel: Oskia Bedtime Beuty Boost och Oskia Oskia Eye WonderStem Organics Exquisite Face FluidStem Organics Fresh Start Serum och Stem Organics Hydrating Face Fluid. Eller så kan du spetsa din egen fuktkräm med niacinamide, här kan du läsa om hur man gör. Niacinamide kan du köpa i ren form från Bulkactives.com

Källa:

 

Vitamin E – kungen av antioxidanter med bevisad effekt

vitamin-e-tokoferol-agg-tocopherol-egg

Vitamin E, skyddar fetter mot oxidation

Vitamin E en av de mest undersökta antioxidanterna och har bevisad effekt inom en rad olika områden. Effektiv både som kosttillskott och i hudvårdsprodukter. Det är en fettlöslig vitamin som även finns naturligt i huden (bland annat i sebumet/talgen). Vitamin E måste tillföras i kosten, kroppen kan inte tillverka det själv. Både UV-strålning och ozon sänker hudens nivå av vitamin E, ett tecken på att vitaminet har en antioxidativ effekt (alltså skyddar huden mot skadliga fria radikaler som bildas vid bland annat UV-strålning). Vitamin E skyddar framförallt fetter från att oxidera, sk lipidperoxidation, men det har även andra funktioner i kroppen. Blad annat är vitamin E inblandat i en del enzymatiska och neuroligiska processer. Vitamin E tillsätts ofta i feta hudvårdsprodukter för att skydda de vegetabiliska oljorna från att oxidera.

Några dokumenterade effekter av vitamin E:

 • Skyddar fettet i kroppen mot oxidation, sk lipidperoxidation (en av de främsta orsakerna till skador på cellmembranen)
 • Visst skydd mot skador orsakade av UV-strålning (såsom rynkor)
 • Minska graden av hudrodnad vid solbränna
 • Öka effekvitivteten av olika UV-filter
 • Öka effektiviteten av andra antioxidanter, t ex Vitamin C 
 • Minska TEWL (Trans Epidermal Water Loss) och stärka hudens barriärfunktion 
 • Skydda hudbarriärens fettbalans vid t ex rengöring
 • Kan tillsammans med Vitamin C (askorbylpalmitat) hämma bildningen av nitrosaminer i krämer

8 olika grundformer av Vitamin E – naturlig form mest effektiv

Vitamin E finns i åtta olika grundformer: fyra sk tokoferoler (alfa, beta, gamma, delta) som alla kemiskt sätt är alkoholer och fyra tocotrienols (alfa, beta, gamma, delta). Den vanligaste och mest biologiskt aktiva anses vara alfa-tokoferol. Sen finns även en esterform, tokoferol-acetat. Estern anses mer stabil och ombildas i huden till en fri alkohol. D eller DL framför namnet berättar om vitaminet har naturligt eller syntetiskt ursprung. Den naturliga formen anses ha störst antioxidativ effekt.

 • D-alfa-tokoferol (naturligt ursprung, alkohol)
 • D-alfa-tokoferolacetat (naturligt ursprung, ester)
 • DL-alfa-tokoferol (syntetiskt ursprung, alkohol)
 • DL-alfa-tokoferolacetat (syntetiskt ursprung, ester)

Höjer effekten av vitamin C 

Vissa antioxidanter stödjer varandra. En känd sådan kombination är vitamin C och vitamin E. Effekten av dom båda tillsammans (framförallt vad gäller att skydda huden mot UV-skador) blir högre än om de tillsätts var och en för sig. Läs mer här och här

Vitamin E och ärrbildning

Det är en vanlig uppfattning att vitamin E kan minska ärrbildning om det stryks på huden. Något som inte kunnat styrkas vetenskapligt. Det finns studier som visar att vitamin E på 90% av de testade inte hade någon effekt alls eller till och med förvärrade ärrbildningen. 33% utvecklade dessutom kontakteksem mot vitamin E. Läs mer här och här.

Tokotrinoler, nya heta?

Det finns alltså två huvudgrupper av vitamin E, tokoferoler och tokotrinoler. På senare tid har fokus flyttas allt mer till tokotrinolerna. Det finns tecken på att vissa av dem skulle ha en ännu större antioxidativ effekt än tokoferolerna. Vissa menar också att de olika varianterna av vitamin E gör olika nytta i kroppen varför en del tillverkare av t ex kosttillskott börjat sälja en blandning av olika former av vitamin E.

Risker med vitamin E

Vitamin E har stått lite i skamvrån under senare tid. Det har genomförts ett antal studier som kopplar gamma-tokoferol med en ökad risk för prostatacancer. Samt att syntetiskt vitamin E skulle höja risken kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Läs mer här och här

Källor till vitamin E i kosten

Vitamin E förekommer i många vegetabiliska oljor och deras naturliga källor: nötter, fröer och feta frukter som t ex solrosfrön, mandlar, avokado och vetegroddar. Men även i gröna bladväxter, fullkornsprodukter och ägg.

Alfa-tokoferol används även som antioxidationsmedel i livsmedel och har då E-nummer E 307.

Kuriosa, historik

1922, vitamin E upptäcks. En nödvändig del för vår förtplantningsförmåga.
1924, får namnet vitamin E
1925, får namnet tokoferol (från grekiskan tos = barnafödsel, phero = frambringa och ol = alkohol
1936 isolerades vitaminet ur vetegroddolja
1938 framställdes det syntetiskt.
1956 upptäcktes att det finns åtta olika former. 

Läs mer här.
Läs emer om vitamin E här och här.

 

Subscribe to Vitaminer