Pigment/Melanin

melanin-hyperpigmentering.jpg

Brunt eller rött? Två olika former av melanin avgör din hudfärg

Melanocyter är celler som tillverkar vårt pigment, melanin och de finns längst ner i överhuden (epidermis). Melanocyten tillverkar ett särskilt enzym (tyrosinas) som i sin tur sätter igång en rad kemiska processer för att kunna omvandla aminosyran tyrosin (ett slags protein) till melanin. Vi människor har två olika typer av melanin: Eumelanin (svart och brunt) och pheomelanin (rött och gult). Melanin finns i nästan alla organismer (förutom spindlar som är en av de få grupper av djur som inte tillverkar melanin) och den vanligaste formen av melanin i naturen är eumelanin. Själva tillverkningen sker inuti "påsliknande" rum som kallas melanosomer och när melaninet är färdigt skeppas det iväg och "injeceras" i de omgivande hudcellerna, keratinocyterna. Keratinocyterna bildas också längst ner i överhudens tillväxtlager och är de celler som utgör de tegelstensliknande byggstenarna i vårt översta hudlager. Till en början, när kerationcyterna fylls med melanin är de levande, men på sin vandring upp mot hudytan förhornas de och dör. De har då omvandlats till stöttåliga platta lager, omgivna av ett slags murbruk av olika fettämnen och utgör vår hudbarriär. Hur mycket och vilken form av melanin som skeppas iväg avgör din hud-, hår- och ögonfärg.

Melanin, ett paraplyliknande skydd mot skadliga UV-strålar

Nästa gång du ligger och gassar i solvärmen kan du tänka på hur melanocyterna ständigt står redo för att hårdjobba med att skydda ditt DNA. UV-strålning är nämligen den främsta triggern som sätter igång melaninproduktionen (kan också startas av hormonella obalanser och vissa sjukdommar) och en solbränna är alltså ett av kroppens försvar och reaktion på den DNA-skada som UV-strålningens fria radikaler redan orsakat. Melanocyten har tentakel-liknande utskott (dendriter), som tillsammans täcker ungefär 36 kerationcyter och på så sätt bildar ett slags skyddande paraply.

Effektiv omvandling av UV-strålning till värme

Melanin skyddar vårt DNA genom att omvandla UV-strålningen till värme. På samma sätt fungerar absorberande (kemikaliska) UV-filter. Fast melanin som UV-absorberande ämne är så otroligt mycket mer effektivt. Hela 99,9% av är UV-ljuset omvandlas jämfört med mellan 10 och 80% hos kemiska UV-filter, men så har ju också moder natur haft ett antal miljoner år på sig att utveckla det här finurliga skyddet. Detta till trots räcker det ändå inte långt, eftersom solens UV-strålning är så stark. Den mörkaste hud motsvarar inte mer än ungefär 13 i SPF och solbrännan som tog dig en sommar att jobba upp motsvarar inte mer än SPF 2 (läs mer här).

melanin-uv-absorberande-amne-photoprotectant

Källa:
http://health.howstuffworks.com/skin-care/problems/medical/albinism1.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Melanin
http://en.wikipedia.org/wiki/Photoprotection
http://www.neuro.ki.se/neuro/kk2/hud09.html 

Bild:
How stuff works
Wikipedia