Antioxidanter

antioxidanter-granatapple-beautycomesclean

Skyddar mot fria radikaler

Antioxidanter är en grupp ämnen som skyddar mot fria radikaler. Fria radikaler anses påskynda en mängd olika åldersprocesser i kroppen. De bildas hela tiden inom oss bara genom att vi andas, som biprodukter när vi förbränner syre. Men också när vi utsätter oss för sk oxidativ stress (som UV-strålning, föroreningar, cigarettrök, kemikalier etc). Den fria radikalen är en syremolekyl som, förenklat uttryckt har förlorat en av sina elektroner. Den blir då reaktiv och försöker att ”reparera” sig genom att ”sno” en elektron från någon annan molekyl. Som en molekyl i din hud t ex. På så sätt startas ett kedjeförlopp som kan bryta ner våra celler och vårt DNA. En liknande oxidationsprocess ser du när du delar ett äpple. Det mörknar. Men så länge skalet är kvar är innehållet skyddat. Varför? Antioxidanter. Dessa ämnen (som finns i en mängd olika former) fungerar på så sätt att de, likt den fria radikalen också är lite instabila. De släpper nämligen ifrån sig sina elektroner lättare än vad molekylerna i din hud gör och på så sätt skyddas du. Antioxidanterna bryts i sin tur sedan ner till en betydligt mer oskadlig form än den fria radikalen.

Oxidativ stress

I normala fall sköter kroppen själv sitt försvar mot radikaler med en rad kroppsegna antioxidanter. Men nivån av radikaler kan också bli så förhöjd att inte det egna försvaret räcker. Mängden fria radikaler ökar nämligen när kroppen utsätts för olika former av stress, t ex vid sjukdom, hård fysiskt arbete och träning, UV-strålning, rökning, luftföroreningar och kemikalier i omgivningen. Speciellt känsliga molekyler är DNA, proteiner och fleromättade fettsyror.

Kroppsegna antioxidanter

Våra kroppar bär på ett eget försvar mot radikaler, sk kroppsegna antioxidanter. De utgörs av enzymer och hormoner och andra kroppsegna ämnen (hudens talgkörtlar producerar tex eget E-vitamin):
• Superoxiddismutas (SOD) – ett enzym. Mangan och zink är viktiga för dess funktion
• Katalas – ett vattenlösligt enzym.
• Gluationperoxidas (GPx) – ett enzym, beroende av selen. Därför kallas ofta selen för en sekundär antioxidant
• Glutation - en tripeptid (mindre än en protein), har även en avgiftande roll i kroppen 
• Alfa-Liponsyra - ett vatten- och fettlösligt enzym som sägs förstärka effekten av andra antioxidanter
• Co-enzym Q (Q10) - ett fettliknande ämne som är helt livsnödvändig för cellernas energiförsörjning

Antioxidanter i hudvård

Antioxidanter är ett hett forskningsområde inom hudvård just nu. Det publiceras dagligen nya studier som stödjer deras användning och nya mirakelingredienser lanseras på löpande band. Det finns en mängd olika ämnen med antioxidativ effekt och det finns inte en enda som är DEN främsta. Känt är att de ofta fungerar bättre i en sammansättning av flera. Detta eftersom antioxidanten själv kan bli en fri radikal (om än mindre skadlig) när radikalen "stjäl" en elektron. Genom att tillsätta fler olika typer av antioxidanter så uppstår en positiv kedjereaktion tills den fria radikalen är helt neutraliserad. Några av de mest välkända antioxidanterna inom hudvård är Vitamin C, Vitamin E och Co-enzym Q10 (Ubiquinone). Men listan av antioxidanter kan som sagt göras mycket, mycket längre (med mer eller mindre stöd av forskning): Alfa Liponsyra, Superoxid dismutase (SOD), extrakt av granatäpple, vindruvskärnor, soyabönor, broccoli, grapefruktkärnor, kakao, kaffe, etc...

Relaterade inlägg:
Solkräm med antioxidanter ger extra skydd
Jordgubbar kan skydda mot UVA-strålning
Antioxidanter i krämen – antiage för alla åldrar


Vad det gäller antioxidanter i mat kan man se vilka som är de mest kraftfulla på den sk ORAC-listan.