Vanilj – Vanilla planifolia

vanilj-vanilla-antioxidant-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

Högre Orac-värde än Acai

Vanilj i lagom dos är en av mina favoritdofter i hudvård. Obs inte den där syntetiska tunga och sötsliskiga doften som dyker upp i en del parfymer, utan i sin naturliga form som när man kokar en riktig vaniljsås. Vanilj är till skillnad från många parfymämnen (som kan vara allergiframkallande) inte bara en väldoftande krydda, utan faktiskt en kraftfull antioxidant.

Vanilj, Vanilla Plantifolia, består kemsikt av flera olika komponenter, där vanillin (4-hydroxi-3-metoxibensaldehyd) ger den mest karakteristiska doften. Vanillin en antioxidant av typen polyfenol/fenolsyra som både skyddar mot oxidativ stress och har antiinflammatioriska och anticancerogena egenskaper. Det finns studier som visar att vanilj-extrakt av naturligt ursprung har högre antioxidativ effekt än den syntetiskt framställda formen. Vanilj anses säkert och något de allra flesta tål.

Många vet att Acai är en superfrukt med högt orac-värde (mått på antioxidativ effekt), men faktum är att vanlij har ett ännu högre orac-tal. I verkligheten kan man ju inte få i sig vanilj i samma mängder som tex acai eller blåbär, så jämförelsen haltar, men ändå...

orac-values-vanilla-beans-acai-fruit

Vanilj utvinns ur frökapseln från vaniljblomman, ett släkte orkidéer med ca 110 olika sorter. Blommorna öppnas bara under en dag och måste då pollineras för att kunna bli till frukt. Något som i det vilda görs av särskilda bin och ibland av kolibrier. I kommersiella odlingar är det vanligast med handpollinering.

Källa:

Bild: Wikipedia