Vitamin E, Tokoferol

vitamin-e-tokoferol-agg-tocopherol-egg

Vitamin E, skyddar fetter mot oxidation

Vitamin E en av de mest undersökta antioxidanterna och har bevisad effekt inom en rad olika områden. Effektiv både som kosttillskott och i hudvårdsprodukter. Det är en fettlöslig vitamin som även finns naturligt i huden (bland annat i sebumet/talgen). Vitamin E måste tillföras i kosten, kroppen kan inte tillverka det själv. Både UV-strålning och ozon sänker hudens nivå av vitamin E, ett tecken på att vitaminet har en antioxidativ effekt (alltså skyddar huden mot skadliga fria radikaler som bildas vid bland annat UV-strålning). Vitamin E skyddar framförallt fetter från att oxidera, sk lipidperoxidation, men det har även andra funktioner i kroppen. Blad annat är vitamin E inblandat i en del enzymatiska och neuroligiska processer. Vitamin E tillsätts ofta i feta hudvårdsprodukter för att skydda de vegetabiliska oljorna från att oxidera.

Några dokumenterade effekter av vitamin E:

 • Skyddar fettet i kroppen mot oxidation, sk lipidperoxidation (en av de främsta orsakerna till skador på cellmembranen)
 • Visst skydd mot skador orsakade av UV-strålning (såsom rynkor)
 • Minska graden av hudrodnad vid solbränna
 • Öka effekvitivteten av olika UV-filter
 • Öka effektiviteten av andra antioxidanter, t ex Vitamin C 
 • Minska TEWL (Trans Epidermal Water Loss) och stärka hudens barriärfunktion 
 • Skydda hudbarriärens fettbalans vid t ex rengöring
 • Kan tillsammans med Vitamin C (askorbylpalmitat) hämma bildningen av nitrosaminer i krämer

8 olika grundformer av Vitamin E – naturlig form mest effektiv

Vitamin E finns i åtta olika grundformer: fyra sk tokoferoler (alfa, beta, gamma, delta) som alla kemiskt sätt är alkoholer och fyra tocotrienols (alfa, beta, gamma, delta). Den vanligaste och mest biologiskt aktiva anses vara alfa-tokoferol. Sen finns även en esterform, tokoferol-acetat. Estern anses mer stabil och ombildas i huden till en fri alkohol. D eller DL framför namnet berättar om vitaminet har naturligt eller syntetiskt ursprung. Den naturliga formen anses ha störst antioxidativ effekt.

 • D-alfa-tokoferol (naturligt ursprung, alkohol)
 • D-alfa-tokoferolacetat (naturligt ursprung, ester)
 • DL-alfa-tokoferol (syntetiskt ursprung, alkohol)
 • DL-alfa-tokoferolacetat (syntetiskt ursprung, ester)

Höjer effekten av vitamin C 

Vissa antioxidanter stödjer varandra. En känd sådan kombination är vitamin C och vitamin E. Effekten av dom båda tillsammans (framförallt vad gäller att skydda huden mot UV-skador) blir högre än om de tillsätts var och en för sig. Läs mer här och här

Vitamin E och ärrbildning

Det är en vanlig uppfattning att vitamin E kan minska ärrbildning om det stryks på huden. Något som inte kunnat styrkas vetenskapligt. Det finns studier som visar att vitamin E på 90% av de testade inte hade någon effekt alls eller till och med förvärrade ärrbildningen. 33% utvecklade dessutom kontakteksem mot vitamin E. Läs mer här och här.

Tokotrinoler, nya heta?

Det finns alltså två huvudgrupper av vitamin E, tokoferoler och tokotrinoler. På senare tid har fokus flyttas allt mer till tokotrinolerna. Det finns tecken på att vissa av dem skulle ha en ännu större antioxidativ effekt än tokoferolerna. Vissa menar också att de olika varianterna av vitamin E gör olika nytta i kroppen varför en del tillverkare av t ex kosttillskott börjat sälja en blandning av olika former av vitamin E.

Risker med vitamin E

Vitamin E har stått lite i skamvrån under senare tid. Det har genomförts ett antal studier som kopplar gamma-tokoferol med en ökad risk för prostatacancer. Samt att syntetiskt vitamin E skulle höja risken kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Läs mer här och här

Källor till vitamin E i kosten

Vitamin E förekommer i många vegetabiliska oljor och deras naturliga källor: nötter, fröer och feta frukter som t ex solrosfrön, mandlar, avokado och vetegroddar. Men även i gröna bladväxter, fullkornsprodukter och ägg.

Alfa-tokoferol används även som antioxidationsmedel i livsmedel och har då E-nummer E 307.

Kuriosa, historik

1922, vitamin E upptäcks. En nödvändig del för vår förtplantningsförmåga.
1924, får namnet vitamin E
1925, får namnet tokoferol (från grekiskan tos = barnafödsel, phero = frambringa och ol = alkohol
1936 isolerades vitaminet ur vetegroddolja
1938 framställdes det syntetiskt. 
1956 upptäcktes att det finns åtta olika former. 

Läs mer här.
Läs emer om vitamin E här och här.