BHA-syra, Beta Hydroxy Acids (Salicylsyra)

salicylsyra-bha-syra-beta-hydroxy-acid

BHA-syra, mindre irriterande än AHA

Salicylsyra är en BHA-syra (Beta Hydroxy Acids) som förekommer naturligt i esterform i olika växter, bland annat sälg och pilträd (willow). Den har starkare syraegenskaper än AHA-syrorna, men anses ändå vara mindre irriterande. Detta eftersom salicylsyran, som är beskläktad med acetylsalicylsyra – det verksamma ämnet i Aspirin och Magnecyl, samtidigt har antiinflammatoriska egenskaper. Salicylsyra kan ha såväl naturligt som syntetiskt ursprung.

Fettlöslig och porrengörande på djupet

Salicylsyra har keratolytiska egenskaper (löser upp bindningarna mellan hudens översta döda hudceller) och är samtidigt svagt antimikrobiell. Den får användas som konserveringsmedel i maximal dos av 0,1- 0,5% där den kan stärka effekten av andra konserveringsmedel. Till skillnad från AHA-syrorna, som är vattenlösliga, löser sig Salicylsyra dåligt i vatten men däremot bra i fett. Något som gör den lämplig som exfoliering för oren och fet hy. Salicylsyra kan nämligen exfoliera bort de döda hudceller som kan sätta sig inne i taglkörtelns utförsgång som en propp. Men förutom att behandla acne så används salicylsyra även i alla möjliga andra typer av produkter: pigmentblekande, antiage, rengöring, hårbalsam, badprodukter, makeup, medel mot mjäll, mjukgörande krämer, masker, deoderanter, vårtbortagning, för psoriasis, fotsalvor etc. I ett test jag nyligen gjorde av två olika pigmentblekande serum fanns t ex salicylsyra med i bägge.

Verksam i låga doser

Salicylsyra förekommer ofta i lösningar med hög halt alkohol. Den är känslig för ljus och fungerar inte med jod, järnsalter och oxiderande ämnen. För hemmabruk räcker en koncentration av mellan 1% och 2% för bra effekt. Produktens pH-värde bör ligga på 3.

Risker och biverkningar: gravida bör vara extra försiktiga

Om man exfoliera eller inte råder det delade meningar om. Oavsett vilken form av peeling man väljer så gör man huden mer ljuskänslig och enligt vissa även mottaglig för främmande och irriterande ämnen som allergener och bakterier. Därför viktigt att alltid använda UV-skydd med hög SPF under och en tid efter man peelar. Dessutom kanske man ska vara extra försiktig med vilka andra typer av produkter man använder (och kanske välja oparfymerat etc). Salicylsyra har även andra biverkningar. Syran som faktiskt är giftig (påverkar centrala nervsystemet) tas lätt upp av kroppen och det finns fall av förgiftning där alltför stora kroppsytor har behandlats. Inom EU är det förbjudet med salisylsyra i produkter för barn under tre år (förutom i schampon). Även gravida bör vara försiktiga. Åtminstone med att använda kraftfulla kemiska peelingar med salisylsyra. Tecken på salisylsyraförgiftning är bland annat: kräkningar, magsmärtor, ökad svettning, förvirring, hudrodnad. Den är som är allergisk mot acetylsalicylsyra (aspirin/magnesyl) bör också undvika produkter med salicylsyra.

• Ökad ljuskänslighet och därigenom ökad risk för UV-skador som hudcancer
• Irritation (vilket bland annat kan leda till ökad hyperpigmentering)
• Ökad talgproduktion vid överanvändning
• Ökad risk för hudallergier (genom sämre barriärskydd)

Andra typer av peeling:

• AHA-syror (Alpha Hydroxy Acid): Mjölksyra, glykolsyra, vinsyra, mandelsyra...
• PHA-syror (Polyhydroxy Acid) t ex: Laktobionisk syra
• Enzym-peeling tex: papain, bromelain
• Scrubs (peeling med korn)

Läs mer om peeling

Källa:
• Marie Lodén, "Ren, Mjuk och vacker - Kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan, 2008, sid 96
• Ruth Winter, M.S., "A consumers's dictionary of comsmetic ingredients", sjunde utgåvan, 2009, sid 456
• Paula Begoun, "The Original Beauty Bible", tredje utgåvan, 2009, sid 127-136

• Natalia Michalun, M. Varinia Michalun, "Milady's Skin care and cosmetic ingredients dictionary, tredje utgåvan, 2010, sid 269
• http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1524-4725.1999.08145.x/abst...