Komedogena ämnen i kosmetika

komodogena-amnen

Man brukar säga att vissa ämnen i smink och hudvård kan täppa igen porerna. Dessa (vanligt förekommande) kallas komedogena har en tendens att öka ihopklumpandet av döda hudceller (keratinocyter) inne i talgkörteln och kan reta talgkörteln hos en del känsliga personer. Särskilt om man använt en produkt en längre tid. Alla ämnena i listan nedan har rapporterats vara komedogena. Men bara för att de ingår i en beredning behöver inte slutprodukten i sig vara komedogen, det har med fler faktorer att göra. Hur produkten är formulerad, övriga ingredienser etc. 

Öppna eller slutna komedoner?

Du kan få sk öppna eller slutna komedoner. De öppna brukar i folkmun även kallas pormaskar. De har en svart prick i mitten, vilket inte är tecken på smuts utan att talget har oxiderat. Slutna komedoner kallas även milier och ser ut som en liten vit upphöjning/prick på huden. De är en liten talgsamling som saknar poröppning och därför inte kan klämmas ut. 

Ämnen som rapporterats kunna vara komedogena

 
Fler listor med fördjupad information:

Källa:
"Unwanted effects of cosmetics and drugs used in dermatology" Ed: DeGroot AC, Weynland JW, Nater JP. Elsevier, Third ed, 1994  
Natalia Michalun och M. Varinia Michalun, "Milady´s Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary", tredje utgåvan, 2010, sid 50