Cocamidopropyl betaine – CAPB

tensider-capb

Kan vara allergiframkallande

CAPB är en vanligt förekommande katjonisk tensid som används i olika rengöringsprodukter. Ofta i barntvålar och schampon men även i naturkosmetiska produkter. Som alla tensider används den för att lösa fett och löddra. Den har god löddringsförmåga och påverkas inte av vattnets hårdhet. Trots att den anses som en mild tensid är det tyvärr ändå många som reagerar med allergi på Cocamidopropyl betain. Det anses inte vara p ga ämnet i sig, utan snarare för att den under tillverkningsprocessen kan förorenas av andra kemiska substanser (som tex 3-dimethylaminopropylamine). Även om man i tillverkningsled på senare tid förbättrat reningsprocessen så är det i princip omöjligt som konsument att veta hur ren kemikalien är i den produkt man själv just har köpt. CAPB är också klassad som giftig för vattenorganismer.

Hannah Sjöström på Naturligtsnygg.se har skrivit en intressant artikel om Cocamidopropyl betain, där hon länkar till en bra informationsvideo, på den mycket informativa sidan mypatch.com, en amerikansk hudläkarsajt om kontaktallergi.

Källa:
- EVG´s Skin Deep Cosmetics Database, http://www.ewg.org/skindeep/ingredient.php?ingred06=701520
- My Patch Link, http://www.mypatchlink.com/videos.aspx?ID=15
- Katarina Johansson, "Badskumt, gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg", första utgåvan, sid 82 
- Marie Lodén, "Ren, mjuk och vacker - kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan, sid 69