Sodium lauryl sulfate – SLS

sls-beautycomesclean

Den mest välkänt irriterande tensiden

En av de vanligast förekommande löddrarna i flytande tvålar, schampon och till och med tandkräm är Natriumlaurylsulfat, eller Sodium lauryl sulfat (SLS) som den oftast heter i ingredienslistan. Det är en anjonisk tensid som används utbrett pga att den både är billig och kraftigt skumbildande. Tråkigt nog är den även välkänt irriterande. Så pass irriterande att den ofta används i olika tester för att just provocera fram en hudreaktion. I produkter som innehåller SLS tillsätter man därför ofta andra ämnen som kan motverka/dämpa irritationer. T ex andra neutraliserande tensider, silikoner, olika PEGs, eller återfuktande ämnen som karbamid och glycerin. Så många som drygt 6% av alla med allergiskt kontakteksem reagerar på just Sodium Lauryl Sulfat. Särskilt irriterande är SLS för slemhinnor, ändå hittar man den i många tandkrämer, till och med Bamses barntandkräm. Sodium lauryl sulfat anses även kunna ge upphov till komedoner (retningar i taglkörteln och pormaskar).

Kärt barn har många namn

Det är inte alltid så lätt att undvika SLS, ibland står den listad som något annat i INCI-listan – som t ex försåpad kokosnöt (eller Sodium Coco Sulfate en nära släkting till SLS). Vanligt på naturkosmetiska produkter. Vilket ju låter både oförargligt och rätt trevligt. Och på sitt sätt sant. Laurinsyran, den fettsyra med en kedja av 12 kolatomer som man utgår ifrån när man framställer Sodium Lauryl Sulfat kan mycket väl ursprungligen komma från en kokosnöt. Men efter att ha behandlats industriellt på en mängd olika sätt så är SLS något helt annat än en oförarglig liten nöt. Det som låter helt naturligt på förpackningen är inte självklart alltid så harmlöst.

Synonymer:

Dodecyl sulfate, sodium salt; Sodium dodecyl sulfate; Sodium lauryl sulfate; Sodium Lauryl Sulfate [USAN:JAN]; Sodium lauryl sulfate ether; Sodium n-dodecyl sulfate; Sulfuric acid monododecyl ester sodium salt

Källa:
- U.S Department of Healt and Human Services – Houshold Product Database
- A. Blondeel, J. Oleffe," G. Achten, "Contact allergy in 330 dermatological patients", Contact Dermatitis, volume 4, Issue 5, pages 270–276May 1978
- National toxicology Program, Department of Health and Human Services, CAS Registry Number: 151-21-3 Toxicity Effects
- Toxnet, Toxicology Data Network, CASRN: 151-21-3
- Siobhan O´Connor & Alexandra Spunt ”No more dirty looks”. Första utgåvan sid 52-53.
- Katarina Johansson, ”Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”. Första utgåvan sid 79-81
- Natalia Michalun och M.Varrinia Michalun ”Milady´s Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary. Tredje utgåvan, sid 278.
- DeGroot AC, Weynland JW, Nater JP. Elsevier, "Unwanted effects of cosmetics and drugs used in dermatogology". Tredje utgåvan, 1994