Sodium laureth sulfate – SLES

Kan vara förorenad av cancerogena kemikalier

En nära släkting till Sodium Lauryl Sulfate (SLS) är Sodium laureth sulfate (SLES.) eller natruiumlauryletersulfat. Den anses som något mildare än SLS, fast den är fortfarande är en känd hudirriterare. Dessutom är den mer vanligt förekommande. Eftersom SLES anses som miljöfarlig och finns i så stora mängder och hög koncentration (ofta utgör den ju själva huvudingrediensen i schampon och tvålar) så kan den vara ett problem för både reningsverk och den med enskilt avlopp. Men den verkliga källan till oro, förutom de direkta hudirritationer då, är att SLES, genom sin tillverkningsprocess ibland kan förorenas av ett par riktigt läskiga och cancerogena kemikalier: etylenoxid och 1,4-dioxane. Problemet är bara att dessa ämnen inte står med på ingredienslistan eftersom det just rör sig om föroreningar.

Här nedan kan du se EWG Skin Deep´s hälsorisk-rating av 1,4-dioxane (obs 10 är det sämsta värdet ett ämne kan få):

1,4-dioxane-beautycomesclean

Synonymer

Laureth-8 carboxylic acid, sodium salt; PEG-# lauryl ether sulfate, sodium salt where # is 5,7,8 or 12; Polyethylene glycol (#) lauryl ether sulfate, sodium salt where # is 5,7,12,400 or 600; Sodium dodecylpoly(oxyethylene)sulfate; Sodium laureth-# sulfate where # is 5,7 or 12; Sodium laureth-8 sulfate; Sodium lauryl ether sulfate; Sodium lauryl sulfate ethoxylate; Sodium polyoxyethylene lauryl ether sulfate

Källa:
- Siobhan O´Connor & Alexandra Spunt ”No more dirty looks”. Första utgåvan sid 52-53.
- Katarina Johansson, ”Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”. Första utgåvan sid 81-82
- Ashley Tyson, "The disadvantages of Sodium Laureth Sulfate", Livestrong.com, april 2011