Fakta: Ingrediensskolan

Hej då Lisa, tack för alla fina år!

lisa-ftalater

Gamla plastleksaker kan vara hormonstörande

Det fanns en tid när Lisa och jag var oskiljaktiliga. I tidernas begynnelse var hon min mest värdefulla ägodel. Självklart ingen vanlig docka, utan fylld av sand i bästa 70-talsanda. 3,5 kg var den pedagogiska vikten. I amerikanska tullen misstänkte man sanden för något annat och försökte sig på en lättare halshuggning. Bara en totalt urflippad och gallskrikande 6-åring kan väl få nitiska tulltjänstemän på andra tankar? Och nu ligger hon alltså i kalla soptunnan. Först på tredje försöket lyckades jag lämna henne där. Även om det var fjompigt svårt att skiljas så ville jag ändå inte att hon skulle få leka med mina barn. Inte den där gamla ftalat-dockan. För så är det tydligen med gamla plastleksaker, att de kan vara hormonstörande. Förra veckan höll Konsumentföreningen i Stockholm ett seminarie om hormonstörande ämnen. Talade gjorde Åke Bergman, professor i miljökemi och Ing-Marie Ohlsson toxikolog vid Kemikalieinspektionen. Läs mer här om vad de sa.

Ferulic acid (Ferulinsyra), antioxidanten som förstärker effekten av vitamin C och E

ferulinsyra-ferulic-acid-brown-rice-havre-riskli

Populärt som antiage: Ferulic + Vitamin C och E

Ferulinsyra är en antioxidant av typen polyfenol/fenolsyra. Den förekommer naturligt i cellväggar, blad och kärnor i de flesta växter. Framförallt i havre-, ris- och vetekli, men även i t ex kaffe, äpple, jordnötter och annanas. Ferulinsyra är i sig väldoftanade och ett förstadie vid tillverkningen av vanillin-pulver. I hudvård har ferulinsyra visats sig ha UV-skyddande effekt genom att kunna neutralisera skadliga fria radikaler. Samtidigt är det kliniskt bevisat att Ferulinsyra förstärker effekten av två andra bevisat effektiva antioxidanter; Vitamin C och E (som också har UV-skyddande egenskaper). En blandning av dessa tre antioxidanter är därför just nu heta i många c-vitaminbaserade antiage-produkter. Som t ex den patenterade: Skinceuticals C E Ferulic, där just kombinationen av 15% L-ascorbinsyra (vitamin c), 1% Alpha Tocoferol (Vitamin E) och 0,5% Ferulic acid är det som har patenterats. Här, en studie som pekar på hur just den här kombinationen av antioxidanter i ovanstående koncentrationer ger huden ett 8 gånger förbättrat UV-skydd.

Ferulinsyra är lösligt i vatten (varmt), glycerin, alkohol och propylenglykol. Här kan du se i vilka proportioner. 5 g Ferulinsyra kostar $9.50 på Skinactives eller $4,25 för 30g på Bulk Actives.

Betala inte för mycket, det kan skilja $100 mellan identiska serum

Vill man inte göra sitt eget C+E+Ferulic-serum finns många alternativ på marknaden. Vad man de facto köper (koncentrationer, hållbarhet etc) är svårare att bedöma. Prisskillnadena är också stora. Skinceuticals C E Ferulic kostar $146.00, medan den identiska kopian Cosmetic Skin Solutions Vitamin C+E Serum bara kostar $39.95. Ett annat prisvärt exempel är Mad Hippie Vitamin C Serum (som istället för L-ascorbinsyra innehåller en annan "form" av vitamin C, Sodium Ascorbyl Phosphate) för $33.99.

Källa:

Med posten idag: Aktiva ingredienser till pigmentblekande serum!

skinactives-grape-seed-licorice-extract-ferulic-acid-ascorbyl-palmitate

Fick min beställning av aktiva ingredienser från Skinactives idag, ett paket jag sett mycket fram emot! Grape Seed Proanthocyanidins - antioxidant som bland annat hämmar nedbrytandet av kollagen och stärker kapillärerna, Ferulic Acid – UV-skyddande antioxidant som även förstärker effekten av två andra antioxidanter: vitamin C och E. Licorice Extract – antiinflammatoriskt med pigmentblekande effekt. Ascorbyl Palmitate – oljelösligt Vitamin C, antioxidant med pigmentblekande effekt. Det här är några av ingredienserna jag ska använda i ett antioxidant/pigmentblekande serum. Återkommer mer om det! 

Tack Skinactives för spons av produkter! 

 

Seminarie om hormonstörande ämnen (parabener och bisfenol-A) nu på onsdag!

bisfenol-a-parabener-seminarie-ake-bergman-kemikalieinspektionen

Nu på torsdag håller Konsumentföreningen i Stockholm ett gratis semniarie om hormonstörande ämnen med professor Åke Bergman. Öppet för alla medlemmar (medmerakort). Ingen föranmälan krävs heller, så det är bara att gå dit – om man bor i huvudstaden vill säga :). ABF-huset, Sveavägen 41. Blir jag bara frisk från min dunderförkylning tills dess hoppas jag vi ses där!

Vitamin A-syra (Tretinoin) – Läkemedlet mot acne, pigmentfläckar och rynkor

vitamin-a-syra-tretinoin-retin-a

Receptbelagt läkemedel som i vissa länder säljs över disk

Vitamin A-syra, eller Tretinoin är ett läkemedel mot acne och solskadad hud. Det introducerades i början av 70-talet och är ett av de få ämnen som verkligen har bevisad effekt mot rynkor och andra ålderstecken i huden. Ämnet går ner i underhuden och effekten är kliniskt dokumenterad i ett stort antal studier. Tretinoin är ett registrerat läkemedel och är inte tillåtet i kosmetika inom EU. I Sverige krävs med andra ord ett recept, men i vissa länder (bland annat Thailand, USA, Italien och Spanien) kan man köpa Tretinoin-kräm under namnet "Retin-A" eller "Renova" över disk på apotek. Vitamin A-syra används även som invärtesmedicin (Vesanoid) som behandling av en form av leukemi acute promyelocytic leukemia (APL) och det forskas även på vitamin A-syra och andra former av cancer. Första gången jag själv kom i kontakt med Tretinoin var i 20 års åldern när jag fick Aberela utskrivet för min något orena hy.   

Effekter av Vitamin A-syra

Vitamin A-syra är ett derivat (nedbrytningsprodukt) av Vitamin A (retinol) och ett ämne som i liten mängd behövs för att kroppen ska fungera. Det hjälper celler att växa och utvecklas. Man vet att det i hudcellen finns en retonid-receptor (mottagare) för tretinoin som man tror fungerar som en slags av/på-knapp i cellen. En switch inblandad i en mängd olika funktioner i huden som t ex celltillväxt, proteinomsättning och sebumproduktion. 

Tretinoin anses bland annat öka mängden kollagen och blodkärl i huden samtidigt som det exfolierar det översta hudlaget av döda hudceller. Dessutom hämmar Tretinoin ett enzym (MMP – matrix metalloproteinases) från att bryta ner kollagen- och elastinfibrer i huden. Sammantaget ger detta en hud med ett slätare och friskare utseende. Eftersom solskadad hud ofta har ett förtjockad överhud (epidermis) och förtunnad läderhud (dermis), ojämn pigmentering och gulaktig hudton är Tretinoin-kräm en effektiv behandling av just solskadad hud. För att få en märkbar effekt krävs några månaders behandling. Här följer några dokumenterade effekter av Tretinoin:

  • stimulerar kollagen- och elastinfiberbildning
  • hämmar melaninproduktion
  • exfolierar hudens översta lager
  • minskar rynkor
  • förbättrar hudstruktur
  • förbättrar hudton, ge friskare färg åt gultonad hud
  • behandlar acne
  • minskar storleken på porer
  • minskar sebumproduktion och olighet
Effekten av Tretinoin-kräm på rynkor kan delvis bero på krämens i övrigt fuktbindande egenskaper. I tester minskade nämligen även krämbasen (utan tretinoin) i placebogruppen mängden torrhetsrynkor. 

Skillnad mellan Vitamin A och Vitamin A-syra 

Även om Vitamin A ombildas till vitamin A-syra i kroppen så har de olika ingredienserna inte samma effekt när det stryks på huden. Dels är omvandlingsgraden inte särskilt hög och olika från person till person. Dessutom är Vitamin A instabilt även fast det finns kosmetikatillverkare som säger sig använda stabilere former av A-vitamin. Retinol är en vanlig ingrediens i antiage-produkter.

Vitamin A-syra är naturligt förekommande i nyponfröolja med en koncentration av 125 ug per 100 gram (= 0,0000125%). Tretinoin-kräm som utvärtes läkemedel tillverkas i koncentrationer av mellan 0,025% - 0,1%. 

Bieffekter – bör inte användas av ammande och gravida

Det är långt ifrån riskfritt att använda Tretinoin-kräm. Vanligaste bieffekterna är rodnad och fjällning, framförallt i början av behandlingen. Känns ungefär som en hettande solsveda. Tretinoin gör huden mer känslig för UV-strålning bland annat genom sin exfolierande effekt och bör därför alltid tillsammans med hög UV-faktor (och kanske undvikas helt under sommaren?). Vitamin A-syra bör heller inte användas tillsammans med någon annan form av exfoliering/peeling. Dessutom är tretinoin hudirriterande. Det finns ett antal djurstudier som pekar på att Tretinoin både är reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador) och cancerogent. Därför bör Tretinoin undvikas av gravida. Det saknas data om hurvida tretinoin går över i bröstmjölk, men den allmänna rekommendationen är att undvika tretinoin under tiden man ammar. Tretinoin bör även undvikas av personer med skadad hud, akuta eksem eller hudinfektioner, rosacea och perioral dermatit.

tretinoin-vitamin-a-syra-retinoic-acid-ewg

Bild: utdrag från EWG Skin Deep.

Användning

Tretionin-kräm ska strykas på i ett tunnt lager en gång dagligen, på kvällen. Att anvädna krämen oftare eller med större mängd ger inte bättre effekt, utan kan istället ge en ökad irritation (långvarig irritation är i sig nedbrytande för huden). Man bör vänta 20-30 min efter att ha tvättat ansiktet (och torka sig försiktigt utan att gnugga hårt) innan krämen stryks på. Vid kraftig rodnad och irritation bör man göra ett uppehåll och sedan endast behandla varannan/var tredje dag tills huden har vant sig. Undvik kontakt med ögon, ögonlock, näsborrar, mun och slemhinnor.

Samtidigt som man anväder Tretinoin-kräm bör man undvika andra potentiellt irriterande hudvårdsprodukter som peeling, starka tensider, produkter som innehåller citrusfrukter, kryddor eller en hög andel alkohol. 

Vid behandling av acne kan en förbättring ses redan efter 2-3 veckor eller upp till 6 veckor. Vid solskadad hud och rynkor tar det 3-6 månader för synligt resultat. Därefter kan det räcka med en underhållsbehandling av 1-3 gånger i veckan.

Läkemedelsnamn: Aberela, Retin A, Renova, Airol, Atralin, Avita, Retacnyl, Refissa, ReTrieve, or Stieva-A

Synonymer, verksamt ämne: Tretinoin, Vitamin A-syra, Retinsyra, Retinoinsyra, All-Trans-Retinoic Acid, ATRA, Vitamin A Retinoic Acid, 

Läs mer om Vitamin A-syra på Shenet.

Källa:

Canadian Hotlist – med mer än 200 potentiellt farliga ämnen

canadian-hotlist-consumer-product-safety-cosmetics-saker-kosmetika

Kanadensiska hälsomyndigheten har en "Hotlist" över mer än 200 potentiellt farliga ämnen, förbjudna eller endast tillåtna med begränsning i kosmetika: List of Prohibited and Restricted Cosmetic Ingredients ("Hotlist")Listan uppdateras kontinueligt och är en enkel och lättanvänd lista för den som snabbt vill kolla upp ett ämne.

"Thai boys don't like dark skin"

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone

Ljusare hy till vilket pris?

Medan vi svenskar älskar att ligga runt poolen och pressa gör thailändska kvinnor tvärtom. De som måste vistas ute i solen klär sig heltäckande och exponerar så lite hud som möjligt för den stekande solen. I asien anses det fortfarande finast att vara vit. Ett skönhetsideal med rötter i antika Japan och Kina, där endast de rikaste kunde undvika kroppsarbete och solbränd hud. Egentligen ett väldigt sunt skönhetsideal om man ser till hur skadlig solen är för huden. Men här handlar det inte om att skydda sig mot hudcancer utan om en sorglig och farlig önskan att bekämpa sitt eget pigment. Och som vanligt är det vi kvinnor som känner att vi inte duger som vi är. 

Asien är en gigantisk marknad för skönhetsbranschen och det finns följdaktligen enorma summor att tjäna på just "whitening"-produkter (så tacka dina asiatiska systrar nästa gång du köper ett serum mot pigmentfläckar). Kvinnan på bilden, Take Panya medverkade 2010 i ett avsnitt av Jessica Simpsons TV-serie "The Price of Beauty". Till höger efter en katastrofalt misslyckad hudblekning. Henns hy är för alltid förstörd och hon vågar sig knappt utanför dörren av skam.

Oreglerad kosmetikamarknad och plagiatkrämer med kvicksilver

I Thailand är kosmetika helt oreglerad och det är heller inte ovanligt med plagiat av kända varumärken. Förr var det traditionella blekningsmedlet kvicksilver. Något som fortfarande förekommer, framförallt de här plagiatkrämerna. 2002 uppdagades en stor kvicksilverskandal efter att hälsomyndigheterna i Hong Kong varnade allmänheten för två vanliga hudblekningsmedel som innehöll så mycket som 65000 gånger det tillåtna gränsvärdet av kvicksilver (kvicksilver är som de flesta vet otroligt giftigt även i mycket små doser). 

Hydroquinone är ett annat vanligt förekommande pigmentblekande ämne. Otillåtet inom Eu, men tillåtet i USA, Afrika och Asien. Vanligt eftersom det anses så effektivt, samtidigt som biverkningarna också anses vara många (och tillräckligt allvarliga för att ämnet inte ska vara godkänt inom EU). Förutom hudirritation och kraftiga allergiska reaktioner kan en långvarig användning av hydroquinone ge en blå-svart missfärgning av huden som kallas ochronosis. Något de mer mörkhyade har störst risk att drabbas av. Hydroquinone kan dessutom vara farligt för den som har en njur- eller leversjukdom.

 Källa:

 

AHA-syror, ny kunskap om hur de egentligen fungerar

glycolsyra-glycolic-acid-aha-syra-alpha-hydroxy-acid-sockerror-sugar-cane

En sur miljö inne i cellen bidrar till celldöd och exfoliering

Det finns många bevis för AHA-syrornas hudföryngrande och hudförbättrande egenskaper. Men på vilket sätt de verkligen fungerar har fram till relativt nyligen varit okända. Den vanligaste förklaringen är att de "löser upp det lim som fogar samman överhudens döda hudceller" och att de därigenom påskyndar nybildandet av hudceller. Men nu har en grupp amerikanska och kinesiska forskare kunnat förklara aha-syrornas verkningsmekanism. Deras studie "Intracellular proton-mediated activation of TRPV3 channels accounts for exfoliation effect of alpha hydroxyl acids on keratinocytes" publicerades tidigare i år i Journal of Biological Chemistry. Testet utfördes med glukolsyra (AHA-syran med lägst molekylvikt, utvunnen ur sockerrör ) på odlade hudceller.

Överskott av kalciumjoner leder till celldöd

AHA-syran tränger in i keratinocyten (huvudsakliga hudcellen i överhuden) och skapar där en sur miljö. En särskild receptor, eller en "kalcium-jon-kanal" kallad TRPV3 (transient receptor potential vanilloid 3) som finns i kerationcytens membran (skal) aktiveras av den sura miljön och börjar släppa in kalciumjoner in i cellen. Ett överskott av kalciumjoner inne i keratinocyten leder till att hudcellen dör och stöts bort, exfolieras.

Forskarna bakom studien menar att den här passagen in i cellen, TRPV3 har stor potential att bli ett hett fokusområde inte bara för skönhetsindustrin utan även för foskning med syfte att bota olika typer av hudsjukdomar.

Källa:

Xu Cao, Fan Yang, Jie Zhen, KeWei Wang,"Intracellular proton-mediated activation of TRPV3 channels accounts for exfoliation effect of alpha hydroxyl acids on keratinocytes." The Journal of Biological Chemistry, 2012

http://phys.org/news/2012-08-cellular-basis-anti-aging-costmetics.html 

Honungsmask – bästa peelingen för känslig hy

honung-salta-kvarn-hudlakande-fuktighetsmaskhonung-peeling-exfoliering-keratolytisk-honey

Milt exfolierande, antibakteriell och fuktbindande 

För många år sen tipsade en kompis mig att lägga ren honung som ansiktsmask. Något jag faktiskt gjort regelbundet sedan dess. När jag nyligen läste Brita Zackari nämna honung som bästa hemmagjorda enzympeel i Aftonbladets nya bilaga Hannah & Amanda blev jag inspirerad att göra ett inlägg om honungsmasken.

Honung är både fuktbindande och exfolierande. En mild peeling som även en känslig hy tål eftersom honung samtidigt innehåller antiinflammatoriska ämnen. L'Oreal har ju t.o.m lyckats ta patent på honungens exfolierande (keratolytiska) egenskaper (bilden ovan)... Står man bara ut med kladdet har man en billig och effektiv ansiktsmask som ger sammetslen hy på direkten. Jag brukar låta den sitta tio-femton minuter. 

Aktiva ämnen i honung

Honung är fermenterad sockerlösning som producerats av honungsbin av blommornas nektar och pollen. Till 70% består honung av frukt-  och druvsocker och ca 18-20% vatten. Honung innehåller mjölksyrabakterier och alltså även mjölksyra (exfolierande), samt ett enzym, glukosoxidas som fortfarande är verksamt om inte honungen upphettats. Enzymet produceras av bin och utan det skulle blommornas nektar aldrig kunna omvandlas till honung. Något som också är anledningen till att honung inte går att framställa industriellt. Totalt har man hittat över 200 ämen i honung, även om de flesta är i väldigt små mängder. Honung innehåller förutom olika sockerarter; aminosyror, peptider, vitaminer och antioxidanter. Mörkt färgad honung innehåller mer kraftfulla antioxidanter. Det är dragkällan, alltså från vilka blommor som bina hämtat sin nektar, som avgör vilken smak och arom honungen får. Den mesta importerade honungen brukar vara upphettad.

Snabbare sårläkning och minskad ärrbildning?

Honung har i årtusenden och i alla kulturer använts som huskur mot diverse åkommor, som halsont och brännsår. Framförallt tack vare sina antibakteriella egenskaper. Det är enzymet glukosoxidas som omvandlas i kontakt med vatten till väteperoxid, som är antibakteriellt. Dessutom innehåller honung ett annat ämne, inhibin som också är bakteriedödande. Inom hudvård har det forskats mest på honungens förmåga att underlätta sårläkning. Framför allt av brännsår. Genom houngens fuktbindande egenskaper påstås honung kunna underlätta läkningen av brännsår. Honungen lägger sig som en hinna och förhindrar bildandet av en sårskorpa, vilket även ger mindre ärr. Dessutom blir själva sockret i honungen till föda för bakterierna, som annars skulle ge sig på vävnaden och orsaka en inflektion/inflammation. (Ska sägas att när jag har sökt på nätet har jag även hittat en studie som motbevisar honungens påstått sårläkande egenskaper vad gäller behandling av bensår.)

Manuka-honung anses vara extra effektivt

Beroende från vilka blommor bina har samlat sin nektar får honungen olika andra terapeutiska egenskaper. Från  Australien och Nya Zeeland kommer en honung från Tea Trea och Manuka-busken som har visat sig vara extra kraftigt bakteriedödande. I takt med att fler och fler bakterier blir resistenta mot antibiotika har intresset vuxit för att forska vidare på honungens möjligheter som behandling av tex brännskador och svårläkta bensår etc. Manuka-honung kan du bland annat köpa på Örtagubben.

Källa:

NIacinamide – nya undermedlet mot rynkor, acne & hyperpigmentering

niacin-niacinamid-vitamin-b3-nikotinsyra

Vitamin B3, Niacin, Nikotinamid, Niacinamide... – mot rynkor, acne och hyperpigmentering

Skönhetsindustrin lanserar ständigt nya undermedel. Ett av de hetare just nu är Niacinamide (nikotinamid på svenska) eller Vitamin B3. Ett ämne som faktiskt verkar kunna leva upp till sin hype. Det finns en hel del studier som visar på att Niacinamide i hudvård kan ha verklig antiage och acne-reducerande effekt. Framförallt har det gett fina resultat mot hyperpigmentering.

Några av studierna är sponsrade av Procter & Gamble, redan förra våren deklarerade de att deras främsta strategi i antiagprodukter kommer vara Niacinamide och glycerin. Men det finns även en hel del oberoende forskning som stödjer användingen av vitamin B3 i hudvård. I kliniska försök har det visat sig att Niacinamide kan:

  • Minska inflammation i huden - förbättrar hudproblem som acne, rosacea
  • Förbättra barriärfunktionen - högre fukthalt i huden och bättre skydd mot irriterande ämnen 
  • Öka elasticiteten i dermis - reducerar fina linjer och rynkor
  • Utjämna hudton - minskar pigmentfläckar och acneärr
  • Förbättra hudton - rödflammighet, blemmor och gulaktig ton
  • Hämma melaninsyntes (bildandet av pigment, viktigt för att motverka hyperpigmentering)
  • Till viss del motverka skadlig effekt av oxidativ stress från t ex UV-ljus
  • Minska irritation och klåda
  • Minska oljighet 

Niacinamide är ett av de mer stabila vitaminerna som tål både värme och ljus. Det är ett är ett ämne med låg giftighet som de flesta tål, se t ex EWG Skindeeps rating:

niacinamide-niacin-vitamin-b3

Hur kan Vitamin B3 (Niacinamide) förbättra huden?

Vitamin B3 är ett vitamin som spelar en central roll i cellers metabolism och som är viktigt för bland annat matsmältningsapparaten, huden och nerverna. NADH och NADPH är namnen på två viktiga enzym inblandade i tillväxt och energiproduktionen i kroppens alla celler. Enzymer som även är nödvändiga för hudens alla funktioner: t ex för att bilda kollagen som behövs för att behålla hudens smidighet och att bilda de lipider som behövs för en sund barrikärfunktion. Både NADH och NADPH minskar i mängd med åldern. Genom att tillföra huden vitamin B3 utifrån verkar minskningen av de här enzymerna däremot ske långsammare.  

Niacinamide mot acne

Som exempel på hur effektivt Niacinamide är för att behandla acne kan sägas att det finns ett amerikanskt läkemedel i tablettform mot acne som heter Nicomide. Det har 750 mg Niacinamide som aktiv ingrediens. Men Niacinamid används även som läkemedel i krämer och gel. En 4-5% gel har t ex i tester visat sig lika effektiv som en antibiotika-kräm (1% clindamycin, 8-veckors dubbelblind studie gjord av New York University College of Medicineis).

Niacinamide mot rosacea

Det finns flera studier som visar att Niacinamide kan ha effekt mot den kroniska hudsjukdomen rosacea. Läs mer här.

Niacinamide och Glukosamin, kraftfull kombo mot hyperpigmentering

I jakten på den optimala behandlingen av hyperpigmentering satsar Procter & Gamble sina kort på en kombination av framförallt Niacinamide och Glukosamin. Deras studier visar hur dessa två ämnen på olika sätt hämmar melaninsyntesen och hindrar hudens pigment från att bildas. Glukosamin blockerar aktiveringen av tyrosinase, ett enzym som är centralt för melaninbildandet och niacinamide hindrar de pigmentfyllda melanocyterna från att vandra upp till hudytan. Med andra ord ett sätt att förhindra uppkomsten av hyperpgimentering. I P&G "Glykosamin-complex"  är Niacinamide tillsatt i en koncentration av 2% och Glycosamine, NAG i 4%. Så här beskriver de själva sina två aktiva ingredienser:

  • "Niacinamide: This potent B vitamin improves the skin's condition by strengthening the moisture barrier and helping promote homogenous collagen - both of which help to smooth the skin's texture and increase its reflectivity. It has been shown that niacinamide has an inhibitory effect on the transfer of melanin-containing melanosomes into keratinocytes having the potential to reduce pigmented spots.
  • N-acetyl glucosamine: N-acetyl glucosamine interrupts the dysfunctional cycle of melanin overproduction in pigment-producing cells by blocking the conversion of tyrosinase, a key enzyme in melanin biosynthesis, to its active form. In combination, N-acetyl glucosamine and niacinamide work synergistically to reduce the appearance of hyperpigmented brown spots and improve the overall evenness of skin tone."
Obs! Värdet av en sponsrad studie är så klart inte alls detsamma som en oberoende. Särskilt svårt att bedöma för någon som mig, som själv inte forskar. Inlägget här är däremot inte sponsrat av P&G, utan jag tycker det är intressant att skriva om deras studier eftersom det kan vara en ingång till att söka vidare och bra att veta varifrån fakta kommer från.
 
Läs mer om Glukosamin här. Både Niacinamid och Glukosamin kan du köpa på Bulkactives.com
Här kan du läsa om hur du spetsar en enkel fuktkräm med egna actives.

 

Niacinamide eller Niacin? 

Niacinamide (nikotinamid) är ett derivat av vitamin B3 (Niacin). Det kan ombildas ur Niacin i huden. Både Niacin och Niacinamide har ungefär samma effekt så därför klumpas de lite slarvigt ihop och blir till synonymer för varandra. Niacin som tillskott kan sänka ett högt kolesterol och samtidigt i högre doser orsaka en"Niacin flush" (som en allergisk reaktion med kliande nässelutslag över hela huden), inget av detta kan däremot Niacinamide göra. I för höga doser kan Niacin ge leverskador. Historiskt har det föremkommit fem globala (pandemiska) bristsjukdomar. Bristen på Niacin/vitamin B3 var en av dom:

  • niacinbrist (pellagra)
  • C-vitaminbrist (skörbjugg)
  • tiaminbrist (beriberi)
  • D-vitaminbrist (rakitis)
  • A-vitaminbrist.
Den som lider av Parkinsons ska inte använda Niacinamid ens i hudvård.

Niacin/vitamin B3 i kosten

Kroppen kan själv bilda Niacin från aminosyran tryptofan som finns i proteiner i kosten. Ett av de främsta källorna till Niacin är bryggerijäst. Andra bra källor är solroskärnor och vitt kött som kyckling och kalkon. Fisk, t ex lax, tonfisk och hällefundra, grönsaker som linser, böner och jordnötter och svamp som t ex champinjoner och shiitake.

Hudvårdsprodukter med Niacinamide

Här kommer några exempel: Oskia Bedtime Beuty Boost och Oskia Oskia Eye WonderStem Organics Exquisite Face FluidStem Organics Fresh Start Serum och Stem Organics Hydrating Face Fluid. Eller så kan du spetsa din egen fuktkräm med niacinamide, här kan du läsa om hur man gör. Niacinamide kan du köpa i ren form från Bulkactives.com

Källa:

 

Sidor

Subscribe to Fakta: Ingrediensskolan